Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt paź 30, 2009 16:47 
Zielony Oszołom

Dobrze, że nic się nie stało! Myślę, że są spore szanse na to, że akurat ta pani wyciągnie z tego konsekwencje - wskazywałoby na to jej zachowanie bezpośrednio po sytuacji. Sądzę, że większość kierowców kiedyś miała podobną sytuację - w sensie, że dopiero po wszystkim uświadomili sobie, jakie niebezpieczeństwo spowodowali. Ważne, żeby wyciągali z tego konsekwencje.

PostNapisane: Pt paź 30, 2009 23:35 
Admin

Dokładnie, najlepiej uczyć się na błędach innych. Ale skoro sami też je popełniamy wszyscy ważne, by wyciągać z nich wnioski.

Ale mało który kierowca, czy rowerzysta po jeździe zastanawia się choć chwilę co mógł zrobić lepiej, gdzie się pomylił, co było źle. Ludzie się nie uczą - nawet na swoich błędach.

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 1:37 
Bywalec

Ja tam się uczę - nie sprawdzam już, czy jeśli wejdę na przejście, to pan, który spokojnie ma możliwość zatrzymania się, nie uzna, że wtargnąłem na przejście bezpośrednio pod jadący pojazd i zechce mnie rozjechać.

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 2:46 
Zielony Oszołom

http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1626878,0, ... omosc.html

Cytuj:
Kierowcy "za karę"
w roli pieszych

Z duszą na ramieniu i biegiem. Tak w wielu miejscach, gdzie brakuje sygnalizacji, trzeba przechodzić przez ulicę. Kierowcy pędzą z zawrotną prędkością i kompletnie nie zwracają uwagi na pieszych. Dlatego akcja TVN Warszawa i policji zmusiła ich, by wstali zza kierownicy i postawili się w sytuacji przechodniów.

Ulica Bonifraterska, wczesne popołudnie. Młody kierowca potrącił na przejściu dla pieszych 50-letnią kobietę.

Świadkowie nie mają wątpliwości – wypadek wydarzył się z winy kierowcy. – Auto z dużą prędkością i piskiem opon weszło w zakręt. Kierowca stracił panowanie nad samochodem i na wysokości pasów uderzył w osobę, która przechodziła na zielonym świetle – relacjonuje jeden z nich.

Młody mężczyzna choć niechętnie, przyznał się do winy. - Z tamtej strony skręcałem w prawo no i przyznaje się, jechałem trochę szybko - mówi.

Szybko, szybciej… pieszy

Za szybko jeździ się również m.in. na ulicy Puławskiej. Większość kierowców nie zwraca uwagi na pieszych. Ci, którzy zdecydują się skorzystać z zebry nie mają łatwego życia. Niektórzy, na wysepce oddzielającej obydwie jezdnie, muszą czekać nawet kilkadziesiąt sekund. W tym czasie dziesiątki kierowców nawet nie myśli o tym, żeby wpuścić pieszego na pasy.

Podobnie jak kierowca ciężarówki, którego przy przejściu dla pieszych zatrzymała policja. - Nie czuję się aż tak winny – przekonuje kierowca, który jadąc ze sporą prędkością nie ustąpił pierwszeństwa pieszemu na pasach. – No może w 10 proc., że go nie puściłem – reflektuje się po chwili, ale od razu wysuwa pewną propozycję: - Pieszy powinien iść tam na kładkę na górę i się
cofnąć te 200 metrów -.

Kierowcy w roli pieszych

W poniedziałek policjanci we wspólnej akcji z TVN Warszawa, proponowali kierowcom, aby Ci, chociaż na chwilę wczuli się w rolę pieszego. - Licho, licho jest - przyznaje jeden z kierowców. – Byłem na środkowym pasie, a lewym auto poszło jak strzała - przyznaje.

Nie lepiej jest na ulicy Jagiellońskiej. Wystarczy chwila, aby funkcjonariusze "przyłapali" jednego z kierowców, który przez przejście dla pieszych jechał 100 km na godzinę.

Mężczyzna do winy przyznaje się niechętnie. Nie robią na nim nawet wrażenia znicze stojące przy jezdni. - No stoją, ale to nie z mojej winy – komentuje krótko. Wrażenie robią za to punkty: 6 za prędkość i 10 za wyprzedzanie przed przejściem dla pieszych.

Leszek Dawidowicz
mdaw/ec

Polecam film. Robi wrażenie.

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 7:27 
Oberspammer

kierowca napisał(a):
Nie czuję się aż tak winny. [...] Pieszy powinien iść tam na kładkę na górę i się cofnąć te 200 metrów -.

I właśnie dlatego kładki i tunele pogarszają bezpieczeństwo - skutkują bardziej niebezpiecznymi zachowaniami kierowców na drodze.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 10:08 
Zielony Oszołom

W Warszawie w ogóle stosuje się sporo środków "upłynniających ruch", które zasadniczo powodują tylko i wyłącznie to, że w danym miejscu można jechać szybciej. Najbardziej jaskrawe przejawy takich działań to właśnie kładki oraz buspasy obowiązujące tylko w godzinach szczytu.

Co do tego przejścia przez Puławską z filmiku, myślę, że nawet coś takiego http://www.zm.org.pl/?a=malmo-08a&img=8 znacząco by poprawiło sytuację.

Zwróćcie uwagę na jeszcze jedną sprawę w związku z tym materiałem - cała wina przerzucona jest na kierowców. Tymczasem to przejście dla pieszych przez Puławską - szeroką trzypasmówkę o przekroju jak droga ekspresowa - jest przykładem zupełnej bezmyślności projektanta/zarządcy drogi. Albo nie bezmyślności, tylko myślenia nastawionego tylko i wyłącznie na odsunięcie winy od siebie w razie wypadku ("przecież tam są pasy, więc kierowca miał obowiązek się zatrzymać"), a nie na zapobieganie im.

Pojedynczy kierowcy, których zatrzyma policja, uważać się potem będą za kozły ofiarne złożone w ofierze telewizji. Bo tam wszyscy tak jadą. A jak wszyscy tam tak jadą, to znaczy, że rozwiązanie jest systemowo złe.

Sama farba nie zmusza do poprawnej jazdy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9