pduncz napisał(a):
Ech, zaczął się sezon dośnieżania... Chyba wyciągnę aparat i zacznę ścigać każdy przypadek z osobna...
Ponieważ tradycji stało się zadość i problem wygląda na wszechobecny, a mróz skutecznie go zakonserwował na nie wiadomo jak długo, publikuję swoją skargę jako wzór do naśladowania po skróceniu (np. do p. 5.). Wysyłać można na
infrastruktura@um.warszawa.plDo:
Pan Leszek Drogosz
Dyrektor Biura Infrastruktury m. st. Warszawy
ul. Marszałkowska 77/79, 00-683 Warszawa
SKARGAWnoszę skargę na podmioty wykonujące zimowe utrzymanie dróg powiatowych w dzielnicy Bielany i instytucje odpowiedzialne za nadzór nad działaniem tych podmiotów. Podmioty te zgarniając znaczne masy śniegu na drogi i przejazdy rowerowe doprowadziły do powstania na nich zlodowaciałych zatorów. Zatory te są złamaniem prawa, powodują
zagrożenie i utrudnienie dla rowerowego ruchu drogowego,
uniemożliwiają korzystanie z licznych fragmentów ciągów rowerowych zgodnie z ich przeznaczeniem i
zmuszają rowerzystów do zachowań ryzykownych lub niezgodnych z prawem.
W związku z tym na podstawie odnośnych aktów prawnych (wymienionych w mojej
skardze z 21 grudnia 2009 r) oraz pisma IN-TO-KDA-0561-32-06-09 (CRSiW 1160/09, będącego odpowiedzią na tę skargę) wzywam Dyrektora Biura Infrastruktury do
1. spowodowania niezwłocznego usunięcia na terenie całego miasta naruszeń prawa, jakim są w/w działania i ich skutki widoczne na załączonych przykładowych zdjęciach;
2. niezwłocznego powiadomienia wszystkich podmiotów realizujących zimowe utrzymanie ulic o bezwzględnym zakazie składowania śniegu na drogach i przejazdach rowerowych oraz o sankcjach karnych, jakie będą nakładane na łamiących ten zakaz;
3. wystąpienia do służb porządkowych oraz inspektorów Zarządu Oczyszczania Miasta odpowiedzialnych za kontrolę prawidłowej realizacji umów przez podwykonawców o
- regularne monitorowanie sytuacji na ciągach rowerowych na terenie całej Warszawy, aby nie dochodziło do podobnych nieprawidłowości,
- a jeśli do nich dojdzie, niezwłoczne ustalanie sprawców i egzekwowanie przywrócenia stanu zgodnego z prawem,
- nakładania kar na winnych w/w naruszeń prawa.
4. poinformowania mnie o podjętych działaniach i konsekwencjach wyciągniętych wobec winnych (np. kary umowne za nienależyte wykonanie przedmiotu umowy),
5. poinformowania mnie za dwa miesiące o realnych (potwierdzonych w terenie i udokumentowanych w formie notatek i protokołów) efektach podjętych działań i ich kontroli przez Biuro Infrastruktury.
Zwracam uwagę, że moje pisma sprzed roku (skarga na identyczne praktyki uznana za zasadną
pismem IN-TO-KDA-0561-32-06-09) zawierały jednoznacznie wyrażony wniosek o podjęcie prewencyjnych działań systemowych w tej kwestii. Niestety, fakt ujawniania się tej zimy identycznych problemów na jeszcze większą skalę, niż rok temu, pozwala przypuszczać, że Biuro Infrastruktury lub Zarząd Oczyszczania Miasta nie wykazały w niniejszej sprawie należytej staranności i dbałości o interes publiczny (...).
Ponadto wnoszę o przekazanie w trybie art. 10 ust. 1 Ustawy o dostępie do informacji publicznej na adres poczty elektronicznej podany w nagłówku
1. kopii zaleceń, jakie Biuro Infrastruktury wydało podległym jednostkom w celu zapobieżenia sytuacjom opisanym wyżej, czego mam prawo się spodziewać jako następstwa mojej zeszłorocznej skargi i stanowiska Biura wyrażonego w pismach IN-TO-KDA-0561-32-06-09 i IN-TO-KDA-0561-07-06-10.
2. kopii fragmentów umów z podwykonawcami odśnieżenia świadczących o tym, że nie mają prawa powodować swymi działaniami utrudnień i zagrożeń dla rowerowego ruchu drogowego,
3. oraz fragmentów wskazujących sankcje karne za składowanie śniegu w miejscach do tego nie przeznaczonych.
Brak takich zapisów w umowach będzie świadczyć, że wina za powstanie w/w problemów leży nie tylko po stronie podwykonawców, ale przede wszystkim po stronie jednostek miejskich podległych Biuru Infrastruktury, zobowiązanych dbać o interes społeczny i kierować się przezornością w celu zapobiegania szkodom.
Proszę o udzielenie odpowiedzi pocztą elektroniczną.
Z poważaniem
W załączeniu:Dokumentacja fotograficzna [1,3 MB] - 12 zdjęć przykładowych zasp i zlodowaciałych zatorów powodujących nieprzejezdność lub zagrożenie ruchu rowerowego w różnych miejscach na terenie Bielan.
Do wiadomości:1. Dyrektor Biura Drogownictwa i Komunikacji u.m.st. Warszawy
2. Dyrektor Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego u.m.st. Warszawy
3. Stowarzyszenie Zielone Mazowsze