kapilansztrum napisał(a):
na stronie 30 opracowania jest tabelka i w pozycji zabici przez rowerzystów w 2011 widnieje liczba...1 (słownie jeden)
Tabelka na str. 30 przedstawia innych uczestników ruchu, którzy zginęli w wypadkach spowodowanych przez rowerzystów. Sztuk 1, motocyklista na DK 11, na którym rowerzysta wymusił pierwszeństwo. Sam rowerzysta został ciężko ranny.
Liczba 143 (wg mojego zrzutu SEWiK - 144) to ogół zabitych w wypadkach spowodowanych przez rowerzystów, czyli 142 (143) z nich to sami sprawcy. Warto zauważyć, że jest to mniej niż 50% ogółu zabitych rowerzystów (314), a zatem mimo braku kart rowerowych, braku oświetlenia, przejeżdżania przez przejścia dla pieszych, rozwijania niebezpiecznych prędkości ponad 10 km/h i ogólnej demoralizacji cyklistów, to kierowcy są odpowiedzialni za większość śmiertelnych wypadków rowerzystów.
Przy czym ja osobiście uważam, że liczba (142/143/144) i tak jest zawyżona. Jak nie było świadków, to kierowca powie "panie władzo, nagle skręcił mi pod koła" i możliwości ustalenia, czy np. faktycznie zachowany został bezpieczny odstęp podczas wyprzedzania, są dość ograniczone. A martwi głosu nie mają.