Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 18, 2009 9:01 
Zielony Oszołom

@Paweł: Rekreacyjnie może i tak, jeśli jadę rano do szkoły i przed każdym skrzyżowaniem mam górkę do pokonania to jest to dość wkurzające, nie wspominając już o fazowanej kostce... Do tego ekrany przy skrzyżowaniach zmniejszają widoczność co zmusza do większej redukcji prędkości.

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 11:27 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):

Masz jakieś zdjęcia? Chętnie zobaczę. Wydaje mi się, że w Polsce rzeczywiście są miejsca, gdzie ekrany mogą stworzyć pozór poprawy estetyki dlatego, że po prostu zasłonią burdel architektoniczny, a przede wszystkim reklamowy. Ale to chyba nie poprawa estetyki, bo za ekranami burdel zostaje.

ciekawski napisał(a):
Adres strony wysłałem Ci na PW. Nie chcę tutaj uprawiać reklamy

No to wszystko jasne :P. Może jednak pochwalisz się gdzie pracujesz :)...

ciekawski napisał(a):
to o czym mówisz jest realne w trakcie projektowania nowej drogi, w miejscach o których mówimy, sytuacja jest jaka jest. Trzeba poradzić sobie z hałasem za pomocą dostępnych środków

Nie zgadzam się w zupełności. Jest wiele metod, które można zastosować choćby podczas remontu. NIestety te okazje są bardzo czesto marnowane. Zapraszam do poczytania na głównej stronie.

A propos. Właśnie dzisiaj czytałem, to co od jakiegoś czasu zdawało mi się prawdą. Mianowicie, monitoring według wielu badań wcale znacząco nie obniża przestępczości na terenie nim objętym.

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 13:37 
Sympatyk

velogustlik napisał(a):

Nie rozumiem, co ma miejsce mojej pracy do tej dyskusji? Czyżbym gdzies gloryfikował producenta jakichś ekranów akustycznych?
Poczytaj jeszcze raz moje pytania i wypowiedzi. Ani ekranów nie ganię ani ich nie chwalę. Wręcz przeciwnie - pytam Was co o nich sądzicie.

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 14:55 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
ciekawski napisał(a):
Adres strony wysłałem Ci na PW. Nie chcę tutaj uprawiać reklamy

Ej, jak coś jest fajne, to żaden wstyd to reklamować. Podzielcie się.

Ekran przy Prymasa/Czorsztyńskiej może i nie jest brzydki, ale ja się tam zawsze bardzo boję wjechać wprost pod rozpędzony samochód skręcający w Czorsztyńską. Dodatkowo w tym miejscu baaardzo mylące są odbicia dźwięku od budynków.

Kiedyś bardzo zastanawiałem się, czy nie da się jakoś wyciszyć Żwirki i Wigury przy akademikach UW. Mieszkanie tam to tragedia ze wzgl. na hałas, administracja UW oczywiście ma to gdzieś, (bo) studenci też mają to gdzieś (wiadomo, student wszystko zniesie)...

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 15:03 
Zielony Oszołom

No dobra, na swoją odpowiedzialność udostępniam linka http://www.ecotec-polska.pl (zakładka PRZYKŁADY REALIZACJI). Jeśli tym samym naruszam jakieś zasady, to proszę wykasować precz tego posta :?

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 15:57 
Admin

No dobra, na swoją odpowiedzialność udostępniam linka http://www.ecotec-polska.pl (zakładka PRZYKŁADY REALIZACJI). Jeśli tym samym naruszam jakieś zasady, to proszę wykasować precz tego posta :?

Nie, wręcz przeciwnie, myślę że dużo lepiej mówić o konkretach niż pseudodyplomatycznie krążyć wokół tematu. A przykłady realizacji dość dobrze ilustrują też problemy, o których była mowa w tym wątku. Na przykład:

Ograniczenie widoczności:
Obrazek

Zajętość terenu:
Obrazek

Jeszcze większa zajętość terenu w związku z koniecznościa stosowania "zakładek" w miejscach, gdzie dochodzą drogi boczne, dojścia do przystanków itp.:
Obrazek

Ciekawski - jeśli wyobrażałeś sobie tego typu ekrany np. na skrzyżowaniu Grójeckiej i Bitwy Warszawskiej, to gratuluje wyobraźni ;-)

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 16:09 
Sympatyk

olek napisał(a):

Ciekawski - jeśli wyobrażałeś sobie tego typu ekrany np. na skrzyżowaniu Grójeckiej i Bitwy Warszawskiej, to gratuluje wyobraźni ;-)

Olek, nigdzie nie wyobrażałem sobie wstawiania jakiegokolwiek ekranu - ani tych ani jakichkolwiek innych - nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz?

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 16:22 
Sympatyk

Widzę, że niektórzy mają kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem...:( Nie chę nikogo obrażać oczywiście, ale moim celem było wywołanie dyskusji o skuteczności i estetyce ekranów a także o tym jaki wpływ mamy na to jako mieszkańcy, czego używa się w miejscach, gdzie zastosowanie ekranów jest z takich czy innych względów wskazane. Nie chciałem i nadal nie mam zamiaru reklamować żadnych ekranów, ani takich ani żadnych innych...
Czyżbym nie umiał zapytać wyraźnie?

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 16:38 
Admin

ciekawski napisał(a):
Olek, nigdzie nie wyobrażałem sobie wstawiania jakiegokolwiek ekranu - ani tych ani jakichkolwiek innych

Przepraszam, ale napisałeś (wytłuszczenia moje):

Cytuj:
Miałem na myśli takie na przykład ulice jak Al. Krakowska w Raszynie, jak Grójecka na Ochocie, Sobieskiego na Mokotowie i dziesiątki innych ulic o potężnym natężeniu transportu (zwłaszcza tirów. W tych miejscach prowadzone już były modernizacje, nie pomyślano jednak o rozwiązaniach, o których Ty mówisz. Trudno jest spodziewać się, aby tam ponownie przeprojektowano już raz zmodernizowane odcinki drogi, a budynków, zarówno bloków jak i małych domków czy to jednorodzinnych, czy bliźniaków jest cała masa. Ekrany, które przedstawia strona, którą Ci podałem mogłyby chyba w dużym stopniu pomóc, nie powodując uczucia klaustrofobii i niechęci mieszkańców.

Cytuj:
nie rozumiem dlaczego mnie atakujesz?

Nie atakuję, tylko staram się dowiedzieć, o jakich ekranach i w jakim miejscu w zasadzie mielibyśmy dyskutować. Na estakadach? W gęstej zabudowie miejskiej?

Cytuj:
moim celem było wywołanie dyskusji o skuteczności i estetyce ekranów

Tak sformułowany cel został chyba zrealizowany w 100% - ale sądząc po Twojej reakcji, nie jesteś usatysfakcjonowany uzyskanymi odpowiedziami. Stąd uzasadnione podejrzenie, że jednak nie o to chodziło.

Cytuj:
a także o tym jaki wpływ mamy na to jako mieszkańcy, czego używa się w miejscach, gdzie zastosowanie ekranów jest z takich czy innych względów wskazane

Jeśli chodzi np. o wybór koloru plastikowego panelu, to owszem mieszkańcy mają wpływ.

Jeśli chodzi o wybór pomiędzy ekranami takimi jak są stosowane w Warszawie, a takimi jak na podlinkowanej stronie, to w 90% przypadków na te drugie zwyczajnie nie ma miejsca, więc wyboru nie ma.

Stąd moje pytanie o przykłady konkretnych miejsc. Bez konkretów raczej nie ruszymy do przodu.

PostNapisane: Pn maja 18, 2009 16:54 
Sympatyk

Może i masz rację, te przykłady mogły nie być najszczęśliwsze. Nie chodziło mi raczej o zastosowanie tych ekranów w tamtych lokalizacjach - raczej o wskazanie istniejących problemów w tamtych miejscach. Są to trasy o bardzo wysokim natężeniu ruchu a co za tym idzie - potężnej dawce hałasu.
Faktycznie - akurat tego typu ekranu, zwłaszcza ze względu na wymaganą stosunkowo dużą powierzchnie, raczej mogą być stosowane na mniej ruchliwych ulicach.
Mnie akurat się spodobały i wolałbym z okna spoglądać raczej na takie niż na beton... Ciekaw właśnie byłem, czy można mieć wpływ na urzędników co do wyboru. Przed moim domem stoją ekrany z tzw. drewnobetonu.
Dobra, temat chyba wyczerpany. Dzięki wszystkim za wypowiedzi

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona