Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 13, 2012 0:21 
Zielony Oszołom

Jestem za obecnością linki: niech policja i ubezpieczyciel martwią się , czy przecięta linka to dowód na kradzież. Rower miejski pożyczam zwykle tylko po to, żeby przejechać od stacji A do stacji B, ale chcę mieć możliwość zatrzymać się po drodze i zostawić NA CHWILĘ rower - WC, gazeta w kiosku, lody, albo i szybki obiad w barze - stacje nie będą na razie co 300-400 m, a i to nie do końca rozwiązywałoby problem. Poza tym może być i tak, że pojadę nim załatwić krótką sprawę poza strefą rozmieszczenia stacji.
Nie czuję się w żadnym wypadku znawcą tematu, ale potencjalnym użytkownikiem systemu jak najbardziej i tak sobie wyobrażam wygodę korzystania z niego.

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 9:24 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Rower miejski pożyczam zwykle tylko po to, żeby przejechać od stacji A do stacji B, ale chcę mieć możliwość zatrzymać się po drodze i zostawić NA CHWILĘ rower - WC, gazeta w kiosku

Dokładnie. Miałem teraz okazję najeździć się wiedeńskim rowerem publicznym i główną wadą samych rowerów był właśnie brak jakiegokolwiek zapięcia, przez co gdy zatrzymałem się kupić znaczki na poczcie, musiałem co chwila wyglądać, czy rower aby jeszcze stoi. Brak jakiegokolwiek zapięcia byłby do zniesienia wyłącznie w sytuacji, gdyby stacje dokujące były rozmieszczone dosłownie co kilkaset metrów w całym miescie. A w mieście, gdzie jest najbliżej takiej sytuacji, czyli w Paryżu, rowery i tak mają indywidualne zapięcia, z których ludzie często korzystają.

Z pozostałych spostrzeżeń wiedeńskie rowery miały wygodne koszyki, a część z nich trzybiegowe przerzutki w piaście. Na takich rowerach jeździło się bardzo wygodnie. Za to jednobiegowe były nieco frustrujące, zwłaszcza na długich prostych. Jedynym potencjalnie stresującym elementem był tylko w połowie zasłonięty łańcuch, zwłaszcza świeżo nasmarowany ;) Zatem sugerowałbym raczej zastosowanie wersji z pełną osłoną, czy to taką:
Obrazek
czy taką
Obrazek.

Opony, z tego co się zorientowałem, były po prostu z litej gumy (bez dętek), co skutkuje nieco większym telepaniem, ale tak naprawdę główna różnica jest w tym, że jest głośniej, a nie mniej komfortowo. Za to ryzyko flaka znika.

Oryginalnie zaś do skorzystania z roweru skłoniła mnie możliwość zarejestrowania się w 3 minuty przy terminalu na ulicy. Wystarczyło włożyć kartę kredytową (1 euro opłaty rejestracyjnej), wpisać dane, hasło i odjechać.

Pozdrawiam,
Maceik

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 9:58 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
Opony, z tego co się zorientowałem, były po prostu z litej gumy (bez dętek), co skutkuje nieco większym telepaniem, ale tak naprawdę główna różnica jest w tym, że jest głośniej, a nie mniej komfortowo. Za to ryzyko flaka znika.

Te opony raczej nie były z litej gumy, tylko były to opony piankowe - podobne są stosowane w wózkach dziecięcych.

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 10:23 
Zielony Oszołom

Z tego co pamiętam wiedeńskie rowery (z których korzystałem nieraz) mają jakąś taką blokadę, że skręca się kierownicę i następnie blokuje ją w tej pozycji (ale z tego nigdy nie korzystałem). Nie wiem zresztą, czy w międzyczasie nie odeszli od tego rozwiązania.

Opony zasadniczo nie przeszkadzały, ale z drugiej strony w Wiedniu już od dawna nie ma problemu krawężników, bo tamtejsi drogowcy są bardzo biegli w stosowaniu wylewki z asfaltu.

Mały offtop - w Wiedniu ostatnio uruchomiono też samochód publiczny. Podobno nieźle się sprawdza.

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 10:48 
Oberspammer

Stary Trampek napisał(a):
Z tego co pamiętam wiedeńskie rowery (z których korzystałem nieraz) mają jakąś taką blokadę, że skręca się kierownicę i następnie blokuje ją w tej pozycji (ale z tego nigdy nie korzystałem). Nie wiem zresztą, czy w międzyczasie nie odeszli od tego rozwiązania.

Coś takiego było - ba, był nawet kluczyk - ale po paru minutach prób gmerania przy nim i sąsiadującej zapadce, gdy ani ja ani pomocny przechodzień nie dali rady nic zrobić, poddałem się. Nie przyszło mi do głowy, że chodzi o skręcenie kierownicy. Będę musiał wypróbować następnym razem.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 11:36 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Jestem za obecnością linki (...) chcę mieć możliwość zatrzymać się po drodze i zostawić NA CHWILĘ rower (...) szybki obiad w barze

Nie, nie, nie -- to tak nie działa. Rower publiczny to indywidualny środek transportu zbiorowego -- on ma krążyć. Po to zresztą jest progresja cen za wypożyczenie w funkcji czasu. To nie jest rower, jaki wypożycza się przy plaży na cały dzień.
Zostawienie nieużywanego roweru, przypiętego do słupa jest porównywalne z zablokowaniem drzwi tramwaju -- "a ja teraz pójdę do kibla" :mrgreen: , albo z wsadzeniem krzesła w drzwi windy -- niech poczeka, jak się przebiorę...

PostNapisane: Wt mar 13, 2012 14:41 
Oberspammer

Monty B. Ike napisał(a):
Zostawienie nieużywanego roweru, przypiętego do słupa jest porównywalne z zablokowaniem drzwi tramwaju -- "a ja teraz pójdę do kibla" :mrgreen: , albo z wsadzeniem krzesła w drzwi windy -- niech poczeka, jak się przebiorę...

Nie przesadzaj; jeżeli już, to z zostawieniem kartki "zaraz wracam" na siedzeniu w tramwaju albo zostawieniem pudła blokującego jeden róg windy ;) Po to jest system opłat, żeby zniechęcić do trzymania roweru na dłużej (i tak w Warszawie okres darmowy będzie dwukrotnie krótszy niż w Wiedniu). Dodatkowe rozwiązania mające celowo utrudniać wykorzystywanie roweru publicznego jako roweru tylko zniechęcałyby do korzystania z niego w ogóle.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Pn mar 19, 2012 8:52 
Oberspammer

http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=486&c=98&l=1

Cytuj:
Wypożyczenie roweru na krótki okres (do 20 minut) będzie całkowicie bezpłatne – jednak pod warunkiem wcześniejszego zarejestrowania w systemie. Za dłuższy okres wypożyczenia trzeba będzie już zapłacić - 1 zł za pierwsze 40 minut korzystania (okres liczony od 21 minuty do godziny),

Mam nadzieję, że to błąd wynikający z pośpiechu piszących informację prasową i że ZTM nie zdecyduje się na ograniczenie okresu bezpłatnego do 20 minut. Przy warszawskiej planistyce antyrowerowej i planowanej póki co liczbie stacji 30 minut to absolutne minimum, a wskazane byłoby stosowanie czasu bliższego do wiedeńskiej godziny. W opisie przedmiotu zamówienia 20 minut jest podane tylko jako przykładowy czas darmowy.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Śr mar 21, 2012 15:33 
Zielony Oszołom

System Bemowski rusza w kwietniu:
http://www.bemowobike.pl/lokalizacjestacji.php
Pierwsze 20min gratis.
Pierwsza godzina 2zł

PostNapisane: N mar 25, 2012 16:50 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
marek.slon napisał(a):
Jestem za obecnością linki (...) chcę mieć możliwość zatrzymać się po drodze i zostawić NA CHWILĘ rower (...) szybki obiad w barze

Nie, nie, nie -- to tak nie działa. Rower publiczny to indywidualny środek transportu zbiorowego -- on ma krążyć. Po to zresztą jest progresja cen za wypożyczenie w funkcji czasu. To nie jest rower, jaki wypożycza się przy plaży na cały dzień.

Korzystałem ostatnio przez jeden dzień z roweru publicznego w Mediolanie. Warunki standardowe: pierwsze 30 minut za darmo, linka na wyposażeniu. Działało świetnie. Jak dojeżdżaliśmy do kościoła, który chcieliśmy zwiedzić, a nie było w pobliżu stacji rowerowej, mogliśmy wejść na kilka minut i jechać dalej. Czasem do najbliższej stacji było ponad 500 m (choć w centrum Mediolanu stacji jest około setki), więc dojście od tej stacji i powrót do niej trwałyby znacznie dłużej niż nasze zwiedzanie. Jak stacja była blisko, to oczywiście rowery odstawialiśmy. Nie zdarzyło się, żeby w ciągu kilku minut ktoś już je wypożyczył.
Sądzę, że w transport zbiorowy musi być wpisany pewien nadmiar: dążenie do tego, żeby każdy autobus i tramwaj były pełne, prowadziłoby ostatecznie do tego, że jeździłyby puste. Jeżeli zbyt kurczowo będziemy trzymać się zasady, że każdy rower ma cały czas jechać lub ostatecznie czekać w gotowości na stacji, to stanie się on mniej funkcjonalny i całe przedsięwzięcie może skończyć się fiaskiem. Stąd chyba powszechnie stosowane rozwiązania w kierunku rozsądnego kompromisu: z jednej strony linka (ale nie solidny U-Lock), z drugiej opłaty powyżej 30 minut. Żeby można było zostawić rower na kilka minut, ale na pół godziny już nie. Szybki obiad w barze to miej niż 10 minut.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 37  Następna strona