Pawrzes napisał(a):
ZDM ogłosił przetarg na wymianę chodników na swój ulubiony wzór kostki betonowej Behaton na ulicach:
- Al. Krakowska odc. Łopuszańska - pętla ZTM (z wyłączeniem odcinków z nową nawierzchnią)
- Szaserów odc. Chłopickiego - Wiatraczna, str. płn
- Grochowska odc. al. Zieleniecka - Chłopickiego, str. płd
- Kazimierzowska odc. Odyńca - Madalińskiego
- Batorego odc. Św.A. Boboli - Wiśniowa
- Jagiellońska odc. Al. Solidarności - R. Starzyńskiego, str.wsch.
- Radzymińska odc. Ząbkowska - Naczelnikowska
Czy to oznacza że oprócz Jagiellońskiej możemy pożegnać się z budową ścieżek na tych ulicach ?
Witam
ZDM odpisał na moje pismo z dnia 30.07.2009r dotyczącego remontu chodników m.innymi Szaserów odc.Chłopickiego - wiatraczna str. płn. oraz przewidzianych do remontu pozostałych chodników ZDM/5512/ZTBR/497/09
cyt:
"w odpowiedzi na pana e-mail dn.30.07.2009 ZDM informuje iż podejmie działania związane z planowaniem ścieżek rowerowych "
cyt:
"której minimalna szerokość jest określona przepisami Ministra Transportu -i wynosi daw metry"
Szerokość chodnika strona północna Szaserów wynosi 2,8 - 3,5 m.wnosiłem do ZDM przy okazji remontu o dopuszczenie wspólnej drogi rowerowo pieszej oznaczonej znakami C-13/16 .Zdaniem ZDM nic na obecnym etapie nie można zrobić bo remont już w toku ,plany zatwierdzone.A przecież małymi kroczkami można zrobić więcej.I znowu kilkadziesiąt tysięcy złotych pójdzie w błoto.ZDM odsyła mnie do Inżyniera Ruchu.
To tak jakbym wybrał się na pielgrzymkę do Św.Piotra tam na górze.
Dalej w piśmie ZDM.
cyt:
"rządzenie ścieżki rowerowej w ul.Jagielońskiej ul.Jagielońskiej nastąpi na podstawie projektu technicznego i zadanie to jest przygotowywane przez Z M I D.
-nie przewidujemy urządzenia ścieżki rowerowej na ul.Radzymińskiej na odc.Ząbkowska - Naczelnikowska.
-ulica Batorego (strona północna) , Kazimierzowska i Grochowska , stanowią zaplecze parkingowe dla przyległej zabudowy.Tworzenie warunków do jazdy rowerem tymi ulicami wiązało by się z wykluczeniem możliwości parkowania , co zapewne spotkało by się z protestami społecznymi." kon.cyt.
Nic jak do tej pory nie zmieniło się i pewnie nie zmieni w urzędniczych głowach.A dyrektor ZDM tyle naobiecywała.