Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N lip 21, 2013 18:01 
Stały Bywalec

Przeglądam różne przepisy, czytam o skrajniach, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Przypuszczam, że taki temat już był, dlatego przepraszam, jeśli go dubluję. W razie czego usunę (chyba się da?).

U mnie w mieście masowo montuje się słupki na chodnikach i robi się to daleko w głąb od jego krawędzi

Obrazek

- w efekcie ogranicza się przestrzeń poruszania się pieszych. Tak oddalone od krawędzi montaże tłumaczone są potrzebą półmetrowej skrajni drogi (czyli wolnej przestrzeni "w przekroju poprzecznym" potrzebnej do komfortowej, bezpiecznej jazdy). Samochody na foto jadą ponoć nieprawidłowo, bo powinny się trzymać prawej krawędzi jezdni.

Parkując samochód powinno się zostawić 1,5 metra na przejście, ale ile minimalnie powinna wynosić szerokość chodnika?

==================
EDIT:

OK, znalazłem coś, ale nie wiem co o tym myśleć, to jeszcze aktualne?:

Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Dz.U.1999.43.430 - Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków

Cytuj:
§ 44. Szerokość chodnika

1. Chodnik powinien mieć szerokość dostosowaną do natężenia ruchu pieszych, z zastrzeżeniem ust. 3.
2. Szerokość chodnika przy jezdni lub przy pasie postojowym nie powinna być mniejsza niż 2,0 m, a w wypadku przebudowy albo remontu drogi dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,25 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.

OK, dwa metry

Cytuj:
3. Szerokość chodnika powinna być odpowiednio zwiększona, jeżeli oprócz ruchu pieszych jest on przeznaczony do usytuowania urządzeń technicznych, w szczególności podpór znaków drogowych, słupów, drzew, wejść lub zjazdów utrudniających ruch pieszych.

Czyli jeśli stawia się słupki, to trzeba poszerzyć chodnik?

Cytuj:
4. Szerokość chodnika odsuniętego od jezdni lub szerokość samodzielnego ciągu pieszego nie powinna być mniejsza niż 1,5 m, a dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,0 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.

Tego nie rozumiem. Dlaczego chodnik oddalony od jezdni może mieć tylko 1,5 metra a nie dwa? Chodzi o to, że nie ma zagrożenia aut, więc pieszy nie musi uciekać od krawędzi, więc chodnik nie musi być już tak szeroki?

Czyli jeśli stawia się słupki, to tym samym tworzy się "skrajnię drogi" i tym samym "oddala chodnik od jezdni", więc może już mieć 1,5 m szerokości a nie 2 m?

Co to znaczy miejscowe zmniejszenie szerokości? Jak długie jest to "miejscowe"?

Cytuj:
5. Długość chodnika usytuowanego w ciągu przejść dla pieszych między jezdniami lub między jezdnią a torowiskiem tramwajowym powinna wynosić nie mniej niż 2,0 m.

Cytuj:
6. Urządzenia na chodniku, w szczególności podpory znaków drogowych, słupy oświetleniowe należy tak usytuować, aby nie utrudniały użytkowania chodnika, w tym przez osoby niepełnosprawne.

Widzicie latarnię na prawym chodniku na foto? Co to znaczy "utrudniać użytkowanie chodnika"? Ja powiem, że ta latarnia utrudnia użytkowanie, a zarządca, organizator drogi powie, że mogę swobodnie tę latarnię minąć, więc nic nie utrudnia - tak to się można kłócić bez końca.

PostNapisane: Śr lip 24, 2013 6:32 
Stały Bywalec

To Rozporządzenie jest wciąż aktualne (w wielu sprawach należałoby dodać "niestety"). Na część pytań "co autor miał na myśli" znajdziesz odpowiedź w "Komentarzu" do tego Rozporządzenia.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pt lip 26, 2013 20:49 
Stały Bywalec

Dziękuję za odpowiedź.

PostNapisane: Wt sie 06, 2013 12:56 
Sympatyk

Tutaj są wręcz sprzeczne rozporządzenia,bo jeśli nie utrudniają ruchu pieszym,to kierowcom,a jeśli nie im to rowerzystom i ciągnie się błędne koło. To nie dotyczy tylko miasta Warszawy,tak jest niemal wszędzie.

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 17:49 
Stały Bywalec

Tu jest jakiś temat... viewtopic.php?f=2&t=1781&hilit=skrajnia

* * * * *
W wielu miejscach forum mówi się o skrajni drogi rowerowej, ale jak jest z drogą pieszo-rowerową?...
Na DDR nie wolno parkować, a jak jest z DDRiP, oznakowaną znakiem C-13/16? Czy taką drogę wolno traktować jak odmianę chodnika? Czy można na niej parkować jak na chodniku? Czy w ogóle wolno na nią wjechać samochodem?...

PostNapisane: So wrz 21, 2013 6:44 
Stały Bywalec

green_green_yellow napisał(a):

Dzięki, okazuje się to być ciężki temat. :)

green_green_yellow napisał(a):
* * * * *
W wielu miejscach forum mówi się o skrajni drogi rowerowej, ale jak jest z drogą pieszo-rowerową?...
Na DDR nie wolno parkować, a jak jest z DDRiP, oznakowaną znakiem C-13/16? Czy taką drogę wolno traktować jak odmianę chodnika? Czy można na niej parkować jak na chodniku? Czy w ogóle wolno na nią wjechać samochodem?...

U nas wieczorami na takiej drodze parkuje policja - na całej szerokości. Zastanawia mnie też, czy można uznać drogę rowerową za jezdnię, wszak rowery po niej jadą, ale chyba pojęcie jezdni jest wyraźnie rozróżnione:
http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/code ... _ed_PL.pdf

Można by się spierać o to, czy rower jest pojazdem mechanicznym. :P

Zastanawia mnie to wszystko, bo jeśli dałoby się uznać drogę rowerową za jezdnię, wówczas byłby to argument dla obowiązku poszerzania przystających do niej chodników do 2,0m.

PostNapisane: So wrz 21, 2013 18:52 
Zielony Oszołom

Prawo o ruchu drogowym się kłania:
PoRD Art.2 pkt 10 napisał(a):
jezdnia – część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;
Byś nie miał wątpliwości co do "pojazdu":
PoRD Art.2 pkt 36 napisał(a):
pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

Czyli rower to pojazd, a droga dla rowerów zawiera w sobie jezdnię lub jednie.
Innymi słowy - co do 2m masz rację.

PostNapisane: N wrz 22, 2013 9:22 
Stały Bywalec

Tylko że:

Cytuj:
B.I-11 Jezdnia
Część drogi przeznaczona do ruchu mechanicznych pojazdów drogowych; części drogi
tworzące pobocze dla dolnych i górnych warstw nawierzchni drogi nie stanowią części jezdni.
Nie stanowią jej również te części drogi, które są przeznaczone do ruchu pojazdów drogowych
bez własnego napędu
lub do postoju pojazdów, mimo że, w razie niebezpieczeństwa, mogą
być one sporadycznie wykorzystane do przejazdu pojazdów mechanicznych. Szerokość jezdni
mierzy się w linii prostopadłej do osi drogi.

http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/code ... _ed_PL.pdf

Czyli wynikałoby, że dla rowerów nie... a może tak? Rower ma własny napęd? Tzn. Energia człowieka jest potrzebna do wprowadzenia roweru w ruch, ale mechanizmy służące napędowi są częścią składową roweru.
Tylko czy można je nazwać napędem czy to człowiek jest napędem?
Samochód też potrzebuje zewnętrznego paliwa, z którego czerpie energię.

PostNapisane: N wrz 22, 2013 11:39 
Zielony Oszołom

Eurostat chyba jednak ma niższy priorytet niż nasze piękne ustawy więc w naszej ojczyźnie droga rowerowa zawiera w sobie jezdnię.

PostNapisane: Pn wrz 23, 2013 11:00 
Stały Bywalec

Cytuj:
Art. 47.
1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;

3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

(...)
Art. 49.
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
(...)
11. na drodze dla rowerów, pasie ruchu dla rowerów oraz w śluzie rowerowej, z wyjątkiem roweru.

No i tu mam wątpliwość. Dotyczy odcinka Kasprzaka między Prymasa Tysiąclecia a Bema.
Teoretycznie jest znak C-13/16, ale nagminnie parkuje tam sznureczek samochodów, ustawionych czterema kołami na chodniko-ścieżce. Zabierają połowę szerokości DDRiP, a po otwarciu drzwi od strony pasażera - 3/4 szerokości DDRiP. I cóż z tego, że może i zostaje 1,5 metra, skoro taka szerokość, dzielona między pieszych i rowerzystów, jest już mocno niewystarczająca. Parkujące w ten sposób samochody w praktyce wykluczają ruch rowerowy na tym odcinku, kiedy przemieszczają się tamtędy piesi. Niby mamy drogę pieszo-rowerową, a de facto dzięki samochodziarzom trzeba zsiąść i rower prowadzić.
Ciekawi mnie, czy byłaby tu podstawa do interwencji, skoro przestrzeń, która w założeniu ma być dzielona między dwie grupy poruszających się użytkowników, jest w połowie zawalona stojącymi autami.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona