Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 22, 2012 17:06 
Stały Bywalec

gromanik napisał(a):
Zrób kiedyś eksperyment i dla porównania zgłoś ukradzioną pokrywę nie do Straży Miejskiej, a do Pogotowia Drogowego ZDM - zostanie profesjonalnie oznakowana lub od razu zostanie uzupełniona.

W tym miejscu, które jest na zdjęciu została namalowana linia z przyklejonymi do nawierzchni odblaskami, która ostrzega o pokrywie w skrajni, tak, że można ją ominąć w bezpiecznej odległości.

Prawda, jeżeli chodzi o takie rzeczy to załatwiają to błyskawicznie. Ostatnio jak zgłaszałem uszkodzoną studzienkę TP to trzy dni później widziałem już nowiutką(przez trzy dni nie jeździłem).

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 18:43 
Stały Bywalec

Mhrok napisał(a):
Nie rozumiem tego. Napisałem bo byłem ciekawy co się stanie i najwyżej na plus mogło to wyjść.

OK, to ja wyjaśnię - to albo będzie bez efektu (daj Boże), albo efekt będzie negatywny. Nie znoszę ludzi jeżdżących po chodniku (zwłaszcza młodych mężczyzn - mogę zrozumieć kobietę albo starszą osobę, że boi się jechać po jezdni). Nie będę miał nic przeciwko, jeśli przy okazji strażnik pouczy albo nawet ukaże mandatem takiego "batmana". Ale jest inny kłopot.

Straż Miejska już i tak nie daje rady (dlaczego nie daje, to temat na inną dyskusję) wypełniać swoich podstawowych obowiązków. W tej sytuacji strażnicy powinni się skupiać na naprawdę poważnych sprawach. Już i tak policjanci i strażnicy w polskich miastach żyją w przekonaniu, że największym zagrożeniem dla bezpieczeństwa i porządku publicznego są piesi i rowerzyści. Jeśli zaczną jeszcze dostawać tego typu epistoły, to już w ogóle gotowi pomyśleć, że należy odpuścić kierowcom, a skupić się na ściganiu cyklistów. Dlatego uważam, że wysyłanie im takich listów jest rzeczą szkodliwą. Zwłaszcza przez osobę "ze środowiska" (duuuuży cudzysłów, chyba wiadomo o co mi chodzi :)).

Mówiąc krótko - priorytety.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 20:50 
Stały Bywalec

Groob napisał(a):
Dlatego uważam, że wysyłanie im takich listów jest rzeczą szkodliwą. Zwłaszcza przez osobę "ze środowiska" (duuuuży cudzysłów, chyba wiadomo o co mi chodzi :)).

Mówiąc krótko - priorytety.

Z takim wytłumaczeniem - rozumiem. To był taki mój prywatny test, faktycznie nieprzemyślany.

PostNapisane: Pt maja 25, 2012 14:04 
Stały Bywalec

Wczoraj na ścieżce rowerowej w okolicach Kasprzaka i Prymasa Tysiąclecia spotkałem straż miejską na ...rowerach !
Upominała właśnie pieszych, która spacerowała po ścieżce rowerowej.
Piesi byli oburzeni. :)

PostNapisane: Pt maja 25, 2012 15:20 
Stały Bywalec

sansan napisał(a):
Wczoraj na ścieżce rowerowej w okolicach Kasprzaka i Prymasa Tysiąclecia spotkałem straż miejską na ...rowerach !

Ja rowerowy patrol SM spotkałem na ... chodniku na ul. Białobrzeskiej, przy Częstochowskiej. :?

PostNapisane: So maja 26, 2012 21:36 
Zielony Oszołom

anfit napisał(a):
sansan napisał(a):

Ja rowerowy patrol SM spotkałem na ... chodniku na ul. Białobrzeskiej, przy Częstochowskiej. :?

A ja rano przy Krasińskiego niedaleko Wisłostrady. Siedzieli sobie na ławeczce.

PostNapisane: N maja 27, 2012 19:06 
Stały Bywalec

sansan napisał(a):

Trudno się oburzeniu pieszych dziwić - ścieżka na Kasprzaka powstała (częściowo) kosztem chodnika.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: N maja 27, 2012 21:01 
Oberspammer

G.Madrjas napisał(a):
Trudno się oburzeniu pieszych dziwić - ścieżka na Kasprzaka powstała (częściowo) kosztem chodnika.

Nie jest najlepszą praktyką zabieranie pieszym -- wolałbym, żeby zabrali samochodom, ale to nie o to chodzi. Chodnik przy Kasprzaka jednak istnieje i jeżeli nie ma na nim takiego tłumu pieszych, że się nie mieszczą -- poszli won.

Piesi w naszym pięknym kraju mają głęboko przepisy i łażą po drogach dla rowerów tam, gdzie chodnik szeroki i oddzielony od ddr. Kiedyś jakiś stary kretyn z psem na Sobieskiego (droga rowerowa istnieje od lat '70) chciał mnie uderzyć smyczą, bo na niego dzwoniłem -- oczywiście musiał wypasać swoje bydlę na pasie zieleni pomiędzy ddr a jezdnią, stojąc na ddr.

W Berlinie (jak opowiadał nieżyjący już Tomek Roliński), rowerzyści wrzeszczą na łażących po drogach rowerowych "weg, polnische Schweine!" Niestety, w 85% zgadują narodowość łażącego. Pozostałe 15% tworzą Rumuni, Bułgarzy itp.

Nie dalej, jak w piątek na Rondzie Babkosława jakiś debil popisywał się przed samicą (wiosna!) i lazł SPECJALNIE po przejeździe dla rowerów, blokując całą szerokość. Dziewczynę jadącą od strony centrum zmusił do zjechania z przejazdu dla rowerów pod samochody, ja go jednak przemogłem i odsunął się (uznawszy zapewne, że przedni bagażnik wbity między nogi popsułby mu wiosnę :mrgreen: )...

PostNapisane: Pn maja 28, 2012 6:14 
Stały Bywalec

Rowerzyści w naszym pięknym kraju też mają w nosie przepisy. Abstrahując od ananasów jeżdżących pod prąd pasem tramwajowo-rowerowym na Nowowiejskiej, to w zasadzie co tydzień obdzwania mnie jakiś rowerzysta gdy stoję na przystanku na Kasprzaka, bo jest kawałek "ciągu pieszo-rowerowego" który on zinterpretował jako velostradę... zresztą całą drogę do pracy mam praktycznie wzdłuż ścieżek rowerowych i swoje zdanie na temat przepisowości rowerzystów mam raczej wyrobione. Nie, nie jadę samochodem.

A na chodniku na Kasprzaka owszem, zdarzają się takie tłumy, że się na nim nie mieszczą.

Tak więc punkt widzenia i tak dalej.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Ostatnio edytowano Śr sie 01, 2012 19:08 przez G.Madrjas, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn maja 28, 2012 8:23 
Stały Bywalec

@G.Majdras, @Monty B. Ike
Myślę, że obaj macie racje. Kultura poruszania się w przestrzeni publicznej w Polsce jest niezależna od wyboru pojazdu (lub jego braku). Większość z nas trzyma się tylko tych przepisów, które nam pasują, a o życzliwości wobec innych można tylko pomarzyć. To się tyczy zarówno kierowców, rowerzystów jak i pieszych. Jeśli ktoś uważa, że zachowuje się inaczej - i ma rację - to to jest raczej chlubny wyjątek, który potwierdza regułę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona