Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N gru 12, 2010 22:30 
Oberspammer

Cytuj:
Jako kolejna część dużego projektu UE, więc raczej będzie niż nie będzie.

I na Pana miejscu bym się tak nie cieszył z tego remontu. Jeśli remont będzie tak zorganizowany jak na trasie do Ciechanowa, to Pan się na stałe do samochodu przesiadziesz i nie będzie się Panu nawet chciało o kolei rozmawiać, a może nawet myśleć.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 9:31 
Oberspammer

Poprawka w sprawie punktualnosci na liniach kolejowych:
Wola-Gdańska-Ilowo (bez SKM) - 50% punktualnie, pow 3 minut 75% z spoźnionych
Wschodnia-Sochaczew - 51,3% punktualnie, pow 3 minut ok. 45% z opóźnionych (21,4% wszystkich)
Wschodnia-Skierniewice (bez SKM) - 56,7% punktualnie, pow 3 minut 43,2% z opóźnionych (18,7% wszystkich)
Zachodnia-Dęblin - 63% punktualnie, pow 3 minut 40% z opoźnionych (14,7% wszystkich)
Wileńska-Małkinia - 63,3%, pow 3 minut 49% z opoźnionych
Radom-Dęblin - 69,2% punktualnie, pow 3 minut 11,5% wszystkich
Wschodnia-Radom - 75,2%, pow 3 minut 9,2% wszystkich
Zachodnia-Siedlce (bez SKM) - 77,9%, pow 3 minut 17,3% z opoźnionych

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 9:53 
Stały Bywalec

Statystycznie to jak idę z psem na spacer to mamy po 3 nogi...

Statystyka drogi Panie jest jak piękna kobieta na plaży - wiele pokaże, ale najważniejsze ukryje.

Dlatego też wolę zdać się na praktykę drużyn konduktorskich niż na statystyczne bajki.

Ponawiam pytanie o "klucz".

czyli:
- czy dogodne przesiadki - patrz Otwock-Pruszków
- czy optymalizacja pojemności taboru do potoków - patrz Warszawa-Działdowo

Oraz pytanie za 100 pkt. na którym przystanku wyjdzie PK Poniedziałkowej relacji Skierniewice-Warszawa?

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 10:51 
Początkujący

Cytuj:
A widział Pan rozkład? 4:34, 5:04, 5:34, 5:41, 5:52, 6:04 to jest 6 czy 4 pociągi? W dodatku potem jest następny 6:11. Mogę więc zaryzykować twierdzenie, że do 6:08 jest o pół pociągu więcej ;-).

Nie doprecyzowałem. Chodziło mi o pociągi poranne z Warszawy w kierunku Grodziska i tu mamy jak byk o 2 pociągi mniej.. A nawet o 3 bo ten z zachodniej do Grodziska to na pewno świetny pomysł...

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 12:37 
Oberspammer

Cytuj:
- czy dogodne przesiadki - patrz Otwock-Pruszków
- czy optymalizacja pojemności taboru do potoków - patrz Warszawa-Działdowo

Dogodne przesiadki nie sa priorytetem dla pasażerów KM. To były zdecydowanie najmniej frekwencyjne odpowiedzi w ankietach (zwlaszcza przesiadki na inne pociągi, bo sporo było sugestii dotyczacych lepszych połączeń z komunikacją ZTM). Pasażerom najbardziej zależy na skróceniu czasu przejazdów lub zwiększeniu częstotliwosci kursowania pociągów oraz powiększeniu pojemności pociągów. Natomiast ja nie układałem personalnie rozkładu, aby stwierdzić jaki był 100% klucz jego układania. Raczej było to tak jak piszesz dla każdej linii troche co innego, ale generalnym założeniem było, że chcemy rozładować tłok w pociągach, tam gdzie on wystepował (co oczywiście może spowodować, że pojawi się on gdzie indziej, w końcu ludzie są mobilni). Na pewno w dużo mniejszym stopniu za ułożenie rozkładu jazdy odpowiadały kwestie techniczne. W sprawnie funkcjonującej spółce przewozowej kwestie techniczne powinny być daleko na drugim planie za dobrem pasażera, a wręcz obsluga techniczna powinna być dostsowywana do potrzeb realizacji rozkladu jazdy jak najbardziej korzystnego dla pasażerów. W PKP, a to przeklada się obecnie na przyzwyczajenia niektorych pracowników KM - tak nie było i nie jest.

Cytuj:
Nie doprecyzowałem. Chodziło mi o pociągi poranne z Warszawy w kierunku Grodziska i tu mamy jak byk o 2 pociągi mniej.. A nawet o 3 bo ten z zachodniej do Grodziska to na pewno świetny pomysł...

Więc ponawiam odpowiedź. Po prostu tyle ich nie potrzeba. Do 6:07 na grodzisk według starego rozkładu w każdym pociagu jeździło mniej niż 200 osób (to frekwencja całkowita, anie zapełnienie maksymalne). Tłoku nie było innymi słowy. Pociag z Zachodniej był też w poprzednim rozkładzie.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 12:46 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
... kwestie techniczne powinny być daleko na drugim planie...

Proszę w związku z tym podać średni przebieg jednostek EN57 pomiędzy techniczną koniecznością wymiany wstawek klocków hamulcowych.

Proszę podać ile wynosi niezbędny czas obsługi jednostki na stacji zwrotnej zgodnie z zachowaniem obowiązujących wymagań UTK.

Zachowanie kwestii technicznych jest w interesie pasażera - wszak lepiej jechać w tłoku niż wygodnie siedząc stać w polu.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 14:01 
Oberspammer

Cytuj:
Zachowanie kwestii technicznych jest w interesie pasażera - wszak lepiej jechać w tłoku niż wygodnie siedząc stać w polu.

Chyba po coś jest rezerwa taborowa, albo brak przewozow w okresie od godziny 0 do 4 rano? Wtedy mozna wymienić klocki, zrobic przeglad itp. Pamietajmy, że na kolei także są pewne przepisy dość anachroniczne, np: o dwóch maszynistach w składach jadacych ponad 130 km/h i należaloby po 150 latach funkcjonowania kolei zastanowić się, czy faktycznie wszystkie trzeba nadal wykonywac, aby zachować obecne bezpieczeństwo przewozów. Obiegi składów powinny byc tak ułożone, aby rozklad jazdy był nadal korzystny dla pasazera, a jednocześnie tych wymagań technicznych dotrzymać. Zasadniczo jednak obiegi skladów to zupelnie co innego niż rozklad jazdy i wcale nie muszą to byc rzeczy ściśle powiązane i stoję na stanowisku, że powinny być jak najmniej powiązane (a juz na pewno pasażer nie powinien sie nimi przejmować). Dlatego PK, wymiana wstawek klocków powinny być drugorzędne przy układaniu rozkładu jazdy.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 15:11 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
...Pamietajmy, że na kolei także są pewne przepisy dość anachroniczne,...Dlatego PK, wymiana wstawek klocków powinny być drugorzędne przy układaniu rozkładu jazdy.

Nie wiem jak Ty, ale ja wolę aby pociąg, którym jadę miał sprawne hamulce.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 15:23 
Oberspammer

Cytuj:
Nie wiem jak Ty, ale ja wolę aby pociąg, którym jadę miał sprawne hamulce.

A czy ja gdziekolwiek napisałem, że w pociągu nie należy wymieniać hamulców zgodnie z przepisami? Twierdzę, ze wymiana hamulców nie może wpływać na realizacje rozkładu jazdy, a nawet na jego układanie - nie może determinować, że np: nie bedzie cyklu, albo pociąg odjedzie godzine poźniej. Przewoźnik powinien tak zorganizować obsługę techniczna i obieg taboru, aby wykonać założony rozkład jazdy i jednoczesnie obsługa techniczna była wykonywana prawidłowo. Pasażer nie powinien z tego powodu mieć cokolwiek do tyłu w rozkładzie. Takie jest nowoczesne myślenie o usługach przewozowych. Myślenie cokolwiek rodem z gospodarki rynkowej nakierowanej na klienta, a nie klientelizm dotowanego przewoźnika.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 15:52 
Stały Bywalec

Jak na razie nie ma, aż takich rezerw taborowych, a w wymianę wstawek w trakcie jazdy nie wierzę.

Proszę zejść na ziemię.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona