Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 09, 2010 7:42 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Cytuj:
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
rower - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem;
pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;

Wynika z tego, że buty też. "Środek transportu".
Ustawa nie precyzuje, że ślad ma być ciągły ani zostawiany przez koła...
:lol:

a w Niemczech:

Cytuj:
Gehenna z niemieckim wymiarem sprawiedliwości zaczęła się kilkanaście dni temu o pierwszej w nocy, gdy jadącego zygzakiem po chodniku studenta na elektrycznym wózku inwalidzkim zatrzymała policja. Okazało się, że wraca do domu z zakrapianej imprezy urodzinowej. Był tak pijany, że gdy policjanci kazali mu jechać po linii prostej, Michael S. wypadł z fotela.

Za prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu wlepiono mu mandat w wysokości stu euro. Na tym jednak nie koniec - dostał również zakaz prowadzenia wózka inwalidzkiego przez miesiąc.

http://dziennik.pl/swiat/article230174/ ... wozku.html

PostNapisane: N maja 09, 2010 20:58 
Oberspammer

Policja przeciw naturze...
Cytuj:
Pijany wyjechał wozem spod baru i ruszył na drogę jadąc od krawężnika do krawężnika. Ten wyczyn woźnicy z Gościmia nagrali na swoim wideoradarze stojący przy drodze policjanci. A po chwili, gdy zatrzymali gospodarza usłyszeli, że działają wbrew końskiej naturze, bo w tym momencie na jego klacz czeka jej ukochany ogier.
Kilka miesięcy temu Sylwester Szydełko (30 l.) umówił się ze swoją, mieszkającą niedaleko kuzynką, że jej dorodny ogier – gdy nadejdzie ten właściwy czas, pokryje jego klaczkę.

Pech chciał, że kiedy ten dzień wreszcie nastąpił, gospodarz siedział w wiejskim barze pociągając z kufla piwo. - Wtedy właśnie przypomniało mi się, że to właśnie jest ten radosny dzień końskiej miłości - wspomina Sylwester Szydełko.

Gospodarz wybiegł z baru, wskoczył na kozioł, zaciął batem kobyłę i ruszył z kopyta. I właśnie ten manewr zarejestrowała kamera wideo zamontowana w policyjnym nieoznakowanym fordzie stojącym przy drodze na przeciwko baru. Kiedy mundurowi zatrzymali rozpędzony wóz, pan Sylwester wszczął awanturę. No, tak przynajmniej wspominają to policjanci.

- Ja tylko ich prosiłem, aby natychmiast puścili mnie wolno, bowiem działają wbrew prawom natury, nie pozwalając na zbliżenie mojej klaczy z ogierem. Poza tym, nie działałem z premedytacją, bo owszem wsiadłem na kozioł, ale wcale nie zamierzałem jechać. To klacz ciągnięta siłą swojej natury sama szarpnęła i pociągnęła furmankę - zapewnia woźnica.

Funkcjonariusze jakoś nie podzielali fascynacji końską naturą, i jednak zbadali alkomatem woźnicę. Gdy zobaczyli wynik, ponad dwa promile alkoholu, zabrali pana Szydełko na komisariat by tam wytrzeźwiał. A kiedy rankiem doszedł już do siebie wlepili mandat w wysokości 800 złotych. - Muszę zapłacić i na dodatek ze źrebaka na razie nici, bo nie zdążyłem na czas z moją klaczką do ogiera - narzeka pan Sylwester.

- Mamy wszystko nagrane. Na filmie wideo widać jednak wyraźnie jak zatrzymany pędzi swym zaprzęgiem od krawężnika do krawężnika, więc trudno przypuszczać, żeby w tak nienaturalny sposób i z taką prędkością furmankę sama klacz - Ewa Biegańska, rzecznik prasowy policji w Strzelcach Krajeńskich.

Rowerzystę wsadziliby za podobny wynik do pudła, albo dostałby rok w zawiasach.

A przecież fura z koniem jest znacznie cięższa od roweru i ma większą siłę rażenia... :wink:
Ale co do woźniców w r. 2000 nie zmodyfikowano prawa...

PostNapisane: Cz lis 25, 2010 10:48 
Oberspammer

To się Sejm zlitował:
Cytuj:
Sądy nie będą musiały odbierać pijanym rowerzystom praw jazdy
jagor, PAP2010-11-25, ostatnia aktualizacja 40 minut temu .Sąd nie będzie miał już obowiązku orzekania wobec pijanego rowerzysty zakazu prowadzenia samochodu - przewiduje nowelizacja Kodeksu karnego, przyjęta dziś przez Sejm. Zmiana wynika ze wskazania Trybunału Konstytucyjnego.
Za przyjęciem noweli głosowało 368 posłów, nikt nie był przeciw i nikt się nie wstrzymał.

Według aktualnego stanu prawnego, sąd musi obligatoryjnie stosować zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych wobec wszystkich uczestników ruchu - także rowerzystów - którzy w stanie nietrzeźwości dopuścili się przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji. W praktyce sądy jednocześnie orzekały wobec takich rowerzystów zakaz jazdy samochodem.

TK: Surowsze kary dla pijanych rowerzystów niż pijanych kierowców są niesprawiedliwe

Trybunał Konstytucyjny wskazał, że przepis wprowadza nierówność prawną, bo nietrzeźwy kierowca pojazdu mechanicznego traci prawo jazdy, ale nie jest mu odbierana karta rowerowa. Oznacza to, że nietrzeźwi rowerzyści są poddawani surowszym karom niż nietrzeźwi kierowcy samochodów.

Po nowelizacji do sądu będzie należała decyzja, czy wobec sprawcy - nietrzeźwego rowerzysty - orzec zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, czy tylko zakaz jazdy rowerem.

Senacki projekt nowelizacji wcześniej poparła sejmowa komisja nadzwyczajna ds. zmian w kodyfikacjach, nie wprowadzając do niego poprawek. Pozytywnie oceniło go też Ministerstwo Sprawiedliwości.

Kodeks karny przewiduje grzywnę, ograniczenie wolności albo karę do dwóch lat więzienia dla tego, kto w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego prowadzi "pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym". Natomiast ten, kto w stanie nietrzeźwości prowadzi inny pojazd, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Choć jak wynika z artykułu sąd nadal może odebrac prawo jazdy.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 0:22 
Oberspammer

Nie dość, że piją, to jeszcze korumpują...
Cytuj:
Więzienie za dwie "krówki"? Policja: to łapówka
wczoraj, 20:53
Źródło: TVN24

Mieszkaniec Mińska Mazowieckiego został złapany na jeździe rowerem pod wpływem alkoholu. Mężczyzna zaproponował policjantom kawałek czekolady i dwa cukierki "krówki". Funkcjonariusze skierowali wniosek do prokuratury. Sprawa trafiła do sądu.

- Pan Leszek został oskarżony o jazdę na rowerze w stanie nietrzeźwości i wręczenie korzyści majątkowej – mówi prokurator rejonowy Jarosław Borkowski. Za wspomnianą czekoladę i cukierki mężczyźnie grozi do 10 lat więzienia.

Pan Leszek przebywa na odwyku w Otwocku. - Pojechałem po chleb, przedtem wypiłem dwa piwa. Złapała mnie policja. Powiedziałem: "panowie, poczęstujcie się krówkami". Prosiłem, żeby mnie puścili, bo mieszkam niedaleko - mówi.

- Rozkręcanie machiny administracyjnej i sądowej jest nieproporcjonalne do tej sprawy. To jest jak strzelanie z armaty do wróbla i nieco ośmiesza wymiar sprawiedliwości - uważa Grażyna Kopińska, Dyrektor Programu Przeciw Korupcji Fundacji im. Stefana Batorego.

Pomyliło mu się, że to Wigilia i chciał, żeby przemówili ludzkim głosem? :lol:

W regulaminie rozmaitych urzędów urzędnik musi zgłaszać prezenty od 100 PLN w górę, ZTCP...

Film (czeski): http://wiadomosci.onet.pl/wideo/za-dwie-krowki-do-sadu,8332492,1,klip.html#

PostNapisane: N sie 21, 2011 21:43 
Zielony Oszołom

Wprawdzie to bardziej tekst o praktykach służby więziennej, ale wart odnotowania.

Kara śmierci dla cyklisty

W 2002 r. Tomasz Bober dał się złapać, jadąc zygzakiem na rowerze. Policjanci skierowali sprawę do sądu. Nie czekając na wyrok, Bober wyjechał do Stanów, żeby polepszyć sobie byt. Imał się tam różnych zajęć, głównie budowlanki. Szło mu całkiem nieźle, ale z czasem zaczął się uskarżać na bóle w brzuchu. Okazało się, że ma chorą wątrobę. w lutym 2011 r. wylądował w szpitalu w Nowym Jorku.
(...)
Dalszą opieką medyczną miał się zająć szpital w Dąbrowie Tarnowskiej. Po licja zjawiła się w domu Boberów 8 marca przed południem. Okazało się, że pan Tomasz ma do odsiedzenia 5 miesięcy za sprawę z 2002 r. Na nic zdał się płacz matki, że syn jest ciężko chory i musi się leczyć.
(...)
Przewieziono go na oddział szpitalny Aresztu Śledczego w Krakowie. Matka następnego dnia pojechała do syna, ale nikt nie chciał jej wpuścić, nie było też mowy o podaniu mu amerykańskich leków. Dopiero po kilku kolejnych dniach wybłagała u dyrektora zgodę na widzenie syna. Jednocześnie adwokat złożył w sądzie wniosek o odroczenie kary ze względu na zły stan zdrowia klienta. Sąd wniosek klepnął i natychmiast przewieziono Bobera do szpitala Uniwersytetu Jagiellońskiego. Chociaż lekarze robili wszystko, żeby uratować mężczyźnie życie, 24 kwietnia zmarł.

(...)

Całość http://www.nie.com.pl/art25105.htm

Jack

PostNapisane: Wt sie 23, 2011 10:00 
Oberspammer

Dzielni strażacy...
http://www.strazmiejska.waw.pl/start/29 ... gzaki.html
Cytuj:
23.08.2011 - Włoskie zygzaki
Śródmieście
I Oddział Terenowy
Operator monitoringu obserwujący o godzinie 3.30 Stare Miasto zwykle nie ma dużo do roboty. Nic więc dziwnego, że szybko zwrócił jego uwagę rowerzysta, który jechał zygzakiem i pod prąd ulicą Podwale

O zdarzeniu powiadomiono przez radio najbliższą załogę, która przechwyciła nietrzeźwego kolarza. Okazał się nim 21 letni Włoch o imieniu Francesco. Mężczyzna nie będzie miło wspominał tego wieczoru, bo po wezwaniu na miejsce radiowozu z alkomatem „wydmuchał” na tym urządzeniu ponad 1,5 promila i poranek przywitał na komendzie.

Pijani rowerzyści to coraz częstsze zjawisko na stołecznych drogach. Dlatego reakcje strażników na nie jest zdecydowana. Warto wiedzieć, że amatorzy jazdy po alkoholu trafiają ostatecznie do sądu.

Cieszyć sie należy, że pieniądze podatników są pożytkowane na tak zdecydowaną walkę ze zbrodnią... :mrgreen:

PostNapisane: Wt sie 23, 2011 10:01 
Oberspammer

Monty B. Ike napisał(a):
Dzielni strażacy...
Cytuj:
23.08.2011 - Włoskie zygzaki
Śródmieście
I Oddział Terenowy
Operator monitoringu obserwujący o godzinie 3.30 Stare Miasto zwykle nie ma dużo do roboty. Nic więc dziwnego, że szybko zwrócił jego uwagę rowerzysta, który jechał zygzakiem i pod prąd ulicą Podwale

O zdarzeniu powiadomiono przez radio najbliższą załogę, która przechwyciła nietrzeźwego kolarza. Okazał się nim 21 letni Włoch o imieniu Francesco. Mężczyzna nie będzie miło wspominał tego wieczoru, bo po wezwaniu na miejsce radiowozu z alkomatem „wydmuchał” na tym urządzeniu ponad 1,5 promila i poranek przywitał na komendzie.

Pijani rowerzyści to coraz częstsze zjawisko na stołecznych drogach. Dlatego reakcje strażników na nie jest zdecydowana. Warto wiedzieć, że amatorzy jazdy po alkoholu trafiają ostatecznie do sądu.

Cieszyć się należy, że pieniądze podatników są pożytkowane na tak zdecydowaną walkę ze zbrodnią... :mrgreen:

PostNapisane: Wt wrz 13, 2011 8:05 
Oberspammer

http://fakty.interia.pl/ciekawostki/new ... ta,1694041
Cytuj:
5,6 promila i puszka piwa w ręku. Rowerzysta
Niemiecka policja z Koburga na północy Bawarii zatrzymała w nocy z poniedziałku na wtorek rowerzystę, u którego we krwi stwierdzono 5,6 promila alkoholu. Za potencjalnie śmiertelną uważana jest dawka powyżej 4 promili.
Kiedy policjanci natknęli się na 37-letniego mężczyznę, wciąż trzymał w ręku puszkę piwa.
Według policjantów zatrzymany sam zadzwonił na posterunek i powiedział, że spadł z roweru. Spadając, lekko się zranił. Został zabrany do szpitala.

Nieśmiertelny? :wink:
Ale nic nie piszą, żeby go wsadzili do paki...

PostNapisane: Wt wrz 13, 2011 10:19 
Oberspammer

Monty B. Ike napisał(a):
Dzielni strażacy...

Cieszyć sie należy, że pieniądze podatników są pożytkowane na tak zdecydowaną walkę ze zbrodnią... :mrgreen:

Mam prośbę - zamień strażaków na strażników, bo strażacy (funkcjonariusze Państwowej lub
Ochotniczej Straży Pożarnej) nie mają z tym nic wspólnego i nie ma powodu, by byli kojarzeni z łapankami na pijanych rowerzystów.

Poza tym w kolejnym poście zacytowałeś sam siebie nic nie dodając ;-)

PostNapisane: Wt wrz 13, 2011 13:39 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Mam prośbę - zamień strażaków na strażników, bo strażacy (funkcjonariusze Państwowej lub Ochotniczej Straży Pożarnej) nie mają z tym nic wspólnego i nie ma powodu, by byli kojarzeni z łapankami na pijanych rowerzystów.

Niniejszym przepraszam wszystkich Strażaków od gaszenia pożarów itp. za krzywdzące skojarzenie z SM :mrgreen:

gromanik napisał(a):
Poza tym w kolejnym poście zacytowałeś sam siebie nic nie dodając

Coś się pochrzaniło...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona