Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So wrz 12, 2009 11:06 
Admin

Polacy są mistrzami w rozwiązywaniu problemów, których normalni ludzie sobie po prostu nie stwarzają:

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,7030211,.html

Cytuj:
Nikt bezkarnie do windy nie nasika?
Grażyna Zawada
2009-09-12, ostatnia aktualizacja 2009-09-11 20:59

Zanieczyszczone moczem, śmierdzące windy w przejściach podziemnych i na dworcu to wątpliwa wizytówka miasta i duże utrudnienie dla podróżnych. Przyłapanie osoby sikającej w windzie jest dla służb porządkowych praktycznie niemożliwe, ale gdyby zainstalować w kabinie specjalne czujniki, problem mógłby się skończyć. Utopia? Nie. W Polsce takie urządzenia działają w dwóch kieleckich blokach, a ich instalacja wzbudziła sensację w całym kraju.

Sposób działania urządzenia jest prosty: kiedy wandal zaczyna sikać, czujnik uruchamia alarm, a winowajca zostaje zatrzymany w kabinie do czasu przyjazdu odpowiednich służb, które na miejscu spisują jego dane i wręczają mandat. Koszt wykrywacza moczu wraz z instalacją to 2,5 tys. zł.

- Muszę przyznać, że czujniki się sprawdziły, choć przy pierwszym alarmie było duże zamieszanie - mówi Mirosław Młynik, administrator osiedla w Kielcach. - Mieliśmy dwa przypadki złapania winowajcy na gorącym uczynku, a potem zapanował spokój - dodaje.

- Czujnik wykrywa właściwości fizyczne moczu, który jest cieczą, ale jest zainstalowany w taki sposób, że nie reaguje, gdy na podłogę rozleje się komuś woda mineralna - zdradza Bogusław Terelak z firmy Krakdźwig, który instalował czujniki, choć dodaje, że dla wytrwałych wandali zawsze znajdzie się sposób na obejście zabezpieczeń.

W Krakowie problem śmierdzących wind w mieście jest niebagatelny. Walka ze smrodem w winach przy rondzie Mogilskim przypomina walkę z wiatrakami, bo choć firma sprzątająca odkaża kabiny codziennie, w krótkim czasie wyglądają jak przed sprzątaniem. Zainstalowanie detektorów z pewnością nie rozwiąże całkowicie problemu zanieczyszczania czy dewastacji wind miejskich, ale na pewno pomoże odstraszyć wandali.

- Pomysł jest bardzo realny, z pewnością zainteresuję zarząd propozycją zakupu takich czujników - obiecuje Jacek Bartlewicz, rzecznik krakowskiego ZIKiT-u. Na pierwszy ogień miałyby pójść windy na rondzie Mogilskim, a jeżeli czujniki się sprawdzą, ZIKiT nie wyklucza instalowania ich także w innych kabinach.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 21:27 
Admin

Żeby nie umknęło:

http://www.zw.com.pl/artykul/405637.html

Cytuj:
Pasy na drodze do Grota
Konrad Majszyk 27-09-2009, ostatnia aktualizacja 28-09-2009 21:11

Zielone Mazowsze zablokowało remont kładki nad ul. Jagiellońską na Żeraniu. Ekolodzy proponują m.in. jej rozbiórkę i wpuszczenie pieszych na ruchliwą wylotówkę.

To idiotyzm – zżyma się Michał Suliborski ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji. – Jagiellońska to łącznik między obwodnicami. Na tak ruchliwej drodze nawet na pasach z sygnalizacją dochodzi do potrąceń pieszych. A na kładkę nad jezdnią nawet hummer nie wjedzie – przekonuje.

Pylon do wyburzenia

Kładka z pylonem stoi nad ul. Jagiellońską na Żeraniu, obok Akademii Leona Koźmińskiego. Zarząd Dróg Miejskich wskazał w przetargu firmę Intop Tarnobrzeg, która za 3,8 mln zł miała w ciągu 12 miesięcy dostarczyć projekt i pozwolenia, a następnie kładkę wyremontować, montując na niej dodatkowo windy. Wniosek o pozwolenie na budowę został oprotestowany.

– Windy są zawodne. Proponujemy budowę pochylni dla rowerów – mówi Karolina Krajewska z Zielonego Mazowsza. – Jeśli nie, skłaniamy się ku likwidacji kładki. Oba rozwiązania poprawiłyby sytuację pieszych i rowerzystów – twierdzi.

Żeby umożliwić wjazd rowerzystom, trzeba by zbudować „ślimaki” jak na kładce przy Bibliotece Narodowej. – To oznaczałoby trzykrotne wywindowanie kosztów. Musielibyśmy też zmienić projekt i uzyskiwać od nowa wszystkie pozwolenia – mówi rzecznik ZDM Adam Sobieraj.

Likwidacja przejść pod i nad jezdniami oraz tworzenie w ich miejsce „zebr” na powierzchni to pomysł dla deptaków. Tak stało się na Krakowskim Przedmieściu przy bramie UW. Tymczasem Jagiellońską między rondem Starzyńskiego a mostem Grota-Roweckiego w czasie porannego szczytu przejeżdża 4,4 tys., a po południu – 4 tys. pojazdów na godzinę. Poza tym to raczej rejon przemysłowy.

– To miejsce będzie się szybko zmieniało. W rejonie kładki są dwie szkoły i komisariat policji. Powstaje też kompleks handlowo-usługowy – wylicza Karolina Krajewska.

Mao w szacie ekologa?

– To już nie absurd, to szaleństwo. Zielone Mazowsze wszystkich wsadziłoby najchętniej przymusowo na rowery jak towarzysz Mao – ironizuje Michał Suliborski z SISKOM.

– Jeśli na takiej ulicy można zapewnić segregację ruchu pieszego i samochodowego, nie ma potrzeby tego zmieniać – mówi dr Andrzej Brzeziński z Politechniki Warszawskiej. – Ale z drugiej strony, ruch na Jagiellońskiej zmaleje po wybudowaniu mostów: Północnego i Krasińskiego – zastanawia się.

Naukowiec zastrzegł, że nie wypowie się jednoznacznie bez szczegółowych danych dotyczących ruchu pieszych i samochodów. Dzisiaj ruszają rozmowy z Zielonym Mazowszem.

PostNapisane: Pn wrz 28, 2009 22:29 
Zielony Oszołom

Pan z SISKOM trochę odpłynął...

A tu ciąg dalszy w temacie kładek (no, no - cięta riposta... :) )
http://www.zm.org.pl/?a=zw-kladka_jagiellonska-099

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 15:27 
Oberspammer

Witam,

Jutro w sprawie kładki na Jagiellońskiej obsmaruje nas FAKT (ze mną roli głównej). Jak komuś wpadnie w ręce niech zrelacjonuje.

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 20:54 
Dzicz Kudłata

Ja mam pytanie co do kładki nad Marymoncką na wysokości ul.Dewajtis.
Otóż co się z nią dzieję? Widziałem dziś że wejścia i zejścia są zablkowane, zagrodzona. Natomiast stała się rzecz niemożliwa jak do tej pory i w poziomie jezdni Marymonckiej wymalowano pasy dla pieszych! Narazie tylko z migającym światłem ostrzegawczym dla kierowców, ale to już ogromne ułatwienie dla pieszych.
Jak długo potrwa taka sytuacja? Ktoś wie? Czy kładka jeśli w ogóle zostanie zmodernizowana, a raczej będzie ( z powodu dołączenia do Marymonckiej Trasy Mostu Płn.) będzie przystosowana dla rowerzystów? Dobudują pochylnie? Jest tam dużo miejsca na tak ową.
Za kilka dni dołącze kilka zdjęć.

PostNapisane: Pt paź 02, 2009 22:21 
Stały Bywalec

Wkrótce zacznie się budowa sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu wraz z jego przebudową, wykonanie przejść dla pieszych oraz budowa asfaltowej ścieżki rowerowej w obrębie tego skrzyżowania :) Tak więc kładka chyba zostanie zdemontowana...

PostNapisane: N paź 04, 2009 20:15 
Zielony Oszołom

Pawrzes napisał(a):
[...]budowa asfaltowej ścieżki rowerowej w obrębie tego skrzyżowania :)

To skrzyżowanie przecież jest ogromne. Spokojnie na jezdni można by wytyczyć pasy dla przejazdu rowerów. Raczej nie widzę siebie jadącego Dewajtis czy Lindego i potem jakieś wjeżdżanie na poziom chodnika i przejazd rowerowy zapewne oddalony dobre kilka metrów po to, żeby przejechać to skrzyżowanie.

Co na to PORD? Będę zobowiązany do korzystania z tego czy będę mógł jak Pan Bóg przykazał jechać z samochodami? Ciekawe czy zwolnione przez budowę przejść moce przerobowe SM i Policji zostaną wykorzystane właśnie na łapanie rowerzystów, którzy oleją przejazd.

Cholera. Jeżeli będą światła to tyle samo będzie groziło mi na tym przejeździe co przejeżdżając jezdnią... Mam rację?

Cytuj:
Tak więc kładka chyba zostanie zdemontowana...

Właśnie też to dzisiaj widziałem. Nie chce mi się wierzyć, że kładka nie będzie. Póki była piesi nie istnieli. Teraz okaże się, że jednak tam są :P?
Może ktoś to potwierdzić?

PostNapisane: Wt paź 06, 2009 18:36 
Admin

Z dzisiejszego Faktu:

Cytuj:
Zieloni terroryści blokują remont kładki

Zobacz! Oto jak kilku pieniaczy z pseudoekologicznej organizacji może zablokować potrzebną inwestycje. Stowarzyszenie Zielone Mazowsze oprotestowało remont zrujnowanej kładki przy ul. Jagielońskiej na Żeraniu.

To nie ekologia, ale zwykłe pieniactwo! Mieszkańcy stolicy mają już po dziurki w nosie poczynań członków organizacji Zielonych. Ci pseudoekolodzy najpierw blokowali przebudowę ul. Andersa i wiaduktu PKP koło Dw. Gdańskiego, a teraz remont zamkniętej od ponad roku kładki przy ul. Jagielońskiej obok Akademii Koźmińskiego. Powód? Chcą by zamiast wind, które ich zdaniem często się psują zamontowano tam pochylnie. To jednak potroiłoby koszt całej inwestycji, a miasta na to nie stać.

- W tej chwili cała inwestycja stoi. My nie ustąpimy ekologom, bo nie mamy jak. Musielibyśmy rozpisać nowy przetarg. Mamy nadzieję, że chodzi im o załatwienie sprawy, a nie o zrobienie awantury - tłumaczy Adam Sobieraj, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich. Ale to nie wszystko! Zielone Mazowsze twierdzi, że skoro nie ma funduszy na ten cel to lepiej odłożyć remont w czasie, albo zostawić zwykłe pasy na jezdni. - To absurd! Tamtędy przejeżdża ok. 9 tys. aut na godzinę. Poza tym, żeby zrobić taką kładkę musielibyśmy przesunąć tory tramwajowe i jezdnie - dodaje Sobieraj.

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 12:52 
Oberspammer

Z kulisów paszkwila w Fakcie. Miała pójść moja wypowiedź, ale dostałem ją do autoryzacji i nie zgodziłem się z pierwotnym brzmieniem proponując nieco inne - mianowicie takie:

- Windy zamontowane w kładkach często są popsute. Dlatego tak ważna jest budowa pochylni, które służą niezawodnie niepełnosprawnym, rodzicom z wózkami, a także rowerzystom. Nie rozumiem zdziwienia Zarządu Dróg Miejskich, które półtora roku temu, po naszej kilkumiesięcznej korespondencji przyznało, że polskie przepisy techniczne przewidują jako podstawowe rozwiązanie stosowanie pochylni, a nie wind. Jeżeli budowa kładki z pochylnią jest za droga to lepiej odłożyć inwestycję w czasie lub zostawić pasy - tłumaczy Wojciech Szymalski z Zielonego Mazowsza.

Więc zostało im tylko moje zdjęcie jako Zorro ;-):
Obrazek
Link do strony ze zdjęciem:
http://www.efakt.pl/Zieloni-terrorysci- ... 770,3.html

PostNapisane: Śr paź 07, 2009 14:07 
Stały Bywalec

Moim zdaniem dzięki tytułowi z użyciem słowa "terroryści" sprawa kwalifikuje się jako oczywiste naruszenie dóbr osobistych. Można by wytoczyć sprawę, żądając odszkodowania na potrzebę budowy pochylni. Całość dałoby się nawet fajnie medialnie wykorzystać :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21  Następna strona