mikeleg napisał(a):
Poniżej luźny spis tego, co uważam, że trzeba zrobić w dzielnicy Targówek, pomijając to co ma być ruszane wraz z większymi inwestycjami drogowymi:
1.Targówek Mieszkaniowy
- uspokojenie ulic w obszarze Św. Wincentego - Trocka - Radzymińska (bez ulic zbiorczych). 20 ulic, w większości wystarczy jeden próg, do tego warto wszystko prócz zbiorczych objąć tempo 30.
- Na Trockiej może progi wyspowe?
Chcesz tak szastać tymi progami? Może przejrzyjmy wszystkie ulice, żeby zobaczyć, gdzie da się zwęzić przekrój (miejscami postojowymi, pasami rowerowymi, czymkolwiek), bo progi to raczej ostateczność.
mikeleg napisał(a):
3. Zacisze
- trzeba dalej walczyć o tempo 30 (w ogóle, to ona częściowo już jest!)
- Pobocze na Radzymińskiej na odcinku z poboczem i dwoma pasami (Młodzieńcza na północ) moim zdaniem powinno zostać zamienione na pasy rowerowe.
To droga G, a nie GP. Budowa osobnej drogi DDR jest bez sensu, szczególnie, że jest obwodnica, a wyznaczenie pasów rowerowych nie wymaga likwidacji pasów ruchu.
Pasy można oddzielić słupkami, albo czymś innym.
Chcesz zlikwidować tę drogę i przenieść ruch na pasy rowerowe?
mikeleg napisał(a):
- może progi wyspowe na ciągu Kondratowicza-Młodzieńcza? Tzn. w tym miejscu najlepsza byłaby budowa normalnego DDR z chodnikiem chyba, bo nie ma miejsca na pasy, ale uspokojenie ruchu też myślę, że jest warte rozważenia.
O którym odcinku mówisz? Jadąc od Młodzieńczej jest ta ścieżka biegowo - rowerowa w lesie (ale ja się tam nie zapuszczam po ciemku), potem jest CPR do skrzyżowania z Wincentego, a potem droga dla rowerów aż do Bazyliańskiej (odczułam ją boleśnie, bo mnie na niej wyjeżdżające auto potrąciło).
Nie wiem do końca co masz na myśli.
mikeleg napisał(a):
PS: Jest tu ktoś z Pragi Południe?
Ja się przeprowadzam na Gocław i jestem żywo zainteresowana tematem.