Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz paź 06, 2011 21:15 
Oberspammer

Pytanie, wiem brutalne. Czy ten ostatni pociąg zarobiłby więcej na tych pasażerach, niż kosztowałoby rezerwowanie taboru w Skierniewicach?

PostNapisane: Cz paź 06, 2011 22:35 
Stały Bywalec

Brutalnie odpowiem... najtaniej jest zamknąć ten bałagan, bo przewozy osobowe są deficytowe.

Trudniej zdobyć zaufanie pasażera, niż je stracić, a właśnie takie krzywe akcje, powodują, że ludzie wolą jechać swoim samochodem mimo stania w korkach. Podobne akcje w Skierniewicach od czasu wprowadzenia nowego rozkładu stają się niestety normą.

PostNapisane: Pt paź 07, 2011 8:44 
Oberspammer

Rozkład jest wykonalny, a że sie go nie umie wykonać... Mogę też zwalić na uwarunkowania zewnętrzne, np: PLK. Wiem, że nie o to ci chodziło, ale nawet rozkład wykonywany przez fachoffców nie będzie nigdy wykonany w 100%.

PostNapisane: Pt paź 07, 2011 21:55 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Rozkład jest wykonalny...

Tak jest, z planowym opóźnieniem i utratą zaufania pasażerów.

PostNapisane: Śr paź 26, 2011 9:36 
Zielony Oszołom

I jakie wnioski z prawie roku funkcjonowania nowego rozkładu?
Oto moje z linii otwockiej:
Na początku było sielsko, z nieregularnych połączeń nagle zrobiło się co 15 minut, na przemian SKM i KM:D
Potem małe zawirowania z powodu różnych remontów, tu zamknięcie toru, tu awaria, przebudowa przystanku Stadion, zamknięcie linii średnicowej w wakacje, remont linii do Skierniewic, itd. SKM jakoś dzielnie to znosiła i starała się utrzymać poziom obsługi, jeśli nie co 30 minut to przynajmniej dwa razy na godzinę w nieregularnych odstępach. Za to z rozkładu KM znikały kolejne pociągi. Teraz rano nieraz widzę po 2-3 KM-y jeden po drugim między SKM-kami, a potem już tylko raz na godzinę.
Gdzie się podziały pociągi Kolei Mazowieckich? Od początku roku przybyło im EZTów, więc połączeń powinno przybyć, a przynajmniej można składy wydłużyć. Poza nowymi Elfami KM, SKm również wzbogaciła się o kilka nowych pociągów, dzięki czemu uwolniono składy pożyczone od KM na linię S-9.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz lis 17, 2011 14:28 
Oberspammer

Ciekawostka, ktora chyba raczej pojawiła się po jakichś zmianach w RJ, albo w wyniku dzialań PLK. O godzinie 8:47 z peronu 6 na WWsch. według pragotronów odjezdżają jednoczesnie dwa pociągi w tym samym kierunku: SKM Pruszkow z toru lewego (pal licho numer) i Do Warszawy Zach. z Tluszcza z toru prawego. Prawie mi się to udało dziś sfotografować widząc to drugi dzien z rzędu. Akurat dzis pociąg 8:42 do Warki nie odjechał punktualnie, bo sie kierownik pociągu spoźnił (znow? - kiedyś prasa o tym donosila na linii radomskiej). Więc przez moment na dodatek na pragotronie lewym wyświetlal sie nie ten pociąg co trzeba.

PostNapisane: Cz lis 17, 2011 14:49 
Oberspammer

Ten post dedykuję Sylwetrowi1, który z nowego RJ (układanego bez udziału ZM) powinien być jak najbardziej zadowolony, bo zamiast z Sochaczewa 30 pociągów w dobie, będzie miał 28 (w tym jeden do ZOO, a nie na śródmieście!), w tym z odstępami np: 9:29-10:54 (1:25 godz.) czy 17:32-18:52 (1:20 godz.). Ale chociaz czas jazdy na 55 minut udało się w dużej mierze KM utrzymać.

PostNapisane: Cz lis 17, 2011 18:54 
Stały Bywalec

A ja bardzo dziękuję Kolejom Mazowieckim za brak żadnego pociągu do Warszawy między 15:53 a 17:16…

PostNapisane: Pn gru 12, 2011 21:06 
Oberspammer

Tym razem nie można winy za bajzel zwalić na ZM... :mrgreen:
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 42915.html
Cytuj:
kolejarze szykują niespodzianki
Rozkład Kolei Mazowieckich i SKM-ki do poprawy

Niesamowity tłok i ścisk – to największy problem, na jaki skarżą się pasażerowie kolei po wprowadzeniu nowego rozkładu jazdy. Kolejarze na razie nie chcą oceniać zmian, ale niektórzy przewoźnicy już szykują drobne poprawki.
O powtórce sprzed roku, kiedy na kolei zapanował chaos nie ma mowy, ale wcale nie oznacza to, że pasażerowie nie mają powodów do narzekania. Na trasie ze Skierniewic rano w pociągach panował niesamowity tłok. Na stacji PKP Ursus, gdzie sytuacji przyglądała się rano Marta Klos, reporterka TVN24, część pasażerów nie mieściła się do przepełnionych składów.

fodzik
Witam, właśnie dotarłam do pracy od 7:08 stałam do 7:25 na PKP ursus. Tłum ludzi bo po torach miejskich jeździły tylko pospieszne. Czy ktoś myśli o dojeżdżających do pracy. Panie Nowak zapraszamy nie na centralny tylko na URSUS. Pomarznąć z pasażerami.

Piter
Jechałem dzisiaj z Piastowa i to jakaś masakra, pociągi co 15 minut, pełen peron ludzi, a na dodatek w tym czasie przejechały dwa pośpiechy i jeden przyśpieszony torem koło peronu, a zamiast zwolnić to tylko trąbi, chyba, żeby ktoś się przestraszył i wpadł na tory. Kto wymyśla te rozkłady?

qwerta
To nie jest żadne udogodnienie, to co zostało wprowadzone. Osoby, które mieszkają pod Warszawą: Pruszków, Brwinów Grodzisk Mazowiecki nie są w stanie zmieścić się do pociągu. Od bardzo dawna był wprowadzony rozkład jazdy, gdzie między godziną 6:00 a 7:30 kursowało kilka pociągów. Teraz jest tak, że jest pociąg 06:05 a następnie 06:28 oraz 06:36 i ostatni 06:55. Co to jest, aby tylko 4 pociągi kursowały między 6 a 7 rano - gdzie większość pasażerów dojeżdża do pracy szkoły/ uczelnie. Gdzie jest to udogodnienie? Czy ktoś widział co się działo np, w pociągu, który jechał ze Skierniewic i był w Pruszkowie o 06:34 - ludzie już nie byli w stanie się do niego zmieścić!

Rilla
Jakie "uzbroić się w cierpliwość"?! Od dłuższego czasu pociągów na linii skierniewickiej było mniej (mimo, że w rozkładzie figurowały), w Ursusie do pociągów nie dało się wsiąść, tłum rósł z minuty na minutę, a pociągu jak nie było, tak nie było, tylko pospieszne śmigały. Jestem w ciąży, więc pchanie się do pociągu odpada w tej sytuacji, zmuszona byłam przesiąść się do autobusu, i teraz jadę 2 razy dłużej :( A jeszcze tak na marginesie - nie wierzę w obietnice trzech składów - jak był ten słynny remont torów, to też miały być po 3 składy, i ani razu ich jakoś nie widziałam!
KM zapowiada poprawki
- Znamy te problemy, o niektórych wiedzieliśmy już przed wprowadzeniem nowego rozkładu – komentuje Donata Nowakowska, rzeczniczka Kolei Mazowieckich. – Rozkład podaliśmy do wiadomości już w połowie listopada i od tamtej pory zaczęły docierać do nas pierwsze uwagi. Część z nich ma szansę na realizację – dodaje.rmacje

Pasażerowie zwrócili się do KM m.in. o dodatkowe połączenia z Warszawy do Radomia około godz. 17.00 oraz z Piaseczna do Warszawy około godz. 8.00. Postulują również, żeby pociąg Mazovia z Płocka do Warszawy zatrzymywał się dodatkowo w Ożarowie I Wprowadzenie tych zmian zależy teraz od zarządcy infrastruktury kolejowej, czyli PKP PLK. Przesłaliśmy już do nich propozycje pasażerów – informuje rzeczniczka KM.
PLK się zastanawia
- Dopiero po południu zaczęły spływać do nas wnioski KM, więc trudno mi oceniać, czy jest szansa na ich realizację – odpowiada Mirosław Siemieniec z biura prasowego PKP PLK. Jak dodaje, wszystkie propozycje będą analizowane. – Jeżeli będą możliwości techniczne, to ich wprowadzenie zajmie najwyżej kilka dni – dodaje. Zwraca jednak uwagę, że na niektórych liniach, gdzie są prowadzone remonty, wprowadzenie dodatkowych pociągów nie będzie możliwe.

SKM też do poprawki
Korekty nowego rozkładu pojawią się także w przypadku SKM-ki. Przed kilkoma dniami ZTM poinformował, że szykuje drobne zmiany na linii S1 i S9.
- Trudnością w ułożeniu rozkładu na linii S1 są prace prowadzone na odcinku Warszawa Włochy – Pruszków – przypomina Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego. Jak dodaje, ewentualne zmiany mogą być wprowadzone po 15 stycznia. – Na początku stycznia mogą pojawić się także korekty na linii S9 – dodaje Krajnow i podkreśla, że na ocenę nowego rozkładu jazdy trzeba jeszcze poczekać.
Podobnie uważa Małgorzata Sitkowska, rzeczniczka Intercity. Tymczasem internauci swoje uwagi przesyłają m.in.: do nas na warszawa@tvn.pl. Jedna z nich dotyczy połączeń na trasie z Łodzi:
"Jaki jest racjonalny powód tego, że pomiędzy godz. 8 a 9 nie przyjeżdża do Warszawy, żaden pociąg pospieszny relacji Łódź-Skierniewice-Warszawa i że mamy godzinną przerwę w szczycie komunikacyjnym? Podobnie jest z powrotem z Warszawy do Łodzi, czy uważacie Państwo, że więcej osób kończy pracę o 15:00 niż o godz. 16:00? Czy robią Państwo jakieś analizy? Z Warszawy Centralnej w kierunku Łodzi są pociągi 15:19, 15:46, 16:02, a potem mamy ponad godzinną przerwę? Gdzie tu komplementarność?"

PostNapisane: N mar 11, 2012 10:13 
Stały Bywalec

Poniższy link dedykuję tym co uważają skomunikowanie za bzdurę:

http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... F120309647

a zwłaszcza ten akapit:

Cytuj:
- Niech mnie pan nie rozśmiesza. Zna pan pojęcie "wygaszanie popytu”? Na kolei wygląda to tak, że doprowadza się do tego, żeby trasy łączone nie zgrywały się z sobą. Celowo rozregulowuje się rozkład jazdy. Na przykład dojeżdża pan z Ozimka do Opola, a potem z Opola do Wrocławia. I kiedyś była żelazna zasada, że trasy są tak ustawione, aby wszystko się zazębiało. Małe strumyczki wpadały do większej rzeki i ona je zbierała. Te małe strumyczki to pociągi podmiejskie. A teraz strumyczek przyjeżdża do dużego miasta, a rzeka odpłynęła pięć minut wcześniej. Kto o zdrowych zmysłach będzie korzystał z takich kolei? Ludzie się odwracają, a decydenci mają pretekst: nie ma pasażerów, zamykamy linię.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona