Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 22, 2012 1:18 
Oberspammer

Warto na wszelki wypadek występować o asfalt, bo mogą zrobić tak, jak na Tarchominie, czyli kostka fazowana i brak jakiegokolwiek oznakowania pionowego oraz poziomego określającego zasady poruszania się rowerem - szczegóły w wątku na forum Masy:

http://forum.masa.waw.pl/index.php?topic=1865.0

PostNapisane: Cz mar 22, 2012 12:49 
Stały Bywalec

http://i40.tinypic.com/2mowoz7.jpg

To jest zdjęcie z zeszlego sprzed okolo 10 dni, kiedy byłem parę dni temu całosć była przykryta dodatkową warstwą czegoś, tak że zrównała się z krawężnikami. Ale czy to będzie asfalt czy kostka, nie wiem, zapytam. Szerokośc cięzko mi ocenić z pamięci, ale generalnie jest taka, na jaką pozwala szerokość wału.

edit: a po co w ogóle to zwężenie, nie mam pojęcia.

PostNapisane: Cz mar 22, 2012 13:41 
Zielony Oszołom

Wygląda na asfalt. Zresztą rozdzielenie to sugeruje - IMHO po środku jest miejsce na słupek, a przy kostce nikt nie wpadłby raczej na pomysł jego omijania.

Widzę tu inne zagrożenie - czy aby ktoś nie chce zostawić tam trylinki na "jezdni" w poprzek wału?

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 0:30 
Stały Bywalec

Było trzeba kliknąć w link jaki podałem i byście teraz nie zadawali pytań... :P

Asfaltu nie będzie, zwężenie jest po to aby zamontować blokadę przeciw samochodom, kostka niefazowana na przejazdach przez wał.

Konstrukcja nawierzchni na wałach:

1. Warstwa odcinająca – piasek
średni
2. Podbudowa zasadnicza –
kruszywo łamane 0-31,5 mm
stabilizowane mechanicznie
3. Warstwa ścieralna – tłuczeń
kamienny 31,5-63, klinowany
klińcem 4-20 mm i mieszanką
drobną granulowaną 0,075-4
4. Obrzeża betonowe 8x30x100 cm
na podsypce cementowo-piaskowej
1:4, gr 5cm

http://www.zmw.waw.pl/przetarg1204.html

PostNapisane: N mar 25, 2012 17:31 
Początkujący

Witam,

mieszkam w okolicach Siekierkowskiego więc mogę podrzucić parę fotek z "budowy" owej ścieżki. Jednak rzecz która mnie najbardziej zastanawia jest plan doprowadzenia ścieżki do ul. Czerniakowskiej ( ma zjeżdżać z wału do ulicy Bartyckiej i łączyć się z Czerniakowską by dalej lecieć wzdłuż Wisły). Bartycka jest kompletnie nie przygotowana na tego typu modernizacje i wymagałoby to nieomalże przebudowy drogi w tym regionie. Czy ktoś wie jak ma to dokładnie wyglądać? Nie widziałem dokładnych rysunków jedynie prowizoryczne rozrysowanie ścieżki wzdłuż tych ulic.

Pozdrawiam

PostNapisane: N mar 25, 2012 17:49 
Admin

legalnycyklista napisał(a):
Wygląda na asfalt. Zresztą rozdzielenie to sugeruje - IMHO po środku jest miejsce na słupek, a przy kostce nikt nie wpadłby raczej na pomysł jego omijania.

Czemu nie?

Obrazek

Fisher napisał(a):
Jednak rzecz która mnie najbardziej zastanawia jest plan doprowadzenia ścieżki do ul. Czerniakowskiej ( ma zjeżdżać z wału do ulicy Bartyckiej i łączyć się z Czerniakowską by dalej lecieć wzdłuż Wisły). Bartycka jest kompletnie nie przygotowana na tego typu modernizacje i wymagałoby to nieomalże przebudowy drogi w tym regionie. Czy ktoś wie jak ma to dokładnie wyglądać?

Na Bartycką jest projekt kompleksowej przebudowy, ale sądziłem że spadł z planu. Wątek na temat tej ulicy jest tutaj:

viewtopic.php?f=1&t=1131

Ale wg tego co mówili projektanci odcinka bardziej na północ (przez Cypel Czerniakowski):

Cytuj:
Po ostatnich rozmowach Inwestora z MPWiK ścieżka rowerowa będzie biegła przez ich teren.

Za:
http://www.zm.org.pl/?a=nadwislanski_sr-123

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 13:04 
Stały Bywalec

co do ścieżki na wale zawadowskim, to zdaniem jednego z robotników skończenie prac za około 2 tyg, na pytanie czy będzie asfalt powiedział że nei, i że będzie "tylko tłuczeń", ale patrząc w necie na to czym tłuczeń jest to nie bardzo wiem jak to rozumieć.

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 17:49 
Zielony Oszołom

Wrzucam kilka zdjęć z dzisiejszego przedpołudnia.
Patrząc na południe:
Obrazek
Tuż za koparką jest mały mostek (nad śluzą?), po którym ona sobie jeździ w te i we wte.
Obrót o 180°:
Obrazek
Za zakrętem w dali jest już wjazd na most Siekierkowski.
Z bliska nawierzchnia wygląda tak:
Obrazek
Tłuczeń jest na tyle ubity po środku, że mogłem ostrożnie przejechać na cienkich oponach.
Widok na południe z wjazdu na most:
Obrazek
Po tej stronie roboty trwały na południe od mostku na pierwszym zdjęciu. Odcinek mostek-most Siekierkowski był wolny od robotników. Bliżej mostu leży paleta krawężników, w okolicach Spiralnej większy skład - stare płyty chodnikowe i kostki. Dziś na wjeździe na wał przy Spiralnej rozbierali nawierzchnię z kostki.

em c napisał(a):
Swoją drogą polecam gorąco tę trasę (wałem, a potem Wałem Zawadowskim i jego przedłużeniem na południe) wszystkim rowerzystom z warszawy, można bezstresowo dojechać aż do Góry Kalwarii, i w każdej chwili można odbić na zachód żeby wrócić przez wilanów/powsin/zależy gdzie się jest.

Popieram! Bardzo sympatyczna trasa (Żona jeździła do pracy w Wilanowie). Teraz będzie jeszcze lepiej, bo można będzie się mijać zamiast jechać wyżłobioną rynienką. Bezstresowo tylko nie jest w weekendy gdy mija cię stado 7-8 quadów :evil:

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 19:48 
Zielony Oszołom

A, i jeszcze dwie rzeczy. Rozmawiałem z kimś kto się na tym trochę zna, i twierdzi że:
  1. Wał Zawadowski czeka większy remont, w właściwie przebudowa, w środek mają być wstawione betonowe kotwy, itd. W związku z tym kruszywo jest zapewne nawiarzchnią tymczasową, aby nie niszczyć docelowej gdy dojdzie do remontu. Oczywiście, wiemy jaki żywot mają prowizorki w Polsce.
  2. Chodnik czy ścieżka rowerowa raczej nie mogą (przy najmniej nie powinny) mieć nawierzchni asfaltowej, gdyż wały cały czas pracują i taka nawierzchnia dość szybko uległaby zniszczeniu. Oczywiście, inne nawierzchnie (kostka, płyty chodnikowe, itp.) również się rozchodzą w miarę jak wał "pływa", jednak te trochę łatwiej naprawić (o ile jest taka wola :wink: ). Sam zauważyłem co ostatnia większa powódź zrobiła z nawierzchnią na koronie Wału Miedzeszyńskiego mimo, że ruch na arterii w dole został wstrzymany na czas wielkiej wody. Po przejściu fali kostki rozeszły się, pojawiło się sporo małych niecek, wybrzuszeń i tarek, dużo więcej niż pojawia się przez cały rok bez powodzi, i ze 2-3 leje. Pogorszyły się wibracje przenoszone do kierownicy. Nie wiem na ile sytaucja zmieniłaby się gdyby był tam asfalt, ale naprawienie asfaltu jest trudniejsze i droższe. (Nie bronię kostki, jakby co!!)

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 20:38 
Admin

Piwoslaw napisał(a):
A, i jeszcze dwie rzeczy. Rozmawiałem z kimś kto się na tym trochę zna, i twierdzi że: [...] Chodnik czy ścieżka rowerowa raczej nie mogą (przy najmniej nie powinny) mieć nawierzchni asfaltowej, gdyż wały cały czas pracują i taka nawierzchnia dość szybko uległaby zniszczeniu. Oczywiście, inne nawierzchnie (kostka, płyty chodnikowe, itp.) również się rozchodzą w miarę jak wał "pływa", jednak te trochę łatwiej naprawić (o ile jest taka wola :wink: ).

A czy ten ktoś, "kto się na tym trochę zna", wyjaśnił może czemu np. u Niemców może być kilka tysięcy kilometrów asfaltowych ścieżek na wałach Nysy, Odry, Wezery, Dunaju, Renu czy innych strumyków i nic im się nie rozjeżdża? Mają bardziej leniwe wały, którym się nie chce pracować?

Jak już opracuje wystarczająco skomplikowaną teorie na temat różnic w klimacie / dziedzictwie narodowym / kulturze jazdy itp., to możesz go wysłać do Krakowa, niech zobaczy jak równo asfaltuje wały Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych.

Cytuj:
Sam zauważyłem co ostatnia większa powódź zrobiła z nawierzchnią na koronie Wału Miedzeszyńskiego mimo, że ruch na arterii w dole został wstrzymany na czas wielkiej wody. Po przejściu fali kostki rozeszły się, pojawiło się sporo małych niecek, wybrzuszeń i tarek, dużo więcej niż pojawia się przez cały rok bez powodzi, i ze 2-3 leje.

Nawierzchnia z kostki na kilku centymetrach piasku generalnie jest nietrwała. W czasie wielkiej wody to co pod piaskiem trochę nasiąkło, a po wierzchu jeździły różne służby miejskie, więc się nie dziwię że się rozjechało.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona