Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 16, 2009 22:04 
Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
Od razu mówię że wjeżdżam na nią tam, gdzie nie ma B-9

Skrzyżowanie z Waryńskiego? Czy może nie ma w jakimś innym miejscu jeszcze?

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 22:30 
Zielony Oszołom

W kierunku Pragi:
- z wisłostrady
- z ronda jazdy polskiej
W kierunku pomnika lotnika:
- z Kinowej
- od Zamienieckiej/Fieldorfa
- przez długi czas znak od Wału Miedzeszyńskiego (od Poniatowskiego) był odwrócony, ale musieli się zorientować (:

PostNapisane: Pn lut 16, 2009 22:32 
Zielony Oszołom

legalnycyklista napisał(a):
Niech mi kiedyś któryś pan władza spróbuje wystawić mandat za jeżdżenie Trasą Ł to go chyba wyśmieję...

Trzymamy kciuki! Tylko nie przyjmuj, ale idź do sądu i wygraj :-)

PostNapisane: Wt lut 17, 2009 1:31 
Oberspammer

Cytuj:
Cytuj:
Niech mi kiedyś któryś pan władza spróbuje wystawić mandat za jeżdżenie Trasą Ł to go chyba wyśmieję...
Trzymamy kciuki! Tylko nie przyjmuj, ale idź do sądu i wygraj :-)
Władza może się zezłościć... Obrazek

PostNapisane: Pt lut 20, 2009 11:57 
Admin

pawell_o napisał(a):
Nie chodziło mi o ich długość, a główne przeznaczenie. Są to ścieżki wykorzystywane w celach rekreacyjnych (głównie), a nie do codziennych dojazdów.

A ja wskazałem, że są to w zasadzie jedyne dłuższe i spójne ciągi ścieżek (+ ew. Szlak Wisły, Prymasa, Siekierkowska). Jakie znasz inne, porównywalnej długości, które ze względu na swoją dominującą funkcję komunikacyjną są gorzej wykorzystywane?

Cytuj:
Ten "ktokolwiek" to już trzy osoby na tym forum, a jak bardzo chcesz mogę znaleźć więcej.

Specyfiką Internetu jest to, bez urazy, że dobrze widoczni są w nim wszelkiego rodzaju dziwacy ;-) Ale dopóki te osoby nie zaistnieją, że użyje górnolotnego wyrażenia, w dyskursie publicznym w realnym świecie, to nie za bardzo mamy o czym rozmawiać.

Ponownie przywołam na tym forum przykład ul. Diamentowej w Wesołej, bo to dość ciekawy case study:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=311&w=68288798

Uczestniczę w tego typu konfrontacjach dość regularnie. I nie pamiętam, żeby to ktokolwiek, ale to ktokolwiek "z sali" kiedykolwiek powiedział, że ścieżka wzdłuż ulicy lokalnej to bardziej utrudnienie niż ułatwienie dla rowerzystów. Od czasu do czasu ktoś nieśmiało piśnie o pasach rowerowych na jezdni, ale z reguły przewagę mają fani kolarstwa chodnikowego. Zawsze to Zielone Mazowsze robi za ekstremistów szosowych.

Cytuj:
Różnica jest taka, ze łatwiej naprawić ewidentne błędy w wykonaniu np. krawężniki, niż zmienić przepisy, jednakże gdybym napisał np. żeby wybudowano ścieżkę wzdłuż Traktu Brzeskiego droga byłaby podejrzewam podobnie trudna.

Ale łatwiej usunąć znaki C-13 z Mrówczej, Osmańczyka czy Słowiańskiej niż wyprostować drogę rowerową na Broniewskiego czy Kasprowicza. Pod każdym względem łatwiej - technicznie, finansowo, formalnie. A mimo to w tym drugim przypadku iluśtam osobom się chciało, a w pierwszym - nie za bardzo. (za wyjątkiem Słowiańskiej, co się chwali).

Cytuj:
Jakby ktoś znalazł dokładne przepisy byłbym wdzięczny :)

Dokładne przepisy są w PoRD. Nic ponadto.

PostNapisane: So lut 21, 2009 0:13 
Bywalec

olek napisał(a):
Specyfiką Internetu jest to, bez urazy, że dobrze widoczni są w nim wszelkiego rodzaju dziwacy ;-) Ale dopóki te osoby nie zaistnieją, że użyje górnolotnego wyrażenia, w dyskursie publicznym w realnym świecie, to nie za bardzo mamy o czym rozmawiać

Tak jestem dziwny i znam jeszcze sporo takich dziwnych osób. Nasza dziwność polega na tym, że chcemy się sprawnie i szybko poruszać po mieście, w przeciwieństwie do większości(?) społeczeństwa wolimy przestrzegać przepisów PoRD, co często w przypadku rowerzystów możliwe nie jest. A czy zaistniałem, zaistnieliśmy? Piszę pisma do ZDM, ostatnio zgłosiłem się do pomocy przy masie, jeśli to możliwe chętnie pojadę na spotkanie i zgłoszę swoje ewentualne uwagi na temat ścieżek. Po Warszawie jeżdżę od wielu lat, widzę, ze się zmienia. Wiem, ze drogi rowerowe są potrzebne i nie zabraniam budować, ale nie utrudniajmy życia tym, którzy chcą/muszą jechać jezdnią.

Poza tym, gdy przy ewidentnych błędach projektowych ZDM odpowiada, ze opiniuje wniosek negatywnie, to co napiszę, gdy mu powiem, ze powinien zlikwidować niedawno wybudowaną ścieżkę?
Chyba jeszcze nie czuję się na siłach walczyć z betonem, tudzież kostką fazowaną.

olek napisał(a):
I nie pamiętam, żeby to ktokolwiek, ale to ktokolwiek "z sali" kiedykolwiek powiedział, że ścieżka wzdłuż ulicy lokalnej to bardziej utrudnienie niż ułatwienie dla rowerzystów.

A kto uczestniczy w tego typu konferencjach? Są one może ogólnodostępne?

olek napisał(a):
Dokładne przepisy są w PoRD. Nic ponadto.

A np. jest jakaś zasada co do umieszczenia znaku B-9 wzdłuż jezdni, czy to wolna wola projektanta?

PostNapisane: Pn lut 23, 2009 8:26 
Admin

pawell_o napisał(a):
Poza tym, gdy przy ewidentnych błędach projektowych ZDM odpowiada, ze opiniuje wniosek negatywnie, to co napiszę, gdy mu powiem, ze powinien zlikwidować niedawno wybudowaną ścieżkę?

Zapewne zareaguje podobnie. Ale jak się cierpliwie tłucze kijem po głowie, to z reguły po jakimś czasie dociera.

Jeśli znasz więcej takich chętnych do działania "przeciwników ścieżek", to może dałoby się zorganizować jakiś happening? Polową konferencję prasową? Tak, żeby ten problem trochę nagłośnić, żeby "zaistniał w dyskursie publicznym".

Cytuj:
A kto uczestniczy w tego typu konferencjach? Są one może ogólnodostępne?

A zajrzałeś pod tego linka, który podałem w poprzednim poście?

Tak, wiele z tego typu spotkań jest ogólnodostępnych, np. konsultacje społeczne nowych inwestycji czy posiedzenia Rad Dzielnic / Gminy / Miasta i ich Komisje. Informacje od czasu do czasu pojawiają się na tym lub sąsiednim forum, a jeśli Ty coś zauważysz - to też zachęcam do podzielenia się informacją.

Niedługo np. powinna być Komisja Infrastruktury w Wawrze na temat wymienionej w tym wątku ul. Mrówczej.

Cytuj:
A np. jest jakaś zasada co do umieszczenia znaku B-9 wzdłuż jezdni, czy to wolna wola projektanta?

A to już dość mętna sprawa, jak wszystko co z tzw. czerwonej książeczki. Ja jestem zwolennikiem zdroworozsądkowego podejścia całkowicie bez B-9: jak jest dobry wjazd na ścieżkę (bezpośrednio z jezdni, po prawej stronie), to B-9 i tak jest niepotrzebne, bo obowiązuje C-13 jako znak nakazu; jak jest kiepski (np. trzeba przejechać przez pasy), to B-9 może stwarzać zagrożenie przez wymuszenie dziwnych manewrów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6