Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 26, 2008 9:06 
Admin

Nowe wersje, po mniej lub bardziej kosmetycznych poprawkach:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/jp2-20080822.pdf

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... 080822.pdf

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 30, 2008 15:34 
Admin

olek napisał(a):
I wariant z zachowaniem ciągłości po stronie północnej:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... za-088.pdf

No niestety:

Cytuj:
Witam,
ze względu na likwidację części miejsc parkingowych Zarząd Dróg Miejskich nie zgadza się na prowadzenie ścieżki rowerowej po północnej stronie ul. Anielewicza na odcinku od Al.JP2 do ul. Karmelickiej.
Proponujemy w związku z tym wpuszczenie na tym odcinku rowerzystów na jezdnię.
Proszę o opinię do proponowanego rozwiązania.

A proponowane rozwiązanie jest tutaj:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... za-089.pdf

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 30, 2008 16:14 
Greenpisarz

olek napisał(a):

No niestety:

Cytuj:
Witam,
ze względu na likwidację części miejsc parkingowych Zarząd Dróg Miejskich nie zgadza się na prowadzenie ścieżki rowerowej po północnej stronie ul. Anielewicza na odcinku od Al.JP2 do ul. Karmelickiej.
Proponujemy w związku z tym wpuszczenie na tym odcinku rowerzystów na jezdnię.
Proszę o opinię do proponowanego rozwiązania.

A proponowane rozwiązanie jest tutaj:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... za-089.pdf

Jeśli ruch będzie uspokojony to chyba nie będzie tragedii?
A może dałoby sie zrobić na jezdni taki pas dla rowerów jak na Bonifraterskiej/Międzyparkowej?
Czy dałoby się wywalczyć podniesienie tarczy skrzyżowania Anielewicza/Karmelicka albo chociaz wyniesienie tego przejścia/przejazdu?
Ja generalnie wolę jeździć po jezdni, zwłaszcza na tak mało ruchliwych ulicach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 01, 2008 7:03 
Admin

jacor napisał(a):
Jeśli ruch będzie uspokojony to chyba nie będzie tragedii?

Tragedia będzie, jeśli ZDM na jednej połówce zrobi ścieżkę - bo się mieści - a na drugiej nie, bo "niedasię", i na 200 m trzeba będzie dwa razy przez jezdnię przejeżdżać. Niestety, to są dwa odrębne projekty i teraz trudno będzie wprowadzić zmiany w tym drugim.

Cytuj:
A może dałoby sie zrobić na jezdni taki pas dla rowerów jak na Bonifraterskiej/Międzyparkowej?

Nie - przepisy nie pozwalają robić pasa rowerowego tam gdzie jest parkowania. A sam widzisz z jakim entuzjazmem się ZDM odniósł do postulatu likwidacji bodajże 3 miejsc parkingowych.

Cytuj:
Czy dałoby się wywalczyć podniesienie tarczy skrzyżowania Anielewicza/Karmelicka albo chociaz wyniesienie tego przejścia/przejazdu?

Zachęcam do spróbowania :-)

Cytuj:

Dla mnie też Anielewicza to trzecia kolejność odśnieżania, jeśli chodzi o ścieżki, jak pisałem na początku tego wątku. Ale ZDM się uparł, żeby przypadkiem Towarowej albo Okopowej nie zrobić.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 01, 2008 9:04 
Greenpisarz

olek napisał(a):

Cytuj:

Nie - przepisy nie pozwalają robić pasa rowerowego tam gdzie jest parkowania. A sam widzisz z jakim entuzjazmem się ZDM odniósł do postulatu likwidacji bodajże 3 miejsc parkingowych.

Czy są jakieś przepisy, które zabraniają likwidacji miejsc parkingowych?
Ciekawi mnie, jak oni uzasadniają, te decyzje?

Cytuj:
Cytuj:

Zachęcam do spróbowania :-)

Cytuj:

Dla mnie też Anielewicza to trzecia kolejność odśnieżania, jeśli chodzi o ścieżki, jak pisałem na początku tego wątku. Ale ZDM się uparł, żeby przypadkiem Towarowej albo Okopowej nie zrobić.

To może w świetle tych propozycji w ogóle rekomendować rezygnację z budowy ścieżki i walczyć o uspokojenie ruchu? Czy juz NIEDASIĘ?
Jeśli proszą o opinię, to może się jeszcze da?

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 01, 2008 9:33 
Oberspammer

Cytuj:

Jesli w poblizu sa osiedla mieszkaniowe tym, ze generalnie mieszkancy sie sprzeciwiaja i nie beda mieli gdzie parkowac. Jesli wiecej jest biur, tym, ze i tak jest za malo miejsc parkingowych w miescie, wiec likwidacja tylko pogorszy sytuacje. Przepisu nie ma, ale masz twarde dowodu w reku - widoczne golym okiem na ulicy. Najlepszym dzialaniem jest proponowanie dzialan kompensacyjnych w tym zakresie, ale wtedy okazuje sie, ze potrzebny jest np. osobny projekt dla innej ulicy (budowlany lub w najlepszym wypadku tylko organizacji ruchu), ktora nie jest objeta tym projektem etc. Generalnie trudno jest, sam wiesz...SAMOCHODY MUSZA GDZIES PARKOWAC, A NASZYM OBOWIAZKIEM JEST IM TO UMOZLIWIC! Rowerzysci nie musza jezdzic rowerami, a zeby jeszcze po specjalnych sciezkach. ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 01, 2008 9:59 
Greenpisarz

Wojtek napisał(a):
Cytuj:

Jesli w poblizu sa osiedla mieszkaniowe tym, ze generalnie mieszkancy sie sprzeciwiaja i nie beda mieli gdzie parkowac. Jesli wiecej jest biur, tym, ze i tak jest za malo miejsc parkingowych w miescie, wiec likwidacja tylko pogorszy sytuacje. Przepisu nie ma, ale masz twarde dowodu w reku - widoczne golym okiem na ulicy. Najlepszym dzialaniem jest proponowanie dzialan kompensacyjnych w tym zakresie, ale wtedy okazuje sie, ze potrzebny jest np. osobny projekt dla innej ulicy (budowlany lub w najlepszym wypadku tylko organizacji ruchu), ktora nie jest objeta tym projektem etc. Generalnie trudno jest, sam wiesz...SAMOCHODY MUSZA GDZIES PARKOWAC, A NASZYM OBOWIAZKIEM JEST IM TO UMOZLIWIC! Rowerzysci nie musza jezdzic rowerami, a zeby jeszcze po specjalnych sciezkach. ;-)

No właśnie, czyli tak jak się spodziewałem nie ma przepisu. I dlaczego z pieniędzy podatników funduje sie w centrum miasta miejsca parkingowe dla mieszkańców, skoro mieszkańcy nowych budynków płacą koszmarne pieniądze za swoje podziemne parkingi? Przecież skoro miasto nie zmusza nikogo do używania samochodu, to nie ma obowiązku zapewniania miejsca dla niego? Może pójść po linii niegospodarności, nierównego traktowania obywateli? (nie rowerzystów, bo to nie przejdzie chyba, ale obywateli którzy wykupili swoje miejsca parkingowe i tych, którzy nie wykupili? Ta symboliczna opłata 30zł to po pierwsze śmiesznie mało, po drugie nie wszędzie jest konieczna)

Można byłoby podpowiedzieć też tani sposób na zmniejszenie korków :-)
Akcja - Likwidacja miejsc parkingowych - zmniejszy ilość ludzi jeżdżących samochodami, bo nie będą mieli gdzie zaparkować.
Może zaproponować HGW? Po jej ostatnich wypowiedziach wydaje mi się dość skołowana - może łyknie? :D

Tytuł:
PostNapisane: N paź 05, 2008 8:18 
Admin

jacor napisał(a):
To może w świetle tych propozycji w ogóle rekomendować rezygnację z budowy ścieżki i walczyć o uspokojenie ruchu? Czy juz NIEDASIĘ? Jeśli proszą o opinię, to może się jeszcze da?

Tak jak pisałem - to są dwa odrębne projekty, na wschód od JP2 i na zachód od JP2. Na zachód jest już klepnięty ze ścieżką po stronie północnej. Jeśli na wschód będzie bez ścieżki, to zostanie 200 m dziura.

Ewentualnie można spróbować całkowicie uwalić projekty przebudowy ulicy, wtedy zostanie tak jak jest.

Cytuj:
Ta symboliczna opłata 30zł to po pierwsze śmiesznie mało, po drugie nie wszędzie jest konieczna)

Anielewicza w ogóle jest poza strefą płatnego parkowania i nie załapała się na plany poszerzenia strefy - mimo uchwały Rady Dzielnicy Śródmieście, która się tego domagała.

PostNapisane: Cz paź 16, 2008 8:36 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Ewentualnie można spróbować całkowicie uwalić projekty przebudowy ulicy, wtedy zostanie tak jak jest.

Jestem zdecydowanie za tym wariantem. To, co proponują, tylko utrudni jazdę i ewentualną realizacją rozsądnego projektu w przyszłości. Zamiast przebudowy ulicy znacznie lepsza byłaby zmiana organizacji ruchu, polegająca przede wszystkim na ograniczeniu prędkości do 30 km/h. Skoro ma to być uliczka parkingowa i okoliczni mieszkańcy będą wysiadać z samochodów na środek jezdni... Bezpieczeństwo kierowców zawsze jest mocniejszym argumentem.

PostNapisane: Pn paź 20, 2008 16:40 
Admin

Ad. Jana Pawła II (odcinek Solidarności - Świętokrzyska) i Leszno (odcinek Tyszkiewicza - Okopowa) - jest prośba od projektanta o wskazanie zapotrzebowania na lokalizację stojaków rowerowych. Zbieram propozycje do soboty.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona