Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 21, 2010 20:48 
Oberspammer

Al. Niepodległości, efekt odśnieżania mechanicznego, przy Urzędzie Patentowym (sobota, 11 grudnia):
Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 11:41 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
Ech, zaczął się sezon dośnieżania... Chyba wyciągnę aparat i zacznę ścigać każdy przypadek z osobna...

Ponieważ tradycji stało się zadość i problem wygląda na wszechobecny, a mróz skutecznie go zakonserwował na nie wiadomo jak długo, publikuję swoją skargę jako wzór do naśladowania po skróceniu (np. do p. 5.). Wysyłać można na infrastruktura@um.warszawa.pl

Do:
Pan Leszek Drogosz
Dyrektor Biura Infrastruktury m. st. Warszawy
ul. Marszałkowska 77/79, 00-683 Warszawa

SKARGA

Wnoszę skargę na podmioty wykonujące zimowe utrzymanie dróg powiatowych w dzielnicy Bielany i instytucje odpowiedzialne za nadzór nad działaniem tych podmiotów. Podmioty te zgarniając znaczne masy śniegu na drogi i przejazdy rowerowe doprowadziły do powstania na nich zlodowaciałych zatorów. Zatory te są złamaniem prawa, powodują zagrożenie i utrudnienie dla rowerowego ruchu drogowego, uniemożliwiają korzystanie z licznych fragmentów ciągów rowerowych zgodnie z ich przeznaczeniem i zmuszają rowerzystów do zachowań ryzykownych lub niezgodnych z prawem.

W związku z tym na podstawie odnośnych aktów prawnych (wymienionych w mojej skardze z 21 grudnia 2009 r) oraz pisma IN-TO-KDA-0561-32-06-09 (CRSiW 1160/09, będącego odpowiedzią na tę skargę) wzywam Dyrektora Biura Infrastruktury do

1. spowodowania niezwłocznego usunięcia na terenie całego miasta naruszeń prawa, jakim są w/w działania i ich skutki widoczne na załączonych przykładowych zdjęciach;

2. niezwłocznego powiadomienia wszystkich podmiotów realizujących zimowe utrzymanie ulic o bezwzględnym zakazie składowania śniegu na drogach i przejazdach rowerowych oraz o sankcjach karnych, jakie będą nakładane na łamiących ten zakaz;

3. wystąpienia do służb porządkowych oraz inspektorów Zarządu Oczyszczania Miasta odpowiedzialnych za kontrolę prawidłowej realizacji umów przez podwykonawców o
- regularne monitorowanie sytuacji na ciągach rowerowych na terenie całej Warszawy, aby nie dochodziło do podobnych nieprawidłowości,
- a jeśli do nich dojdzie, niezwłoczne ustalanie sprawców i egzekwowanie przywrócenia stanu zgodnego z prawem,
- nakładania kar na winnych w/w naruszeń prawa.

4. poinformowania mnie o podjętych działaniach i konsekwencjach wyciągniętych wobec winnych (np. kary umowne za nienależyte wykonanie przedmiotu umowy),

5. poinformowania mnie za dwa miesiące o realnych (potwierdzonych w terenie i udokumentowanych w formie notatek i protokołów) efektach podjętych działań i ich kontroli przez Biuro Infrastruktury.

Zwracam uwagę, że moje pisma sprzed roku (skarga na identyczne praktyki uznana za zasadną pismem IN-TO-KDA-0561-32-06-09) zawierały jednoznacznie wyrażony wniosek o podjęcie prewencyjnych działań systemowych w tej kwestii. Niestety, fakt ujawniania się tej zimy identycznych problemów na jeszcze większą skalę, niż rok temu, pozwala przypuszczać, że Biuro Infrastruktury lub Zarząd Oczyszczania Miasta nie wykazały w niniejszej sprawie należytej staranności i dbałości o interes publiczny (...).

Ponadto wnoszę o przekazanie w trybie art. 10 ust. 1 Ustawy o dostępie do informacji publicznej na adres poczty elektronicznej podany w nagłówku

1. kopii zaleceń, jakie Biuro Infrastruktury wydało podległym jednostkom w celu zapobieżenia sytuacjom opisanym wyżej, czego mam prawo się spodziewać jako następstwa mojej zeszłorocznej skargi i stanowiska Biura wyrażonego w pismach IN-TO-KDA-0561-32-06-09 i IN-TO-KDA-0561-07-06-10.

2. kopii fragmentów umów z podwykonawcami odśnieżenia świadczących o tym, że nie mają prawa powodować swymi działaniami utrudnień i zagrożeń dla rowerowego ruchu drogowego,

3. oraz fragmentów wskazujących sankcje karne za składowanie śniegu w miejscach do tego nie przeznaczonych.

Brak takich zapisów w umowach będzie świadczyć, że wina za powstanie w/w problemów leży nie tylko po stronie podwykonawców, ale przede wszystkim po stronie jednostek miejskich podległych Biuru Infrastruktury, zobowiązanych dbać o interes społeczny i kierować się przezornością w celu zapobiegania szkodom.

Proszę o udzielenie odpowiedzi pocztą elektroniczną.

Z poważaniem

W załączeniu:
Dokumentacja fotograficzna [1,3 MB] - 12 zdjęć przykładowych zasp i zlodowaciałych zatorów powodujących nieprzejezdność lub zagrożenie ruchu rowerowego w różnych miejscach na terenie Bielan.

Do wiadomości:
1. Dyrektor Biura Drogownictwa i Komunikacji u.m.st. Warszawy
2. Dyrektor Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego u.m.st. Warszawy
3. Stowarzyszenie Zielone Mazowsze

Jack

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 12:01 
Stały Bywalec

Zastanawiałem się, czy nie domagać się od zarządców dróg odśnieżenia LUB wprowadzenia czasowej organizacji ruchu, ale to może być strzał w stopę. Co o tym sądzicie?

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 12:15 
Zielony Oszołom

Próbowałem w zeszłym roku męczyć IR w kwestii zdjęcia zakazów wjazdu dla rowerów przy Górczewskiej i Broniewskiego - całkowicie lub na okres zalegania śniegu. Odpowiedź w skrócie "Ale jak to nie odśnieżają??" + "nie, bo to niebezpieczne".

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 16:24 
Zielony Oszołom

Wczoraj przygotowałem pismo o podobnej treści, jak skarga Jacka, i przy okazji chciałem upomnieć się o odpowiedź na list z marca br. Odwołuję się tam do odpowiedzi ZOM na list Grześka Cięgotury (grzecie) ZOM/TO-07/634/976/10, a mylnie zapisałem datę jego wystawienia (31 III 2010 r. - na pewno wyszło co najmniej 10 dni wcześniej). Szukałem tego na forum, ale bezskutecznie. Czy ktoś może ma skan lub odpis tamtego listu lub może mi pomóc w znalezieniu go? Do Grześka już pisałem, na razie nie odpowiada. Z góry dziękuję za wsparcie!

Przy okazji: Mam wrażenie, że obecnie cała sieć dróg rowerowych w Warszawie jest niezdatna do użytku wskutek:
- składowania śniegu na DDR,
- rozjeżdżania (ubijania śniegu kołami) DDR przez podwykonawców ZOM, ZTP itp.,
- rozjeżdżania (ubijania śniegu kołami) przez kierowców parkujących na DDR (mam na myśli miejsca, w których nikt nie parkuje, dopóki DDR są przejezdne i używane),
- rozdeptywania śniegu na DDR przez pieszych.
Natomiast tam, gdzie była tylko warstwa z naturalnego opadu śniegu, jest czysto. Przeszkody w postaci lodu i pryzm są jednak na DDR tak częste, że prawie żaden odcinek nie nadaje się do jazdy.
Jakie znacie trasy w Warszawie, gdzie przynajmniej na 1 km DDR nie jest składowany śnieg? Ja na razie znalazłem jeden taki przypadek, Al. Ujazdowskie od Belwederu do Pięknej, ok. 1100 m. Jeśli wiecie o innych, byłbym wdzięczny za informację - ale zarazem nie spodziewam się, żeby takich przykładów było wiele. Natomiast przypadki składowania śniegu na DDR w Warszawie można pewnie liczyć w tysiącach. Czy jest sens dokumentować zdjęciami i pisać skargi w każdym z nich?
Obserwując to dochodzę do wniosku, że polityka nieodśnieżania i niedośnieżania DDR, wyznawana oficjalnie przez ZOM i wiceprezydenta, jest utopią. Składowanie śniegu na DDR skończy się dopiero wtedy, gdy zaczną je odśnieżać - w przeciwnym wypadku nie pomogą żadne kontrole i kary. Może w korespondencji z Biurem Infrastruktury uderzyć właśnie z tej strony?

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 19:04 
Oberspammer

http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/5D5E33 ... meless.htm

Z zarządzenia:

2. Stosowanie „Standardów”, jest obligatoryjne przy projektowaniu oraz realizowaniu zadań związanych z budową, przebudową, remontem i utrzymaniem dróg rowerowych oraz technicznej infrastruktury towarzyszącej.

(...)

4. Kontrolę przestrzegania „Standardów” w zakresie o którym mowa w ust. 2 i 3, wykonuje Dyrektor Biura Drogownictwa i Komunikacji Urzędu m.st. Warszawy.

Ze standardów, które są załącznikiem do tego zarządzenia:

11.1.5 W okresie zimowym powinny być odśnieżane:
- pasy dla rowerów wyznaczone w jezdni,
- główne ścieżki i ciągi pieszo-rowerowe,
- pozostałe ścieżki i ciągi-pieszo rowerowe ważne z punktu widzenia obsługi ruchu rowerowego.

11.1.6 Zabrania się składowania śniegu, śmieci, liści, gałęzi itp. na drogach rowerowych

(...)

Stan nawierzchni nie powinien zmuszać rowerzystów do wykonywania niebezpiecznych manewrów i prowadzić do zachwiania ich równowagi. Szczególną uwagę należy zwrócić na powstawanie śliskości nawierzchni, jej pokrycia śniegiem lub lodem. Stan taki utrudnia lub nawet uniemożliwia zahamowanie oraz utrzymanie prawidłowego kierunku jazdy i wykonanie skrętów. Zła jakość nawierzchni może wywoływać niekorzystne zachowania użytkowników, np. wybór jazdy po jezdni przeznaczonej dla samochodów, a nawet rezygnowanie z odbywania podróży rowerowej.

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 20:17 
Początkujący

Dzień dobry. Witam wszystkich i pozdrawiam, jestem tu pierwszy raz. Jeśli ZOM nie ma środków na odśnieżanie to niech przynajmniej nie zaśnieża. Na Marszałkowskiej i Jana Pawła leżą pryzmy śniegu zgarnięte z chodnika na ścieżki rowerowe. Trzeba było sobie zadać trudu, żeby ten śnieg przegarnąć akurat na ścieżkę. Niestety nie udało mi się przesłać zdjęć. Chciałabym także na tym forum podziękować Raffiemu za poparcie mojej kandydatury w wyborach do Rady Dzielnicy Ochota i wszystkim, którzy na mnie zagłosowali. Nie dostałam się do rady, otrzymałam 60 głosów, ale pozyskałam 2 radne , które obiecały forsować sprawę ścieżek na Ochocie, Sylwię Mróz i Małgorzatę Rojek. W trakcie kampanii wyborczej udało mi się przekonać wszystkie kandydatki biorące ze mną udział w szkoleniach, a także trenerki, że ścieżki są potrzebne.

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 21:36 
Oberspammer

nora napisał(a):
Witam wszystkich i pozdrawiam, jestem tu pierwszy raz.

To miło, że tu trafiłaś :) Medal z kartofla Raffiemu!
nora napisał(a):
Jeśli ZOM nie ma środków na odśnieżanie to niech przynajmniej nie zaśnieża. Na Marszałkowskiej i Jana Pawła leżą pryzmy śniegu zgarnięte z chodnika na ścieżki rowerowe.

Nie tylko tam. Wczoraj podziwiałem szczególnie przejazdy dla rowerów na odcinku od Tamki do Karowej, ns Powiślu. Przy czym na skrzyżowaniach, na wysepkach dzielących jezdnie, BYŁO miejsce do składowania śniegu. Jednak leżał na przejazdach rowerowych.
Zdaję sobie sprawę, że operator szufli ręcznej nie musi mieć doktoratu z fizyki kwantowej, ale chociaż żeby brygadzista, który dogląda roboli, zadał sobie trud, żeby im chociaż powiedzieć "taka wasza mamusia, nie rzucajcie tego tu!" :wink:

Ubiegłoroczne naciski w sprawie odśnieżania dróg rowerowych (także ze strony instytucji miejskich) spowododowały irytację Biura Infrastruktury oraz u Góry...

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 9:03 
Zielony Oszołom

marek.slon napisał(a):
Jakie znacie trasy w Warszawie, gdzie przynajmniej na 1 km DDR nie jest składowany śnieg?

Górczewska od Wola Parku w kierunku zachodnim do Konarskiego. Będzie z 950m. Jedyne miejsce jakie znam gdzie ścieżka odśnieżania jest regularnie a śnieg składowany na chodniku :P

Wynika to z faktu, że Górczewska ma na tym odcinku 3 pasma i spore natężenie ruchu, a jakiś geniusz zaprojektował chodnik na wiadukcie tuż przy jezdni i jeszcze zgrabnie wplótł w niego latarnie, natomiast samą ścieżką (asfaltową, czerwoną, a jakże!) odsunął od jezdni. Efekt nietrudny do przewidzenia, cały rok piesi chodzą po ścieżce i nawet nie za bardzo można mieć do nich o to pretensje, a operator maszyny do odśnieżania )tam odśnieżanie odbywa się chyba mechanicznie) od Pana Projektanta jest mądrzejszy i po prostu jedzie pługiem na wprost zwalając śnieg na "chodnik"
Tak jest co roku i tak już będzie.

Zastanawiam się czy nie napisać skargi, że odśnieżają tylko DDR, a chodnika wcale :P

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 11:20 
Oberspammer

Monty B. Ike napisał(a):
Ubiegłoroczne naciski w sprawie odśnieżania dróg rowerowych (także ze strony instytucji miejskich) spowodowały irytację Biura Infrastruktury oraz u Góry...

To postarajmy się, aby tegoroczne naciski oprócz irytacji spowodowały jeszcze rzeczywiste zmiany (albo podejścia, a jeśli się nie da, to ludzi odpowiedzialnych za obecne podejście) :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona