Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt maja 22, 2012 9:10 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Wysokie progi na ścieżce po północnej stronie wiaduktu KEN

Pytanie: czy ktoś z Was już wysłał do ZDM wniosek o obniżenie tych nowiutkich pięknych progów?

Obrazek

Obrazek

Jeśli nie, to wyślę swój : )

Dostałem odpowiedź z ZDM: Mój wniosek został przekazany do Urzędu Dzielnicy Mokotów, który jest inwestorem budowy tej drogi.

PostNapisane: Wt maja 22, 2012 9:36 
Zielony Oszołom

Ciąg pieszo-rowerowy: Puławska od Romera do D.Służewieckiej

W wyniku mojego poprzedniego pisma załatano tylko parę dziur od strony skrzyżowania z ul. Romera. W związku z tym wysłałem kolejny wniosek o naprawę nawierzchni na całym odcinku, a ZDM ponownie przekazał go do Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg.

Cytuj:
------ Wiadomość oryginalna ------
Temat: Wniosek (ponowny) o remont nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie ul. Puławskiej, na odcinku od Doliny Służewieckiej do ul. Romera
Data: Mon, 14 May 2012 12:24:50 +0200
Nadawca: Krzysztof Nawrocki
Adresat: Zarząd Dróg Miejskich <zdm@zdm.waw.pl>
Kopia: Biuro Drogownictwa i Komunikacji <"drogownictwo"@um.warszawa.pl>, Urząd Dzielnicy Ursynów <wom@ursynow.waw.pl>

Szanowni Państwo,
Wnoszę ponownie o remont nawierzchni ciągu pieszo-rowerowego po wschodniej stronie ul. Puławskiej, na odcinku od Doliny Służewieckiej do ul. Romera.

W wyniku mojego poprzedniego wniosku (z dnia 15 marca 2012) zleciliście Państwo naprawę nawierzchni tego odcinka, ale w wyniku tego zlecenia naprawiono tylko kilka pierwszych ubytków w sąsiedztwie ul. Romera. Na wskazanym przeze mnie odcinku pozostaje jednak nadal kilkadziesiąt innych głębokich uszkodzeń nawierzchni zagrażających bezpieczeństwu użytkowników tej drogi.

Załączam linki do dokumentacji fotograficznej wykonanej już po doraźnych naprawach zleconych w wyniku mojego poprzedniego wniosku. Zdjęcia z 12 maja 2012 roku:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podkreślam, że zdjęcia pokazują tylko część istniejących uszkodzeń. Cała asfaltowa nawierzchnia tego ciągu uległa daleko posuniętej degradacji. Zagrożeniem są liczne dziury, pęknięcia, i nierówności, które mogą prowadzić do wywrócenia się roweru. Rozpad nawierzchni jest już tak daleko posunięty, że miejscami możliwe jest poruszanie się wyłącznie samym środkiem ciągu, co - zwłaszcza przy ograniczonej widoczności - prowadzi do kolizji pieszych i rowerzystów.

Ciąg ten jest bardzo ważną i uczęszczaną drogą rowerową, łączącą Ursynów z centrum Warszawy, dlatego ruch rowerowy na tym odcinku jest duży - również po zapadnięciu zmroku, kiedy opisany odcinek jest szczególnie niebezpieczny. Zwracam uwagę, że w mojej ocenie obecny stan tego odcinka: czyli całkowicie zniszczona i niespełniająca żadnych standardów nawierzchnia, uprawnia wszystkich poszkodowanych użytkowników tej drogi do dochodzenia odszkodowania za poniesione straty od zarządcy drogi - czyli ZDM.

Zwracam się z prośbą do Urzędu Dzielnicy Ursynów o poparcie mojego Wniosku, i proszę o stosowną interwencję w Zarządzie Dróg Miejskich, lub w instytucji nadrzędnej.

Uprzejmie dziękuję za zajęcie się moją sprawą.
Proszę o odpowiedź na mój wniosek drogą elektroniczną..

Kopia:
Urząd Dzielnicy Ursynów, Biuro Drogownictwa i Komunikacji

--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: Wt maja 29, 2012 16:01 
Zielony Oszołom

DDR w ul. Wąwozowej - skrzyżowanie z Bronikowskiego

Wysłałem do ZDM wniosek o przesunięcie słupków stojących niezgodnie z obowiązującymi przepisami.

http://www.panoramio.com/photo/72878093
Obrazek

PostNapisane: Cz maja 31, 2012 21:39 
Stały Bywalec

co prawda to nie Ursynów, ale każdy kto jezdzi z Ursynowa w stronę centrum doskonale zna ten problem. Moje ostatnie pismo w tej sprawie:

Na podstawie Zarządzenia nr 5523/2010 Prezydenta miasta stołecznego Warszawy z dnia 18 listopada 2010 r. w sprawie tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju systemu transportu rowerowego na terenie miasta stołecznego Warszawy
Wnioskuję o utworzenie przejazdów rowerowych na ciągu pieszo-rowerowym wzdłuż ul. Sikorskiego na odcinku Al. Wilanowska ul. Jana Sobieskiego.
Na opisanym odcinku ciągu pieszo-rowerowego znajduje się kilka niedużych wyjazdów (m in. ze stacji benzynowej, myjni, komisu samochodowego itp.), przecinających drogę, którą poruszają się rowerzyści. Niestety na tych skrzyżowaniach brakuje przejazdów rowerowych co zmusza do każdorazowego zsiadania z roweru i przeprowadzania go po przejściu dla pieszych. W sposób znaczący utrudnia to poruszanie się rowerem na tej trasie.
Bardzo istotne znaczenia ma fakt, że jest to jedyna droga rowerowa prowadząca z Ursynowa do centrum miasta i każdego dnia poruszają się nią kilkaset rowerzystów. Tymczasem wyjazdy dla samochodów przecinających tę drogę są podrzędnymi uliczkami.
Warto zwrócić uwagę na to, że utworzenie przejazdów nie będzie stanowiło dużego obciążenia finansowego dla ZDM, gdyż na przecięciach nie ma sygnalizatorów świetlnych, których wymiana byłaby kosztowna.
Niniejszy problem był omawiany podczas posiedzenia Komisji Gospodarki, Inwestycji Komunalnych i Transportu U. Dz. Ursynów 25 kwietnia br., na której obecny był przedstawiciel ZDM.

Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

I poniżej odpowiedź ZDM. Tylko, prawda jest taka, że tam wcale nie musi być zadnych przejść dla pieszych.Jest wiele takich miejsc, gdzie mała uliczka przecina scieżkę rowerową biegnacą wzdłuż ulicy i nie robi się tam takich przejść. Być może problemem w zrobieniu przejazdu rowerowego jest to, że jest to ciag pieszo-rowerowy, a nie ddr, ale zmiana tego, na odpowiednich fragmentach (oddzielenie ruchu pieszego od rowerowego) tej trasy też nie jest żadnym problemem. A ZDM się z tym wozi od niemal dekady...

Załączniki:
Sikorskiego_odp2.jpg
Sikorskiego_odp2.jpg [ 164.19 KiB | Przeglądane 605 razy ]

PostNapisane: Cz maja 31, 2012 22:44 
Stały Bywalec

Wydaje mi się, że problem leży głębiej. Skoro istnieją ciągi pieszo-rowerowe, to dlaczego nie mamy takich przejść? W Wielkiej Brytanii istnieją takie przejścia, jako jedno z rozwiązań, a u nas każdy musi mieć swoje 4 m :( Często utrudnia to życie rowerzystom (nie robiąc im przejazdów), ale też pieszym, którym na skrzyżowaniu robi się istny labirynt przejść (2x przez ddr, 1x przez jezdnię)

PostNapisane: Cz maja 31, 2012 23:05 
Zielony Oszołom

Może poprosić inżyniera o odstępstwo od czerwonej książeczki?

PostNapisane: So cze 02, 2012 20:31 
Stały Bywalec

Odbiłem się ja od tego wiele razy w różnych częściach miasta. W innych miastach chyba się to rozwiązuje inaczej (chyba wydziałem gdzieś na tym forum jakieś kreatywne rozwiązanie z Poznania), a Warszawa jedzie po najprostszej linii oporu - nie da się _bo_. W praktyce sprowadza się do tego, że w krytycznych miejscach na ciągach pieszo-rowerowych wyznaczonych znakami C-13/16 (formalnie "droga dla pieszych i kierujących rowerami jednośladowymi") nie ma dość miejsca, żeby przeprowadzić to zgodnie z rozporządzeniem na drugą stroną skrzyżowania. Ciąg ma 1.5 metra, a przejazd mam mieć 4m. Np. skrzyżowanie Pasteura/Banacha. Żeby jeszcze postawić A-24 przed skrzyżowaniem...
To nie jest jednostkowa sytuacja i albo ZDM/IR uważają, że mają związane ręce albo uważają to za wyborny pretekst, żeby udawać Greka.

Proponowałbym raczej uderzyć wyżej i wnioskować o zmianę rozporządzenia. Wiem, że to jak z motyką na słońce, ale bawię się w magiczne skrzyżowania już ładnych parę lat i końca nie widać.

PostNapisane: So cze 02, 2012 23:03 
Stały Bywalec

Jeśli chodzi o "uderzanie wyżej" to z tego co wiem jednym z celów trwającego właśnie swięta cyklicznego są postulaty, które mogłyby pomóc w takich przypadkach.

Ale wydaje mi się, że to jest kwestia dobrej woli. Jak to możliwe, że oni przez 10 lat nie są w stanie zrobić tam przejazdów? moim zdaniem wystarczy wydzielić drogę dla rowerów na fragmentach przy tych skrzyżowaniach i zrobić przejazdy. bez pasów. tak jak na Anody:

Załączniki:
Anody_male.jpg
Anody_male.jpg [ 117.02 KiB | Przeglądane 550 razy ]

PostNapisane: Pn cze 04, 2012 21:07 
Zielony Oszołom

Archeolodzy z ZOM odkopali właśnie nieznane dotąd nauce fragmenty drogi rowerowej w ul. Pileckiego, na południe od Płaskowickiej. Okazuje się, że droga lbyła niegdyś znacznie szersza: posiadała również oba krawężniki, które do dziś się zachowały pod grubą warstwą piachu i bujnej roślinności.

Przed:

Obrazek

I po:

Obrazek

Moje pismo do ZOM w tej sprawie zostało zignorowane, ale pomogła interwencja w Urzędzie Dzielnicy. Dziękujemy Panu Burmistrzowi za wstawiennictwo!

PostNapisane: Pn cze 11, 2012 16:03 
Zielony Oszołom

Na DDR w ul.Pileckiego, na przejeździe przez ul.Roentgena, przesunięto słupki wygradzające tak, żeby były w zgodzie z przepisami.

Przed:
Obrazek

i po:
Obrazek

Wnioskowałem też o obniżenie progów, ale nic się tu przy okazji przesuwania słupków nie poprawiło, więc wysyłam kolejny wniosek w tej sprawie do ZDM.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 55  Następna strona