Moja propozycja punktacji wynika z doświadczenia w dojazdach na rowerze do różnych instytucji, w różnych porach roku i przy różnej pogodzie.
Wiadomo, że nieco inne oczekiwania będą dla sklepu gdzie wpadasz na pół godziny, a inne dla uczelni, miejsca pracy, czy dworca, gdzie rower zostawiasz na wiele godzin lub nawet parę dni. Dlatego doceniam zadaszenie (a jak w połowie dnia się rozpada, to możesz np. rower bezpiecznie zostawić do jutra i pojechać komunikacją miejską - wiem, ten pomysł na początku trochę szokuje, ale sprawdza się w praktyce).
Trzeba jakoś wypośrodkować, żebyśmy zaraz nie dostali pięciu różnych skal. To musi być proste i zrozumiałe. Dlatego wyskalowałem punktację mniej-więcej do tradycyjnej, szkolnej skali ocen.
Cytuj:
No chyba, że uznajemy, ze sam fakt tego, że ktos jednak "pamiętał" o rowerzystach jest godny docenienia. nawet jeśli to tylko wyrwikółka...
Tak, bo to jest już punkt do zaczepienia i rozmowy. Dlatego jedna gwiazdka na zachętę

Większość ludzi która postawiła łamikółkę, chciała dobrze, ale nie wiedziała jak. To trzeba jakoś docenić. I powiedzieć "jak".
Nie dałem dużej punktacji za monitoring, bo nie wierzę w skuteczność monitoringu. Uważam że lokalizacja w miejscu ruchliwym i wystawionym na widok to lepsze zniechęcenie złodzieja - nie wie on, czy właśnie nie nadchodzi właściciel. Przypadki nagrań z videomonitoringu gdzie widać tylko zakapturzoną postać są liczne, i nadają się wyłącznie na półkę.
"Solidne przytwierdzenie do podłoża" jest zbyt szczegółowym określeniem. Na przykład przy Arkadii są znakomite stojaki, które w ogóle nie są przytwierdzone do podłoża (można je przesuwać), a mimo to nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń. W razie przytwierdzenia podejrzanej jakości, należy o tym napisać w punktacji uznaniowej.
"odpowiednia grubość rury" - nazwa punktu powinna od razu sugerować właściwe rozwiązanie. Szczerze mówiąc, sam nie wiem jaka jest odpowiednia grubość. Czy cienka rura jest zła? Wydaje mi się, że definitywnie zła byłaby przede wszystkim rura zbyt gruba na typowego u-locka, ale w życiu nie spotkałem się z takim problemem.
Cytuj:
porządny u-kształtny stojak, z odpowiednią grubością rury i dobrze przymocowany do podłożą dostałby 6 pkt na 8, nawet gdyby nie miał dobrej lokalizacji, nie byłoby kamery i zadaszenia.
Wymagajmy może odrobinę więcej, niż elementarny standard ZTP-owski

Jako antyprzykład dam stojak w krzakach przy rondzie De Gaulle'a... on miałby dostać 6/8? A komu on się przydaje...
Liczę też na głosy innych. Myślę, że każdy trochę ustąpi, omówimy punkty widzenia, i powstanie punktacja idealna

Sądzę że warto omawiać propozycje w kontekscie konkretnych przypadków.