Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 19:21 
Dzicz Kudłata

http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,news,w-styczniu-zginelo-6-pieszych,58249.html

"- Kiedy jedziemy do szpitala, żeby porozmawiać z pieszym, który przeżył, to w 90 proc. wszyscy mówią to samo: rozglądałem się, przechodziłem, nie zdążyłem, a skąd tam się wziął samochód – mówi aspirant Artur Wyżykowski ze stołecznej drogówki."

Motocyklista potrącił śmiertelnie na pasach
http://kontakt24.tvn.pl/temat,motocyklista-potracil-smiertelnie-na-pasach,72463.html

"W Krakowie około godziny 16 doszło do wypadku motocyklisty z rowerzystą. Prawdopodobnie rowerzysta przechodził lub przejeżdżał przez wyznaczone miejsce i został potrącony przez motocyklistę jadącego w kierunku mostu Zwierzynieckiego [...] Jak poinformował nas dyżurny krakowskiej policji, do wypadku doszło w momencie, kiedy 74-letni mężczyzna przeprowadzał rower przez przejście dla pieszych. Na przejściu nie było sygnalizacji. Potrącony zmarł, a 30-letniego motocyklistę odwieziono do szpitala. Policja bada okoliczności, w jakich doszło do wypadku."

Co do cholerci jasnej trzeba robić lub nie robić i ile "grzać" żeby nie zauważyć człowieka na pasach i to powoli idącego (nie wbiegającego "nagle")?

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 20:39 
Zielony Oszołom

Wystarczy, że przejście jest "szczelnie" zastawione parkującymi samochodami. W Warszawie np. na Hożej przy Cyklozie...

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 20:52 
Oberspammer

ajarmoniuk napisał(a):
Wystarczy, że przejście jest "szczelnie" zastawione parkującymi samochodami. W Warszawie np. na Hożej przy Cyklozie...

Co oczywiście wg naszej światłej straży miejskiej nie stwarza jakiegokolwiek niebezpieczeństwa i tym samym nie stanowi przesłanki do odholowania...

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 22:31 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
ajarmoniuk napisał(a):

Co oczywiście wg naszej światłej straży miejskiej nie stwarza jakiegokolwiek niebezpieczeństwa i tym samym nie stanowi przesłanki do odholowania...

Na szczęście czasem ZDM załatwi sprawę raz a porządnie:
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 1:58 
Oberspammer

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,tit ... &_ticrsn=3
Cytuj:
Tragedia w centrum Warszawy - osobówka wjechała w wóz straży na sygnale 2011-02-08 (21:42)
Dwie osoby zginęły na miejscu a cztery zostały ranne, gdy samochód osobowy zderzył się z wozem strażackim w Warszawie - poinformowała we wtorek stołeczna policja.

Jak powiedział PAP Mariusz Mrozek z zespołu prasowego KSP, wóz straży pożarnej jechał do alarmu w kierunku Mokotowa, gdy przy skrzyżowaniu alei Jana Pawła II z Grzybowską zderzył się z osobowym volvo na kanadyjskich numerach.

Straż pożarna w rozmowie z TVN Warszawa poinformowała, że to auto osobowe wjechało w wóz strażacki.
Jadący samochodem kobieta i mężczyzna, oboje w wieku ok. 70 lat, zginęli na miejscu.
Po zderzeniu doszło do dalszych kolizji, z udziałem kolejnych samochodów. Jeden z nich uderzył w przechodzącą przejściem dla pieszych kobietę. Jej życie nie jest zagrożone. Do szpitala trafiły też trzy osoby z drugiego samochodu. Łącznie w wypadku uczestniczyło sześć pojazdów.
(wp.pl, TVN Warszawa)

Ci z Volvo mieli koło 70-tki... Nie słyszeli?
Komentarze porażają brakiem znajomości przepisów i głupotą.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 8:27 
Oberspammer

I tym wypadkiem w centrum Warszawy liczba zabitych w stosunku do zeszłego roku wzrosla o 200%. Jeśli mnie pamięć nie myli w zeszłym roku w lutym nie zginął w Warszawie nikt (pierwszy taki miesiąc od wielu, wielu lat), a teraz już mamy 2 osoby.

A tuż po tym jak to napisałem zwiedziłem gazeta.pl i co...:
Cytuj:
[...]Niewiele wcześniej do innego wypadku doszło na skrzyżowaniu Andersa i Świętojerskiej. Pod jadący w kierunku Żoliborza tramwaj linii 18 wpadł młody mężczyzna przebiegający przez tory w niedozwolonym miejscu. Aby wydostać go spod składu potrzebny był specjalistyczny dźwig, który uniósł jeden z wagonów. Niestety mężczyzna zmarł.

Ruch tramwajów w kierunku Żoliborza był wstrzymany przez ponad dwie godziny godzin.

Czarna seria wypadków skończyła się późnym wieczorem na Trasie AK, przy zwężeniu przy wjeździe na most Grota-Roweckiego w kierunku Pragi. - Kierowca uderzył w barierę ochronną, samochód odrzuciło i uderzył w słup. Auto zapaliło się i spłonęło - mówił Mariusz Mrozek z komendy stołecznej policji. Wrak był tak mocno spalony, że policjanci początkowo nie mieli nawet pewności, co do jego marki. Prawdopodobnie był to renault. Dopiero rozcięcie wraku pozwoliło ustalić, że kierowca jechał sam.

400% jak nic.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 9:38 
Stały Bywalec

Mam pytanie. Czy karetki mogą legalnie jeździć z włączonym niebieskim kogutem? (ale nie mrygajacym).!

Mówię tu o otwocku i okolicach, jeździ karetka falcu i używa niebieskiego koguta (który nie mryga), jak świateł pozycyjnych.
Numer jest taki, że już 2 razy (raz rowerem, raz samochodem), jak karetka wyjeżdżała z ulicy podporządkowanej - dałem po hamulcach.
Nie jest to bezpieczne, dlatego zastanawiam się czy to legalne.

Dodam jeszcze, że jak karetka chce być uprzywilejowana, to spokojnie włącza mrugającego koguta i dźwięk.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 9:41 
Oberspammer

Cytuj:
Czy karetki mogą legalnie jeździć z włączonym niebieskim kogutem?

Tego nie wiem. Ale z powodów ekologicznych (ograniczenie hałasu) moim zdaniem powinna móc. Często jeżdżą w ten sposób poza skrzyżowaniami. W Niemczech takie coś jest jak najbardziej legalne.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 10:57 
Stały Bywalec

Jeszcze raz napiszę.
Ta karetka jechała jak normalny samochód
Nie chodzi mi o to czy może jechać, bez sygnału dźwiękowego -> To jest ok.

Chodzi o to, że poniekąd w tym momencie normalny pojazd -> ma stałe niebieskie światło na dachu. Co powoduje złudzenie, że jest to pojazd uprzywilejowany. Innymi słowy wprowadza w błąd kierowce (czytaj ja się 2 razy pomyliłem). Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 11:17 
Oberspammer

KrOOliK napisał(a):
Jeszcze raz napiszę.
Ta karetka jechała jak normalny samochód
Nie chodzi mi o to czy może jechać, bez sygnału dźwiękowego -> To jest ok.

Chodzi o to, że poniekąd w tym momencie normalny pojazd -> ma stałe niebieskie światło na dachu. Co powoduje złudzenie, że jest to pojazd uprzywilejowany. Innymi słowy wprowadza w błąd kierowce (czytaj ja się 2 razy pomyliłem). Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne.

Ja Cię zrozumiałem, bo znam to rozwiązanie. Polega ono na tym, że najczęściej w przedniej belce sygnalizacyjnej stale święcą dwie lampy, które podczas jazdy alarmowej migają. Zaletą takiego rozwiązania moim zdaniem jest to, że zwraca to uwagę innych kierujących na karetkę, której w danej chwili nie trzeba ustąpić pierwszeństwa, ale ta sytuacja może się za chwilę zmienić (np. w skutek pogorszenia stanu przewożonego pacjenta lub otrzymania wezwania)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 119  Następna strona