Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lis 02, 2009 19:33 
Oberspammer

Obecność wyspy, której nie było 30.09.2009: http://www.zm.org.pl/?a=wz_stare_miasto-099 została stwierdzona 2.11.2009.

Wyspa jest po prostu brzydka, ale jest, a na liniach oznakowania poziomego można zaobserwować ślady opon świadczące o tym, którędy jeździły prawe koła samochodów:
Obrazek

Ostatnio edytowano Śr gru 30, 2009 23:19 przez gromanik, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 12:59 
Zielony Oszołom

Nom, bardzo się cieszymy. A ja jeszcze 1/XI objechałem TW, że im się nie spieszy ani zamontować, ani mi odpowiedzieć. Być może - zrobiłem to niesłusznie. Kto był w piątek na Masie i zerkał, czy wyspa już wtedy była, czy nie?

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 18:23 
Dzicz Kudłata

Na Masie byłem i widziałem, wyspa była! :D
Specjalnie czekałem do odjazdu masy przy murku i zerkałem na dół jak "działa" wyspa.

Co ciekawe nawyk ścinania niektórym kierowcom pozostał i wyspę zauważali w ostatnim momencie, mocniej kręcąc kierownicom.

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 13:33 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Na Masie byłem i widziałem, wyspa była! :D

Co ciekawe nawyk ścinania niektórym kierowcom pozostał i wyspę zauważali w ostatnim momencie, mocniej kręcąc kierownicom.

IMHO wyspa jest beznadziejna. Dobrze, że jest, ale podczas remontu można było zrobić ładniejszą (np. chodnik, a nie taką prowizorkę). To, że jest za krótka patrz poźno widoczna wyjdzie zapewne któregoś wieczoru, gdy ktoś za szybko będzie jechać, nie zdąży odbić, albo spanikuje i odbije za mocno. Jest mocno kosmetyczna. Powinna jeszcze bardziej wychodzić do wewnątrz i być przejezdna z prawej strony dla rowerów.
Cały tamten rejon jakoś mi się nie podoba. Ludzie, którzy są wszędzie przyzwyczajani do bezmyślnego kierowania sygnalizacją nagle trafiają na zatrzymanie tramwaju i wysiadanie pasażerów wprost na maskę :P. Sam wielokrotnie wyprzedzając samochody zapominam, że tam jest taki przystanek. Powinien być lepiej oznaczony. Nie wiem jednak jak.
Może to też kwestia małej liczby tego typu rozwiązań.
Inna sprawa, że nawet mi sprawia problemy wsiadanie i wysiadanie z poziomu jezdni. Chciałbym napisać wniosek do ZDM w sprawie wstawienia jakiejś płyty przystankowej, która pełniłaby funkcje stopnia pośredniego. Niespecjalnie szeroka. Góra pół metra. ZDM jest odpowiednim adresatem? Dodać DW Tramwaje Warszawskie?

Przepraszam, że łącze te dwa wątki. Meczy mnie to jednak od samego otwarcia :)

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 18:06 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Cały tamten rejon jakoś mi się nie podoba. Ludzie, którzy są wszędzie przyzwyczajani do bezmyślnego kierowania sygnalizacją nagle trafiają na zatrzymanie tramwaju i wysiadanie pasażerów wprost na maskę :P. Sam wielokrotnie wyprzedzając samochody zapominam, że tam jest taki przystanek. Powinien być lepiej oznaczony. Nie wiem jednak jak.

Cytuj:
Chciałbym napisać wniosek do ZDM w sprawie wstawienia jakiejś płyty przystankowej, która pełniłaby funkcje stopnia pośredniego.

W gruncie rzeczy sam sobie odpowiadasz. Tyle, że nie potrzeba tam półmetrowej płyty przystankowej, tylko po prostu ulicę trzeba wzdłuż całego przystanku wynieść na progu do wysokości chodnika (tzw. przystanek wiedeński). Wtedy kierowcy muszą zwolnić przed przystankiem. Ale z tego co wiem, ktośtam się nie chciał na to zgodzić. Poza tym obecne rozwiązanie jest chyba tymczasowe.

A propos przystanków wiedeńskich, to chciałem przy okazji zauważyć, że rozwiązanie to w Wiedniu sprawdza się połowicznie, tzn. owszem, kierowcy zwalniają, ale mimo to często wjeżdżają na przystanek, gdy stoi na nim tramwaj. Ale tak czy siak jest o niebo lepiej niż w Warszawie.

PostNapisane: Śr lis 04, 2009 19:32 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):

Cytuj:
Chciałbym napisać wniosek do ZDM w sprawie wstawienia jakiejś płyty przystankowej, która pełniłaby funkcje stopnia pośredniego.

W gruncie rzeczy sam sobie odpowiadasz. Tyle, że nie potrzeba tam półmetrowej płyty przystankowej, tylko po prostu ulicę trzeba wzdłuż całego przystanku wynieść na progu do wysokości chodnika (tzw. przystanek wiedeński)

To był pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy. Jednak odrzuciłem go bo sam w sumie nie wiem co :). Może pomyślałem, że i tak nie przejdzie :P. To tak naprawdę niewiele zmieni. Różnica poziomów jest jakieś 5cm czyli tyle co na średniej krajowej z przeciętnej drogi rowerowej :P.

Cytuj:
Poza tym obecne rozwiązanie jest chyba tymczasowe.

Ktoś to może potwierdzić? Napiszę wniosek o wyspę wiedeńską. Wtedy dowiem się który pomysł lepiej przepychać.

PostNapisane: N lis 08, 2009 9:52 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):
Ktoś to może potwierdzić? Napiszę wniosek o wyspę wiedeńską. Wtedy dowiem się który pomysł lepiej przepychać.

Z tego co wiem, to jest to rozwiązanie tymczasowe. Docelowo mają powstać normalne wyspy przystankowe z takimi samymi wiatami (zakrywającymi cały przystanek) jakie mają być np. na Ratuszu.
Sęk w tym, że prowizorka może długo potrwać, bo remont trasy W-Z ponoć mocno naruszył konstrukcję Kościoła Św. Anny. Wyspy mieli robić w przyszłym roku, takie były plany.

PostNapisane: N lis 08, 2009 16:35 
Admin

Wyspy i porządne przystanki mają powstać w tak zwanym "drugim etapie".

Jak u nas jest z "drugimi etapami" wiedzą ci, co chcieli chodzić przejściem podziemnym ze stacji metro Dw. Gdański w kierunku ulicy Zajączka, czy pojechać estakadami trasy Toruńskiej nad skrzyżowaniem z Łabiszyńską.

Także zgodzę się, że jeszcze długo możemy oglądać tam przystanki "tymczasowe". U nas prowizorki są po prostu najtrwalsze :-)

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 20:33 
Admin

Wyspa zyskuje właśnie siostrzyczkę od strony Grodzkiej. Co ciekawe, ta jest robiona "normalnie", w krawężnikach, nie jako przykręcana do nawierzchni.

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 08289.html

Cytuj:
Będzie bezpieczniej przy Starym Mieście

Na wysokości przystanku Stare Miasto w kierunku placu Bankowego trwają prace przy budowie wysepki, która ma się przyczynić do poprawy bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych.

Przejście dla pieszych prowadzące przez ul. Grodzką z i na przystanek Stare Miasto było dla wielu niebezpieczne. Kierowcy wjeżdżający z Wisłostrady w kierunku tunelu Trasy W-Z mieli ograniczoną widoczność przez barierki stojące przy przystanku.

"Zza pleców"

- Pieszy idący z przystanku i samochód jadący ulicą Grodzką poruszają się w tym samym kierunku, w związku z czym samochód wyjeżdża "zza pleców" pieszego" - dodawał kolejny argument, jeszcze w lutym tego roku w piśmie do ZDM-u Aleksander Buczyński z Zielonego Mazowsza. - W efekcie często dochodzi na tym przejściu do konfliktów - przekonywał.

I wystosował postulaty: m.in. z prośbą o zamontowanie na jezdni ul. Grodzkiej "wyspy" osłaniającej przejście dla pieszych od strony przystanku. - Podobna wyspa istnieje już po drugiej stronie al. Solidarności, osłaniając przejście dla pieszych przez ul. Nowy Zjazd – przypominał Buczyński.

2 metry przed wejściem

Jak się okazuje, drogowcy problemu nie zbagatelizowali - powstaje azyl zmuszający kierowców do jazdy przy prawej krawędzi jezdni. - Piesi uzyskali ok. 2 m przed wejściem na jezdnię, na których są widoczni dla nadjeżdżających ul. Grodzką kierowców - czytamy na stronie Zielonego Mazowsza. - Wyrazy uznania należą się ZDM za relatywnie szybką jak na warszawską administracje reakcję i brak typowego w takich przypadkach przekomarzania się - dodają.

ran//ec

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 20:43 
Oberspammer

olek napisał(a):
Wyspa zyskuje właśnie siostrzyczkę od strony Grodzkiej. Co ciekawe, ta jest robiona "normalnie", w krawężnikach, nie jako przykręcana do nawierzchni.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 08289.html
Cytuj:
Będzie bezpieczniej przy Starym Mieście

Komentarze "kerowcuf" porażają.
Przydałby się bot wyszukujący autorów po IP i dezintegrujący przez monitor -- na cząstki elementarne... :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona