miroslavka napisał(a):
Osoby które obawiają się kradzieży swojego roweru miały nadzieję, że w przypadku publicznego nie będą się musiały martwić.
No nie wiem, może z czasem warto wypracować rozwiązania dodatkowe, np. abonament na rower, w którym będzie zawarta opcja ubezpieczenia od płacenia tych 2000 zł (np. będzie to zredukowane do jakiejś mniej bolesnej kwoty).
W Niemczech (oprócz Norymbergi i Uznam, gdzie obowiązują lokalne cenniki) NextBike ma dwie formy nieobowiązkowych abonamentów "promocyjnych":
1. RadCard.
Koszt: 8 eur/rok,
korzyści: wypożyczenie za 50% ceny (tj. 0,5 eur/h)
2. RadCardPlus.
Koszt: 8eur/miesiąc,
korzyści: 4 godziny wypożyczenia dziennie gratis. Opłata zaczyna się naliczać po rozpoczęciu piątej godziny. W razie wypożyczenia wielu rowerów, gratis dotyczy tylko pierwszego z nich (domyślam się, że chodzi o wypożyczenie wielu rowerów
równocześnie, a nie np. pierwszy rano na 1h a drugi wieczorem na 2h. Jednak nie jestem pewien tej interpretacji).
Oraz abonamenty "standardowe":
3. 30 eur/tydzień
4. 90 eur/miesiąc
5. 40 eur/miesiąc przy zamówieniu prenumeraty na cały rok
Cytuj:
PS Wypożyczenie 17 rowerów w dwie godziny? Chyba powinni przedłużyć darmowy czas wypożyczenia

Testowałem i zwiedzałem stacje

niektóre kilkudziesięciosekundowe wypożyczenia to np. uszkodzony rower (brak światła), albo problem z zapięciem (nie otwiera się mimo podania kodu z terminala)
Darmowe 20 minut jest fajne - dojeżdżasz do stacji pośredniej przed upływem czasu i wymieniasz rower. Jeśli nie ma wolnych rowerów, to Twoja decyzja - jedziesz dalej i płacisz, albo zwracasz rower (może go przejąć ktoś, kto akurat chce wypożyczyć) i radzisz sobie inaczej.
Myślę że cena 1 zł za godzinę jazdy jest na tyle przyjazna, że mało komu będzie się chciało w ten sposób kombinować. We Wrocławiu jest to 2 zł, a w Niemczech 1 eur/godz. - bez darmowych minut na rozpoczęcie.