mikeleg napisał(a):
A może wręcz odwrotnie, np. przejazd przez Zajęczą w ciągu ścieżki podskarpowej, albo dalsza jej kontynuacja koło PKP Powiśle?
Proponuję raczej poza Śródmieściem, bo w Śródmieściu będzie i tak wiele ważnych i pilnych projektów. Poza tym w Śródmieściu w większości lokalizacji oprócz szturchania się z betonem drogowym trzeba szturchać się także z betonem konserwatorskim. Jak walić głową w ścianę, to lepiej w jedną na raz.
Z podobnych powodów nie ruszałbym na razie Kruczkowskiego - docelowo przydałyby się tam zmiany, ale na razie to nie jest pierwsza potrzeba. Jak będziemy mieli 100 km pasów w Warszawie, to przyjdzie czas i na Kruczkowskiego.
mikeleg napisał(a):
Jeśli chodzi o potencjalne wyniesienie przejazdów i przejść to przychodzą mi też na myśl śmieszki na Białostockiej, Namysłowskiej i Szanajcy, podobnie nowa na Chrzanowskiego,
Ale po co? Akurat to wszystko to są śmieszki do likwidacji, a nie do topienia dalszej kasy. Poza tym Praga Północ to kolejna dzielnica, gdzie pomysłów na projekty nie brakuje.
Wynotowałem z SEWiK trochę przejazdów, gdzie nie ma sygnalizacji i autobusów, a w latach 2009-2013 były co najmniej 2 zdarzenia z udziałem rowerzystów:
PUŁAWSKA / ZAWRAT 8 (chyba że draco pociśnie kwestię jednokierunkowości tamże)
WYBRZEŻE GDAŃSKIE / BOLEŚĆ 5 (krzaki ograniczają widoczność, DDR niepotrzebnie oddala się przed przejazdem od jezdni)
SOBIESKIEGO / GIERYMSKIEGO 5 (raczej większa przebudowa, razem z Dolną)
PUŁAWSKA / ROMERA 4 (w ramach DDR do Piaseczna?)
KRAŚNICKA / PRZECŁAWSKA 4 (ciekawe, myślałem, że nikt tam nie jeździ; ale ten megaszeroki wlot faktycznie wygląda groźnie)
BANACHA / PASTEURA 3
(AL.) KEN / TELEKIEGO 3 (czy tam nie zrobili już świateł?)
SOBIESKIEGO / GOPLAŃSKA 2
POPULARNA / MIKOŁAJSKA 2 (mało miejsca)
BELWEDERSKA / PROMENADA 2
AL. UJAZDOWSKIE / MATEJKI 2
PUŁAWSKA / NIEDŹWIEDZIA 2 (w ramach DDR do Piaseczna?)
GRÓJECKA / OPACZEWSKA 2 (1 nitka, ta bez autobusu; parkowanie ogranicza widoczność na przejście i przejazd)
GÓRCZEWSKA / SYRENY 2
SOBIESKIEGO / KOSTRZEWSKIEGO 2
Z tego co wyżej najbardziej do mnie przemawia ciąg Sobieskiego - Belwederska (2 rejony Mokotowa). Górczewska też by się przydała, ale na Woli też raczej jest już więcej projektów niż chętnych do ich ciągnięcia.
piter napisał(a):
Praga Północ:
- Może dla drogi rowerowej wzdłuż Starzyńskiego wyznaczenie przejazdu przez Namysłowską? Można by to rozwiązać na przykład tak (przeprowadzając drogę między drzewami), ewentualnie włączyć drogę rowerową w zatokę przystankową. Oczywiście to chyba tylko w przypadku zastosowania wspólnej blendy.
Starzyńskiego od Namysłowskiej do Żaby to ważny projekt. Problem w tym, że geograficznie leży na Pradze Północ, a korzysta z tego ciągu głównie Targówek, więc w BP sukcesu raczej nie wróżę.