Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N sty 17, 2010 12:08 
Zielony Oszołom

Ilu jest z Was odważnych i w ostatnich dniach nowego roku napisało choćby do jednej instytucji odpowiedzialnej zaodśnierzanie,ruch drogowy i pieszy,czystość itp??? Nie występuje przed szereg ,wysłałem 13 pism .A dlaczego? Bo nijak nie mogę jeździć ścieżkami rowerowymi .
Miejcie świadomość iż papier i słowa na nim pisane mają ogromną moc i pomagają,zawsze,wszędzie.Zalejcie odpowiednie instytucje pismami na bolące Was tematy a na pewno da to początek nowemu a raczej już zaczętemu dziełu pod wielkim patronatem Zielonego Mazowsza i W M K .Znaczek i chwila czasu to żadne koszty.

PostNapisane: N sty 17, 2010 13:18 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
część hałd rzerzucić tam, gdzie mniej przeszkadzają, np. na miejsca parkinowe, na ktore i tak na razie nie da się wjechać

W swojej okolicy obserwuję coś wręcz odwrotnego - miejsca parkingowe są skrupulatnie odśnieżane, a przejścia dla pieszych pozostają zawalone wielkimi zaporami śniegowymi. Ew. z półmetrowym przesmykiem.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N sty 17, 2010 13:20 
Stały Bywalec

marek.slon napisał(a):
Zwróćcie też uwagę, że zima dokonała tego, na co ratusz nie potrafił się nigdy zdobyć: faktycznie ograniczyła liczbę dostępnych (legalnych i nielegalnych) miejsc parkingowych w Śródmieściu.

Właśnie wczoraj miałem podobną konstatację w Śródmieściu. Przy czym ja bardziej zwróciłem uwagę na to, że w wielu miejscach kierowcy przestali parkować na chodnikach (bo nie da się na nie wjechać). I co? I nic. Parkują na jezdni. I co? I nic. Paraliżu nie ma, inne auta i autobusy przejechać mogą (nie wspominam oczywiście o skrajnych sytuacjach, jak na Placu Zbawiciela, ale na debili i debili parkujące na torowisku jest tylko jeden sposób). Czyli da się.

To jest doskonały dowód na to, że gdyby natychmiast wprowadzić zakaz parkowania na chodnikach, wcale nie doszłoby do końca świata. Być może trzeba by część ulic przerobić na jednokierunkowe, na innych zwęzić jezdnie (Odyńca! Chełmska!), ale można to sobie wyobrazić.

W takich sytuacjach, jak wczoraj, zawsze najbardziej żałuję, że nie ma przy mnie decydentów - osób, którym mógłbym paluszkiem pokazać: Voilá!

PostNapisane: N sty 17, 2010 13:44 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
Przy czym ja bardziej zwróciłem uwagę na to, że w wielu miejscach kierowcy przestali parkować na chodnikach (bo nie da się na nie wjechać). I co? I nic. Parkują na jezdni. I co? I nic. Paraliżu nie ma
Dokładnie. Ulice lokalne same zrobiły się "jednokierunkowe", i jak widać działa to nawet, gdy ruch w praktyce jest dwukierunkowy - w razie potrzeby samochody się wyminą, przepuszczą itp. A na wielu chodnikach, mimo zwałów śniegu, jest szerzej niż latem - bo nie ma zastawiających je samochodów.

PostNapisane: N sty 17, 2010 13:46 
Oberspammer

grzcie2083 napisał(a):
Ilu jest z Was odważnych i w ostatnich dniach nowego roku napisało choćby do jednej instytucji odpowiedzialnej zaodśnierzanie,ruch drogowy i pieszy,czystość itp??? Nie występuje przed szereg ,wysłałem 13 pism .A dlaczego? Bo nijak nie mogę jeździć ścieżkami rowerowymi .
Miejcie świadomość iż papier i słowa na nim pisane mają ogromną moc i pomagają,zawsze,wszędzie.Zalejcie odpowiednie instytucje pismami na bolące Was tematy a na pewno da to początek nowemu a raczej już zaczętemu dziełu pod wielkim patronatem Zielonego Mazowsza i W M K .Znaczek i chwila czasu to żadne koszty.

Też nie są to koszty niezbędne, bo ja np. swoje pisma wysyłam mailem

axxenfall napisał(a):
marek.slon napisał(a):
część hałd rzerzucić tam, gdzie mniej przeszkadzają, np. na miejsca parkinowe, na ktore i tak na razie nie da się wjechać

W swojej okolicy obserwuję coś wręcz odwrotnego - miejsca parkingowe są skrupulatnie odśnieżane, a przejścia dla pieszych pozostają zawalone wielkimi zaporami śniegowymi. Ew. z półmetrowym przesmykiem.

Pozdrawiam,
Maciek

Takie półmetrowe przesmyki powstają w wielu miejscach w wyniku wydeptania przez pieszych, a nie jakiejkolwiek działalności niezbyt odpowiedzialnych służb.
Są zresztą bardzo niebezpieczne, bo dwóch pieszych się w nich nie minie i może nie być możliwości w porę ewakuować się z przejścia :!:

PostNapisane: N sty 17, 2010 18:59 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Takie półmetrowe przesmyki powstają w wielu miejscach w wyniku wydeptania przez pieszych, a nie jakiejkolwiek działalności niezbyt odpowiedzialnych służb.
Są zresztą bardzo niebezpieczne, bo dwóch pieszych się w nich nie minie i może nie być możliwości w porę ewakuować się z przejścia

Masz rację i jej nie masz.

Tzn. "nie jakiejkolwiek działalności niezbyt odpowiedzialnych służb" -- zgadza się, służby (np. na Nowym Świecie) olały dokumentnie. Teraz zaczyna się coś dziać, jak już śnieg został ubity i w wyniku niskiej temperatury zamienił się w lód. Czyli tam, gdzie wystarczyłaby miotła, trzeba obecnie łoma. Ewentualnie -- pamiętam, jak dawny cieć u mnie na podwórku miał taki sprzęt specjalistyczny -- kij jak od miotły, z osadzonym na nim poprzecznym ostrzem -- coś, jak miniatura łopaty, o szerokości jakichś 12-15cm. Tym rozbijał lód przyklejony do chodnika.

Piesi przejść muszą i np. na NŚ wydeptali ścieżki pomiędzy:
a.) Wałem śniegu, usypanym wzdłuż krawężnika (na chodniku!) przez pługi.
b.) Kupami śniegu, usypanymi dookoła przystanków przez firmę, odśniezającą przystanki na zlecenie ZTM.
c.) Kupami sniegu, usypanymi przez cieciów posesji.

Oczywiście państwo cieciostwo nie wpadną na pomysł, żeby zrobić przebicie przez popługowy wał śniegu na przejście dla pieszych -- bo "jezdnia to już nie mój zakres". Inne służby takoż.
"Są zresztą bardzo niebezpieczne, bo dwóch pieszych się w nich nie minie i może nie być możliwości w porę ewakuować się z przejścia"
Potwierdzam: Niedawno rzuciłem się tygrysem w ramiona jakiemuś moherowi, :lol: uciekając z przejścia dla pieszych przed taksówką. A że moher zakorkował przesmyk (wydeptany na szerokość jednego buta) w wale śnieżnym, odgradzającym przejście dla pieszych od chodnika, to musiałem ewakuować się w tak niegodny sposób. :wink:
Ale był wrzask... :lol:

<edit>
BTW, byłem dzis w IKEA. Chodniki i parking -- odśnieżone. A kupy śniegu na parkingu -- wysokości półtora piętra. Czyli można. I to jest zaleta odśnieżania maszynowego -- przejście będzie szerokości maszyny, bo węższe być nie może (np.na jedną szuflę), a usypać można nie tylko na wysokość wyrzutu łopatą, ale na ile sięgnie spycharkoładowarka.
Szwedzi w odśnieżaniu mają pewna praktykę... I pewnie sporządzając budżet, nie liczą, że "zima będzie lekka i bezśnieżna" :wink:

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 20:27 
Oberspammer

Buhahahahaha! :lol:
Cytuj:
PAP, KLe/18:46
Gwoździe w walce z oblodzonymi chodnikami
Napastników było czworo, a akcję przeprowadzili tak szybko, że zdołali rozpłynąć się w tłumie, zanim na miejsce przyjechała milicja i zaalarmowana ogromnymi kłębami czarnego dymu straż pożarna.

W rozesłanym mediom komunikacie młodzi ludzie poinformowali, że należą do organizacji "Autonomiczny Sprzeciw" i "Czarny Komitet".

Wyjaśnili, że zaatakowali kijowski ratusz, walcząc o prawo do "normalnego poruszania się po ulicach". Wyrazili opinię, że miejscy urzędnicy, zaoszczędzone na sprzątaniu śniegu pieniądze wkładają do własnych kieszeni.

Rozpowszechnionemu w prasie komunikatowi towarzyszyły zdjęcia, na których młodzi ludzie w maskach widnieją na tle zadymionego wejścia do ratusza.

- Mieszkam w Kijowie kilka lat, ale takiej sytuacji tu jeszcze nie widziałam. Moim zdaniem w mieście powinno się ogłosić stan wyjątkowy. Poruszanie się po oblodzonych chodnikach przypomina koszmar, nie mówiąc już o jeździe samochodem. Drogi, na których zwykle są dwa pasy, z powodu nie zbieranego śniegu, mają tylko jeden pas ruchu - powiedziała PAP Anna z Polski, która pracuje w jednej z kijowskich firm.

Tymczasem kijowscy urzędnicy przyznają w swych komunikatach, że sytuacja z oczyszczaniem miasta nie jest zadowalająca, w związku z czym mają zamiar "podjąć kroki, zmierzające do jej poprawy".

Jednym z kroków jest zaangażowanie do odśnieżania... studentów. Jak zapowiedział cytowany w kijowskich mediach naczelnik miejskiego wydziału ds. sytuacji nadzwyczajnych Witalij Pszenyczny "będą oni uprzednio poinstruowani co do charakteru zadań, które przed nimi stoją, oraz otrzymają odpowienie narzędzia".

Wiktor Pyłypyszyn, szef dzielnicy Szewczenkowskiej w centrum Kijowa organizuje ze swej strony społeczny czyn odśnieżania miasta. Odbędzie się on w piątek, a zaproszenie do udziału w akcji przesłano... urzędnikom państwowym, pracownikom placówek oświatowych i medycznych oraz pracownikom dzielnicowych przedsiębiorstw komunalnych.

W ciągu minionych czterech tygodni do kijowskiego pogotowia ratunkowego zgłosiło się 5,5 tys. osób, które doznały różnych kontuzji, wywołanych upadkami na oblodzonych chodnikach.

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 20:50 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Są zresztą bardzo niebezpieczne, bo dwóch pieszych się w nich nie minie i może nie być możliwości w porę ewakuować się z przejścia

ZOM w odpowiedzi na moje pismo stwierdził, że odśnieżanie przejść dla pieszych należy do obowiązków zarządców budynków (!), tak samo jak chodników o ile te przylegają bezpośrednio do nieruchomości. Niemniej wielkie zwały pozostawione przez odśnieżarki uliczne ZOM zdecydował się usunąć i usunął, jak też stwierdził, że po przyszłych płużeniach będzie odśnieżał przejścia do 2m od skrajni jezdni. Wreszcie da się przejść przez ulicę. Zachęcam więc do zgłaszania podobnych nieprawidłowości do ZOM... lub SM. Ciekaw jestem, czy dadzą wiarę, że to zarządca budynku powinien odśnieżać przejście dla pieszych :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 12:03 
Zielony Oszołom

Dziennikarze zrobili prowokację (chyba! bo trudno uwierzyć, że są aż tak dziecinni i naiwni...), a ZOM fantazjuje o współdziałaniu i pracy na rzecz wspólnoty w USA i Skandynawii, oraz krytykuje "roszczeniowe postawy i same żądania" Polaków.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... iej__.html

Cytuj:
"A co wy, Kowalska/Kowalski zrobiliście, żeby śniegu było mniej i wszystkim łatwiej żyło się w stolicy"? Nie wykręcajcie się tylko obywatelko/obywatelu płaceniem podatków. Te wasze parę złotych przestaje wystarczać, bo opady tej zimy są obfite, a budżet walki z zimą ograniczony i przecież nie z gumy. Tylko cztery dni usuwania skutków najgorszej śnieżycy w styczniu pochłonęło aż 12 mln zł.

Pomysł jest prosty. Każdy w drodze do domu zgarnia do toreb trochę śniegu. Donosi do mieszkania, wrzuca do WC. Śnieg topnieje. Spływa do rur. Problem z głowy. Sukces zależy tylko od tego, jak długi będzie łańcuch ludzi dobrej woli.

- Przypuszczam, że gdyby ktoś rzucił takie hasło w USA, Kanadzie czy Skandynawii, taka akcja mogłaby się udać. I mieszkańcy zabieraliby ze sobą nawet po kilka reklamówek śniegu. Tamtejsze społeczności są bardziej nastawione na współdziałanie, pracę na rzecz wspólnoty, nie mają takich roszczeniowych postaw i samych żądań. Chodzi przecież o to, żeby wszystkim się łatwiej żyło - przekonuje Iwona Fryczyńska, rzeczniczka Zarządu Oczyszczania Miasta (ZOM).

/.../

Dlatego rzucamy hasło tym razem nie "hej, szable w dłoń", ale torby w dłoń. I do WC z najbliższą pryzmą.

A może poszukajmy wzorców (znowu) na wschodzie? W nie wiem ilu studentów ma być zagonionych do odśnieżania w Kijowie, ale w Warszawie jest ich ponoć paręset tysięcy. :twisted:

PostNapisane: Wt sty 26, 2010 22:59 
Oberspammer

W rejonie skrzyżowania ul. Modlińskiej z ul. Prząśniczek, którego dotyczyła skarga napisana przez mnie do Biura Infrastruktury odśnieżono drogę rowerową :!:
Obrazek

W miejscu w tle, którego nie dotyczyła skarga już nic nie zrobiono, ale jak widać skargi do Biura Infrastruktury są skuteczne:
Obrazek

A poniżej moje pismo dla porównania i jako przykład do wykorzystania (ja wysłałem je mailem):
Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 26  Następna strona