W wyniku mojego poprzedniego pisma załatano tylko parę dziur od strony skrzyżowania z ul. Romera. W związku z tym wysłałem kolejny wniosek o naprawę nawierzchni na całym odcinku, a ZDM ponownie przekazał go do Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg.
------ Wiadomość oryginalna ------
Temat: Wniosek (ponowny) o remont nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie ul. Puławskiej, na odcinku od Doliny Służewieckiej do ul. Romera
Data: Mon, 14 May 2012 12:24:50 +0200
Nadawca: Krzysztof Nawrocki
Adresat: Zarząd Dróg Miejskich <zdm@zdm.waw.pl>
Kopia: Biuro Drogownictwa i Komunikacji <"drogownictwo"@um.warszawa.pl>, Urząd Dzielnicy Ursynów <wom@ursynow.waw.pl>
Szanowni Państwo,
Wnoszę ponownie o remont nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie ul. Puławskiej, na odcinku od Doliny Służewieckiej do ul. Romera.
W wyniku mojego poprzedniego wniosku (z dnia 15 marca 2012) zleciliście Państwo naprawę nawierzchni tego odcinka, ale w wyniku tego zlecenia naprawiono tylko kilka pierwszych ubytków w sąsiedztwie ul. Romera. Na wskazanym przeze mnie odcinku pozostaje jednak nadal kilkadziesiąt innych głębokich uszkodzeń nawierzchni zagrażających bezpieczeństwu użytkowników tej drogi.
Załączam linki do dokumentacji fotograficznej wykonanej już po doraźnych naprawach zleconych w wyniku mojego poprzedniego wniosku. Zdjęcia z 12 maja 2012 roku:

Podkreślam, że zdjęcia pokazują tylko część istniejących uszkodzeń. Cała asfaltowa nawierzchnia tego ciągu uległa daleko posuniętej degradacji. Zagrożeniem są liczne dziury, pęknięcia, i nierówności, które mogą prowadzić do wywrócenia się roweru. Rozpad nawierzchni jest już tak daleko posunięty, że miejscami możliwe jest poruszanie się wyłącznie samym środkiem ciągu, co - zwłaszcza przy ograniczonej widoczności - prowadzi do kolizji pieszych i rowerzystów.
Ciąg ten jest bardzo ważną i uczęszczaną drogą rowerową, łączącą Ursynów z centrum Warszawy, dlatego ruch rowerowy na tym odcinku jest duży - również po zapadnięciu zmroku, kiedy opisany odcinek jest szczególnie niebezpieczny. Zwracam uwagę, że w mojej ocenie obecny stan tego odcinka: czyli całkowicie zniszczona i niespełniająca żadnych standardów nawierzchnia, uprawnia wszystkich poszkodowanych użytkowników tej drogi do dochodzenia odszkodowania za poniesione straty od zarządcy drogi - czyli ZDM.
Zwracam się z prośbą do Urzędu Dzielnicy Ursynów o poparcie mojego Wniosku, i proszę o stosowną interwencję w Zarządzie Dróg Miejskich, lub w instytucji nadrzędnej.
Uprzejmie dziękuję za zajęcie się moją sprawą.
Proszę o odpowiedź na mój wniosek drogą elektroniczną..
Kopia:
Urząd Dzielnicy Ursynów, Biuro Drogownictwa i Komunikacji
--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki