Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N lut 07, 2010 8:48 
Oberspammer

MB napisał(a):
I na pewno też powiedzą, że likwidując skręt utrudniamy dojazd do P+R, a to jest wbrew polityce miasta.

To by dobrze podsumowało politykę miasta -- dużo ważniejsza jest wygoda X kierowców, być może przesiadających się do metra, niż 50*X osób już korzystających z komunikacji publicznej.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N lut 07, 2010 10:03 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Cytuj:
Pisac to się da. Nie musisz zapisywać numerów rejestracyjnych, czy marki - wystarczy kreska na kartce papieru. Ile kresek jesteś w stanie na papierze postawić w minutę? ;-)

Jeżeli chcemy liczyć wszystkich skręcających ogółem to ok. Myślałem, że chcemy też rozróżnić jakoś, kto skręca na P+R (chociaż nie wiem czy jest sens).

Ja nie twierdzę że takie liczenie będzie miało przełomowe znaczenie w sprawie, tylko że może dać ciekawe wyniki które mogą okazać się przydatne. Wyobrażałem sobie to raczej jako rzeczywiste sprawdzenie, np. przez 20-30 minut, ile samochodów z danego wlotu opuszcza teren tędy, a ile owędy. Czyli zarachowanie ścisłe, z drobną pomocą powszechnie dostępnej elektroniki. Ale nie upieram się.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 9:46 
Oberspammer

Cytuj:
Ja nie twierdzę że takie liczenie będzie miało przełomowe znaczenie w sprawie, tylko że może dać ciekawe wyniki które mogą okazać się przydatne. Wyobrażałem sobie to raczej jako rzeczywiste sprawdzenie, np. przez 20-30 minut, ile samochodów z danego wlotu opuszcza teren tędy, a ile owędy. Czyli zarachowanie ścisłe, z drobną pomocą powszechnie dostępnej elektroniki

Może na bieżąco ma te wyniki ZDM.

W ogóle to ktoś mógłby raczej oszacować (policzyć?) liczbę pieszych przechodzących tamtędy codziennie np. pomiędzy 7-8. Przydałoby mi się do prezentacji, którą niedługo będę wygłaszał, a na przyszłość do działań.

Oczywiście liczba samochodów też się przyda. Myślę, że liczbę autobusów należy wziąć z rozkładów jazdy, a liczbę wjeżdżających na P+R z pomiarów na P+R, które przeprowadzono całkiem niedawno, bo w zeszłym roku we wrześniu (dane ma miasto). Niektórzy do P+R dojeżdżają chyba jakoś od tyłu, ale tych chyba jest stosunkowo niewielu.

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 9:08 
Zielony Oszołom

http://www.zw.com.pl/artykul/455010_Zol ... uspas.html

Cytuj:
Nowy pas dla autobusów miałby się znaleźć na ul. Słowackiego w kierunku centrum – między Trasą AK a stacją metra Marymont. Wniosek w tej sprawie złożył wczoraj do Biura Drogownictwa i Komunikacji radny Białołęki Wojciech Tumasz (PO).

Dzięki temu buspasowi cenne minuty zyskaliby pasażerowie autobusów np. obleganej linii 510 z Nowodworów.

– Na tym odcinku autobusy jadące do stacji metra są nagminnie blokowane przez samochody, mimo że lewy pas jest z reguły wolny – mówi Wojciech Tumasz. – Utrudnienia dla kierowców? Będą nieznaczne. Przed skrzyżowaniem z ul. Popiełuszki auta nadal będą miały trzy pasy do jazdy na wprost i jeden do skrętu w prawo – twierdzi.

Chyba ktoś tu nie zrozumiał istoty problemu...

Hej, coś mi przyszło do głowy. Może ten pomysł pana T. da się uratować? Robiąc... śluzę autobusową:

Obrazek

Oczywiście trzeba odpowiednio ustawić cykle świateł i rozmiar śluzy. Autobusów jadących na wprost wcale nie ma tak dużo, więc gdyby miał powstać sam BUS-pas na wprost - da to jedynie nieznaczny zysk.

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 15:22 
Oberspammer

Zarówno pomysł Tumasza, jak i śluzy chybiony. Przecież problemem są kolizyjne duże potoki piesze i autobusowe wynikające ze z gruntu złego rozplanowania węzła przesiadkowego. Reszta by nie istniała bez tychże błędów.

Natomiast sądzę, że Tumasz być może chciałby pasa autobusowego i być może zakazu skrętu samochodów prywatnych w prawo przy Włościańskiej tak, aby mogły skręcić do P+R dopiero za skrzyżowaniem w Popiełuszki. To byłoby całkowite utopienie pomysłu P+R w tym miejscu, ale trudno - to ledwie z 500 osób dziennie podczas gdy pasażerów a autobusów będzie ze 40000 (na godzinę?).

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 17:54 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Zarówno pomysł Tumasza, jak i śluzy chybiony. Przecież problemem są kolizyjne duże potoki piesze i autobusowe wynikające ze z gruntu złego rozplanowania węzła przesiadkowego. Reszta by nie istniała bez tychże błędów.

Wojtku, oczywiście masz rację, ale nie przepchniemy teraz przestawienia P&R ani pętli. Próbujemy coś poradzić na takim materiale, jaki mamy do dyspozycji.

Rozpatrujemy różne opcje, aby ustalić która maksymalnie ograniczy szkody spowodowane błędnym projektem węzła. Chętnie poznam opinie na temat śluzy na tle innych, proponowanych tu możliwości.

Wojtek napisał(a):
Natomiast sądzę, że Tumasz być może chciałby pasa autobusowego i być może zakazu skrętu samochodów prywatnych w prawo przy Włościańskiej tak, aby mogły skręcić do P+R dopiero za skrzyżowaniem w Popiełuszki.

Wątpię - ŻW napisało wyraźnie: poprawa miałaby być np. dla autobusu 510.
Czyli prawie żadna poprawa, bo prosto jadą 116 i 510 (ich przejazd, moim zdaniem, nie jest problematyczny) a w korku do Włościańskiej tkwią: 110 132 508 511 E-4 E-8.
Napisałem do p. radnego email z prośbą o pełniejszą informację :-)

EDIT: no i mam odpowiedź. Niestety, propozycja p. radnego pozostawia wiele do życzenia - jakoś nie przekonuje mnie BUS-pas dla autobusów których jest w porywach 10 na godzinę i mają do dyspozycji 3 pasy, podczas gdy obok na jednym pasie musi się ich upchać ponad 3 razy tyle...
Obrazek

PostNapisane: Śr mar 10, 2010 9:11 
Admin

A ciekawe, czy nie dałoby się na tym prawoskręcie po prostu zlikwidować sygnalizacji. Piesi generalnie sobie poradzą, zwłaszcza w godzinach szczytu, gdy chodzą grupami po 100 osób ;-)

Mam wrażenie, że te światła dla pieszych tam więcej psują niż poprawiają. No i z tego co widziałem, to jednak 1/3 ludzi i tak je olewa.

Choć z drugiej strony zapewne Galas & co odmieni w odpowiedzi bezpieczeństwo przez wszystkie przypadki i się nie zgodzi.

PostNapisane: Pt mar 12, 2010 20:12 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Zarówno pomysł Tumasza, jak i śluzy chybiony.

Niestety też tak uważam. Buspas tylko do jazdy na wprost nic nie zmieni, a ze śluzą to może być tak: przed śluzą tworzy się 3x dłuższy korek samochodów niż jest teraz, przez to blokują się również ślimaki zjazdowe na i z trasy i tutaj utykają już kolejne autobusy - zanim zdołają wyjechać na górę i ominąć samochody tracą sporo czasu.

Cytuj:
A ciekawe, czy nie dałoby się na tym prawoskręcie po prostu zlikwidować sygnalizacji. Piesi generalnie sobie poradzą, zwłaszcza w godzinach szczytu, gdy chodzą grupami po 100 osób ;-)

Ale czy wtedy nie zrobi się jeszcze większy bałagan: tzn. np. piesi idą bez przerwy i blokują autobusy, potem gdy autobusy zdołają się przebić to wjeżdżają po kolei np. 3 na raz i ostatni blokuje przejście.

Mnie tymczasem ZTM odpisał na propozycję skierowania autobusów na zawrotkę przy Potockiej (co ciekawe, zgodnie z moją prośbą odpisali mi mailem:

Cytuj:
Szanowny Panie,

Odpowiadając na Pańskie wystąpienie Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie wyjaśnia, że już na początku 2008 roku wystąpiliśmy do Miejskich Zakładów Autobusowych z prośbą o zaopiniowanie planowanego uruchomienia przystanku METRO MARYMONT 01 dla linii skręcających w ulicę Potocką. Przewoźnik zaopiniował nasz postulat negatywnie, gdyż w jego opinii taka organizacja przewozów zagrażałaby bezpieczeństwu ruchu drogowego (opina MZA pismem MZA/RPP/346/2008 dnia 26 lutego 2008). Tym samym Pański postulat nie jest, przy obecnej organizacji ruchu w rejonie skrzyżowania Popiełuszki – Słowackiego, możliwy do zrealizowania.

Zdajemy sobie sprawę, że obecna organizacja ruchu w rejonie węzła METRO MARYMONT nie jest optymalna, jednak – wobec występujących ograniczeń – obecnie nie sposób jej poprawić. Każde działania – jak wydłużenie tras autobusów do innej pętli, zmiana programu sygnalizacji świetlnej – niosłoby ze sobą szereg innych niedogodności dla pasażerów, co w efekcie przyczyniłoby się do równie długiego lub nawet dłuższego niż obecnie czasu dojazdu do stacji metra przy spadku efektywności zarządzania taborem.

Nadmieniamy, że obecny sposób organizacji dowozu osiedli Tarchomin i Nowodwory do stacji metra ma charakter czasowy. Docelowe rozwiązania zostaną wdrożone po oddaniu do użytku mostu Północnego wraz ze zmianą węzła przesiadkowego na węzeł MŁOCINY.

Z poważaniem
Andrzej Franków
Koordynator Działalności Przewozowej
Zarząd Transportu Miejskiego

czyli tak jak myślałem - nic tylko trzeba poczekać na Most Północny...

PostNapisane: So mar 13, 2010 1:04 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
czyli tak jak myślałem - nic tylko trzeba poczekać na Most Północny...

Ale ten błotny "trawnik" po drodze to mogliby zaorać jeszcze przed ukończeniem Północnego... ZDM, czy kto się tym zajmuje.

Jakby jakiś alternatywny kandydat na urząd prezydenta miasta był sprytny, to zamówiłby wielki billboard na wprost oczu ludzi stojących w tych autobusach i napisał tam, komu mogą być "wdzięczni" za codzienne postoje. Ech, kiedy kampanie zaczną być merytoryczne...

PostNapisane: So mar 13, 2010 10:43 
Admin

MB napisał(a):
Cytuj:

Ale czy wtedy nie zrobi się jeszcze większy bałagan: tzn. np. piesi idą bez przerwy i blokują autobusy, potem gdy autobusy zdołają się przebić to wjeżdżają po kolei np. 3 na raz i ostatni blokuje przejście.

Dlatego napisałem, że to ciekawe, a nie, że na pewno należy to zrobić.

W tej chwili często jest tak, że pasażerowie czekają na czerwonym, gdy nie jedzie żaden autobus, a autobus czeka - gdy akurat i tak nie ma komu przechodzić przez przejście. Myślę więc, że co najmniej przegrzebanie programu sygnalizacji mogłoby znacznie pomóc.

A możliwe też, że z racji na to, że tam piesi pojawiają się raczej grupami raz na kilka minut (gdy przyjedzie autobus lub pociąg metra) niż płynnie i cały czas, zdemontowanie świateł na prawoskręcie mogłoby upłynnić ruch i autobusów i pieszych. Przy okazji geometria tego zakrętu i tak wymusza bezpiecznie powolną jazdę, więc o bezpieczeństwo się nie martwię.

Choć to oczywiście tylko teoria oparta na obserwacji zachowań ludzi, którzy i tak łażą na czerwonym, gdy nic nie jedzie - a wciśniete przez nich przyciski później zatrzymują ruch autobusów, gdy piesi już dawno przeszli. Teoria ta wymagałaby sprawdzenia w celu udowodnienia, że się sprawdzi lub nie ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona