Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N gru 26, 2010 21:50 
Oberspammer

franek1979 napisał(a):
W świetle zapisu o grupach sygnalizacyjnych na skrzyżowaniach z wyspą centralną zastanawiam się, czy to nie oznacza, iż stosowane, np. przy Dworcu Centralnym, sygnalizatory do lewoskrętów są właściwie zaprogramowane. W końcu tam pojazdy czekają na sygnalizatorze wewnętrznym.

A żeby to w jednym miejscu w Warszawie... Wydział Sygnalizacji Świetlnej u Inż. Ruch. jest mocno kreatywny...

http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/0,16 ... omosc.html
Cytuj:
Tu wszyscy mają zielone
18:36 15.11.2010 / TVN Warszawa
Źle ustawione światła przyczyną wypadku?
U zbiegu ul. Ratuszowej i Jagiellońską tramwaje jadące ze wszystkich trzech kierunków mają jednocześnie zielone światło. Motorniczowie alarmują, że to właśnie ta kuriozalna sygnalizacja była główną przyczyną porannego zderzenia "3" i "28", w którym ranne zostały dwie osoby.
Dwie osoby ranne, połamane krzesełka, powybijane szyby i kompletnie urwany tył pierwszego wagonu tramwaju linii numer 3 - to skutek porannego wypadku na Pradze. Jak do tego doszło? Kilka minut po godz. 8.00, w samym środku porannego szczytu komunikacyjnego tramwaj linii 3 próbował skręcić z ulicy Ratuszowej na pętle przy Jagiellońskiej. W tym momencie uderzyła w niego tramwaj numer 28. Tylko dzięki temu, że "3" była pusta nie doszło to tragedii.

Niebezpieczne i bezprawne
15 minut po zderzeniu dostaliśmy maila od jednego z motorniczych. Jego zdaniem to nie był przypadek, a do tego wypadku musiało dojść. Wszystko przez organizację ruchu na skrzyżowaniu - w jednym momencie pozwolenie na jazdę dostają tu tramwaje jadące z trzech stron. Wystarczy sekunda nieuwagi, odwrócenie wzroku na zjeżdżający ze skrzyżowania samochód, żeby doszło do zderzenia. Rozwiązania zastosowane na praskim skrzyżowaniu, nie dość, że są niebezpieczne, to niezgodne z przepisami Unii Europejskiej.

Motornicza jednego z rozbitych tramwajów nie chciała z nami rozmawiać. Nieoficjalnie udało nam się ustalić, że Tramwaje Warszawskie o niebezpiecznej sytuacji wiedziały. Pisma w tej sprawie wysłały związki zawodowe, władze Tramwajów Warszawskich i Zarządu Transportu Miejskiego. Adresat zawsze ten sam - Zarząd Dróg Miejskich, np. 21 kwietnia 2010 roku prezes zarządu Tramwajów Warszawskich alarmował: Obecny układ sygnalizacji świetlnej dla ruchu tramwajowego jest kolizyjny, może doprowadzić do wypadku drogowego.

ZDM nie ma pieniędzy
- W czerwcu byliśmy zapewniani przez pracowników z ZDM, którzy byli na zebraniu bhp w Tramwajach, że skrzyżowanie zostanie przebudowane, a sygnalizacja zmieniona w październiku. Jest połowa listopada i nic się tam nie dzieje - mówi Grzegorz Szydło ze związków zawodowych Tramwajów Warszawskich. Zarząd Dróg Miejskcih pisał też, że nie posiada środków finansowych, które umożliwiły by modernizację skrzyżowania i odesłał do Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.

- Zmieni się sygnalizacja świetlna, a stanie się to jeszcze w tym roku. Mamy nadzieję, że budowa potrwa dwa miesiące - deklaruje Małgorzata Gajewska z Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.
Urzędnicy ZDM odmówili dziś komentarza w tej sprawie.

Filip Chajzer
Artykuł TVNWarszawa.pl
© TVN-Warszawa

Wydz. Sygnalizacji musiał to zatwierdzić... Jest to wydział, w którym projekty kiblują najdłużej.

PostNapisane: Wt mar 08, 2011 16:24 
Oberspammer

Czyżby początek odwrotu od przycisków dla rowerzystów? Skrzyżowanie Książęca/Kruczkowskiego:

ObrazekObrazek

Zaklejony przycisk od południa zauważyłem już jakiś czas temu, ale myślałem, że to po prostu awaria. Latające spodki (lub, jak kto woli, głowy Wall-Ego), które przysiadły na sygnalizacji, wskazują jednak, że detekcja rowerzystów zamieniana jest na automatyczną.

Pozdrawiam,
maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt mar 08, 2011 19:26 
Zielony Oszołom

Odpowiadają negatywnie na wszystkie wnioski bo przecież nie mogą się przyznać do błędu, ale jednak takie męczenie czy to ZDM czy BDiK w końcu coś daje (:

Fajnie, może w 2035 znikną wszystkie przyciski.

PostNapisane: Wt mar 08, 2011 22:45 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
Czyżby początek odwrotu od przycisków dla rowerzystów? Skrzyżowanie Książęca/Kruczkowskiego:

http://i178.photobucket.com/albums/w244 ... 0320-1.jpg[/img][img]http://i178.photobucket.com/albums/w244/axxenfall/P1170318.jpg

Zaklejony przycisk od południa zauważyłem już jakiś czas temu, ale myślałem, że to po prostu awaria. Latające spodki (lub, jak kto woli, głowy Wall-Ego), które przysiadły na sygnalizacji, wskazują jednak, że detekcja rowerzystów zamieniana jest na automatyczną.

Pozdrawiam,
maciek

Od dłuższego czasu zaklejone są przyciski przy przejściu dla pieszych i przejeździe rowerowym przez podporządkowaną ul. Przyrzecze na skrzyżowaniu z ul. Modlińską, a piesi i rowerzyści dostają zielone w każdym cyklu. Na przejściu i przejeździe rowerowym przez Modlińską nadal są przyciski, ale tam jest to bardziej uzasadnione natężeniem ruchu.

Obrazek

PostNapisane: Śr mar 09, 2011 22:17 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
Od dłuższego czasu zaklejone są przyciski przy przejściu dla pieszych i przejeździe rowerowym przez podporządkowaną ul. Przyrzecze na skrzyżowaniu z ul. Modlińską, a piesi i rowerzyści dostają zielone w każdym cyklu.

A to nie jest tak, że zaklejenie przycisku obleśną taśmą powoduje, że on "non-stop" pojemnościowo wykrywa jakby ktoś go właśnie naciskał, i dlatego zielone jest w każdym cyklu?

Od pewnego czasu rozmyślałem nad zainstalowaniem takiego "samoprzyciskacza" na moich ulubionych skrzyżowaniach, ale póki co nie podjąłem praktycznych testów :))

PostNapisane: Wt mar 22, 2011 21:06 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... ey=CPnDjlA

PostNapisane: Wt mar 29, 2011 14:26 
Oberspammer

Gdyby kogoś interesowało, jaki obszar obejmują wykrywacze rowerzystów na Kruczkowskiego:

Obrazek

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt mar 29, 2011 15:17 
Zielony Oszołom

Czy mi się wydaje, czy od strony Poniatowskiego - jadąc z parku - cyklista formalnie powinien stanąć przed pierwszymi pasami, tj. przed obszarem objętym detekcją?
Wszak nie wolno wjeżdżać na skrzyżowanie czy pasy ruchu nie mogąc z nich zjechać, a przy czerwonym taka sytuacja tu występuje.

Tak, wiem - nikt tak nie robi (: - rozważanie teoretyczne

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 18:19 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/leaf?id=0B9E72m ... y=CJS-qckE
Kiedy wszystkie pisma ,jak w w/w tekście zawiadamia mnie ZDM dotrą do "biura niepodważalnych decyzji" IR, a już na tym etapie jak napisali w odpowiedzi ,ZDM opiniuje negatywnie ,to ze strony IR niczego nowego spodziewać się nie można. Odpowiedź będzie dyplomatycznie negatywna ,bo ciągle brakuje kasy.Przez skrzyżowanie Sikorskiego z Witosa przechodzimy i przejeżdżamy na raty.

PostNapisane: Pt maja 13, 2011 18:38 
Stały Bywalec

Ja już kiedyś walczyłem o to skrzyżowanie, co zresztą opisałem na forum. Odpowiedź jest równie głupia, co w moim przypadku. Zasłaniają się brakiem pieniędzy na automatyczną detekcję, a tymczasem ich obowiązkiem powinna być - skoro przepisy nie dopuszczają detekcji "ręcznej" - likwidacja jakiejkolwiek detekcji. Zielone światło dla rowerów powinno się zapalać w każdym cyklu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 31  Następna strona