Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N mar 22, 2009 8:58 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/177,345809 ... acymi.html

Życie Warszawy napisał(a):
Powiększa się kolejny dziki parking w rejonie Pola Mokotowskiego.

Obrazek

W pobliżu ronda Jazdy Polskiej kierowcy zastawiają już nie tylko przystanek, chodnik i wejście do podziemnego przejścia, ale coraz śmielej wjeżdżają na parkowe alejki - relacjonuje Marcin Włodarski z TVP Warszawa.

Auta jeżdżą po trawniku i blokują przejście spacerowiczom. Służby miejskie nie interweniują. Za wycieraczkami samochodów próżno szukać mandatów.

O parkingowych piratach z Pola Mokotowskiego pisaliśmy już kilkakrotnie. Z podobną samowolką, która miała miejsce po drugiej stronie parku, przy Batorego, już się uporano. Trawnik został ogrodzony słupkami. Przy rondzie Jazdy Polskiej wciąż panuje swoboda, ograniczona jedynie wybujałą wyobraźnią kierowców.

Tym samym ponawiam zachętę do pisania do wybranego radnego lub radnych z PO (lista dostępna jest tutaj -- dane kontaktowe pojawiają się po kliknięciu na nazwisko, zazwyczaj są maile) z prośbą o interwencję lub interpelację. Poniżej wklejam przykładowe pismo:

Cytuj:
Nawiązując do Stanowiska Zespołu ds. Gospodarczych PO Warszawa w sprawie zadań i funkcjonowania Straży Miejskiej z dnia 08.07.2008, proszę o wystąpienie z interpelacją do prezydent miasta w tej sprawie.

Obecny sposób działania (a konkretnie jego brak) Straży Miejskiej w zakresie walki z nielegalnym parkowaniem jest żenujący i kompromituje władze miejskie. Bliskodwutysięczna formacja zakazuje 99% swoich funkcjonariuszy reagować na nielegalne parkowanie, przez co na ulicach, chodnikach i trawnikach panuje chaos, a strażnicy miejscy mogą spokojnie się lenić. Z oficjalnych danych Straży Miejskiej wysyła, że przeciętny strażnik reaguje na cokolwiek rzadziej niż raz na dwie godziny. Dzięki temu obecna skuteczność straży miejskiej w zakresie reagowania na nielegalne parkowanie nie sięga nawet jednego promila! Taki sposób działania, jak słusznie zauważyło PO, rzutuje na ocenę Władz Miasta, a poza tym stanowi marnotrawstwo pieniędzy publicznych.

Niewypełnianie obowiązków przez strażników skutkuje bowiem:
- wielokrotnie mniejszymi niż to możliwe wpływami z wezwań do zapłaty za nielegalne parkowanie (mowa tu o dziesiątkach milionów złotych),
- większymi korkami na ulicach na skutek (niestety słusznego) przeświadczenia kierowców, że zawsze znajdzie się miejsce do zaparkowania (np. na przystanku lub przejściu dla pieszych),
- ośmieszaniem władz miasta, którym podlega Straż Miejska -- widok funkcjonariuszy spacerujących i jeżdżących beztrosko wśród codziennego chaosu parkingowego nie może nie rzutować na ocenę Rady i Prezydenta Warszawy,
- kuriozalnymi rozwiązaniami w stylu wieszania znaków 'zakaz zatrzymywania pod sankcją odholowania' na przejściach dla pieszych (sic!), gdzie strażnik ma bezwzględny obowiązek odholować samochody na podstawie przepisów Prawa o Ruchu Drogowym.

Podczas gdy bardzo ucieszyło mnie wspomniane powyżej stanowisko PO, niestety póki co nic nie wskazuje na to, aby miasto panowało nad teoretycznie jemu podległą Strażą Miejską.

Oczywiście można też pisać do radnych z innych partii :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N mar 22, 2009 15:26 
Oberspammer

Cytuj:
Nie można wstawić mandatu kierowcy parkującemu w parku?!lub na zabazie parkowania?! Bo nie ma tabliczki o odholowaniu!?

Coś w tym stylu. Warszawska Straż Miejska interweniuje tylko wtedy, gdy prawo zostało naruszone w ramach instniejących miejsc parkingowych, a nie poza nimi. :-)))

PostNapisane: So mar 28, 2009 11:28 
Zielony Oszołom

Od czego straż miejska?

Z zainteresowaniem przeczytałem artykuł pt. „Zdziczali kierowcy parkują przed Politechniką" („Gazeta" 20 marca).Poruszyliście ważną i bulwersującą sprawę. To przykład z jednej strony bezczelności niektórych kierowców, a z drugiej - bezradności straży miejskiej,która tak jawne przypadki łamania prawa powinna natychmiast likwidować. Najbardziej jednak bulwersujące jest to, że p. Agnieszka Kubicka ze straży miejskiej albo kłamała, albo wykazała się rażącą nieznajomością prawa o ruchu drogowym. Chodzi o zdanie: „Straż miejska tłumaczy, że narazie nie może stamtąd ściągać aut, bo brakuj e tabliczek informujących o takim zagrożeniu". Otóż przepisy precyzyjnie określają, że jeśli nielegalnie parkujący samochód utrudnia ruch (a te z artykułu utrudniają go pieszym i rowerzystom), to można go odholować. Żadna tabliczka nie jest do tego potrzebna.

Mało tego, Zielone Mazowsze w sierpniu 2008 r. „zmusiło" komendanta straży miejskiej do wydania jasnego oświadczenia w tej sprawie zamieszczonego na stronie stowarzyszenia. Wynika z niego, że można takie pojazdy holować. Myślę, że wyjaśnienie, dlaczego strażnicy nie znają podstawowych przepisów i postępują sprzecznie z oficjalnym stanowiskiem komendanta, byłoby ciekawym tematem na kolejny artykuł. Wreszcie straż miejska straciłaby pretekst do nicnierobienia w sytuacjach podobnych do opisanej przez was.

Paweł Tarnik

[list do Gazety]

Jack

PostNapisane: N mar 29, 2009 15:34 
Bywalec

Witam,

Poniżej przedstawiam moją korespondencję z SM odnośnie parkowania poza śródmieściem, ale myślę że nie ma co się ograniczać do Centrum tylko.
Jak wskazują statystyki przez nich udostępnione średnia nie przekracza 3-4 interwencji/załoga/dzień. Imponujące rezultaty.
Na konkrety niestety nie potrafią odpowiedzieć (10 zgłoszeń - 8x "brak środków" 2x2 mandaty BRAWO!!!).

Ciekawe też o jakiej zmianie organizacji ruchu i przeznaczenia przedmiotowego chodnika wspominają pod koniec drugiego akapitu. Jest sposób by to ustalić z ZDM?

==
Szanowni Państwo

W nawiązaniu do zgłaszanych telefonicznie (w dniach 18, 19, 23, 24 grudnia oraz 20,21,22,27,28,29 stycznia 2009) próśb o interwencję przy ulicy Wołoskiej w Warszawie (vis a vis Wołowska 16 i Galerii Mokotów) pomiędzy ulicami poprzecznymi Domaniewską i Marynarską, w związku z nieprzestrzeganiem oznakowania pionowego B-36 oraz z art. 49 ust. 1 pkt. 9 Prawa o Ruchu Drogowym uprzejmie proszę o:
1. Szczegółowe określenie wyników w/w interwencji oraz zajęcie stanowiska do przekazanej mi telefonicznie (przez operatorów linii 986) informacji, iż:
• interwencje nie zostały podjęte „ze względu na brak środków” (18,19,24 grudnia 2008, 20,27 stycznia 2009)
• wystawiono tylko dwa wezwania ze względu na „ważniejsze zadania” (23 grudnia, 22 stycznia 2009),
• nie stwierdzono pojazdów parkujących niezgodnie z B-36 (na godzinę 10:00 dnia 21.01.2009, oraz w dniu 28.01.2009)
2. Określenie przewidywanego terminu, w którym możliwa będzie skuteczna interwencja w tym rejonie (problem występuje codziennie, nawet w dni „przedświąteczne” – patrz zdjęcie nr 1 z dnia 24-12-2008)
3. Udostępnienie informacji na temat statystyk dotyczących interwencji zgłoszonych/zrealizowanych w dniach zgodnie z poniższą tabelą.
4. Rozpoczęcie postępowań zmierzających do ukarania sprawców wykroczeń zaprezentowanych na zdjęciach nr 2-5 (możliwych do jednoznacznej identyfikacji). Oświadczam, iż: zdjęcia wykonałem w dniu 28 stycznia 2009 około godz. 08:30, zdjęcia nie podlegały żadnej obróbce cyfrowej i analogowej, i prezentują stan faktyczny na ten czas i miejsce.
• Przykładowe dane:
o Zdjęcie nr 2,3, czarny WV Passat WZx5270
o Zdjęcie nr 4, Biała furgonetka WDx7649
==

ODPOWIEDŹ:
Strona 1 (kliknij _TEN_ link by powiększyć via Picasa)
Obrazek
Strona 2
Obrazek

Statystyki (strona 3)
Obrazek

Edit: Jedno ze zdjęć przesłanych do SM. Połowa dystansu pomiędzy Domaniewską a Marynarską. Na zdjęciu około 22 parkujących nielegalnie, drugie tyle wcześniej.
Wynik -> Stracona szansa na wystawienie 10% wezwań więcej w dniu 28-01-2009, w zaledwie jednej interwencji

Odpowiedź SM utwierdza mnie w przekonaniu iż:
Jeżeli więcej niż 20 aut parkuje na zakazie (ale nie na jezdni) to śmiało tam można parkować. Nie ma szans na mandat ze wzg. na "brak środków do realizacji zgłoszenia".
Obrazek

PostNapisane: N mar 29, 2009 18:51 
Oberspammer

Cytuj:
3. Udostępnienie informacji na temat statystyk dotyczących interwencji zgłoszonych/zrealizowanych w dniach zgodnie z poniższą tabelą.

To trzeba wykorzystać twojego gotowca do pozyskania podobnych danych z innych miast. I będziemy grali dalej w szachy z SM. Jeśli chciałoby Ci się poszukać adresów SM z innych miast i skompilować listy oraz wysłać je do mnie, to będę b. wdzięczny. Ostatnio na nadmiar czasu nie narzekam, bo przybyło mi dzieci, zajęć na uczelni etc. Będzie więc to dla mnie duże ułatwienie.

PostNapisane: N mar 29, 2009 18:59 
Sympatyk

tom.krakus napisał(a):
Ciekawe też o jakiej zmianie organizacji ruchu i przeznaczenia przedmiotowego chodnika wspominają pod koniec drugiego akapitu.

Może zezwolenie na parkowanie na chodniku, ale wtedy powstaje problem z brakiem wymaganego przejścia o szerokości 1,5m. Chyba że postawią tablicę "Przejście drugą stroną jezdni" a wtedy to już będzie na legalu.

Swoją drogą dwa miesiące temu zgłaszałem parkujące auta na pobliskiej drodze dla rowerów pod Galerią Mokotów. Z ciekawości przeczekałem w pobliżu około 40 minut i nie zaobserwowałem żadnego patrolu. Czyżby wspomniany "brak środków do realizacji zgłoszenia"?

PostNapisane: N mar 29, 2009 21:11 
Zielony Oszołom

Tomasz - w piśmie które dostałeś, pan "Naczelnik II Oddziału Terenowego" właściwie wprost napisał, że nie zamierza na tym odcinku ul. Wołoskiej egzekwować prawa. Aż trudno w to uwierzyć. Kwestia "rzadko uczęszczanego chodnika" jest z tej samej kategorii, co "rzadko uczęszczane ścieżki rowerowe" w Warszawie w zimę. Jeśli nie da się takim chodnikiem przejść (a zaśnieżoną ścieżką przejechać), to trudno żeby był uczęszczany.

Żeby było jeszcze gorzej - moje doświadczenia skłaniają mnie do przypuszczeń, że skuteczność rzędu 20% nie dotyczy wyłącznie tego chodnika (choć tutaj właściwie wynosi 0%), tylko całego Służewca Przemysłowego. Tutaj opisałem miejsce, które swego czasu próbowałem oczyścić:
viewtopic.php?f=2&t=1052
Już po tym, jak w bólach ustaliliśmy ze SM, że jazda chodnikiem i rozjeżdżanie trawnika to nie jest prawidłowe parkowanie, co najmniej 80% wezwań kończyło się "brakiem środków", nawet wezwań ponawianych w ciągu dnia. Przypuszczałem nawet, że po mojej skardze strażnicy celowo nie chcą wystawiać tam mandatów, ale jak widać sprawa jest bardziej ogólna.

Danon napisał(a):
Swoją drogą dwa miesiące temu zgłaszałem parkujące auta na pobliskiej drodze dla rowerów pod Galerią Mokotów. Z ciekawości przeczekałem w pobliżu około 40 minut i nie zaobserwowałem żadnego patrolu. Czyżby wspomniany "brak środków do realizacji zgłoszenia"?
Nie musisz czekać, możesz jakiś czas po zgłoszeniu zadzwonić ponownie i podając numer zgłoszenia lub adres - spytać o rezultat interwencji.
W grudniu, w czasie przedświątecznego szaleństwa, też zgłosiłem na SM zupełnie zastawioną ścieżkę przy Galerii. Rezultat wiadomy - brak środków.
Mimo to jednak - myślę, że zgłaszać takie rzeczy trzeba, nawet na Służewcu. Jakiś tam procent zgłoszeń jednak jest realizowany, a jeśli nie jest - zostaje to w statystykach.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 10:57 
Bywalec

Wojtek napisał(a):
To trzeba wykorzystać twojego gotowca do pozyskania podobnych danych z innych miast. I będziemy grali dalej w szachy z SM. Jeśli chciałoby Ci się poszukać adresów SM z innych miast i skompilować listy oraz wysłać je do mnie, to będę b. wdzięczny. Ostatnio na nadmiar czasu nie narzekam, bo przybyło mi dzieci, zajęć na uczelni etc. Będzie więc to dla mnie duże ułatwienie.

Ok przygotowałem i przesłałem na biuro@ korespondencję seryjną o treści:

Uprzejmie prosimy o udostępnienie informacji dotyczących przyjętych/zrealizowanych interwencji zgodnie z poniższą tabelą. Uprzejmie prosimy o dane w rozbiciu na dni za miesiące 12-2008, 01-2009, 02-2009. Dane będą wykorzystane do przygotowania raportu odnośnie pracy Straży Miejskiej w miastach powyżej 200 000 mieszkańców, ze szczególnym uwzględnieniem nielegalnego parkowania.

Podpisałem się jako ZM.
W mailu przesłanym na biuro jest też arkusz z danymi mailowymi/tel/faksami gdybyście chcieli to wysyłać mailowo/faxem (ale to chyba odpada, wydaje mi się że trzeba wysłać pocztą).
Przygotowałem zapytanie do następujących miast >= 200 000 mieszkańców:
Białystok
Bydgoszcz
Częstochowa
Gdańsk
Gdynia
Katowice
Kielce
Kraków
Łódź
Lublin
Poznań
Radom
Sosnowiec
Szczecin
Toruń
Wrocław
Warszawa

Myślę że jak dostaniemy wyniki można zrobić niezły ogólnopolski ranking pracy SM. Duża szansa na zainteresowanie prasy.

PostNapisane: Pn mar 30, 2009 13:32 
Sympatyk

Tarciu napisał(a):
Nie musisz czekać, możesz jakiś czas po zgłoszeniu zadzwonić ponownie i podając numer zgłoszenia lub adres - spytać o rezultat interwencji.

Tak wiem. :) To był odosobniony przypadek, chciałem naocznie utwierdzić się w przekonaniu, że SM zazwyczaj na zgłoszenia tego typu nie reaguje.

tom.krakus napisał(a):
Duża szansa na zainteresowanie prasy.

Swoją drogą było kilka artykułów w prasie odnośnie pracy SM w Warszawie(albo raczej lenistwa) i pomimo licznych skarg do Prezydent W-wy i komendanta SM niewiele się jak widać zmieniło.

PostNapisane: Wt mar 31, 2009 16:59 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/2,348853_W ... skiej.html

Cytuj:
Wywożą parkingowych piratów ze zjazdu z Trasy Łazienkowskiej

ar 31-03-2009, ostatnia aktualizacja 31-03-2009 15:43

Koniec dzikiego parkingu niedaleko placu Na Rozdrożu. Straż miejska wywozi nielegalnie zaparkowane samochody.

Udana interwencja "Raportu na gorąco". Na początku lutego pisaliśmy o komunikacyjnym skandalu niedaleko Traktu Królewskiego. Kierowcy zamienili w dziki parking zjazd z Trasy Łazienkowskiej w Aleje Ujazdowskie. Auta parkowały na jezdni aż do samej trasy. Stały także na chodniku i na przystanku autobusowym. Chodnik przy ulicy był całkowicie zastawiony.

Przez długi czas służby nie reagowały. Sprawa została zgłoszona straży miejskiej. Po kilku tygodniach miejsce obstawiono znakami zakazu parkowania pod groźbą odholowania samochodu.

Straszak poparty jest działaniami. Od poniedziałkowego popołudnia strażnicy wywożą kolejno nielegalnie zaparkowane samochody - informuje Marcin Włodarski z TVP Warszawa.

Widzę, że dopóki, przy wszystkich wlotach do miasta nie ustawimy tabliczek 'zakaz zatrzymywania pod sankcją odholowania w miejscach przewidzianych w PoRD' to SM będzie ignorować wszystkie miejsca, gdzie nie ma tabliczek 'pod sankcją odholowania'. W końcu kogo obchodzi prawo -- na pewno nie jego stróży...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 74  Następna strona