Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt gru 27, 2013 13:15 
Zielony Oszołom

ZOM odpowiedział na moje pismo:
http://img34.imageshack.us/img34/3379/e338.jpg

Że zacytuję najlepszy fragment:
"Piesi przebywający na terenie parku spędzają w nim z reguły dużo czasu: spacerują, czytają książki, leżą na trawie, biegają, bawią się z dziecmi, z psami, a niektórzy codziennie obserwują na rabatkach kwiaty. Potrzebują tego parku, jego przestrzeni, spokoju ławek, trawników i kwiatów. Ogranizenie terenu parkowego pod budowe kolejnej drogi to odbieranie przestrzeni miejskiej i tak niedużego zaplecza zieleni."

Wg. Pana Jaszczołta fragment parku koło którego biegnie jedna z największych ulic w Warszawie generująca 90 dB to miejsce gdzie biegają dzieci po trawie. Kolejna droga dla rowerów zabierze kawałek tego bezcennego miejsca, natomiast parking dla samochodów umiejscowiony w środku parku, kilkanaście razy większy niż proponowana ścieżka, zabierający zieleń i generujący zanieczyszczenia i hałas już tego miejsca nie zabiera i w niczym nie przekszadza.

W ramach komentarza proponuje przeczytać cytat Sapkowskiego dodawany pod każdym moim wpisem...

PostNapisane: Pn gru 30, 2013 12:51 
Stały Bywalec

Spacerowicze i wąchający kwiatki zapewne do parku sfruną z niebios, bo inaczej się nie dostaną... Alleluja!

Odkręcam pedały...

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 1:02 
Zielony Oszołom

Moja odpowiedź na pismo ZOMu (bez danych osobowych):
https://drive.google.com/file/d/0B6YXir5p7ALIalN3VS1VaDFGWUk/edit?usp=sharing

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 2:02 
Oberspammer

Hermes napisał(a):

Ładny artykuł... :)
Jak na pismo -- sporo za długie. Nikt w urzędach nie czyta tak długiej literatury.
Poza tym -- wskazana praca nad stylistyką i ogólnoredakcyjnym dopracowaniem -- w pierwszym akapicie "zwracam" w różnych formach powtarza się chyba 4 czy 5 razy.
Rozumiem,, że Sylwester, ale... :mrgreen: [just joking]

Poza tym -- nie wszyscy mają konto na googlu, trzeba zrobić w wersji ogólnodostępnej.

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 6:12 
Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
Poza tym -- nie wszyscy mają konto na googlu, trzeba zrobić w wersji ogólnodostępnej.

Akurat z tym ostatnim nie mogę się zgodzić bo dokument został udostępniony publicznie, bez konieczności logowania do konta Google :)

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 8:29 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Hermes napisał(a):

Jak na pismo -- sporo za długie. Nikt w urzędach nie czyta tak długiej literatury.
Poza tym -- wskazana praca nad stylistyką i ogólnoredakcyjnym dopracowaniem -- w pierwszym akapicie "zwracam" w różnych formach powtarza się chyba 4 czy 5 razy.

Ma rację
Proponuje nie stosować też takich magicznych słów jak "ortogonalne" (napisane zresztą z błędem). Urzędnik zajrzy do internetu, wejdzie na pierwszą stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalno%C5%9B%C4%87 , zobaczy pol ekranu wzorów i ze strachu rozleje kawę. Rozlanej kawy już ci nie wybaczy. :) Trzasną ogrodzenie na 5m jak w Parku Krasińskich i rowerkiem będziesz po trasie łazienkowskiej jeździł. :D

Cytuj:
Mówiąc inaczej mimo, że poprzedni stan rzeczy znacznie bardziej uderzał w pieszych niż w rowerzystów, to jako rowerzysta zaproponowałem rozwiązanie (tj. budowę łącznika), które rozwiązałoby problem, a piesi byliby pierwszymi osoba, które by z tego rozwiązania skorzystały.

6 zdań podrzędnych w jednym zdaniu - nie wymagaj od urzędnika logiki wyższego rzędu. Urzędnik tego nie zrozumie i odpowie ci prosto - patrz pierwszy akapit. :D

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 10:39 
Zielony Oszołom

pzinek napisał(a):
Monty B. Ike napisał(a):

Ma rację
Proponuje nie stosować też takich magicznych słów jak "ortogonalne" (napisane zresztą z błędem). Urzędnik zajrzy do internetu, wejdzie na pierwszą stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Ortogonalno%C5%9B%C4%87 , zobaczy pol ekranu wzorów i ze strachu rozleje kawę. Rozlanej kawy już ci nie wybaczy. :) Trzasną ogrodzenie na 5m jak w Parku Krasińskich i rowerkiem będziesz po trasie łazienkowskiej jeździł. :D

Takie zboczenie matematyczne, że bardziej dbam o logikę, argumenty i spójność wypowiedzi niż stylistykę i formę. Nie było komu dać do przeczytania a chciałem to już zakończyć i wysłać bo mam jeszcze parę rzeczy do napisania różnym urzędom w nowym roku. Następnym razem postaram się poprawić :). A co do ortogonalności - toż ja przecież piszę do magistra inżyniera, to już absolwenci politechnik nie wiedzą co to znaczy?

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 13:55 
Oberspammer

Hermes napisał(a):
Takie zboczenie matematyczne, że bardziej dbam o logikę, argumenty i spójność wypowiedzi niż stylistykę i formę.

Szczerze -- z tekstu bym się nie domyślił, że autorem jest ścisłowiec, i to abstrakcyjny... :wink:

Był taki rysunek Kobylińskiego: baba z garściami pełnymi cieknącego ciasta, kopiąca brytfannę i mówiąca: "co mi tam forma, ważniejsza jest treść!" :mrgreen:

Pismo niespójne i niechlujne formalnie traktowane jest jak wynurzenia gimbusa/emeryta. Owszem, odpowiada się, ale po to, żeby było odpowiedziane i uniknąć dalszego procedowania, a nie żeby sprawę załatwić.

Że niby dyrektor ZOMO jest mgrinżem? A od czego? Od architektury zieleni, czy może specjalizował się w szambonurkowaniu i kanalityce analitycznej? A może jest elektrykiem?
I nie łudź się, że to przeczytał. Sekretariat zadekretował list do Pionu Właściwego, Pion Właściwy wysmażył odpowiedź, sekretariat przybił pieczątkę, Dyrechtór bazgrnął podpis, poszło.

Zaczniesz być skuteczny, jak zrozumiesz, How The Things Work. :mrgreen:
Przykładem człowieka skutecznego w pismach był ś.p. Tomasz Roliński, obecnie porad co do procedur możesz zasięgnąć od np. gromanika.

Kontakty z urzędami -- Rule # 1: CAŁA sprawa powinna być wyłuszczona na pierwszej stronie. Jak cię nosi, żeby pisać więcej -- możesz, ale na pozostałych, których prawdopodobnie nie przeczytają.

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 15:17 
Zielony Oszołom

Wydaje mi się, że pismo nie jest ani niespójne ani niechlujne. Zostało napisane, przeczytane dwa razy i sprawdzone przeze mnie - starałem się poprawić literówki. Naprawdę to, że gdzieś mi zjadło "i" czy "o" nie jest najważniejsze w tym piśmie. Domyślam się, że to pisze ktoś inny niż dyrektor ale skoro się pod nim podpisuje to do niego też adresuje swój list i jego formę. Sprawa została przedstawiona w pierwszym liście dokładnie na jednej stronie, teraz to są tylko wyjaśnienia i odpowiedzi.

Bardzo chętnie zobaczę jak być skutecznym. Proponuję, żebyś napisał inne pismo w tej samej sprawie, które będzie skuteczne i powstanie w tym miejscu łącznik a znaki znikną. Jak tego dokonasz to chętnie posłucham twojej dalszej krytyki i porad, bo obecnie nie widzę twojej aktywności na tym forum poza pouczaniem innych i mądrzeniem się na prawo i lewo.

PostNapisane: Pt sty 03, 2014 19:23 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Że niby dyrektor ZOMO jest mgrinżem? A od czego? Od architektury zieleni, czy może specjalizował się w szambonurkowaniu i kanalityce analitycznej? A może jest elektrykiem?
I nie łudź się, że to przeczytał. Sekretariat zadekretował list do Pionu Właściwego, Pion Właściwy wysmażył odpowiedź, sekretariat przybił pieczątkę, Dyrechtór bazgrnął podpis, poszło.

Bez przesady. W większości urzędów jednak dyrekcja pisma czyta i dekretuje na właściwe działy, a sekretariat wykonuje tylko "prace fizyczne". Odpowiedź też jest czytana przez tego co się ma pod nią podpisać.
Zgadzam się natomiast z tym, że pismo jest niezrozumiałe. Tyle, że ja nie mam uwag do jego stylu czy też spójności. Jest niezrozumiałe dla urzędników, bo jest po prostu dla nich za długie. Autor całkowicie błędnie zakłada, że pisze do istot rozumnych, a tak nie jest.
Pamiętam jak kiedyś do urzędu, w którym pracowałem trafiło podobnej długości pismo obecnego na forum Marka Słonia. Pół dnia spędziłem na tłumaczeniu "Właściwemu Pionu" o co chodzi "temu cholernemu pisarzowi"

BTW przypomniałem sobie jak do urzędów trafiło zarządzenie HGW w sprawie nawierzchni DDR-ów (to o asfalcie) Zarządzenie było naprawdę długie i trzy jednostki samorządowe się nim przez ponad miesiąc przerzucały, bo nikt go nie potrafił zrozumieć :D
W końcu jeden debil zarządził, że skoro tam jest coś o drogach dla rowerów i to jest od PREZYDENT to musi być ważne, więc na wszelki wypadek będziemy teraz budować śmieszki wzdłuż wszystkich remontowanych chodników (a remontowaliśmy chodniki wewnątrzosiedlowe, do altanek śmietnikowych itp)
:D :D :D
Też się trochę nagimnastykowałem, żeby je streścić do trzech prostych zmian i wreszcie poszło ad acta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona