Cytuj:
Dlaczego niepełnosprawnych i babcie z zakupami chcesz na siłę wysadzać z tramwaju i zmuszać do chodzenia? Po deszczu, śniegu, narażać na ochlapanie (rower też może chlapnąć!), na złamanie nogi na śliskiej nawierzchni... Tak walczycie o ich prawa postulując to przejście, a z drugiej strony zamierzacie im utrudniać życie likwidując niezwykle popularną relację istniejącą od lat? Na dodatek taką, o która walczono?
Twoje myślenie jest wybitnie schizofreniczne. Chcesz uprzywilejować komunikacje zbiorową i ukrócić komunikację samochodową, ale upierasz się, by rozwiązanie szkodliwe dla największych dla komunikacji publicznej zawalidróg nie zostało zdrożone, a piesi mieli nadal bardzo daleko do przystanku. Chcesz uprzywilejować komunikację publiczną i by jeździła jak najszybciej, ale jednocześnie chcesz zachowania wszystkich możliwych relacji skrętnych itp, które znacznie zwalniają komunikację publiczną. Zastanawiam się, czy dalej z tobą rozmawiać?
Jeśli nie wyczułeś, to ja tę 18 dałem na rybkę badając twoją opinię. Już wiem, że jest negatywna, choć myślałem, że będzie inaczej. Nie mniej jednak będę upierał się przy swoim, że ta relacja skrętna jest tylko dlatego popularna, że jest przejście podziemne bez alternatywy i ponad 200 metrów miedzy dogodnymi przesiadkami. Jakby było 30 metrów, niewielu by kruszyło kopie. Ale teraz tego nie rozstrzygniemy. W każdym razie ja też korzystałem z tej relacji skrętnej i to nawet dzień w dzień jeszcze w zeszłym roku - przy takiej częstotliwości kursowania wcześniej 4, teraz 18 naprawdę szkoda gadać.
Cytuj:
A jakim kolorem kredy mam napisać żebyś zrozumiał, że dopóki nie uda się zdyscyplinować kierowców aby nie blokowali skrzyżowań, to możesz sobie zwężać co chcesz i ile chcesz - zrobisz tym tylko totalny paraliż komunikacyjny
Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Przeczytaj jeszcze raz i wtedy odpisz. Utworzenie przejścia dla pieszych nie musi zablokować skrzyżowania, jeśli wdrożone zostanie w sposób opisany w moim poprzednim poście (choć coś można pewnie jeszcze usprawnić). Na wyjeździe ze skrzyżowania jest w tej chwili bardzo duży nadmiar przepustowości.
Cytuj:
Uspokojenie ruchu + priorytet pieszych + priorytet komunikacji + bezpieczeństwo = zrównoważona polityka transportowa, ale tylko wtedy, gdy wdrożony zostanie pakiet zmian. Pakiet, który my proponujemy i który zostanie opisany niebawem na naszej stronie i wysłany do odpowiednich instytucji. Nie osiągniesz tego wyłącznie za pomocą kubła z farbą.
Może w końcu jakiś pakiet zostanie wdrożony. Postulowaliśmy taki w 2004 i w kolejnych latach - jakoś a razie wciąż królują rozwiązania wybiórcze. Szczęścia życzę. Proponuję porozmawiać z tymi, co już takie pakiety próbowali zgłaszać - jak zgłosicie to sami, to mało kto weźmie to pod uwagę. Lepiej zachęćcie większą liczbę organizacji.
Ad żółtych skrzyżowań - napisałem "nie" korzystając z prawa przekory. Na pewno można spróbować, ale wiosny to nie uczyni. Już obecnie można by karać kierowców, którzy stoją na torowisku i bez malowania skrzyżowań, ale jakoś nikomu się nie pali, więc...
Cytuj:
Widać bez problemu... sprawdzone z każdego kierunku.
Może z wysokości motorniczego i rowerzysty?