Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 25, 2010 16:38 
Admin

johnkelly napisał(a):
Raffi napisał(a):
Jest o tyle dobrze, że już PRAWIE się z kostki nie buduje (Marsa/Płowiecka to jeden z wyjatków).

Ale nie powiedziałbym, że jest dobrze, bo z kostki nabudowaliśmy tyle co kilka innych miast w Polsce razem. Jeszcze dłuuugo będziemy tą kostkę przeklinać.

Panowie, zepsuje wam humor - Warszawa to nie cały kraj, ani nawet nie Mazowsze.

Mnie nie zepsułeś humoru :-P Nie miej mi za złe, ale nie jestem w stanie "zbawiać" każdego miasta w kraju, ani nawet na Mazowszu. Na gościnnych występach bywałem w Białymstoku, w Szczecinie, we Wrocławiu, czy Nowym Dworze. Ale z doskoku się dobrobytu ludziom nie zrobi, nie da rady. Muszą być "lokalni", którzy będą za tym chodzili i zapewniali chociażby minimalne logistyczne zaplecze przyjezdnym (chociażby miejsce noclegu). Albo (jak w przypadku Nowego Dworu) - samo miasto musi chcieć.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 16:50 
Admin

johnkelly napisał(a):
No to jest lekki kłopot, ponieważ im głupszy urzędnik/projektant tym większej liczby pieczątek i podpisów wymaga. Dla takiego "coś tam z internetu" nie stanowi dokumentu

Brak pieczątki czy nie bycie pismem nijak się ma do merytoryki. A urzednik ma odpowiedzieć na merytorykę pisma, nie na podpis pod nim. Podpis jest tylko po to, by wiedział jaką formę grzecznościowa ma zastosować (Sz. Pan czy Sz. Pani ;-) ).

Jak się boisz wysłać gołej prezentacji, to zrób taki myk: Napisz prośbę, by zaczeli robić z asfaltu. Do tego przepisz prezentację gościom na papier, przekopiuj wykresy i podaj, że toto na podstawie takich a takich badań, zrobionych przez takich a takich ludzi. I tow szystko niech będzie załącznikiem. Załącznik podpisów mieć nie musi.

I jak ma wonty facet, czy to miało miejsce, to napisz, że se może zapytać o szczegóły i wyniki badania w biurze drogownictwa w Wawie jak ma wątpliwości. A tam Mu już wyślą prezentację, ale z załączonym pismem że były badania, na ich podstawie jest prezentacja i niech se czyta. Ich pismo będzie z pieczątkami ;-)

I niech później urzędnik u Ciebie odpowie merytorycznie na Twoje pismo z Twoją prośbą o robienie ddr z asfaltu popartą badaniami. Na pismo Twoje będzie musiał odpowiedzieć, zmusza Go KPA. I męczyć go o tą odpowiedź do skutku, by była merytoryczna. Jak nie będzie merytoryczna, pisać, że jest niemerytoryczna i niech przedstawia własne badania z innymi wynikami, albo akceptuje te. I tak do skutku.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 17:07 
Stały Bywalec

Raffi napisał(a):
Mnie nie zepsułeś humoru :-P Nie miej mi za złe, ale nie jestem w stanie "zbawiać" każdego miasta w kraju, ani nawet na Mazowszu. Na gościnnych występach bywałem w Białymstoku, w Szczecinie, we Wrocławiu, czy Nowym Dworze. Ale z doskoku się dobrobytu ludziom nie zrobi, nie da rady. Muszą być "lokalni", którzy będą za tym chodzili i zapewniali chociażby minimalne logistyczne zaplecze przyjezdnym (chociażby miejsce noclegu). Albo (jak w przypadku Nowego Dworu) - samo miasto musi chcieć.

Wiesz, ja tak w trosce o ciebie ;). Żebyś nie stracił perspektywy ;).

Raffi napisał(a):
Brak pieczątki czy nie bycie pismem nijak się ma do merytoryki. A urzednik ma odpowiedzieć na merytorykę pisma, nie na podpis pod nim. Podpis jest tylko po to, by wiedział jaką formę grzecznościowa ma zastosować (Sz. Pan czy Sz. Pani ;-) ).

Jak się boisz wysłać gołej prezentacji, to zrób taki myk: Napisz prośbę, by zaczeli robić z asfaltu. Do tego przepisz prezentację gościom na papier, przekopiuj wykresy i podaj, że toto na podstawie takich a takich badań, zrobionych przez takich a takich ludzi. I tow szystko niech będzie załącznikiem. Załącznik podpisów mieć nie musi.

I jak ma wonty facet, czy to miało miejsce, to napisz, że se może zapytać o szczegóły i wyniki badania w biurze drogownictwa w Wawie jak ma wątpliwości. A tam Mu już wyślą prezentację, ale z załączonym pismem że były badania, na ich podstawie jest prezentacja i niech se czyta. Ich pismo będzie z pieczątkami ;-)

I niech później urzędnik u Ciebie odpowie merytorycznie na Twoje pismo z Twoją prośbą o robienie ddr z asfaltu popartą badaniami. Na pismo Twoje będzie musiał odpowiedzieć, zmusza Go KPA. I męczyć go o tą odpowiedź do skutku, by była merytoryczna. Jak nie będzie merytoryczna, pisać, że jest niemerytoryczna i niech przedstawia własne badania z innymi wynikami, albo akceptuje te. I tak do skutku.

Bardziej mi chodzi o likwidację istniejących bo w moim sąsiedztwie już za bardzo nie ma gdzie ich budować. Obawiam się, że jesteś nazbyt optymistyczny w tej kwestii bo korespondencja jest kierowana do ludzi, którzy nie dotrzymują zapisów warunków technicznych i ignorują wszelkie uwagi w tym zakresie (nie, nie odpuszczam, zbieram kwity i sprawa będzie miała swój finał, jaki, zobaczymy). Jeden z moich korespondentów napisał, że "W przypadku braku pieszych na chodniku przy ul. Strzykulskiej rowerzyści mają do dyspozycji całą jego szerokość czyli 2,5m więc jest spełniona szerokość ścieżki rowerowej dwukierunkowej, która według zapisu zawartego w pkt. 2 ust. 1 §47 Rozporządzenia […] wynosi 2,0m" a ja mam jeszcze go obarczać taką abstrakcją, jak drgania? Sumienie nie pozwala mi się znęcać.

Ciekaw też jestem co na to ministerstwo infrastruktury bo ich wypowiedź miałaby jakieś znaczenie natury ogólniejszej.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 19:20 
Oberspammer

johnkelly napisał(a):
Ciekaw też jestem co na to ministerstwo infrastruktury bo ich wypowiedź miałaby jakieś znaczenie natury ogólniejszej.

MI nie zajmowało się drganiami, a za to Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych... wymienia kostkę jako jedną z dwóch nawierzcni na drogi rowerowe.
Odpowiedzieliby, że jest zgodna.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 20:48 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
johnkelly napisał(a):

MI nie zajmowało się drganiami, a za to Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych... wymienia kostkę jako jedną z dwóch nawierzcni na drogi rowerowe.
Odpowiedzieliby, że jest zgodna.

Przecież nie pytałbym ich o zgodność kostki z rozporządzeniem tylko o fakt stwierdzonego negatywnego wpływu na człowieka.

PostNapisane: Pt mar 26, 2010 6:21 
Admin

johnkelly napisał(a):
Obawiam się, że jesteś nazbyt optymistyczny w tej kwestii bo korespondencja jest kierowana do ludzi, którzy nie dotrzymują zapisów warunków technicznych i ignorują wszelkie uwagi w tym zakresie (nie, nie odpuszczam, zbieram kwity i sprawa będzie miała swój finał, jaki, zobaczymy). Jeden z moich korespondentów napisał, że "W przypadku braku pieszych na chodniku przy ul. Strzykulskiej rowerzyści mają do dyspozycji całą jego szerokość czyli 2,5m więc jest spełniona szerokość ścieżki rowerowej dwukierunkowej, która według zapisu zawartego w pkt. 2 ust. 1 §47 Rozporządzenia […] wynosi 2,0m" a ja mam jeszcze go obarczać taką abstrakcją, jak drgania? Sumienie nie pozwala mi się znęcać.

E tam sumienie, męczyć, dręczyć, jak piszą takie bzdury to wysłać do prokuratury (i mediów) nawet, że droga wykonana z naruszeniem prawa i jak widać w zamyśle zrobiona w celu łamania prawa przez rowerzystów, którzy musieliby chodnikiem. I tak nacisnąć, aż soki pójdą bokami i się nauczą :-)

PostNapisane: Pt mar 26, 2010 9:13 
Stały Bywalec

Raffi napisał(a):
E tam sumienie, męczyć, dręczyć, jak piszą takie bzdury to wysłać do prokuratury (i mediów) nawet, że droga wykonana z naruszeniem prawa i jak widać w zamyśle zrobiona w celu łamania prawa przez rowerzystów, którzy musieliby chodnikiem.

To swoją drogą, szkoda tylko, że media maja w nosie takie sensacje bo to nie warsiawka, ale...

Raffi napisał(a):
I tak nacisnąć, aż soki pójdą bokami i się nauczą :-)

...nie nauczą się. Zapewniam cię. Nie ma takiej możliwości.

PostNapisane: Pt mar 26, 2010 11:50 
Admin

Na pewno macie tam jakąś lokalna gazetę, czy media. Zawsze jakieś są.

A co do "nie nauczą się" - nie muszą. Odpowiednio duży dym, jakieś może donosy do prokuratury i góra sama ich zmieni by mieć spokój.

Choć oczywiscie wiem, że im mniejsze skupisko ludzi, tym trudniej.

PostNapisane: Pt mar 26, 2010 12:10 
Stały Bywalec

Raffi napisał(a):
Na pewno macie tam jakąś lokalna gazetę, czy media. Zawsze jakieś są.

Jedyne media u nas to kilka portali internetowych. Mój lokalny zajmuje się sensacjami w rodzaju "błędy w rozkładach jazdy lokalnej komunikacji miejskiej" tudzież innymi równie doniosłymi.

Raffi napisał(a):
A co do "nie nauczą się" - nie muszą. Odpowiednio duży dym, jakieś może donosy do prokuratury i góra sama ich zmieni by mieć spokój.

Nie zmieni :). To nie są rozbudowane struktury przez co wszyscy doskonale się znają. Wszystko się mieści w grupie kilkunastu osób, których nazwiska do znudzenia powtarzają się na listach wyborczych. Starosta ma za członka zarządu powiatu byłego wiceburmistrza mojej miejscowości a za dyrektora od dróg byłego burmistrza mojej miejscowości, w jedynie słusznej przeszłości bodajże dyrektora PGR. Chłopaki z jednej listy.

Raffi napisał(a):
Choć oczywiscie wiem, że im mniejsze skupisko ludzi, tym trudniej.

Ano.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2