Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 23:22 
Zielony Oszołom

Trochę offtopic, ale ponieważ w tym wątku omawialiśmy skrzyżowanie Sanguszki z Wisłostradą, to nie będę tworzył nowego wątku.

Kwestia jest taka - codziennie przejeżdżam przez przejazd rowerowy przez Sanguszki przy skrzyżowaniu z Wisłostradą i codziennie, gdy przejeżdżam na zielonym przez południową jezdnię skrzyżowania, przynajmniej kilku kierowców, skręcających na zielonej strzałce, wymusza na mnie pierwszeństwo*. Trzeba by coś z tym zrobić, ale nie bardzo wiem, co. Oczywiście można wnioskować o likwidację strzałki, ale to jest jedno z tych skrzyżowań, że prawdopodobnie niewiele to da - i tak będą skręcać, tyle, że na czerwonym (szanse na instalację kamery rejestrującej wykroczenia oceniam na b. niskie). Szanse na przeprowadzenie przejazdu po progu też są nikłe, bo jest tam sygnalizacja świetlna. Zastanawiam się więc, czy może nie poprosić o ustawienie jakiejś tablicy o treści USTĄP PIERWSZEŃSTWA ROWERZYŚCIE, czy coś w tym stylu. Macie może jakiś pomysł?

*Zaskakująco wielu kierowców robi to dlatego, że rozmawiają w tym miejscu przez komórkę. Rzekłbym, że "na oko" jest to przynajmniej co drugi.

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 6:03 
Oberspammer

Sam jestem sceptycznie nastawiony co do wpływu znaków drogowych na warszawskich kierowców, ale można spróbować. Jak na mój gust, to poza zieloną strzałką podstawowym problemem jest w tym miejscu trzykrotnie za szeroka jezdnia (9m w poprzek*). Gdyby fizycznie wydzielić z niej sześć metrów (zamiast obecnego optycznego wydzielenia pięciu), kierowcy zapewne jeździliby trochę bardziej ostrożnie. (Zwłaszcza gdyby wydzielić je w taki sposób, aby wymusić przynajmniej nieznaczne esowanie toru jazdy przed przejazdem, trochę w stylu przejść dla pieszych przez tory, ale podejrzewam, że na to IRy nie przystaną.)

Pozdrawiam,
Maciek

P.S. Temat jednak bym nowy wydzielił - z detekcją rowerów temat ma tylko tyle wspólnego, że przechodzi na rozważania, jak zwiększyć szansę detekcji roweru przez kierowcę ;)

*Przez co rowerzysta ma do przejechania pod kątem 15m.

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 6:42 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Szanse na przeprowadzenie przejazdu po progu też są nikłe,

Może warto spróbować,nic nie kosztuje.Może IR odpowiadając sam nieświadomie podpowie rozwiązanie.

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 10:04 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Sam jestem sceptycznie nastawiony co do wpływu znaków drogowych na warszawskich kierowców, ale można spróbować. Jak na mój gust, to poza zieloną strzałką podstawowym problemem jest w tym miejscu trzykrotnie za szeroka jezdnia (9m w poprzek*). Gdyby fizycznie wydzielić z niej sześć metrów (zamiast obecnego optycznego wydzielenia pięciu), kierowcy zapewne jeździliby trochę bardziej ostrożnie. (Zwłaszcza gdyby wydzielić je w taki sposób, aby wymusić przynajmniej nieznaczne esowanie toru jazdy przed przejazdem, trochę w stylu przejść dla pieszych przez tory, ale podejrzewam, że na to IRy nie przystaną.)

Rzeczywiście może "podbicie" strefy wyłączonej z ruchu prefabrykatami coś by poprawiło, ale z drugiej strony może utrudnić skręt rowerem w lewo z Sanguszki w DDR. I tak jest tam trudno się zmieścić, bo jedzie się z górki, a kąt jest wąski. Ale nie twierdzę, że to zły pomysł.

EDIT: Google Street View dostarcza argumentu za prefabrykatami: http://g.co/maps/8h4uq

Jeśli chodzi o znak drogowy - zwykłe znaki oczywiście niewiele wnoszą, ale jakiś taki nowatorski piktogram mógłby przykuć uwagę kierowców.

Cytuj:
Temat jednak bym nowy wydzielił - z detekcją rowerów temat ma tylko tyle wspólnego, że przechodzi na rozważania, jak zwiększyć szansę detekcji roweru przez kierowcę ;)

No to prośba do moderatorów o wydzielenie wątku "Skrzyżowanie Sanguszki/Wisłostrada"

PostNapisane: Pt kwi 06, 2012 20:16 
Zielony Oszołom

Treść pisma, z prośbą o uwagi:

Cytuj:
Dot.: Przeciwdziałanie wymuszaniu pierwszeństwa na rowerzystach przy skrzyżowaniu ul. Sanguszki z ul. Wybrzeże Gdańskie

Szanowni Państwo!
Opis problemu:
Na skrzyżowaniu ul. Sanguszki z ul. Wybrzeże Gdańskiej notorycznie dochodzi do wymuszania pierwszeństwa przez kierowców, skręcających w prawo z ul. Sanguszki w Wybrzeże, na rowerzystach, przekraczających południową jezdnię skrzyżowania po przejeździe dla rowerów przy zielonym sygnale dla rowerzystów. Powoduje to bardzo duże zagrożenie dla rowerzystów. Kierowcy nie zatrzymują się, mimo sygnału czerwonego, który otrzymują. Można wręcz powiedzieć, że na przedmiotowym skrzyżowaniu panuje zwyczaj nieprzestrzegania tego sygnału przez kierowców.
Propozycja zmiany:
Południowa jezdnia ul. Sanguszki przy przedmiotowym skrzyżowaniu jest przewymiarowana, a duża jej część jest wyłączona z ruchu z przy pomocy oznakowania poziomego. Wobec tego wnoszę o fizyczne uniemożliwienie wjazdu na strefę wyłączoną z ruchu na południowej jezdni ul. Sanguszki przy użyciu elementów prefabrykowanych.
Argumentacja:
Dzięki postulowanemu rozwiązaniu południowa jezdnia ul. Sanguszki zostanie optycznie zwężona, co prawdopodobnie skłoni wielu kierowców do zwolnienia, a tym samym zachęci ich do przestrzegania przepisów i zatrzymania pojazdu przy sygnale czerwonym. Ponadto, elementy prefabrykowane umożliwią rowerzystom wjeżdżającym na przejazd z północy bezpieczne wjechanie na jezdnię, tworząc strefę buforową, w której w razie niebezpieczeństwa będą mogli się zatrzymać. Co więcej, elementy prefabrykowane uniemożliwią ominięcie samochodu stosującego się do sygnalizacji przez inne pojazdy (sytuacja jak na zał. 1). W efekcie znacząco wzrośnie bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu na tym skrzyżowaniu.
Uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku i poinformowanie mnie pocztą elektroniczną (preferowana forma kontaktu) lub pocztą zwykłą bez zwrotnego potwierdzenia odbioru o Państwa działaniach w przedmiotowej sprawie. Uprzejmie proszę ponadto o dotrzymanie terminu odpowiedzi wynikającego z Kodeksu Postępowania Administracyjnego.
Z poważaniem,

Zał 1.
Obrazek

PostNapisane: So kwi 07, 2012 9:25 
Admin

Stary Trampek napisał(a):
Rzeczywiście może "podbicie" strefy wyłączonej z ruchu prefabrykatami coś by poprawiło, ale z drugiej strony może utrudnić skręt rowerem w lewo z Sanguszki w DDR. I tak jest tam trudno się zmieścić, bo jedzie się z górki, a kąt jest wąski. Ale nie twierdzę, że to zły pomysł.

A ktoś tam skręca w lewo w DDR? Przecież to dookoła jest. Czy jest jakaś relacja, w której się to opłaca bardziej niż jazda Zakroczymską i Wenedów? Nawet jeśli tak, to można zrobić dziurę dla rowerów, ułatwiającą taki skręt.

Przy czym wyspy rozmieściłbym nie tak jak jest obecnie powierzchnia wyłączona z ruchu, ale naprzemiennie. Coś w stylu:

Obrazek

Na żółto wyspy, na niebiesko tor jazdy samochodów, na czerwono ewentualny skrót dla rowerów skręcających w lewo. Zalety, oprócz wymienionych przez Ciebie w projekcie piśma, to lekkie wyhamowanie samochodu esowaniem toru jazdy, kąt przecięcia torów jazdy nieco bardziej zbliżony do prostego i jeszcze większe skrócenie długości przejścia i przejazdu.

PostNapisane: So kwi 07, 2012 22:08 
Zielony Oszołom

W zeszłym roku wnosiłem o cokolwiek na P-11 tam i twierdzili, że postawią azyl mały, aby nie dało się wjechać na przejazd dla rowerów z P-11. Podoba mi się propozycja Olka.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 5:50 
Oberspammer

olek napisał(a):
na niebiesko tor jazdy samochodów (...) wyhamowanie samochodu esowaniem toru jazdy, kąt przecięcia torów jazdy nieco bardziej zbliżony do prostego i jeszcze większe skrócenie długości przejścia i przejazdu.

Właśnie o czymś takim myślałem. Można jeszcze argumentować, że kierowcy będą mogli lepiej obserwować nadjeżdżające samochody przed włączeniem się do ruchu ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 19:43 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
A ktoś tam skręca w lewo w DDR? Przecież to dookoła jest. Czy jest jakaś relacja, w której się to opłaca bardziej niż jazda Zakroczymską i Wenedów? Nawet jeśli tak, to można zrobić dziurę dla rowerów, ułatwiającą taki skręt.

Ja :wink:

axxenfall napisał(a):
Właśnie o czymś takim myślałem. Można jeszcze argumentować, że kierowcy będą mogli lepiej obserwować nadjeżdżające samochody przed włączeniem się do ruchu ;)

Dobre, dopiszę. Dzięki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2