Co do Włochów:
Globusowa - myślałem, że skoro zmieści się pas w jedną stronę, to w drugą można wybudować jednokierunkową ddr. Tam jest problem jednej działki (nr 118), która jest prywatna, ale to pas drogowy (stan nieuregulowany).
Ryżowa - między Al. 4 Czerwca a kleszczową zmieściłby się ddr, ale jest bezsensu. O pasie nie ma mowy, bo też się nie zmieści. Problem jest przy Dzieci Warszawy, bo 3 działki są wcięte trochę w pas drogowy. Chyba Ryżową z BP trzeba jednak sobie odpuścić.
Dźwigowa - pomysł pzinka z BP2016 mnie się bardzo podobał, może jeszcze raz spróbować?
Cegielniana - Sympatyczna - myślałem o progach wyspowych, żeby nie rozpędzały się samochody.
Al. Jerozolimskie - poprawki jeśli chodzi o przejazdy, ale to chyba nie teraz jeszcze (z Kleszczową myślałem, żeby pzy Al. Jerozolimskich trochę poprawić, ale pewnie na gwarancji jest ulica).
W Ursusie chyba co łatwe było, zostało zrobione. Teraz chyba jakieś lokalne połączenia - może uspokojenie ruchu (tak naprawdę to Skorosze powinno się jakoś zacząć rowerowe robić

).
PRAGA POŁUDNIE
Umińskiego i Abrahama - oczywiście pasy, kontynuacja projektu z BP2016
łącznik przy kościele św. Patryka między Rechniewskiego a Trasą Ś jest problemem, bo ta działka miejska jest w dzierżawie, a chodnik jest prywatny. Potrzebna byłaby zgoda Zakładu Melioracji zapewne. Na razie myślałem o łączniku jakimś za 15 000 zł łączącym ddr w Rechniewskiego właśnie w ulice Znanieckiego.
Fieldorfa między Wałem a Bora jest całkowicie do przebudowy, brakuje zaś między Umińskiego a Nowaka-Jeziorańskiego. Nie wiem czy to takie jest ważne. Ale to duże koszty nabija. Ponadto przy Ostrobramskiej wymaga już większych przebudów.
Grochowska między Wiatraczną a Zieleniecką to w zasadzie projekt rewitalizacyjny bardziej niż ddr. Pomysł jest taki, żeby tam gdzie są sklepy zrewitalizować ulicę (chodnik, ddr, drzewa, ławki, miejsca parkingowe na jezdni, bo jest bardzo szeroka). W Kinowej byłby Sienicka - Rondo (za całą kwotę - zaryzykować by trzeba było), w Grochowie Centralnym Siennika - Wiatraczna, a Kamionku Międzyborska - Rybna.
Kijowska - pasy to taka alternatywa dla Trasy Świętokrzyskiej
Ursynów:
- Obecnie wyjazd z Ursynowa z Al. KEN jest mało logiczny. Mój pomysł zakładał raczej przebudowę przejścia podziemnego pod Doliną Służewiecką (wywalenie tego garażu / schowka, zrobienie pochylni), i wyprowadzenie ddr (dla jadących z Mokotowa Dolnego) przy stacji metra Ursynów po stronie wschodniej. Bartoka można sobie jechać, ale większość jeździ po północnej stronie Doliny Służewieckiej i chce się dostać na Ursynów jakoś lepiej niż przez Park Kozłowskiego.
Targówek Fabryczny - miasto zaczęło przejmować pas drogowy Księcia Ziemowita. Idealnie robi się miejsce na ddr po stronie wschodnio-południowej. A ja myślałem, żeby przedłużyć w postaci ddr ulicę Wierną przez tereny Skarbu Państwa (dawny Folwark Dotrzyma przy Lnianej) i przez las do zalewu.
Wola - no to lipa, że brak ogólnodzielnicowego. Jak będą stare podziały, to projekty będzie można składać w różnych rejonach.