Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt gru 05, 2014 13:04 
Początkujący

Mam baaardzo luźny i mało rowerowy pomysł dla Śródmieścia, żeby zlikwidować miejsca, w których da się zaparkować zasłaniając widoczność, np. http://tnij.org/wilcza11 lub tu http://tnij.org/poznanska1. Nie wiem tylko jak, bo najlepiej jest przebudować skrzyżowania (ale nie starczy pieniędzy), a najtaniej nastawiać na powierzchniach wyłączonych z ruchu stojaków rowerowych albo brzydkich prefabrykatów.

To nie jest żaden wielki problem, ale byłoby fajnie trochę to ogarnąć. Tylko czy zakaz parkowania przy przejściu dla pieszych nie obejmuje też parkowania rowerów?

PostNapisane: N gru 07, 2014 18:18 
Stały Bywalec

olek napisał(a):
...To może by zgłosić do BP w jakiejś mniej centralnej dzielnicy. Przy Modlińskiej na Białołęce? Kasprowicza na Bielanach?

A może wręcz odwrotnie, np. przejazd przez Zajęczą w ciągu ścieżki podskarpowej, albo dalsza jej kontynuacja koło PKP Powiśle?

W ogóle w tym miejscu na Kruczkowskiego samochody zapieprzają, bo jest 2x2, a rowerzyści i piesi muszą się tłoczyć pod wiaduktami (obydwu grup jest bardzo dużo). Koło PKP Powiśle w zasadzie są nawet trzy pasy ruchu, bo jest jeszcze osobny dla prawoskrętu. Przejazdy przez te małe uliczki wzdłuż Mostu Poniatowskiego jak najbardziej nadają się do wyniesienia.

Ogólnie widziałbym dalej do Ludnej na 1x4 Kruczkowskiego pasy rowerowe i postojowy, ale sam rejon PKP Powiśle dość ciężko przejechać.

Być może sensowna byłaby grubsza przebudowa tego terenu, ale to miejsce jest na tyle wartościowe, żeby się za nie zabrać tymczasowo.

W sumie brakuje też przejazdów równoległych do przejść dla pieszych (tzn. jak chcę jechać rowerem uliczką koło Mostu z Solca, to muszę zawracać jak samochód, a nie mogę jechać na wprost, jak pieszy). W drugą stronę, po ewentualnym dopuszczeniu pod prąd przejazd też byłby sensowny.

Jeśli chodzi o potencjalne wyniesienie przejazdów i przejść to przychodzą mi też na myśl śmieszki na Białostockiej, Namysłowskiej i Szanajcy, podobnie nowa na Chrzanowskiego, ewentualnie np. przejazd przez Miedzianą na Prostej, bądź inny analogiczny. Na Ursynowie pewnie też sporo znalazłoby się miejsc takich, no i jest jeszcze Popularna.

Swoją drogą: Na Kasprowicza teraz, żeby jadąc z Mostu Północnego dojechać do nowych dróg na Reymonta trzeba ulicę przekraczać bez sensu dwa razy (chyba, że się mylę?), bo brakuje 200m odcinków po wschodniej stronie jezdni (od Nocznickiego do Przy Agorze), bądź 200m odcinka po zachodniej stronie od Sokratesa do Wergiliusza.

Te odcinki nie są wpisane w strategii do 2020 (w przeciwieństwie do kontynuacji do Serka).

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 11:54 
Sympatyk

Pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka punktów co można zrobić dla poprawy warunków ruchu rowerowego:

Praga Północ:
- Może dla drogi rowerowej wzdłuż Starzyńskiego wyznaczenie przejazdu przez Namysłowską? Można by to rozwiązać na przykład tak (przeprowadzając drogę między drzewami), ewentualnie włączyć drogę rowerową w zatokę przystankową. Oczywiście to chyba tylko w przypadku zastosowania wspólnej blendy.
- Przejazdy rowerowe przez skrzyżowania Namysłowskiej z Darwina i z Linneusza (ciągłość drogi rowerowej wzdłuż Namysłowskiej).
- Przejazd rowerowy przez Wybrzeże Szczecińskie przy skrzyżowaniu z Kłopotowskiego (połączenie DDR i CPR).

Śródmieście:
- Coś odmiennego - malowanie krawędziowe (ewentualnie z odblaskami) na DDR łączącej Most Gdański i Międzyparkową. Obecnie po zmroku ciężko. Podobnie w niektórych miejscach na NSR.
- Małe, a cieszące drobiazgi jak tabliczki kierunkowe (na przykład kierujące na wiadukt nad torami w ciągu ulicy Andersa).
- Nie wiem kiedy wejdą przepisy dotyczące śluz rowerowych i czy możliwe będzie ich zgłoszenie, natomiast widziałbym dwie (przy ewentualnym wyznaczeniu pasów na Andersa). Tutaj rysunek.

Targówek:
- Komplet przejazdów przez skrzyżowanie Kondratowicza i Malborskiej (Miejsce pod przejazdy zostało zrobione podczas modernizacji skrzyżowania kilka lat temu).
- Przejazd przez Gilarską? (odsyłam tutaj).
- Przejazd przez Jórskiego wzdłuż drogi "technicznej" przy Radzymińskiej http://i.imgur.com/QN2ykW1.jpg i kawałek na północ łącznik tej drogi z ulicą Koniczynową.
- Można jeszcze jakieś połączenie ulicy Łabiszyńskiej z Toruńską wykonać (alternatywa dla DDR przy Głębockiej), tylko nie wiem jak. Przychodzi mi do głowy tylko raczej nierealny kontrapas na wjeździe na pętlę autobusową.
- I na koniec w nawiązaniu do przedmówców progi na Kondratowicza, a konkretnie przy skrzyżowaniu z Blokową.

Trzeba tylko wybrać, które propozycje mają sens, co może być zrealizowane szybciej np. przez dzielnice, a co naprawdę warto zgłosić do BP. Do rozpoczęcia zgłaszania został ok. miesiąc i tydzień.

PostNapisane: Wt gru 09, 2014 16:10 
Stały Bywalec

piter napisał(a):
Pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka punktów co można zrobić dla poprawy warunków ruchu rowerowego:

Praga Północ:
- Może dla drogi rowerowej wzdłuż Starzyńskiego wyznaczenie przejazdu przez Namysłowską? Można by to rozwiązać na przykład tak (przeprowadzając drogę między drzewami), ewentualnie włączyć drogę rowerową w zatokę przystankową. Oczywiście to chyba tylko w przypadku zastosowania wspólnej blendy.
- Przejazdy rowerowe przez skrzyżowania Namysłowskiej z Darwina i z Linneusza (ciągłość drogi rowerowej wzdłuż Namysłowskiej).
- Przejazd rowerowy przez Wybrzeże Szczecińskie przy skrzyżowaniu z Kłopotowskiego (połączenie DDR i CPR).

1. To chyba nie ma sensu bez dalszego ciągu i największego problemu tj. Ronda Żaba.
Całość ma być modernizowana razem z linią tramwajową, kiedy to mają pojawić się na niej priotytety dla tram. Realizacja chyba 2015-16.

2. Nie wiem czy jest sens taką rzecz do BP zgłaszać, chyba lepiej to pismem załatwić.
To jest absurd, bo oznakowanie pionowe jest takie, że są tam przejazdy, a poziome, że nie ma. Jeśli już coś robić, to należałoby się zastanowić nad całą ulicą naraz.

3. Tutaj chyba lepiej czekać i naciskać na to, żeby Wybrzeże było zmodernizowane bardziej ludzko i przypominało promenadę, a nie drugą Wisłostradę.

Jeśli chodzi o Pragę PN to wg. mnie to co można zrobić:
- małą Radzymińską
- Wileńską (odcinek Targowa-Rzeszotarskiej)
- Szwedzką
- Jagiellońską/Zamoyskiego
- kontrapas na Brzeskiej? (nie wiem czy na tą chwilę jest potrzebny)
- uspokojenie ruchu na kilku ulicach (częściowo już dzielnica to sama realizuje)

Można byłoby również ewentualnie złożyć projekt przekształcenia którejś zaniedbanej ulicy z niewielką ilością parkujących samochodów na woonerf.

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 0:27 
Początkujący

piter napisał(a):

- Coś odmiennego - malowanie krawędziowe (ewentualnie z odblaskami) na DDR łączącej Most Gdański i Międzyparkową. Obecnie po zmroku ciężko. Podobnie w niektórych miejscach na NSR.

Ja bym chętnie zgłosiła zamontowanie punktowych odblasków (jak na krawędziach dróg) we wszystkich miejscach, w których przebieg drogi w planie jest fantazyjny. To kosztuje pewnie grosze, więc jak będzie pod koniec w wynikach, to i tak zrealizują.

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 9:14 
Admin

mikeleg napisał(a):
A może wręcz odwrotnie, np. przejazd przez Zajęczą w ciągu ścieżki podskarpowej, albo dalsza jej kontynuacja koło PKP Powiśle?

Proponuję raczej poza Śródmieściem, bo w Śródmieściu będzie i tak wiele ważnych i pilnych projektów. Poza tym w Śródmieściu w większości lokalizacji oprócz szturchania się z betonem drogowym trzeba szturchać się także z betonem konserwatorskim. Jak walić głową w ścianę, to lepiej w jedną na raz.

Z podobnych powodów nie ruszałbym na razie Kruczkowskiego - docelowo przydałyby się tam zmiany, ale na razie to nie jest pierwsza potrzeba. Jak będziemy mieli 100 km pasów w Warszawie, to przyjdzie czas i na Kruczkowskiego.

mikeleg napisał(a):
Jeśli chodzi o potencjalne wyniesienie przejazdów i przejść to przychodzą mi też na myśl śmieszki na Białostockiej, Namysłowskiej i Szanajcy, podobnie nowa na Chrzanowskiego,

Ale po co? Akurat to wszystko to są śmieszki do likwidacji, a nie do topienia dalszej kasy. Poza tym Praga Północ to kolejna dzielnica, gdzie pomysłów na projekty nie brakuje.

Wynotowałem z SEWiK trochę przejazdów, gdzie nie ma sygnalizacji i autobusów, a w latach 2009-2013 były co najmniej 2 zdarzenia z udziałem rowerzystów:

PUŁAWSKA / ZAWRAT 8 (chyba że draco pociśnie kwestię jednokierunkowości tamże)
WYBRZEŻE GDAŃSKIE / BOLEŚĆ 5 (krzaki ograniczają widoczność, DDR niepotrzebnie oddala się przed przejazdem od jezdni)
SOBIESKIEGO / GIERYMSKIEGO 5 (raczej większa przebudowa, razem z Dolną)
PUŁAWSKA / ROMERA 4 (w ramach DDR do Piaseczna?)
KRAŚNICKA / PRZECŁAWSKA 4 (ciekawe, myślałem, że nikt tam nie jeździ; ale ten megaszeroki wlot faktycznie wygląda groźnie)
BANACHA / PASTEURA 3
(AL.) KEN / TELEKIEGO 3 (czy tam nie zrobili już świateł?)
SOBIESKIEGO / GOPLAŃSKA 2
POPULARNA / MIKOŁAJSKA 2 (mało miejsca)
BELWEDERSKA / PROMENADA 2
AL. UJAZDOWSKIE / MATEJKI 2
PUŁAWSKA / NIEDŹWIEDZIA 2 (w ramach DDR do Piaseczna?)
GRÓJECKA / OPACZEWSKA 2 (1 nitka, ta bez autobusu; parkowanie ogranicza widoczność na przejście i przejazd)
GÓRCZEWSKA / SYRENY 2
SOBIESKIEGO / KOSTRZEWSKIEGO 2

Z tego co wyżej najbardziej do mnie przemawia ciąg Sobieskiego - Belwederska (2 rejony Mokotowa). Górczewska też by się przydała, ale na Woli też raczej jest już więcej projektów niż chętnych do ich ciągnięcia.

piter napisał(a):
Praga Północ:

Starzyńskiego od Namysłowskiej do Żaby to ważny projekt. Problem w tym, że geograficznie leży na Pradze Północ, a korzysta z tego ciągu głównie Targówek, więc w BP sukcesu raczej nie wróżę.

PostNapisane: Śr gru 10, 2014 12:43 
Stały Bywalec

olek napisał(a):
mikeleg napisał(a):
Jeśli chodzi o potencjalne wyniesienie przejazdów i przejść to przychodzą mi też na myśl śmieszki na Białostockiej, Namysłowskiej i Szanajcy, podobnie nowa na Chrzanowskiego,

Ale po co? Akurat to wszystko to są śmieszki do likwidacji, a nie do topienia dalszej kasy. Poza tym Praga Północ to kolejna dzielnica, gdzie pomysłów na projekty nie brakuje.

W sumie racja, choć ja od razu myślałem w kontekście tego, że przejazdy są obok przejść dla pieszych, dlatego poprawiałoby to jedno i drugie.

Białostocką będziemy próbować uspokajać poza BP, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Z Szanajcy jest stosunkowo najmniejszy problem (brak autobusów), na Namysłowską nie bardzo mam sensowny pomysł, bo tam dość dużo samochodów parkuje.

PostNapisane: Pt gru 12, 2014 11:39 
Bywalec

mikeleg napisał(a):

olek napisał(a):

Wynotowałem z SEWiK trochę przejazdów, gdzie nie ma sygnalizacji i autobusów, a w latach 2009-2013 były co najmniej 2 zdarzenia z udziałem rowerzystów:

PUŁAWSKA / ZAWRAT 8 (chyba że draco pociśnie kwestię jednokierunkowości tamże)
SOBIESKIEGO / GIERYMSKIEGO 5 (raczej większa przebudowa, razem z Dolną)
PUŁAWSKA / ROMERA 4 (w ramach DDR do Piaseczna?)
PUŁAWSKA / NIEDŹWIEDZIA 2 (w ramach DDR do Piaseczna?)

Z tego co wyżej najbardziej do mnie przemawia ciąg Sobieskiego - Belwederska (2 rejony Mokotowa). Górczewska też by się przydała, ale na Woli też raczej jest już więcej projektów niż chętnych do ich ciągnięcia.

W zeszłym roku składałem projekt na wyniesienie przejść dla pieszych na Bełdanie i Smyczkowej. 3 z 4 wyniesień wydział infrastruktury mi uwalił, bo w czerwonej książeczce stoi, że wyniesienie nie może być bliżej niż 40 metrów od skrzyżowania. Mur, beton, głupota, niedasizm.
Puławska / Zawrat będę składał osobiście (a może jest ktoś chętny zająć się Wierzbnem?) wniosek o jednokierunkowość Zawratu.
Sobieskiego / Gierymskiego - przypominam, co wymyśliliśmy podczas objazdu: http://www.zm.org.pl/?a=wypadki_mokotow-14b To dobry element do projektu rowerowego na Sielcach.
W ramach ddr do Piaseczna biuro pełnomocnika nie narysowało żadnych wyniesień. Olek, czy pytałeś dlaczego?

PostNapisane: Pt gru 12, 2014 11:41 
Bywalec

Spotkanie Zielonego Mazowsza w sprawie Budżetu Partycypacyjnego na 2016 rok odbędzie się w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich na 3. piętrze, czyli w "marzyciele i rzemieślnicy" (pasuje do nas jedno i drugie określenie) 8 stycznia 2015 roku (czwartek) o godz. 17:30
Będziemy mieli do dyspozycji rzutnik, więc życzę wszystkim na święta udanego rysowania projektów.

PostNapisane: Pt gru 12, 2014 13:20 
Zielony Oszołom

Posiedziałem troche nad formatem danych z OSM i udalo mi się zrobić skrypt do wyszukiwania ulic jednokierunkowych. Jak kogoś interesują takie dane to służę pomocą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Następna strona