olek napisał(a):
johnkelly napisał(a):
Poczytałem. Z materiału wynika dla mnie "koniec" jednokierunkowych DDRiP
Nie chcieliśmy mnożyć bytów ponad konieczność - szczerze pisząc nigdzie poza Polską nie widziałem takiego tworu, a w Polsce też raczej nie ma realizacji, jednokierunkowe DDRiP to byt wirtualny.
Ależ realizacji jest pełno

. Jako ciągi dwukierunkowe

. To samo będzie z tym - 90% realizowanych tras będzie co najwyżej w tym standardzie niezależnie od faktycznych potrzeb i lokalnych możliwości. Nie piszę tego jako przytyku do waszych propozycji tylko jako wskazanie urzędniczej prozy życia.
olek napisał(a):
Cytuj:
- jak się ma do dwukierunkowego ruchu po całej szerokości ciągu zasada ruchu prawostronnego?
To znaczy? A jak się ma zasada ruchu prawostronnego np. do jezdni?
Po jezdni dwukierunkowej nie masz ruchu dopuszczonego po całej jej szerokości, co oznacza, że samochody jadące z przeciwka wyminą się po swojej lewej. Jeśli na DDPiR dopuszczasz ruch dwukierunkowy po całej szerokości ciągu możesz jechać przy lewej krawędzi ciągu, zwłaszcza gdy masz nakaz ustępowania miejsca pieszym, prócz tego może dojść do sytuacji wymijania się po prawej - czyli generalnie dochodzi do sytuacji wyłączenia zasady ruchu prawostronnego. Dlatego przepisy przewidują co najwyżej DDPIR jednokierunkową z ruchem po całej szerokości ciągu. Tak mi to przynajmniej tłumaczono.
olek napisał(a):
Cytuj:
Czy ten materiał odpowiada faktycznym zmianom w rozporządzeniach, czy też to podlega jeszcze ustaleniom?
Znaki i sygnały są mniej więcej ustalone, CzeKa (warunki techniczne znaków) - w 75%. ZTCP zostały sygnalizacja i oznakowanie turystyczne, będzie jeszcze trzeba na chwilę wrócić do śluz, co do których są dość burzliwe dyskusje w naszym gronie. Nie wiem czy chłopaki skończyli urządzenia brd, na ostatnim spotkaniu mnie nie było.
Warunki techniczne dróg są jeszcze zupełnie nieruszone i prawdopodobnie trzeba będzie sporo dopisać do propozycji zmian - rzeczy nie stricte rowerowych, ale mających duży wpływ na rozwiązania rowerowe.
Czyli rozumiem, że za bliżej niezdefiniowany czas będzie u nas "powszechnie znana" kombinacja C-16+T-22?