Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt gru 17, 2010 11:36 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
http://www.rynek-kolejowy.pl/20148/Nowy_rozklad_jazdy_Kolei_Mazowieckich.htm

Cytuj:
Nowy rozkład jazdy Kolei Mazowieckich

(...)

[b]W nowym rozkładzie jazdy udało się:

- wprowadzić szerszą ofertę połączeń przyspieszonych – 21 pociągów na liniach do Radomia, Siedlec, Płocka, Ciechanowa z wykorzystaniem piętrowych wagonów push-pull. Dzięki temu możliwe będzie lepsze wykorzystanie piętrowych składów Bombardiera, konstrukcyjnie przystosowanych do połączeń przyspieszonych;
poprawić układ połączeń na poszczególnych liniach, co ułatwi pasażerom dojazd do pracy czy szkoły;

(...)

(źródło: jm, Rynek Kolejowy/Koleje Mazowieckie, 3 grudnia 2010)

Wczoraj jadąc na konferencję do Radomia z W-wy Wschodniej, gdzie pociąg na starcie złapał 40 minut opóźnienia, bo w pociąg z Radomia, który miał 50 minut opóźnienia jechał jeden członek drużyny konduktorskiej, który miał jechać w pociągu do Radomia...

Zadam pytanie wyprzedzające epokę: czy tamten nie mógł wysiąść np. na Okęciu czy W-wie Zachodniej i tam wsiąść do pociągu do Radomia - pociąg złapał na starcie 40 minut opóźnienia i z takim opóźnieniem dojechał do Radomia. Możliwe, że tym samym sposobem opóźnienie w kolejnych kursach wzrastało, bo jak wracałem wieczorem do W-wy, to pociąg z Warszawy miał już 70 minut opóźnienia...

Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy - po co pociąg Bombardiera typu Push Pull, który przyjechał do Radomia z 40-minutowym opóźnieniem, czyli zapewne już po czasie odjazdu ma przepinaną lokomotywę na drugi koniec pociągu (ten z kabinką sterowniczą) - przecież to jeszcze zwiększa opóźnienie i naprawdę głupio wygląda (pomijając aerodynamikę składu i zużycie energii zwiększane przez zawirowania powietrza za pociągiem)

PostNapisane: Pt gru 17, 2010 11:38 
Oberspammer

Cytuj:
Ja to sobie mogę posiedzieć i pomarudzić

Też moglibyśmy sobie siedzieć i marudzić, ale u nas rąk i czasu na takie rzeczy trochę brakuje i jesteśmy wdzięczni za każdą pomoc, np: napisanie w naszym imieniu jakiegoś pisma, które moglibyśmy sygnować, a potem dopilnowanie sprawy (dobrze wiemy, że jedno pismo niczego nie załatwia i należy za jego wdrozeniem potem często ostro polatać). Praca stowarzyszenia składa się z pracy ludzi, a nie robotów. Godziny, dni i tygodnie też nie są z gumy. Gdyby było nas więcej, to pewnie coś nieco moglibysmy zrobić jeszcze lepiej, ale póki co naród taki roszczeniowy...

Ad. grubej kasy. 1/8 tej kasy zwrócilismy de faco KM, które kazały sobie bez wyjątku płacić za bilety podczas badań. A poza tym to oczywiście zarobiliśmy i obłowiliśmy się, że teraz nam mowę odjęło. ;-) Policz sobie ile mogły kosztować same wynagrodzenia ankieterów. Podpowiem, że to 701 pociągów x 4 badania (minimum, bo niektóre trzeba powtarzać), każde po ok. 2 godziny jazdy i praktycznie w każdym pociągu po 2 osoby.

PostNapisane: Pt gru 17, 2010 11:43 
Oberspammer

Cytuj:
Nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy - po co pociąg Bombardiera typu Push Pull, który przyjechał do Radomia z 40-minutowym opóźnieniem, czyli zapewne już po czasie odjazdu ma przepinaną lokomotywę na drugi koniec pociągu (ten z kabinką sterowniczą) - przecież to jeszcze zwiększa opóźnienie i naprawdę głupio wygląda (pomijając aerodynamikę składu i zużycie energii zwiększane przez zawirowania powietrza za pociągiem)

Bo pociąg jest push and pull, ale lokomotywa tego nie rozumie (nie jest do tego przystosowana).

Ad. druzyny konduktorskiej. Jeśli to był kierownik pociagu to prawdopodobnie procedury nie pozwalają odjechać ze stacji początkowej bez niego. Ale jeśli to był zwykły konduktor to faktycznie mogli pomyśleć. Inna sprawa, że to już drugi przypadek (ostatnio w prasie opisywano inny), kiedy na Wschodniej nie było już rezerwowych drużyn konduktorskich.

PostNapisane: Pt gru 17, 2010 12:23 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):

Bo pociąg jest push and pull, ale lokomotywa tego nie rozumie (nie jest do tego przystosowana).

To co za (...) opracował przetarg na pociągi bez lokomotyw, którymi da się sterować z kabinki na drugim końcu składu - dobrze rozumiem, że na tym polega problem :?:

PostNapisane: Pt gru 17, 2010 14:39 
Oberspammer

Dobrze rozumiesz. Ale przetarg na lokomotywy też już rozstrzygnięty, a nawet malowanie jest znane. Mają wyjechać na tory pod koniec 2011 roku: http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... /1409.html

PostNapisane: So gru 18, 2010 7:47 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
...
Jeśli słabymi punktami naszego rozkladu jest .... to ... nas rozklad jest...boski ...

Taaaa na forum pochwalczo-radosnym... PK, Nasielsk, Skierniewice, liczba wyjątków (+ drobne uwagi)... boski, rzeczywiście. Proponuje wyjść trochę po za ramy swojego "kurwidołka" (jak mawia klasyka kina) i zobaczyć co mówią "na mieście" (ta sama klasyka).

Zwróćcie przy okazji uwagę na:
http://www.rynek-kolejowy.pl/20497/Prze ... budowa.htm

a zwłaszcza na zdanie:
"Winni byliśmy my, każdy z nas prezesów, którzy za mało znamy kolej od strony dna, a za bardzo od strony gabinetu."

Niektórzy z zarządu PKP to dostrzegli... czas, aby i inni to zauważyli.

Tak jak doskonałym konstruktorem można być tylko znając tokarki, wiertarki, frezarki od strony obsługowej. Tak i boski rozkład można ułożyć jedynie znając procedury PK, sposoby na zapieczone stawki, patenty na podparcie styczników...

Ten rozkład nie dość, że nie jest boski, to jeszcze swym "rozkładem" nie wiele różni się od dawniejszych... jest tak samo marny jak poprzednie.

PostNapisane: So gru 18, 2010 8:10 
Stały Bywalec

Cytuj:
Dziś mój pociąg przyjechał punktualnie co do minuty na śródmieście w środku szczytu.

Z dziennika pokładowego, 23 maja 1976:
"Dzisiaj pierwszy oficer był pijany"
Kapitan

Z dziennika pokładowego, 24 maja 1976:
"Dzisiaj kapitan był trzeźwy"
Pierwszy oficer

PostNapisane: N gru 19, 2010 13:17 
Oberspammer

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: N gru 19, 2010 20:03 
Zielony Oszołom

Phinek napisał(a):

O, kolejny popis elokwencji pana P. Najbardziej podoba mi się to:

Jacek Prześluga napisał(a):
Nie ma co żałować nas prezesów, bo my jesteśmy jak tancerze na linie - myk i leżymy.

:lol: :lol: :lol:
Tymczasem na forum InfoKolej trwa dyskusja, czy po zapowiedzianych na jutro zmianach osobowych, niezatapialni prezesowie i przedstawiciele MI zamienią się tylko stanowiskami, czy jednak odsuną w cień (na cieplutkie posadki) żeby sterować przy pomocy usłużnych marionetek.

Ile razy w tym wątku czytam
Phinek napisał(a):
Tak i boski rozkład można ułożyć jedynie znając procedury PK, sposoby na zapieczone stawki, patenty na podparcie styczników...
w mojej głowie rodzi się pytanie: "boski"? Tak, ale dla kogo boski?

Phinek napisał(a):
@ Kwity... a wiesz co to "próba hamulca" i ile jest kwitologii do tego.. a rozkaz wyjazdu... a rozkazy szczególne... do tego notatka służbowa o radiotelefonie odnośnie zwolnienia z powodu uszkodzonej rogatki... jest tego więcej niż rozsądek przewiduje.

Myślałby kto, że z takimi zastrzeżeniami to się idzie do UTK, Ministerstwa, posłów, związków zawodowych... a nie do Zielonego Mazowsza.

ecs1985 napisał(a):
3. Jeśli nie ufać hafasowi to komu mam ufać ?

Dawno uważam że Hafas w obecnie nam udostępnianej wersji gwałtownie wymaga poprawek. Niezależnie od tego, ile razy się go odmaluje i przedstawi publice jako "nową wspaniałą wyszukiwarkę" ;-)

ecs1985 napisał(a):
Poczekaj Kiedyś Przyjedzie ?!?!

Tak! Pociągi jeżdżące w ustalonym takcie stanowią całkiem niezłą podstawę kolei dowożącej do aglomeracji.

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 9:41 
Oberspammer

Cytuj:
Tak jak doskonałym konstruktorem można być tylko znając tokarki, wiertarki, frezarki od strony obsługowej. Tak i boski rozkład można ułożyć jedynie znając procedury PK, sposoby na zapieczone stawki, patenty na podparcie styczników...

Trzeba było ze stowarzyszeniem techników kolei wystartować w przetargu i wygrać, albo przyjść nam z pomocą w kwestiach technicznych w trakcie badań i układaniem rozkładu. Pyszczyć i poniżać to każdy potrafi, a schylić się po łopatę nie bardzo. Kropka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 23  Następna strona