Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 04, 2008 11:24 
Oberspammer

http://www.zdm.waw.pl/informacje/wiadom ... ocilo.html

ZDM napisał(a):
Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie przesłał do Straży Miejskiej udokumentowaną fotograficznie informację o powrocie "zjawiska" parkowania aut wzdłuż Łazienek Królewskich. Kilka lat temu, ZDM ustawił słupki i niskie płoty w celu wyeliminowania zastawiania przez zaparkowane auta drogi rowerowej wzdłuż Alej Ujazdowskich. Mimo słupków, kierowcy przerzucili się na asfaltowy chodnik wzdłuż płotów i widać, że chyba hołdują maksymie: "skoro samochód mieści się między słupkami to znaczy, że można parkować". Nic z tych rzeczy.

Przyznam, że to pierwszy raz, kiedy widzę coś takiego od czasu ustawienia słupków przy Łazienkach. Czyżby reakcja na póki co jednorazową akcję usuwania samochodów spod Ministerstwa Sprawiedliwości?

Zaś zaznaczona maksyma to nie od dziś dewiza warszawskich kierowców...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 8:23 
Oberspammer

Ktos w koncu perorowal w sprawie wymienionego w jednym z poprzednich postow parkowania na chodniku przy Krolewskiej tuz obok Krakowskiego Przedmiescia?

Przyjechalem na dwa dni do Warszawy i przechodzac sie tamtedy po prostu od razu stracilem dobry humor. Niektorzy nawet centymetra nie zostawiaja pieszym w tak reprezentacyjnym miejscu, A 100 metrow dalej kolo hotelu Victoria pusty parking. Slupki, slupki, slupki rulez!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 06, 2008 15:35 
Zielony Oszołom

Nie wiem, ale jeśli nie, to ja tam często bywam i mogę zrobić zdjęcia, które prześlę do ZDM z prośbą o wysłupkowanie. Natomiast na poprawę humoru polecam spacer Kredytową - elegancko wysłupkowane wejście do Muzeum Etnograficznego, wreszcie da się przejść, a pamiętam, co tam się działo jeszcze pół roku temu.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 8:16 
Oberspammer

To bardzo bym prosil o pomoc w tej sprawie Trampkarzu ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 07, 2008 16:57 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
http://www.zw.com.pl/galeria/2,1,293488.html

Whoa, "niezła" jest ta mapka. Najbardziej podoba mi się przesunięcie Żelaznej.

Tytuł: Re:
PostNapisane: Śr paź 08, 2008 22:58 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
To bardzo bym prosil o pomoc w tej sprawie Trampkarzu ;-)

Właśnie wysłałem mailowy wniosek, z kompletem fotografii. Zobaczymy, co odpowiedzą.

PostNapisane: Śr paź 15, 2008 9:48 
Zielony Oszołom

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3486 ... aniem.html

Koniec z nielegalnym parkowaniem
TVP Warszawa / msz
2008-10-15, ostatnia aktualizacja 2008-10-15 10:09
Jak podaje serwis TVP Warszawa odholowywanie aut będzie dzięki uproszczonym procedurom i nowemu sprzętowi o wiele skuteczniejsze.

Straż miejska zakupiła nowe holowniki, dzięki którym odholowywanie idzie szybciej i sprawniej. Do tej pory zabierano z ulicy średnio 7 nieprzepisowo zaparkowanych samochodów dziennie, wczoraj było ich już 22. Problem może pojawić się gdzie indziej - straży miejskiej może zabraknąć parkingów.
Do tej pory odholowanie jednego auta zabierało aż cztery godziny. Obecnie czas ten ma skrócić się do jednej godziny. Strażnicy miejscy nie muszą już też czekać na policję, która sprawdzała, czy samochód nie jest kradziony. Najpierw zabierają samochód, a dokumenty przywozi inny patrol.

Odholowanie samochodu będzie kosztować 360 złotych, doba na parkingu - 28 złotych, a mandat - nawet do tysiąca złotych.

PostNapisane: Śr paź 15, 2008 20:28 
Zielony Oszołom

Muszę rzeczywiście przyznać, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni widziałem więcej strażników wypisujących mandaty. Co więcej, mojej znajomej odholowano samochód. Czyli coś drgnęło, choć zapewne to jeszcze za mało. Natomiast jeśli chodzi o te miejsca na parkingach, to faktycznie może nie wystarczyć miejsc, jak się porządnie za to wezmą. Ale jak będą stawiać więcej mandatów, to będą mieć chyba też więcej pieniędzy, aby zbudować nowe parkingi.

PostNapisane: Śr paź 15, 2008 22:05 
Zielony Oszołom

Myślę, że można takie parkingi uzyskać stosunkowo małym kosztem, np P+R Połczyńska mogłoby zostać Zapłać+Odbierz Połczyńska - może inwestycja by się zwróciła?

PostNapisane: Pt paź 17, 2008 0:43 
Greenpisarz

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5820930,Kierowcy__Bojcie_sie_holowania_swoich_aut.html

Cytuj:
Kierowcy! Bójcie się holowania swoich aut
Grzegorz Lisicki
2008-10-16, ostatnia aktualizacja 2008-10-16 23:19

- Wyładowują się na mnie. Wrzeszczą, bluzgają - narzeka ochroniarz z parkingu, na który trafia coraz więcej nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Tylko w ciągu ostatnich trzech tygodni odholowano ich 170. Kary dla właścicieli wyniosły w sumie prawie 100 tys. zł

Plac Trzech Krzyży, godz. 13. Na wysepce przy kościele św. Aleksandra zaparkowały dwa samochody. A pomiędzy nimi biały radiowóz. Wokół kręci się strażnik. Robi zdjęcia, wypełnia druki i telefonuje. Za chwilę na wysepce pojawi się żółty holownik, który zabierze samochody niesfornych kierowców, którzy zlekceważyli zakaz postoju i umieszczoną pod nim białą tabliczkę z symbolem holowanego pojazdu.

Jedną z takich osób była pani Katarzyna, która o włos uniknęła odholowania swojego audi spod kościoła. Zdążyła kilka minut przed holownikiem. - Myślałam, że tabliczka nie dotyczy tej wysepki. Przyznaję, zawiniłam. Ale problem dotyczy całego miasta, a zwłaszcza Śródmieścia, bo tu najbardziej brakuje miejsc do parkowania - mówiła, ciesząc się, że uniknęła kosztownego odholowania samochodu. Skończyło się na 100 zł mandatu.

Białe tabliczki stają się powoli postrachem nieprawidłowo parkujących kierowców w Śródmieściu. Początki były niemrawe - pierwszy samochód odholowano dopiero na początku września. Potem dziennie było to kilka aut. Teraz żółte holowniki ciągnące za sobą pusty samochód można spotkać trochę częściej. - Od 24 września odholowaliśmy już 170 aut. Koszty, które ponieśli nieprawidłowo parkujący, to prawie 100 tys. zł - oblicza Agnieszka Kubicka, rzeczniczka strażników. Składa się na nie opłata za holowanie (380 zł), opłata za postój na parkingu (28 zł za dobę) i mandat.

Odholowane pojazdy trafiają na kilka parkingów w mieście. Jeden z nich mieści się w Al. Jerozolimskich 179 na tyłach centrum handlowego Blue City. Wczoraj po południu po swój samochód przyjechała tu pani Anna, która zaparkowała go na zarezerwowanym miejscu przy ul. Zgoda w Śródmieściu. - Najpierw szok i myśl: gdzie jest auto? Druga: czy na pewno zaparkowałam w tym miejscu? Czuję ulgę, że się tu odnalazł. Chciałam już zgłaszać kradzież - opowiada. Z błędu wyprowadzili ją spotkani w okolicy strażnicy miejscy. - Brakuje informacji, że samochód został odholowany. Inaczej niż np. w Hiszpanii. Tam naklejają na chodnik informację - mówi.

W stolicy o odholowaniu auta poinformuje policja, która wszystkie ma w specjalnym rejestrze. Ale najpierw trzeba tam zadzwonić, później uiścić opłatę u strażników przy ul. Mokotowskiej. I można jechać po samochód.

Na parkingu kręci się też zdenerwowany pan Sebastian. - Wywieźli mi wóz drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Wyparował tysiąc złotych - narzeka. Czuje się niewinny, bo straż zabrała samochód spod jego domu w Al. Ujazdowskich. - Jestem wściekły, będę się odwoływał. Strażnicy oświadczyli, że zabierają pierwszy z brzegu źle zaparkowany. Resztę sobie odpuścili - opowiada.

Zdenerwowanych jest większość ludzi przyjeżdżających po swoje samochody. - Wyładowują się na mnie. Wrzeszczą, bluzgają. Jeszcze miesiąc i się zwolnię - pomstuje strażnik z budki pilnujący parkingu.

- Trudno się nie wściekać: zmarnowane pół dnia i kilkaset złotych - sarka pan Sebastian. - Wysysają z nas pieniądze, a parkingów nie potrafią wybudować.

Ale narzekania nie zrażają strażników. - Odholowywanie pojazdów to po prostu nowa rzeczywistość w stolicy. Trzeba mieć gruby portfel albo parkować zgodnie z przepisami, bo nie odpuścimy - mówi Agnieszka Kubicka.

Komentarz

Straż miejska chyba nam w końcu zmądrzała, bo jeszcze dwa lata temu jej dowództwo potrafiło urządzić happening na pożegnanie żółtych blokad, które powinny być zakładane na koła źle zaparkowanych samochodów. Ot, nagle ktoś wpadł na pomysł, że zamiast brudzić się i trudzić strażnicy będą takim autom robić zdjęcia i wzywać do siebie ich właścicieli. Nietrudno się domyśleć, jaki był tego efekt. Odholowywanie samochodów ma tę zaletę, że kara jest szybka i nieuchronna: kierowca musi zapłacić (i to sporo), inaczej nie ma czym jeździć. Ten system doskonale sprawdza się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Tylko że w Nowym Jorku holowniki zjawiają się natychmiast i wszędzie tam, gdzie potrzeba. W Warszawie sukcesem okazuje się ściągnięcie 170 samochodów w ciągu kilku tygodni. Tyle to powinno znikać z chodników i trawników w kilka godzin.

Jarosław Osowski

Coś wreszcie ruszyło i dobrze, że prasa też straszy.

legalnycyklista napisał(a):
Myślę, że można takie parkingi uzyskać stosunkowo małym kosztem, np P+R Połczyńska mogłoby zostać Zapłać+Odbierz Połczyńska - może inwestycja by się zwróciła?

Połczyńska jako Z&O to świetny pomysł :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 74  Następna strona