Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 23, 2011 14:48 
Stały Bywalec

W każdym PORD - Art.2 p.47.

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 14:56 
Zielony Oszołom

Na szybko udało co udało mi się znaleźć w internecie:
"Rower to "pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem", (art. 2 ust. 47 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym)." - mam nadzieje, że to jeszcze aktualne, za:
http://www.rowery.org.pl/prawo.html

P.S. Ja chętnie dołączę się do pisania tych podań.

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 15:46 
Zielony Oszołom

Ok, dzięki.

Czyli mamy:

- informację, że sygnał detektora wykrywany jest automatycznie w przypadku pojazdów, zawartą w załączniku do Rozporządzenie MI, DzU nr 220 poz. 2181, punkt 3.1, hasło "detektor"
(Za nic nie mogę znaleźć tego dokumentu na stronie Sejmu, mimo, że mam dokładny adres. Czy on na pewno obowiązuje?)

- definicję, że rower to pojazd, wynikającą z art. 2, punkt 47 Prawa o ruchu drogowym

To chyba wystarczy.

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 15:55 
Stały Bywalec

Jeszcze słowo ode mnie - tak naprawdę na tych skrzyżowaniach najgorsze są nie same przyciski, ale ich ustawienie. Na rondzie pod trasą siekierkowską jest tak, że trzeba je przycisnąć jakieś pół minuty przed fazą. Jeśli dotrzesz do guzika tuż przed fazą albo nie daj Boże w jej trakcie, zapomnij o zielonym. Poczekasz cały cykl.

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 7:13 
Stały Bywalec

Martin_TP napisał(a):
Jeśli chodzi o Rondo Zesłańców Syberyjskich dorzucę swoje spostrzeżenia.

1) Przejazd po stronie prawej przez Jerozolimskie jadąc z Bitwy Warszawskiej w kierunku Prymasa Tysiąclecia. Odnoszę wrażenie że przycisk po tej stronie po prostu nie działa. Zgodnie z cyklem działania sygnalizacji rowerzyści i piesi dostają tutaj zielone w tym samym momencie co samochody stojące na Bitwy Warszawskiej jadące w kierunku Prymasa Tysiąclecia. Jednakże często jest tak że dla rowerzystów i pieszych nie zapala się światło zielone jeśli nie wciśnie się przycisku z drugiej strony przejścia / przejazdu bo ten działa poprawnie i wzbudza zielone światło. Pomijalna jest już kwestia że diody sygnalizacyjne nie działają i nie wiadomo czy przycisk przyjął zgłoszenie czy nie. Pozostaje albo czekanie do kolejnego cyklu i liczenie na to że ktoś z drugiej strony wciśnie, albo przejście/przejechanie na czerwonym bo przecież powinno być zielone tylko coś nie zadziałało.

Wadliwie działającą sygnalizację na tym skrzyżowaniu zgłaszał mój kolega dokładnie w marcu... 2010. Ja jeżdżę tam codziennie i generalnie olewam ten sygnalizator który i tak jest niezgodny z prawem (brak automatycznego wykrywania) a na dodatek zielone na nim gaśnie dobre 15 sekund wczesniej niż zielone na równoległej ulicy dla samochodów (nonsens). Kiedyś byłem świadkiem jak policjanci próbowali przejść (wciskali guzik) i niemogli się doczekać na zielone, ja stałem z drugiej strony i celowo nie wciskałem guzika. Przeczekali tak ze 3 fazy :)

W kierunku Woli polecam jednak przejeżdżanie przez skrzyżowanie na zasadach ogólnych, ustawiasz się przed samochodami (w śluzie :D ), ruszasz razem z nimi i wracasz na DDR zaraz za przystankiem (jest niestety wysoki i ostry krawężnik, przydałaby się malutka pochylnia). Odpada targanie roweru po schodach do góry i użeranie się z głupimi przyciskami. W drugą stronę niestety tak się nie da ale rower sprowadzasz po schodach w dół więc prościej.

Stary Trampek napisał(a):
Ja ostatnio zacząłem jeździć DDR po zachodniej strony Wisłostrady na odcinku most Gdański - most Śląsko-Dąbrowski i odkryłem, jak idiotycznie ustawione są światła na przecięciu DDR i Sanguszki. Nie dość, że nie da się przejechać Sanguszki w jednym cyklu, bo przejazd przez północną jezdnię ma czerwone, gdy reszta przejazdów ma zielone, to niewciśnięcie guzika w porę powoduje, że zielone dla rowerów przy północnej jezdni W OGÓLE się nie zapala, mimo, że samochody skręcające w prawo z Wisłostrady w Sanguszki też mają czerwone. Wydłuża to czas pokonywania tego przejazdu do dobrych 5 minut (bo trzeba oczekiwać na kolejny cykl).

W weekend na tym przejeździe widziałem prawdziwy zator rowerowy (rzadki widok w W-wie). Na środkowej wysepce zatrzymało się tylu pieszych i rowerzystów, że dosłownie brakowało dla nich miejsca (warto to by było udokumentować fotograficznie, bo to dobry przykład, że pokonywanie tego przejazdu "na dwa" zwiększa zagrożenie.

Chętnie napiszę pismo w tej sprawie. Chciałbym tylko ustalić wcześniej:

1. Czy ktoś podejmował już interwencje w tej sprawie (Coś mi się majaczy, że Gromanik?). Jeśli tak, czy mógłbym prosić o dostęp do dotychczasowej korespondencji?

2. Jeśli dobrze rozumiem, sam fakt, że jest tam guzik, jest sprzeczny z prawem. Z jakiego przepisu dokładnie to wynika?

3. Jakie argumenty za zmianą przychodzą Wam do głowy? Moje to:
- niezgodność z przepisami
- dyskryminacja rowerzystów
- zwiększenie niebezpieczeństwa rowerzystów z uwagi na za małą strefę akumulacji (stała się ona za mała w związku z otwarciem Parku Fontann oraz udostępnieniem łącznika między DDR na moście Gdańskim i opisaną DDR)
- sytuacja, gdy skręcające samochody i rowerzyści mają naraz czerwone zachęca do przejeżdżania na czerwonym
- ???

Ja próbuję interweniować w ZDM z podobnym przypadkiem (Wąwozowa/KEN). Też dwie fazy dla jazdy KENem, też malutka wysepka, też zator i też bezsens bo samochód skręcając w prawo mając sygnalizator ogólny a nie kierunkowy i tak musi ustąpić rowerzyście, no i tak jeden na drugiego patrzy zamiast jechać. A rowerów jeździ tu bardzo dużo. Być może identycznie jest na Sanguszki.
Poniżej treść korespondencji:

Prośba:
Bardzo proszę o przeprogramowanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu Al.KEN i ul.Wąwozowej w taki sposób aby piesi oraz rowerzyści poruszający się wzdłuż Al.KEN i przecinając Wąwozową pokonywali skrzyżowanie przy jednej fazie świateł a nie dwóch działających całkowicie rozłącznie. Dodatkowa sygnalizacja służaca w zamyśle umożliwieniu samochodom prawoskrętu z Al. KEN w ulicę Wąwozową jest nieprawidłowa gdyż brak sygnalizatora kierunkowego S3 informującego o braku kolizji na prawoskręcie. Kierowcy widząc sygnalizator ogólny S1 wjeżdżając przy zielonym świetle i tak zatrzymują się przed przejściem dla pieszych i drogą dla rowerów gdyż zgodnie z prawem "Zielone światło na sygnalizatorze ogólnym nie gwarantuje bezkolizyjności przejazdu w innym kierunku niż prosto - taką gwarancję daje jedynie sygnalizator kierunkowy" (cyt. Wikipedia). Dodatkowym absurdem w tym miejscu jest fakt że pomiędzy sygnalizatorami pozostawiono tak mało miejsca dla pieszych i rowerzystów, że nie są oni (zwłaszcza rowerzyści) w stanie zmieścić się na malutkiej wysepce i oczekują przed nią skutecznie blokując prawoskręt lub jeden z pasów Wąwozowej (w zależności od tego w którą stronę tworzy się "korek").
Bardzo proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby a w przypadku odmowy o uzasadnienie.

Odpowiedź 1:
Skierowanie prośby do IR z prośbą o odpowiedź "zgodnie z kompetencjami".

Odpowiedź 2:
Nadal czekam :)

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 7:55 
Bywalec

Stary Trampek napisał(a):
Ok, dzięki.
- informację, że sygnał detektora wykrywany jest automatycznie w przypadku pojazdów, zawartą w załączniku do Rozporządzenie MI, DzU nr 220 poz. 2181, punkt 3.1, hasło "detektor"
(Za nic nie mogę znaleźć tego dokumentu na stronie Sejmu, mimo, że mam dokładny adres. Czy on na pewno obowiązuje?)

Rozumiem że chodzi o: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r.)?

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0032202181

Generalnie w tych załącznikach jest też trochę informacji dotyczących bezpośrednio rowerów (np. sygnalizatory dla rowerzystów, parametry barierek przy ścieżkach rowerowych itp.).

Aktualizacja:
Ok. Przekopałem się przez to rozporządzenie i mamy tak.
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz. U. z dnia 23 grudnia 2003 r.)
- Załącznik nr 3 (do w.w. rozporządzenia) SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA SYGNAŁÓW DROGOWYCH I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH

Treść odnosząca się do detektora:
Cytuj:
3.1. Pojęcia podstawowe
(...)
Detektor - element wykrywający poszczególne grupy uczestników ruchu (pojazdy lub pieszych), którego działanie polega na wytworzeniu sygnału przy każdym wykryciu uczestnika ruchu znajdującego się w strefie detekcji. Sygnał wytwarzany jest
automatycznie w przypadku pojazdów, a w sposób wymuszony bądź automatyczny w przypadku pieszych. Detektory dzielą się na ręczne (przyciski sterownicze) i działające samoczynnie (indukcyjne, magnetyczne, podczerwone, mikrofalowe, radarowe, laserowe, rezonansowe, akustyczne, radiowe, wideo, zbliżeniowe i podobne). Detektory dla pojazdów
dzielą się ponadto pod względem instalacji na wbudowane w nawierzchnię i nadjezdniowe oraz na czynne (wysyłające wiązkę fal i obierające część wiązki odbitą od obiektu) i bierne (odbierające wiązkę fal wysyłaną przez obiekt).

Przydatne może być też to:

Cytuj:
3.3.4. Wymagania funkcjonalne dla urządzeń detekcyjnych

Urządzenia detekcyjne dla pojazdów powinny zapewniać wiarygodność działania w zakresie prędkości od O do co najmniej 150 km/h, być trwałe i łatwe w montażu i eksploatacji. Powinny być one skonstruowane tak, by element roboczy (detektor) znajdował się w miejscu zapewniającym wiarygodność działania w stosunku do zakładanej funkcji (np. pod miejscem bezpośredniego pomiaru, nad nim lub w pobliżu w przypadku detektorów wideo), a strefę detekcji dało się łatwo wyznaczyć; element przetwarzający może być umieszczony w sterowniku lub zintegrowany z detektorem. Urządzenia detekcyjne dla pojazdów występujące w postaci wbudowanej w nawierzchnię powinny zapewnić regulację czułości w zakresie od wykrywania pojedynczych obiektów o niewielkich rozmiarach (np. rowerów) do pojazdów samochodowych, także w pobliżu wbudowanych w nawierzchnie lub pod nią mas metalowych (szyny tramwajowe, ciepłociągi itp.). Wymagane jest, aby elementy przetwarzające miały możliwość automatycznego dostrajania się do poziomu tła (np. odnośnie do indukcyjności lub magnetyzmu). Urządzenia detekcyjne dla pojazdów występujące w postaci nadjezdniowej powinny mieć wykonanie o stopniu ochrony co najmniej IP54 oraz zapewniać trwałość i niezawodność działania. Detektory bierne muszą zapewniać automatyczne dostrajanie się do poziomu tła. W przypadkach uzasadnionych i możliwych technicznie wskazane jest, aby detektory nadjezdniowe miały swoje zasilanie z baterii akumulatorów słonecznych. Detektory nadjezdniowe muszą mieć potwierdzenie zadziałania w postaci sygnału świetlnego widocznego przez obsługę.

Ostatnio edytowano Wt maja 24, 2011 9:40 przez Martin_TP, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 9:19 
Bywalec

pszyszek napisał(a):
Ja próbuję interweniować w ZDM z podobnym przypadkiem (Wąwozowa/KEN). Też dwie fazy dla jazdy KENem, też malutka wysepka, też zator (...)

stary trampek napisał(a):
W weekend na tym przejeździe widziałem prawdziwy zator rowerowy (rzadki widok w W-wie). Na środkowej wysepce zatrzymało się tylu pieszych i rowerzystów, że dosłownie brakowało dla nich miejsca (warto to by było udokumentować fotograficznie, bo to dobry przykład, że pokonywanie tego przejazdu "na dwa" zwiększa zagrożenie.

Mam wrażenie że lektura załączników do tego rozporządzenia może dać trochę istotnych argumentów dla zmian wnioskowania zmian w działaniu sygnalizacji. Przejrzałem tak pobieżnie te załączniki i trochę z tych tekstów można by wykorzystać.

Cytuj:
8.2 Wymaganie formalne
Programy sygnalizacji świetlnej powinny spełniać następujące wymagania formalne:
(...)
c) długość sygnałów zielonych w sygnalizacji stałoczasowej powinna wynosić co najmniej:
(...)
- 100% czasu przejścia pieszych przez całe przejście przy prędkości pieszego równej 1,4m/s (1,0 m/s w przypadku przejść uczęszczanych przez osoby z dysfunkcją ruchu lub na wózkach inwalidzkich),
- 100% czasu przejazdu rowerzystów przez skrzyżowanie (jezdnię, torowisko) przy prędkości 2,8 m/s
- w sytuacjach szczególnie uzasadnionych dopuszcza się skrócenie sygnału zielonego dla pojazdów do 6 s (jeżeli natężenie ruchu tego strumienia jest nie większe niż 3 pojazdy w cyklu), a sygnałów zielonych dla pieszych i rowerzystów do 75 % czasu przejścia/przejazdu, nie mniej jednak niż do 4 s sygnału zielonego stałego i 4 s sygnału zielonego migającego; zaleca się jednak, by długość sygnału zielonego stałego wynosiła tyle, ile wynosi czas przejścia całej szerokości jezdni z prędkością przyjmowaną do obliczeń czasów międzyzielonych,
d) w sygnalizacji akomodacyjnej strumienie ruchu poddane akomodacji powinny otrzymywać sygnał zielony nie krótszy niż 5 s,
e) w sygnalizacji acyklicznej wszystkie strumienie ruchu powinny otrzymywać sygnał zielony stosownie do zapotrzebowania, jednak nie krótszy niż 5 sekund,
f) w sygnalizacji cyklicznej każdy strumień ruchu powinien przynajmniej jeden raz w cyklu otrzymać sygnał zezwalający na ruch.

Tam jest na tych skrzyżowaniach jak rozumiem akomodacyjne sterowanie?

W powyższym cytacie jako "skrzyżowanie" rozumiem że chodzi o całość (pasy ruchu + wysepka rozdzielająca + pasy ruchu w kierunku przeciwnym)... no ale trzeba by jeszcze definicje tego sprawdzić zapewne.

Dorzuciłbym jeszcze to:

Cytuj:
8.3.2. Tworzenie podstawowych faz ruchu Właściwy dobór strumieni ruchu tworzących podstawowe
fazy ruchu powinien uwzględniać wzajemne relacje pomiędzy wszystkimi parami strumieni, gdyż od tych relacji uzależniony jest dopuszczalny sposób sterowania. Każda para strumieni
należy do jednej z trzech grup:
- strumieni wzajemnie niekolizyjnych,
- strumieni kolizyjnych o dopuszczalnym jednoczesnym zezwoleniu na ruch,
- strumieni kolizyjnych o niedopuszczalnym jednoczesnym zezwoleniu na ruch.

Strumienie niekolizyjne mogą otrzymywać sygnały zezwalające na ruch bez żadnych wzajemnych ograniczeń.
Pary strumieni kolizyjnych o dopuszczalnym jednoczesnym zezwoleniu na ruch powinny być sterowane
tak, aby strumień podporządkowany nie miał możliwości dojazdu do punktu kolizji wcześniej niż strumień z pierwszeństwem przejazdu lub przejścia.
(...)

Przy czym należy mieć na uwadze to że są to wyrwane punkty z tego rozporządzenia pasujące akurat do tej sytuacji.

Cytuj:
8.4. Wymagania optymalizacyjne
Sterowanie ruchem na skrzyżowaniu wymaga elastycznego dostosowania programów sygnalizacyjnych do zmiennych warunków ruchu, tak aby uzyskać możliwie największą efektywność pracy sygnalizacji mierzoną np. stratami czasu, długością kolejek lub liczbą zatrzymań. W tym celu zaleca się stosowanie sygnalizacji akomodacyjnej lub opracowanie tylu programów, aby zapewnić optymalne sterowanie we wszystkich charakterystycznych przedziałach w ciągu doby. Wymaga to dokładnego rozpoznania zmienności obciążeń ruchem poszczególnych relacji w ciągu doby i tygodnia oraz regularnych obserwacji warunków ruchu po wprowadzeniu sygnalizacji i odpowiedniego reagowania w przypadku istotnych zmian wielkości natężenia ruchu. Dla zapewnienia efektywnej pracy sygnalizacji organ zarządzający ruchem jest odpowiedzialny za przeprowadzenie co najmniej jednokrotnego w ciągu roku sprawdzenia warunków pracy skrzyżowania z sygnalizacją poprzez pomiary natężenia ruchu i badania efektywności przyjętych rozwiązań organizacyjnych i programowych oraz wprowadzenie ewentualnych zmian.

W związku z tym zapisem powołałbym się na bardzo duże starty czasu, dużą liczbę zatrzymań i tworzące się kolejki. Do tego zaatakowałbym z zapytaniem, najlepiej w trybie udostępnienia informacji publicznej kiedy ostatnio przeprowadzano sprawdzenie warunków pracy skrzyżowania, jakie były wyniki pomiarów natężenia ruchu i jakie zmiany zostały wprowadzone.

Generalnie lektura tego dokumentu jest coraz ciekawsza. Choćby:
Cytuj:
9. Wymagania eksploatacyjne sygnalizacji
9.1. Zasady ogólne
(...)Zauważone lub zgłoszone nieprawidłowości w działaniu sygnalizacji, wpływające bezpośrednio na bezpieczeństwo ruchu, powinny być niezwłocznie usunięte; jeżeli jest to niemożliwe z powodów technicznych, sygnalizację należy przełączyć na pracę w trybie ostrzegawczym (sygnał żółty migający). Inne nieprawidłowości należy usunąć w terminie do 7 dni. (...)

Czyli jak coś nie działa, np. "przycisk" i zgłaszamy to, to muszą naprawić w max 7 dni.

Ostatnio edytowano Wt maja 24, 2011 9:54 przez Martin_TP, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: Wt maja 24, 2011 9:32 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
Jeszcze słowo ode mnie - tak naprawdę na tych skrzyżowaniach najgorsze są nie same przyciski, ale ich ustawienie. Na rondzie pod trasą siekierkowską jest tak, że trzeba je przycisnąć jakieś pół minuty przed fazą. Jeśli dotrzesz do guzika tuż przed fazą albo nie daj Boże w jej trakcie, zapomnij o zielonym. Poczekasz cały cykl.

Ja myślę, że jednak instalowanie przycisków jest samo w sobie źródłem problemów. Jak już pisałem są one instalowane zupełnie bez sensu - na skrzyżowaniach, gdzie nic nie wnoszą poza utrudnianiem ruchu pieszym i rowerzystów. Osobiście obstawiałbym za tym, że było jakieś szemrane zamówienie i kupiono je w ilość znacznie przekraczającej zapotrzebowanie i teraz instalują gdzie popadnie bo nie mają co z tym zrobić.

Dla mnie te przyciski to co najmniej kilkanaście minut opóźnienia w codziennym dojechaniu na uczelnie/do pracy. Zamiast przejechać płynnie na zielonym muszę się zatrzymać - najczęściej jak już wciskam przycisk to jest za późno żeby zapaliło się zielone światło i muszę czekać. Tak co najmniej kilka do kilkunastu razy w ciągu dnia.

Natomiast zgadzam się że ustawianie tych przycisków to jeszcze inny temat. Ostatnio zauważone tymczasowe ustawienie przycisków przy budowie mostu północnego na marymonckiej - patrz poniżej:
Obrazek
Przyciśniecie detektora z jednej strony powoduje pojawienie się zielonego z dwóch stron (i dobrze). Tylko że czas ich pojawienia się jest na tyle krótki, że pieszy nie jest w stanie przejść przez oba światła w jednym cyklu. W efekcie człowiek naciska przycisk - pojawia się zielone - samochody zatrzymują się z obu stron - przechodzi na wysepkę - naciska przycisk - samochody znowu zatrzymują się z obu stron - przechodzi...

Natomiast do rzeczy: proponuje zając się najpierw rondem zesłańców - światłami zarówno po południowej jaki wschodniej część, zaraz spróbuje stworzyć jakiś szkic pisma.

Mam pytanie - czy wysyłanie podań podpisanych przez wiele osób coś wnosi, czy lepiej wysyłać pojedynczo za to wiele pism?

Okej, podanie gotowe - proszę o wskazówki co można jeszcze poprawić przed wysłaniem.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B6YXir5p7ALIMzQ2OGI1ZWUtMjBhZi00MzFjLThhYmYtNGJkOGY2ZmMwODdj&hl=pl

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 8:29 
Zielony Oszołom

Wersja robocza,bardzo poproszę o doszlifowanie pisma do Inż Ruchu. Odpowiedź Pana Inż znajduje się w dziale "Dyktat Inż Ruchu".
https://docs.google.com/document/d/1Bbc ... y=CJuw6eUI

Ostatnio edytowano Śr maja 25, 2011 19:15 przez grzcie2083, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 16:03 
Admin

Groob napisał(a):
Może by się, cholera, zacząć odwoływać od tych decyzji? Przecież one są niezgodne z prawem...

Można spróbować się poskarżyć do wojewody jako organu sprawującego nadzór nad zarządzaniem ruchem.

Hermes napisał(a):
Mam pytanie - czy wysyłanie podań podpisanych przez wiele osób coś wnosi, czy lepiej wysyłać pojedynczo za to wiele pism?

Lepiej pojedynczo za to wiele pism.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona