Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 20:00 
Admin

Pomysł certyfikacji miejsc przyjaznych dla rowerów nie jest specjalnie nowy, wracał już parę razy w naszym i nie tylko naszym wydaniu, w bardzo różnych wariantach (mapy, naklejki, plakaty...) Nie chciałbym zniechęcać, stowarzyszenie jest oczywiście otwarte na taki pomysł, ale przed podjęciem kolejnej próby proponowałbym prześledzić losy chyba ostatniej tego typu inicjatywy: "Przyjazny rowerom". Strona samego projektu już znikła z Internetu, ale sporo informacji można wyguglać. Zaczęło się bodajże od przyznania certyfikatu "na kredyt" (bodajże warszawskiej Ikei), potem było obniżanie wymagań i łapanki na "przyjaznych", a po ok. 2 latach, jak skończył się grant na rozkręcenie projektu, to opłat certyfikacyjnych nie starczyło nawet na przedłużenie rejestracji domeny.

Moim zdaniem kluczowym problemem jest brak "masy krytycznej", i to aż na trzech poziomach:

1. Liczby świadomych konsumentów, którzy (a) robią zakupy na rowerze; (b) zrobią awanturę / pójdą do innego sklepu, jeśli zostaną spławieni;

2. Liczby sklepów przyjaznych dla rowerów - to trochę jak "pieniądz robi pieniądz" ;-)

3. Siły organizacji rowerowych, czy ogólniej - społecznych.

Wydaję mi się, że na obecnym etapie rowelucji skuteczniejsza byłaby jednak metoda opisana na początku wątku, tzn. pisma do sklepów. Mogę oczywiście też zaoferować miejsce na stronie na relacje / przeglądy sklepów pod kątem dobrych/złych praktyk.

Jeśli chodzi o załącznik pt. jak powinien wyglądać bezpieczny stojak, to mamy dwa gotowce, nasz i miejski:

http://www.zm.org.pl/?a=stojaki_faq
http://www.zm.org.pl/download/prezentac ... aki_v5.pdf

Aktualizacje i uzupełnienia oczywiście mile widziane!

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 20:12 
Stały Bywalec

Mam pytanie, mianowicie przeszukując stronę Reala w poszukiwaniu emaila kontaktowego, natrafiłem jedynie na "formularz kontaktowy" (w którym jest nawet pytanie o adres!). Tam nawet nie ma jak załączyć zdjęcia. Pozostaje list chyba? W sumie napisanie tam nic nie kosztuje, zobaczę czy odpiszą coś na pytanie o miejsce do kierowania takich spraw i pism.

Wspomniana strona: http://www.real.pl/markety/mazowieckie/warszawa-okecie/

EDIT:
Cytuj:
Odezwiemy się wkrótce

Wiadomość dotarła do działu obsługi Klienta sieci Real. Jego pracownicy skontaktują się, udzielą indywidualnej odpowiedzi lub zamieszczą stosowne wyjaśnienia w sekcji: faq/serwis-konsumencki">FAQ w ciągu kilku najbliższych dni.

Tymczasem... zachęcamy do dalszego zwiedzania naszego serwisu

Napiszę czego się dowiedziałem, będzie można to zastosować do wszystkich Reali mam nadzieję.

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 17:10 
Stały Bywalec

To ja zacznę ocenianie sklepów. Wybrałem się dziś na zwiedzanie okolicy pętli autobusowo-tramwajowej na Okęciu. Zacząłem od Reala przy Alei Krakowskiej 61. Oto moje spostrzeżenia:
Zainteresowanie przyjeżdżaniem rowerem do sklepu jest - nawet duże.

Obrazek
Rowery stoją „gdzie popadnie”, właściwe stojaki są po prawej stronie zdjęcia.

Stojaki to niestety jest rura zwinięta w "sprężynę".

Obrazek

Jest tam idealne miejsce na kilka U-kształtnych stojaków, nawet tak jakby „trochę” zadaszonych.

Obrazek

Z kolei przy drugim wejściu pusta „sprężyna”.
Obrazek

Zaraz naprzeciwko jest MediaMarkt, mają tam własny stojak z zamkami i reklamą:

Obrazek

Tuż przy wejściu jak widać:

Obrazek
Z kolei Agata Meble może pochwalić się tradycyjną łamikółką:
Obrazek
Obrazek
Do której mój rower ma za szerokie opony:
Obrazek

Potem dotarłem do sklepu sportowego Decathlon. Spodziewałem się tam czegoś bardziej profesjonalnego niż w sklepie spożywczym.
Zastałem coś nowszego i bardziej błyszczącego, ale niestety nie wyglądało to solidnie, oceńcie sami co to jest:

Obrazek

Z tego co widziałem, nie tylko ja bałbym się zostawić w tym rower:

Obrazek

Następnie dotarłem do pobliskiego marketu OBI, trafiłem tam na... coś co wygląda na resztki łamikółki? TRZY miejsca...
Obrazek
Obrazek

Proszę o sugestie co i jak zrobić następnym razem, czego brakuje w opisie i takie tam. I zdjęcia są robione telefonem komórkowym, dlatego tak słabo. Nie chce mi się wozić lustrzanki ze sobą, a nic pośredniego nie mam.

Pozdrawiam,
Mhrok

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 20:41 
Stały Bywalec

hej,

Cieszę się, że jest zainteresowanie inicjatywą i sporo chęci!
Ja też w wolnym czasie postanowiłem zrobić coś w kierunku konkretyzacji naszych działań

Do życia powołana została strona:
http://roweremnazakupy.wordpress.com/

są na niej:
- informacje o tym jak powinien wyglądać dobry stojak rowerowy (skorzystałem z opisu przygotowanego przez Zielone Mazowsze)
- wzór pisma, które można pobierać i przesyłać (oczywiście można je napisać lepiej, jeśli ktoś jest chętny, można też napisać dodatkowe wersje, żeby nie wysyłać zawsze tego samego :)
- ogólne informacje na temat akcji
- pierwsze wpisy na blogu opisujące praktyki stosowane przez sklepy!

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie Wasze uwagi i pomysły: na pewno dużo rzeczy można zrobić inaczej, lepiej. Zwłaszcza jeśli ktoś ma doświadczenie w działaniach tego typu (ja szczerze mówiąc nie mam :)

Zachęcam Was przede wszystkim do „motywowania” właścicieli/zarządców obiektów handlowych
Oraz do przesyłania wpisów, do zamieszczenia na blogu.

Mhrok, super, że zrobiłeś te zdjęcia. Czy byłbyś w stanie przygotować wpisy gotowe do zamieszczenia na blogu? Albo chociaż przygotować w wersji roboczej: nazwa sklepu, adres, opis (uwagi i spostrzeżenia), zdjęcia: pogrupowane na konkretne sklepy?
I przesłać na roweremnazakupy[małpa]gmail.com
Pozdrawiam,
Radek

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 17:08 
Zielony Oszołom

aradoslaw napisał(a):
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie Wasze uwagi i pomysły: na pewno dużo rzeczy można zrobić inaczej, lepiej.

To ja mam propozycję, żeby rozpisać uniwersalną skalę "jakości stojaków", i według niej przyznawać poszczególnym miejscom gwiazdki (od 0 do 5). Np.:

+1 pkt - jest stojak
+1.5 pkt - stojak umożliwia wygodne przypięcie ramy
+1 pkt - stojak jest w miejscu uczęszczanym i dogodnym (przy głównym wejściu)
+1 pkt - stojak jest zadaszony
+0.5 pkt - nadzór kamer lub dozorcy

-0.5 pkt - stojak ma zbyt mało miejsc wobec faktycznego zapotrzebowania
-1 pkt - błędna instalacja (np. zbyt blisko trawnika - trzeba tam stawiać koło, lub kolizja roweru z innymi obiektami)
-1 pkt - stojak jest zbyt gęsty (brak wygodnego dostępu do rowerów)

-1.0 ... +1.0 pkt - uznaniowo (za uzasadnieniem)

Gdy skala zostanie uzgodniona, można taką "cenzurkę" wręczać zarządcom obiektów (publikować na sieci, etc.), z krótkimi rzeczowymi uzasadnieniami do każdej pozycji, może nawet z poglądowymi fotkami :-)

Bo nie o to chodzi żeby sobie po kimś pojeździć, tylko żeby dać mu jasny przekaz, co rowerzyści doceniają, a co im przeszkadza.

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 18:00 
Zielony Oszołom

CH Arkadia:

Kod:
jest stojak rowerowy             +1 pkt
możliwe wygodne przypięcie ramy? +1.5 pkt
miejsce uczęszczane i dogodne?   +1 pkt
stojak jest zadaszony            +1 pkt
nadzór kamer lub dozorcy         +0.5 pkt

czy nie zbyt mało miejsc?        -0.5 pkt
                                    przy sprzyjającej pogodzie często
                                    brakuje wolnych miejsc, nawet pomimo
                                    ich stosunkowo dużej liczby
czy dobry sposób instalacji?     OK
czy miejsca nie zbyt wąskie?     OK

uznaniowo:
                                 +1 pkt
                                    za zwracanie uwagi na potrzeby
                                    i sugestie niezmotoryzowanaych
                                    klientów od wielu lat
                                 -0.5 pkt
                                    zadaszenie stojaków jest mało
                                    skuteczne, w czasie deszczu
                                    rowery mokną

Łącznie 5 punktów, więc dajemy ładne 5 gwiazdek.

CH Złote Tarasy:

Kod:
możliwe wygodne przypięcie ramy?  0 pkt (maks.: 1.5 pkt)
miejsce uczęszczane i dogodne?    0 pkt (maks.: 1 pkt)
nadzór kamer lub dozorcy         +0.5 pkt

czy nie zbyt mało miejsc?         brak danych
                                    parking rowerowy jest umieszczony
                                    w niedogodnym miejscu, brak oznakowania,
                                    rowerzyści parkują na dziko gdzie indziej
czy dobry sposób instalacji?      ?
czy miejsca nie zbyt wąskie?      ?

uznaniowo:
                                 +0.5 pkt
                                    za próbę wyjścia z ofertą do
                                    pracowników biurowych (parking płatny,
                                    strzeżony)
                                 -0.5 pkt
                                    za brak rozpoznania rzeczywistych
                                    oczekiwań rowerzystów
                                 -0.5 pkt
                                    za konieczność wieszania rowerów w pozycji
                                    pionowej

Łącznie 2 punkty. To się kiedyś ładnie nazywało "mierny". :-)

PostNapisane: Cz kwi 28, 2011 0:42 
Stały Bywalec

Wprowadzenie gwiazdek to moim zdaniem fajny pomysł. Zwłaszcza, że chyba trudno w Warszawie o jednoznacznie pozytywne przyklady i dzięki takiej "punktacji" można by było konstruktywnie odnieść się do konkretnych przypadków pokazując co jest dobre, a co złe.

Kwestia przynzawania punktów za poszczególne aspekty, to sprawa warta dobrego przemyślenia i omówienia:

moim zdaniem np. sam fakt istnienia stojaka albo nie ma znaczenia albo ma znaczenie marginalne. Włąściciwie nie mam żadnej korzysci z tego, że przed sklepem znajduje się wyrwikółka, skoro i tak z niej nie korzystam. No chyba, że uznajemy, ze sam fakt tego, że ktos jednak "pamiętał" o rowerzystach jest godny docenienia. nawet jeśli to tylko wyrwikółka...

W moim odczuciu najważniejsze jest:
a) możliwość wygodnego oparcia roweru o stojak i przypięcia jego ramy (2p)
b)odpowiednia grubość rury (2p)
c) solidne przytwierdzenie do podłoża (2p)
d) oczywiście w przypadku więcej niż jednego stojaka: odległość między stojakami [ale to właściwie zawiera się w punkcie a) – czyli możliwości wygodnego oparcia roweru <jeśli stojaki są zbyt blisko to możemy mieć z tym problem>
kwestia lokalizacji moim zdaniem ma mniejsze znaczenie (0,5 pkt) – wolę solidny stojak i przejść kawałek niż łamikółkę pod samym wejściem do sklepu
zadaszenie to moim zdaniem również raczej miły bonus (0,5 pkt)
kamera/ochroniarz to również rzecz cenna – dałbym 1 pkt
czyli np. ten przypadek:(Real na Ursynowie)
http://roweremnazakupy.wordpress.com/20 ... t-percipi/
to 1,5 pkt na 8 (za monitoring i dobrą lokalizację – przy samym wejściu)
z drugiej strony porządny u-kształtny stojak, z odpowiednią grubością rury i dobrze przymocowany do podłożą dostałby 6 pkt na 8, nawet gdyby nie miał dobrej lokalizacji, nie byłoby kamery i zadaszenia.

Takie jest moje zdanie 
Radek

PostNapisane: Cz kwi 28, 2011 9:37 
Zielony Oszołom

Moja propozycja punktacji wynika z doświadczenia w dojazdach na rowerze do różnych instytucji, w różnych porach roku i przy różnej pogodzie.

Wiadomo, że nieco inne oczekiwania będą dla sklepu gdzie wpadasz na pół godziny, a inne dla uczelni, miejsca pracy, czy dworca, gdzie rower zostawiasz na wiele godzin lub nawet parę dni. Dlatego doceniam zadaszenie (a jak w połowie dnia się rozpada, to możesz np. rower bezpiecznie zostawić do jutra i pojechać komunikacją miejską - wiem, ten pomysł na początku trochę szokuje, ale sprawdza się w praktyce).

Trzeba jakoś wypośrodkować, żebyśmy zaraz nie dostali pięciu różnych skal. To musi być proste i zrozumiałe. Dlatego wyskalowałem punktację mniej-więcej do tradycyjnej, szkolnej skali ocen.

Cytuj:
No chyba, że uznajemy, ze sam fakt tego, że ktos jednak "pamiętał" o rowerzystach jest godny docenienia. nawet jeśli to tylko wyrwikółka...

Tak, bo to jest już punkt do zaczepienia i rozmowy. Dlatego jedna gwiazdka na zachętę :-) Większość ludzi która postawiła łamikółkę, chciała dobrze, ale nie wiedziała jak. To trzeba jakoś docenić. I powiedzieć "jak".

Nie dałem dużej punktacji za monitoring, bo nie wierzę w skuteczność monitoringu. Uważam że lokalizacja w miejscu ruchliwym i wystawionym na widok to lepsze zniechęcenie złodzieja - nie wie on, czy właśnie nie nadchodzi właściciel. Przypadki nagrań z videomonitoringu gdzie widać tylko zakapturzoną postać są liczne, i nadają się wyłącznie na półkę.

"Solidne przytwierdzenie do podłoża" jest zbyt szczegółowym określeniem. Na przykład przy Arkadii są znakomite stojaki, które w ogóle nie są przytwierdzone do podłoża (można je przesuwać), a mimo to nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń. W razie przytwierdzenia podejrzanej jakości, należy o tym napisać w punktacji uznaniowej.

"odpowiednia grubość rury" - nazwa punktu powinna od razu sugerować właściwe rozwiązanie. Szczerze mówiąc, sam nie wiem jaka jest odpowiednia grubość. Czy cienka rura jest zła? Wydaje mi się, że definitywnie zła byłaby przede wszystkim rura zbyt gruba na typowego u-locka, ale w życiu nie spotkałem się z takim problemem.

Cytuj:
porządny u-kształtny stojak, z odpowiednią grubością rury i dobrze przymocowany do podłożą dostałby 6 pkt na 8, nawet gdyby nie miał dobrej lokalizacji, nie byłoby kamery i zadaszenia.

Wymagajmy może odrobinę więcej, niż elementarny standard ZTP-owski :-) Jako antyprzykład dam stojak w krzakach przy rondzie De Gaulle'a... on miałby dostać 6/8? A komu on się przydaje...

Liczę też na głosy innych. Myślę, że każdy trochę ustąpi, omówimy punkty widzenia, i powstanie punktacja idealna ;-)

Sądzę że warto omawiać propozycje w kontekscie konkretnych przypadków.

PostNapisane: Cz kwi 28, 2011 10:16 
Zielony Oszołom

Carrefour Express przy ul. Słodowiec (mój rower tam nocuje w deszczowe noce)

Kod:
możliwe wygodne przypięcie ramy?  0 pkt (maks. 1.5 pkt)
                                    jest to stojak typu "łamikółka"
miejsce uczęszczane i dogodne?   +1 pkt
videomonitoring                   0 pkt (maks. 0.5 pkt)
w zasięgu wzroku ochroniarzy      0 pkt (maks. 0.5 pkt)

czy nie zbyt mało miejsc?        OK
czy miejsca nie zbyt wąskie?     -1 pkt
                                    Zapinanie i odpinanie od stojaka
                                    rowerów gdy znajdują się w sąsiadujących
                                    pozycjach jest utrudnione

uznaniowo:
                                 -0.5 pkt
                                    otoczenie stojaka jest często zanieczyszczone,
                                    klienci zostawiają przy nim swoje psy
                                    (sugestia: wykonać oddzielny parking dla psów)

Suma: 1.5 punkta

Stojak na tyłach Hali Banacha (spożywczej)

Kod:
możliwe wygodne przypięcie ramy?  0 pkt (maks. 1.5 pkt)
                                    jest to stojak typu "łamikółka"
miejsce uczęszczane i dogodne?    0 pkt (maks. 1 pkt)
stojak jest zadaszony             0 pkt (maks. 1 pkt)
videomonitoring                   0 pkt (maks. 0.5 pkt)
w zasięgu wzroku ochroniarzy      0 pkt (maks. 0.5 pkt)

czy nie zbyt mało miejsc?        OK
czy miejsca nie zbyt wąskie?     OK

uznaniowo:
                                 +0.5 pkt
                                    za kopertę i napis na ziemi "miesjca
                                    wyłącznie dla rowerów"

Suma: 1.5 punkta

Proszę zwrócić uwagę, że zgodnie z sugestiami, dwukrotnie powiększyłem możliwą do osiągnięcia punktację za monitoring i ochroniarzy, rozdzielając to na dwa kryteria po 0.5 pkt :-)

PostNapisane: Pt kwi 29, 2011 13:56 
Bywalec

Decathlon-Targówek
jest stojak +1
wygodne przypięcie roweru 0 (wyrwikółka)
blisko wejścia +1
jest zadaszenie +1
słaby dostęp do przypięcia roweru -1
uznaniowo -0,5 (jak na sklep sportowy powinni wiedzieć jak zrobić dobry parking rowerowy)
duża liczba miejsc OK
Suma 1,5
Poza konkursem duży plus za wyniesione przejścia dla pieszych na parkingu.

C.H. M1 (Toruńska/Radzymińska)
jest stojak +1
wygodne przypięcie roweru 0 (wyrwikółka)
blisko wejścia +1 (mówię tylko o wejściu przy pętli autobusowej, przy drugim nie byłem)
brak zadaszenia 0
słaby dostęp do przypięcia roweru -1
zbyt mała liczba miejsc -0,5 (rowery są przypinane do barierek ale i tak nie pomieściłyby się w stojaku)
Suma 0,5

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona