Przeglądam różne przepisy, czytam o skrajniach, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Przypuszczam, że taki temat już był, dlatego przepraszam, jeśli go dubluję. W razie czego usunę (chyba się da?).
U mnie w mieście masowo montuje się słupki na chodnikach i robi się to daleko w głąb od jego krawędzi

- w efekcie ogranicza się przestrzeń poruszania się pieszych. Tak oddalone od krawędzi montaże tłumaczone są potrzebą półmetrowej skrajni drogi (czyli wolnej przestrzeni "w przekroju poprzecznym" potrzebnej do komfortowej, bezpiecznej jazdy). Samochody na foto jadą ponoć nieprawidłowo, bo powinny się trzymać prawej krawędzi jezdni.
Parkując samochód powinno się zostawić 1,5 metra na przejście, ale ile minimalnie powinna wynosić szerokość chodnika?
==================
EDIT:
OK, znalazłem coś, ale nie wiem co o tym myśleć, to jeszcze aktualne?:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie
Dz.U.1999.43.430 - Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków
Cytuj:
§ 44. Szerokość chodnika
1. Chodnik powinien mieć szerokość dostosowaną do natężenia ruchu pieszych, z zastrzeżeniem ust. 3.
2. Szerokość chodnika przy jezdni lub przy pasie postojowym nie powinna być mniejsza niż 2,0 m, a w wypadku przebudowy albo remontu drogi dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,25 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
OK, dwa metry
Cytuj:
3. Szerokość chodnika powinna być odpowiednio zwiększona, jeżeli oprócz ruchu pieszych jest on przeznaczony do usytuowania urządzeń technicznych, w szczególności podpór znaków drogowych, słupów, drzew, wejść lub zjazdów utrudniających ruch pieszych.
Czyli jeśli stawia się słupki, to trzeba poszerzyć chodnik?
Cytuj:
4. Szerokość chodnika odsuniętego od jezdni lub szerokość samodzielnego ciągu pieszego nie powinna być mniejsza niż 1,5 m, a dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,0 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
Tego nie rozumiem. Dlaczego chodnik oddalony od jezdni może mieć tylko 1,5 metra a nie dwa? Chodzi o to, że nie ma zagrożenia aut, więc pieszy nie musi uciekać od krawędzi, więc chodnik nie musi być już tak szeroki?
Czyli jeśli stawia się słupki, to tym samym tworzy się "skrajnię drogi" i tym samym "oddala chodnik od jezdni", więc może już mieć 1,5 m szerokości a nie 2 m?
Co to znaczy miejscowe zmniejszenie szerokości? Jak długie jest to "miejscowe"?
Cytuj:
5. Długość chodnika usytuowanego w ciągu przejść dla pieszych między jezdniami lub między jezdnią a torowiskiem tramwajowym powinna wynosić nie mniej niż 2,0 m.
Cytuj:
6. Urządzenia na chodniku, w szczególności podpory znaków drogowych, słupy oświetleniowe należy tak usytuować, aby nie utrudniały użytkowania chodnika, w tym przez osoby niepełnosprawne.
Widzicie latarnię na prawym chodniku na foto? Co to znaczy "utrudniać użytkowanie chodnika"? Ja powiem, że ta latarnia utrudnia użytkowanie, a zarządca, organizator drogi powie, że mogę swobodnie tę latarnię minąć, więc nic nie utrudnia - tak to się można kłócić bez końca.