@yaahooz
kropla drąży skałę:
myślę, że warto napisać wniosek do pełnomocnika rowerowego przypominającego o tym problemie
możesz skorzystać z wniosku, który kiedyś już napisałem. Tylko koniecznie trzeba mu wyłożyć, że trzeba:
oddzielić drogę dla rowerów od części dla pieszych i wymalować przejazdy (bez malowania pasów dla pieszych)- chodzi o to, że
a) przy ciągu pieszo-rowerowym nie da się zrobić przejazdów, a przy drodze rowerowej się da
b) przejście dla pieszych musi mieć 4 m, więc nie wejdzie tam przejście dla pieszych+przejazd. Przejście można sobie odpuścić, piesi i tak tam będą mogli legalnie przechodzić
c) nie daj się nabrać, że tam jest za wąsko. tam są 4 m: 1,5 m na chodnik i 2,5 na drogę dla rowerów (pieszych nie ma tam jakoś bardzo dużo, więc można tak tę przestrzeń zorganizować)
napiszesz?
adres:
rowery@um.warszawa.plWNIOSEK
W trybie art. 241 KPA
Na podstawie Zarządzenia nr 5523/2010 Prezydenta miasta stołecznego Warszawy z dnia 18 listopada 2010 r. w sprawie tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju systemu transportu rowerowego na terenie miasta stołecznego Warszawy
Wnioskuję o utworzenie przejazdów rowerowych na ciągu pieszo-rowerowym wzdłuż ul. Sikorskiego na odcinku Al. Wilanowska ul. Jana Sobieskiego.
Na opisanym odcinku ciągu pieszo-rowerowego znajduje się kilka niedużych wyjazdów (m in. ze stacji benzynowej, myjni, komisu samochodowego itp.), przecinających drogę, którą poruszają się rowerzyści. Niestety na tych skrzyżowaniach brakuje przejazdów rowerowych co zmusza do każdorazowego zsiadania z roweru i przeprowadzania go po przejściu dla pieszych. W sposób znaczący utrudnia to poruszanie się rowerem na tej trasie.
Bardzo istotne znaczenia ma fakt, że jest to jedyna droga rowerowa prowadząca z Ursynowa do centrum miasta i każdego dnia poruszają się nią kilkaset rowerzystów. Tymczasem wyjazdy dla samochodów przecinających tę drogę są podrzędnymi uliczkami.
Warto zwrócić uwagę na to, że utworzenie przejazdów nie będzie stanowiło dużego obciążenia finansowego dla ZDM, gdyż na przecięciach nie ma sygnalizatorów świetlnych, których wymiana byłaby kosztowna.
Niniejszy problem był omawiany podczas posiedzenia Komisji Gospodarki, Inwestycji Komunalnych i Transportu U. Dz. Ursynów 25 kwietnia br., na której obecny był przedstawiciel ZDM.
Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.