Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn cze 25, 2012 21:50 
Zielony Oszołom

Szczerze powiem, że miałem podobne odczucia względem tego felietonu "pana doktora".
Po pierwsze operowanie stereotypami zawsze budzi we mnie mieszane uczucia, po drugie jak już się ich trzymać to jednak z moich obserwacji wynika, że kobiety są raczej "bezmyślne" za kierownicą, natomiast rzeczona agresja, bezwzględność i gniew to domena mężczyzn.

PostNapisane: Pn cze 25, 2012 23:07 
Stały Bywalec

@Monty B. Ike
Z twoich wypowiedzi wynika, że kobiety rozjeżdżają z premedytacją. Najpierw kuszą ofiary, zatrzymując się, a następnie rozjeżdżają, żeby wypruć im falki. Do tego prują jak szalone w czarnym bmw. Jeśli widzisz spadający na ciebie samochód z wiaduktu - wiedz, że to kobieta. :lol:

Z podobną opinią spotkałam się na blogu rowerowym (z którego zniknął link, a także pewien akapit) zacytuję niedosłownie:
"Jeśli drogie kobitki będziecie chciały wmówić komuś, że jeździcie lepiej do niego, bądźcie pewne - nie jeździcie!"
Jeśli chcemy likwidować stereotypy związane z komunikacją, to jak można coś takiego powiedzieć. SZOK

Takie myślenie - że jest się dobrym kierowcą (a inni to są źli) powoduje, że czujemy się zbyt pewni siebie. Nie zdajemy sobie sprawy, że także my możemy spowodować wypadek.

Co do ciekawostek mogę przytoczyć informację, jaką usłyszałam na ergonomii. Otóż najwięcej wypadków przy pracy spowodowane jest przez człowieka. Natomiast najwięcej wypadków powodują osoby o stażu 0-2 lat pracy (na stanowisku)lub powyżej 15. Ciekawe, czy w przypadku kierowców występują podobne zależności.

PS Nie miałam na myśli, że kobiety są wolne od stereotypów, ale ostatnio widziałam tylko wypowiedzi facetów krytykujących "baby za kierownicą" ;)

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 0:07 
Bywalec

Bezmyślność nie ma płci. A bezmyślność kierowcy trenują na co dzień, wystarczy popatrzeć jak parkują ...
Zbyt dużą uwagę kładzie się na kursach na pierwszeństwo przejazdu, a zbyt małą na odpowiedzialność.

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 8:02 
Greenpisarz

Kobiety powodują mniej wypadków, nawet w przeliczeniu na procent jeżdżących kobiet.
Nie wiem po co budować bezsensowne stereotypy.

http://www.statystyka.policja.pl/portal/st/840/65759/Kobieta_za_kierownica__czy_jest_wtedy_bezpieczniej.html

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 11:16 
Stały Bywalec

Ta statystyka zbiła mnie z nóg :lol: . Żeby być mniej narażonym na wypadki trzeba unikać rolników, bardziej niż kobiet :wink:
Dodatkowo grupa 7,456 mln emerytów i rencistów spowodowała niemal dwu i pół krotnie więcej wypadków niż kobiety (ok. 19 mln).

PostNapisane: Wt cze 26, 2012 13:16 
Zielony Oszołom

Całe szczęście, że ubezpieczyciele nie widzą tych statystyk :wink:

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz cze 28, 2012 18:13 
Oberspammer

Otake!
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
Cytuj:
Zachowanie dozwolonej prędkości do 90 km/h przez kierującego motocyklem Jarosława Wałęsę dawałoby znaczącą szansę na uniknięcie zderzenia z toyotą - ocenili biegli. Zastrzegli jednak, że sprawcą zagrożenia drogowego był i tak kierowca auta. To ocena przedstawiona przez specjalistów z krakowskiego Instytutu Ekspertyz Sądowych.

PostNapisane: So cze 30, 2012 10:15 
Admin

jacor napisał(a):
Kobiety powodują mniej wypadków, nawet w przeliczeniu na procent jeżdżących kobiet.
Nie wiem po co budować bezsensowne stereotypy.
http://www.statystyka.policja.pl/portal ... zniej.html

miroslavka napisał(a):
Ta statystyka zbiła mnie z nóg :lol: . Żeby być mniej narażonym na wypadki trzeba unikać rolników, bardziej niż kobiet :wink:
Dodatkowo grupa 7,456 mln emerytów i rencistów spowodowała niemal dwu i pół krotnie więcej wypadków niż kobiety (ok. 19 mln).

To nie jest liczba powodowanych wypadków, tylko de facto liczba złapanych po spożyciu alkoholu w samochodzie lub na rowerze. Akurat to mnie nie dziwi, że na wsi łatwiej złapać podchmielonego - nawet nie ze względu na jakieś różnice kulturowe, tylko na zwyczajny brak transportu publicznego.

PostNapisane: Wt lip 03, 2012 18:03 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... ment-group[b44403]/0/
Cytuj:
skrzyżowanie zablokowane
Rowerzysta wpadł pod autobus. Gigantyczny korek na Krakowskim
Na Krakowskim Przedmieściu, na wysokości Królewskiej rowerzysta wpadł pod nadjeżdżający autobuslinii E2. Skrzyżowanie było zablokowane przez kilkadziesiąt minut.
Jak mówią świadkowie, rowerzysta jechał z prawej strony autobusu. Na wysokości księgarni Bolesława Prusa przejechał na jego lewą stronę i zaczął wyprzedzać. W tym samym momencie kierowca autobusu skręcał już w ulicę Królewską. Do zderzenia doszło na środku skrzyżowania.

Wysiadają z autobusów
– Rowerzysta z otwartym złamaniem i ogólnymi obrażeniami został odwieziony do szpitala – informuje Marcin Gula, reporter tvnwarszawa.pl. Skrzyżowanie było całkowicie zablokowane.
– Na Krakowskim Przedmieściu stoi kilkanaście autobusów. Korek w kierunku Al. Jerozolimskich sięga ulicy Chmielnej. Pasażerowie wysiadają z nich i idą pieszo – relacjonował z miejsca wypadku Gula.
wp//ec

Z tego, co widać (na moich zdjęciach, poniżej), kierowca E-2 (oni zawsze grzeją na Krakowskim spod Uniwerku, bo następny przystanek mają dopiero na Pl. Bankowym), nie odpuścił z gazu i zaczął skręcać.
Chyba jest zapis, że nie wolno przyspieszać, jak się jest wyprzedzanym?
Jeżeli, jak piszą na TVN, rowerzysta zaczął wyprzedzać na wysokości księgarni Prusa, to do skrzyżowania było ponad 100 m. Biorąc pod uwage to, jak leży rower, to musiał zostać zagarnięty.
Na Krakowskim jest monitoring -- może był skierowany we właściwym kierunku...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: Wt lip 03, 2012 21:06 
Oberspammer

Cytuj:
Jak mówią świadkowie, rowerzysta jechał z prawej strony autobusu. Na wysokości księgarni Bolesława Prusa przejechał na jego lewą stronę i zaczął wyprzedzać.

Moim zdaniem gość jednak trochę na tym rowerze przykozaczył - wyprzedzanie w tym miejscu E2 po lewej to jednak kozactwo (nie znał miasta i nie wiedział, że E2 skręci?). Możliwe jednak, że w momencie wykonywania skrętu autobusu w Królewską znalazł się już w martwym polu lusterka wstecznego, w które kierowca i tak nie patrzył, bo był zajęty obserwacją przeciwległego pasa naprzeciw i przejścia dla pieszych, a patrzeć w to lusterko nie bardzo musiał, bo wyprzedzać tuż przed skrzyżowaniem nie można. Moim zdaniem niestety przepis złamał rowerzysta, co znów napędza nam przeciwników.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 119  Następna strona