Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn paź 27, 2014 18:55 
Zielony Oszołom

A w tym roku będzie weselej bo z tego co mówiła Pani z KDSu, mieszkaniec zgłaszający projekt na ulicy miejskiej i urzędnik (np. z ZDMu) mają się "porozumieć" co do projektu. Jak rozumiem będzie to chyba oznaczało spotkanie na żywo i dyskusje "do porozumienia".

PostNapisane: Pn paź 27, 2014 19:10 
Oberspammer

Z nowego regulaminu ( http://twojbudzet.um.warszawa.pl/aktual ... awa-prawna ):

Cytuj:
"§ 28. 1. Weryfikacja szczegółowa dokonywana jest przez właściwy miejscowo urząd dzielnicy lub przez właściwą merytorycznie jednostkę i obejmuje:

1) ocenę projektu pod względem spełnienia wymogów, o których mowa w § 3 oraz § 4;
2) ocenę czy projekt nie narusza obowiązujących przepisów prawa;
3) analizę technicznych lub technologicznych możliwości realizacji projektu;
4) urealnienie kosztorysu wskazanego przez projektodawcę w formularzu zgłoszeniowym projektu;
5) sprawdzenie, czy urealniony kosztorys nie przekracza kwot, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 oraz limitu, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 4 jeżeli został on ustalony;
6) analizę poniesienia kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu.

2. Jeżeli dokonane oceny i analizy, o których mowa w ust. 1 wskazują, że projekt nie będzie mógł być poddany pod głosowanie mieszkańców, wówczas właściwy miejscowo urząd dzielnicy lub właściwa merytorycznie jednostka informuje projektodawcę o możliwości dokonania niezbędnych zmian w projekcie, przedstawiając zakres tych zmian. Po wyrażeniu zgody przez projektodawcę na możliwość dokonania zmiany projektu urząd dzielnicy lub jednostka w uzgodnieniu z projektodawcą przygotowuje ostateczną wersję projektu.

3. Jeżeli projektodawca nie wyraża zgody na zmianę projektu w myśl ust. 2 lub nie poinformuje urzędu dzielnicy lub jednostki o wyrażeniu zgody w terminie 4 dni roboczych od dnia przekazania mu informacji o zmianie projektu, wówczas projekt uznaje się za zweryfikowany negatywnie."

Cytuj:
§ 3. Projekty muszą mieścić się w zakresie zadań własnych Miasta Stołecznego Warszawy przypisanych do realizacji dzielnicom lub jednostkom.

§ 4. 1. W ramach budżetu partycypacyjnego mogą być zgłaszane projekty, które:
1) są możliwe do zrealizowania w trakcie roku budżetowego 2016;
2) umożliwiają korzystanie z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców;
3) są zlokalizowanie na terenie pozostającym we władaniu Miasta Stołecznego Warszawy i nieobciążonym na rzecz osób trzecich albo gdy Zarząd Dzielnicy tak postanowi, są zlokalizowane na terenie, o którym mowa w § 2 ust. 2.
2. W ramach budżetu partycypacyjnego nie mogą być zgłaszane projekty, które:
1) zakładają wykonanie wyłącznie dokumentacji projektowej;
2) zakładają wykonanie jednego z elementów (etapów) realizacji zadania, które w latach kolejnych będzie wymagało wykonania dalszych jego elementów (etapów);
3) są sprzeczne z przyjętymi strategiami i programami Miasta Stołecznego Warszawa.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn paź 27, 2014 19:17 
Stały Bywalec

Hermes:

ja myślę, po prostu, że koszt budowy zatoki i antyzatoki będzie porównywalny.

Chyba, że nawierzchnia nie będzie betonowa, tylko istniejąca asfaltowa. Choć nie wiem, czy bez takiej nawierzchni projekt przejdzie weryfikację...

olek napisał(a):
mikeleg napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego rower na pasie rowerowym to inny rower niż na pasie ruchu ogólnego.

Pas rowerowy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo, jeśli wyznaczy tor jazdy bliższy zaparkowanym samochodom niż przyjąłby asertywny rowerzysta. Jak sobie przejrzysz rowerowe strony z UK czy np. Austrii, gdzie pasów namalowano sporo, to bardzo często można znaleźć krytykę pasów za prowadzenie rowerzysty zbyt blisko zaparkowanych samochodów i nawoływanie do likwidacji tychże pasów.

My w tej chwili w Warszawie przezywamy etap zachłyśnięcia się pasami, ale jak się ich pojawi zauważalna ilość, to zapewne okaże się, że można przy ich wyznaczaniu popełnić tyle samo błędów, co przy budowie ścieżek. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to może sobie poklikać na Cycle Facility of the Month, zaczynając np. od:

http://homepage.ntlworld.com/pete.meg/w ... er2001.htm

Pewnie tak, pytanie tylko ile wcześniej tamtędy jeździło rowerzystów, szczególnie po chodniku.

Ja z raportu OECD wyczytałem różne teorie, ale zasadniczo z nich wynika, że dobrze zaprojektowane pasy poprawiają bezpieczeństwo, źle nie.

Na szczęście projektantem nie jestem ;-)
http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Ma ... en#page188

Na Targowej CPRo-DDR to substandard jest. Wolałbym w tym miejscu jakieś ławki, albo ogródki...

No i mam trochę dość szybko jeżdżących rowerzystów po chodniku, ech.

olek napisał(a):
A wracając do tematu - na razie potraktujmy to jako burzę mózgów, zapewne za czas jakiś zrobimy spotkanie i jakąś prepreselekcję pomysłów. Trzeba wybrać takie, które są na tyle odważne, że popychają sprawy do przodu, ale nie na tyle, by zrazić elektorat. Dywersyfikacja projektów w różnych dzielnicach też nie zaszkodzi.

Chciałbym szukać szerokiej koalicji dla pomysłów.

Ambasador z Wrocławia napisał mi, żeby już szukać ambasadorów rowerowych wśród "zwykłych mieszkańców", a nie NGOsów, i żeby spojrzeć jak oni marketingowali pomysł, bo u nich to świetnie wypaliło.

Część ambasadarów nawet założyła ostatnio stowarzyszenie "Akcja Miasto".

olek napisał(a):
Mnie podobają się projekty pasów rowerowych, które łączą się z wyznaczeniem pasów postojowych na jezdni, bo:

1. zmienia to odbiór ulicy - robi się węższa, bardziej kameralna;

2. jak się mieszkańcy przyzwyczają parkować na prawym pasie, to potem będą sprzymierzeńcami przeciwko ewentualnej kontrrewolucji ;-)

W USA pasy rowerowe są często jednymi z części szerszych koncepcji rewitalizowania ulic, m.in. dzięki ich uspokajaniu, co zwią road diet.

Z tym, że tam się to robi tak, że od razu np. na jezdni pasy odgradza się zielenią, kwietnikami. I to nie tymi betonowcami jak u nas, tylko jakby trochę lepiej wygląda.

Myślałem sobie o projektach rewitalizacji podobnie jak Targowa 2.0, chodników nie wyremontujemy raczej (za duży koszt), ale już wstawienie jakiś ławek, stojaków rowerowych, może paru kwietników, czy stolików itp. byłoby możliwe.

Może jest jeszcze jakiś tańszy koszt ożywienia ulic? Szczególnie wprowadzenia zieleni...

Solidarności bardzo przydałoby się takie zwężenie i wprowadzenie zieleni.

Ewentualnie jako poprawa bezpieczeństwa i uspokojenie ruchu.

Na Grochowskiej w 2013 zostały śmiertelnie potrącone 3 osoby i stąd o tym myślałem...

Tam obecnie de facto są dwa pasy ruchu, więc aż taka duża zmiana to nie byłaby, a może dałoby radę jakoś bezpieczeństwo poprawić...

olek napisał(a):
Dlatego rzuciłem hasło Wołoska, bo tam jest 3x3,5 m, co bardzo łatwo przekształcić na 2,5+0,5+1,5+2x3,0 m.

:-)

olek napisał(a):
Popiełuszki uważam za nierealną na obecnym etapie rewolucji, lepiej chyba skoncentrować się na ciągu Słowackiego - Mickiewicza.

Oj tam, oj tam :D

No może, ale specjalnie wrzuciłem taki kontrowersyjny temat ;-)

Na Słowackiego wg. mapy Pełnomocnika jest DDR, a brakująca część miała być zrobiona w tym roku...

Więc można chyba byłoby się zająć innym odcinkiem? Co tam jeszcze na tym Żoliborzu zostało do roboty ;-)?

No chyba, że projekt zakładałby np. ruch jednokierunkowy i zrobienie miejsc na jezdni po drugiej stronie, bo jak samochody parkując teraz tam to jakiś dramat.

Na Mickiewicza na północ od pl. Wilsona zwężenie o jeden pas de facto oznaczałoby legalizację tego co jest.

Na południu jest 1x4, więc idealnie nadaje się na wywalenie parkowania z chodnika, poza tym można byłoby chyba zrobić dowiązania do DDRów na moście chyba...

Ja bym ciągnął szlak dalej na południe, razem z Andersa i Marszałkowską zrobiłaby się całkiem spoko droga N-S (za wyjątkiem pl. Bankowego, z którym nie wiem co zrobić).

olek napisał(a):
Mam zagwozdkę co z Gagarina, która ma duże luzy, ale szerokość ~9 m.

Gagarina ma chyba na północnej jezdni 10,5m, a na południowej 9? Albo źle coś widzę...

Na Gagarina nawet obecnie można już warunkowo parkować, stąd tak jak na Mickiewicza to byłaby częściowa legalizacja tego co jest.

PS:
Takie coś powinno powstać na szerokich wjazdówkach (Połczyńska, Kasprzaka, Radzymińska itp.) :D
http://m.youtube.com/watch?v=v0Qzp0dCPw ... e=youtu.be

PostNapisane: Pn paź 27, 2014 22:04 
Zielony Oszołom

mikeleg napisał(a):
Ambasador z Wrocławia napisał mi, żeby już szukać ambasadorów rowerowych wśród "zwykłych mieszkańców", a nie NGOsów, i żeby spojrzeć jak oni marketingowali pomysł, bo u nich to świetnie wypaliło.

BO to jest Budżet Obywatelski a nie NGOsowy. ;) Zbyt duże zaangażowanie fundacji , stowarzyszeń czy szkół powoduje zmniejszenie wiarygodności budżetu i posądzenie o manipulacje. Tak jak było na Ursynowie.

PostNapisane: Pn paź 27, 2014 22:08 
Stały Bywalec

No to jest forum stowarzyszenia, więc specjalnie to napisałem, szczególnie, że sam do jednego należę ;-)

PostNapisane: Wt paź 28, 2014 21:33 
Zielony Oszołom

mikeleg napisał(a):
Hermes:

ja myślę, po prostu, że koszt budowy zatoki i antyzatoki będzie porównywalny.

Chyba, że nawierzchnia nie będzie betonowa, tylko istniejąca asfaltowa. Choć nie wiem, czy bez takiej nawierzchni projekt przejdzie weryfikację...

A ja nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby tak być. I nie zależy to od rodzaju nawierzchni. Po prostu gdy się robi chodnik dla pieszych to podbudowa ma zupełnie inne znaczeni niż gdy się robi pod zatokę autobusową, która ma znieść tony. Tutaj nawet bez zrywania asfaltu można podwyższyc ten obszar do poziomu chodnika, zostawić odpływy przykryte kratką i tyle. Koszty minimalne. Jedyne realne koszty to projekt plus 100 metrów DDR

PostNapisane: Wt paź 28, 2014 21:56 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
A ja nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby tak być. I nie zależy to od rodzaju nawierzchni. Po prostu gdy się robi chodnik dla pieszych to podbudowa ma zupełnie inne znaczeni niż gdy się robi pod zatokę autobusową, która ma znieść tony. Tutaj nawet bez zrywania asfaltu można podwyższyc ten obszar do poziomu chodnika, zostawić odpływy przykryte kratką i tyle. Koszty minimalne. Jedyne realne koszty to projekt plus 100 metrów DDR

Ech, ale chodzi przecież, o to, że w takim wariancie autobusy będą parkować na asfalcie, a nie betonie... Jakbyś MZA chciałby beton, to musisz wszystko rozebrać tak czy siak...

Dobra, nieważne, w sumie to ma mniejsze znaczenie niż to jaki byś przekrój na Kasprzaka widział :)?

W sumie jeśli chodzi o Wolę, to mam takie przemyślenia:

1. przebicie ddrką do Ogrodowej z Karcelaka i ruch pod prąd?

2. pasy Siedmiogrodzka - Grzybowska (jaki fragment miał być objęty remontem teraz?)

3. pasy na Redutowej?

4. pasy Elekcyjna, Ordona, pasy + sierzanty gdzie parkowanie prostopadle?

5. Jest jedno miejsce gdzie woonerf byłby bezcenny...
Chmielna 73, 00-801 Warszawa
http://goo.gl/maps/hm9aA

Może wywierzyłby ten olej i benzynę z głowy :D ;-)

PS: Co ogólnie sądzicie o takim wariancie, żeby wyznaczając pasy rowerowe w miejscach, gdzie są miejsca postojowe skośne malować sierżanty (chyba mogą być z czerwonym tłem), to by rozwiązało problem miejsc postojowych na pasie. Oczywiście zakładając nowelizację rozporządzenia...

PostNapisane: Śr paź 29, 2014 7:39 
Admin

mikeleg napisał(a):
W sumie jeśli chodzi o Wolę, to mam takie przemyślenia:
1. przebicie ddrką do Ogrodowej z Karcelaka i ruch pod prąd?

Kontrapas na Ogrodowej składałem w zeszłym roku, wycofałem jak IR dołożył 300 kzł na przebudowę sygnalizacji na skrzyżowaniu z Żelazną. A przebicie z Kercelaka niespecjalnie ma sens jeśli nie ma do czego tam dowiązać DDR.

Redutowa, Ordona - czy tam jest ruch rowerowy, który uzasadnia pasy?

Elekcyjna - jak ktoś się niepewnie czuje na jezdni w ruchu ogólnym, to może jechać obok parkiem.

PostNapisane: Śr paź 29, 2014 11:17 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):

Nie słyszałeś o ruchu wzbudzonym? Rowerów to też sie tyczy. :)

olek napisał(a):
Elekcyjna - jak ktoś się niepewnie czuje na jezdni w ruchu ogólnym, to może jechać obok parkiem.

Jestem zatwardzialym przeciwnikiem DDRów w parkach. Ruch powinien odbywać sie przy ulicach a nie pomiedzy biegajacymi dzieciakami.
DDRka w parku to 2 zakrety 90 stopni z brakiem widoczności przy żywopłocie. DDR konczy sie na Elekcyjnej trawnikiem lub wjazdem na jezdnie ze skrętem tylko w prawo, czyli w kierunku z ktorego się przyjechało. Jeżdząc tam zawsze uważałem, że to dobre miejsce na pasy. Może nie tak priorytetowe jak Żelazna. Warunki są, więc jeżeli nie bedzie innych pomysłów to można jak najbardziej zgłosić.

mikeleg napisał(a):
2. pasy Siedmiogrodzka - Grzybowska (jaki fragment miał być objęty remontem teraz?)

Grzybowska bardzo dobry pomysl. Na Siedmiogrodzkiej jest problem z parkowaniem. Ktoś nasadził tyle drzew, że nie da się prakować równolegle. Jeśli nie wolno parkować prostopadle przy pasach to albo pasy, albo parkowaniwe. Raczej nikt sie nie zgodzi na likwidacje parkowania.

Czy nowe nadchodzace przepisy wprowadza mozliwosc parkowania prostopadle przy pasie rowerowym?

PostNapisane: Śr paź 29, 2014 11:46 
Stały Bywalec

pzinek napisał(a):
olek napisał(a):

Nie słyszałeś o ruchu wzbudzonym? Rowerów to też sie tyczy. :)

No :-)

Ja te ulice wypisałem, bo to jedyne, które znalazłem, które nie wymagają likwidacji pasów ruchu (jednojezdniowe z szerokością 9m).

Może jeszcze coś znajdziecie...

Jeszcze jest chyba Księcia Janusza, ale tam to remont by się chyba przydał z tego co widzę.

Ewentualnie szeroka Płocka do Obozowej, ale tam ludzie parkują po obu stronach, więc może manewrując pasy dałoby się zachować na całej długości robiąc pasy postojowe co jakiś czas po każdej ze stron jak na Markowskiej.

Ja sprawdziłem sobie na Stravie i mapce ECC i Elekcyjną ludzie jeżdżą, Redutową rzadziej, ale myślę, że gdyby były te pasy i droga rowerowa na Kasprzaka to sporo ludzi by jeździło.

Na Siedmiogrodzkiej w GSV parkują równolegle pomiędzy drzewami...

Ordona jest bez sensu bez Elekcyjnej.

W ogóle to droga rowerowa na Kasprzaka i dalej Wolskiej-Połczyńskiej chyba najbardziej w tym rejonie potrzebna inwestycja, bo ciężko inaczej ją ominąć.

Przydałby się też jakiś sensowny wjazd od strony Górczewskiej do miasta...

PS: Jaka jest szerokość pasów ruchu w tym miejscu?

A w zasadzie trochę dalej pomiędzy azylem a chodnikiem na skrzyżowaniu ze Skierniewicką. Jest mniej niż 6m, czyżby 5,5?

Wolska 44-46, 01-258 Warszawa
http://goo.gl/maps/CbDjn

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona