johnkelly napisał(a):
Skąd to masz? W przepisach znalazłem tylko jednokierunkowe 2,5m.
Zgadza się, nie ma formalnego zapisu tych 3m dla ciągu pieszo-rowerowego, a tym bardziej 4m.
Z mojej skromnej wiedzy i jeszcze skromniejszej praktyki wynika, że powszechnie (przynajmniej w Warszawie) przyjmuje się 3m na zasadzie logicznego wnioskowania co do ewidentnie brakującej pozycji w $47 rozp. o "warunkach technicznych":
Cytuj:
§ 47. 1. Szerokość ścieżki rowerowej powinna wynosić nie mniej niż:
1) 1,5 m - gdy jest ona jednokierunkowa,
2) 2,0 m - gdy jest ona dwukierunkowa,
3) 2,5 m - gdy ze ścieżki jednokierunkowej mogą korzystać piesi.
johnkelly napisał(a):
W Krakowie i Rumii się udało, ale jak chcesz.
Tak jak napisałem - dla chcącego nic trudnego. We Wrocławiu na kilku ulicach dopuszczono ruch rowerów pod prąd, mimo gęstego parkowania po obu stronach ulicy - kwestia dobrej woli. W Warszawie się tej dobrej woli nie spodziewam, ale jak będzie konieczność - spróbujemy.
johnkelly napisał(a):
Tylko, że opisany przez Tarciu [...]
olek napisał(a):
W przypadku propozycji Tarciu [...]
Tak na marginesie - moją ksywkę się odmienia. W tym przypadku - Tarcia

olek napisał(a):
O ile się orientuję, Inżynier Ruchu nie ma mocy wydawania jakichkolwiek zgód na odstępstwa (hmm, ewentualnie od odległości od torów kolejowych, jeśli delegowano do niego kompetencje starosty).
Zapewne tak jest, to samo powiedział mi pan z ZDM - że odstępstwa i tak będzie mogło udzielić tylko ministerstwo. Żałosne to jest, ale cóż...
olek napisał(a):
wymóg max 450 pieszych na godzinę pochodzi z tzw. Czerwonej Książeczki [...] od której nie przewidziano ŻADNYCH możliwości uzyskania odstępstwa.
Jesteś w stanie powiedzieć, gdzie zapis o możliwości uzyskania odstępstw powinien być zamieszczony (gdyby był)? Tzn. na jakiej podstawie stwierdzić, czy od danej ustawy/rozporządzenia można uzyskać odstępstwa, czy nie?
olek napisał(a):
Jedyny punkt zahaczenia może być taki, że rozporządzenie nie specyfikuje czy chodzi o natężenie średnie, czy chwilowe, czy jeszcze jakieś inne.
Jest to jakiś pomysł, ale będzie wymagał dobrej woli ze strony ZDM. Dopisuję do listy "rezerwowej".
olek napisał(a):
Można ewentualnie pojechać po bandzie innowacyjności i zrobić ciąg pieszo-rowerowy / strefę pieszą z dopuszczonym ruchem rowerów tylko w określonych godzinach, kiedy ruch pieszy jest mniejszy.
To już jest kosmos, ale... jest odnotowany.
olek napisał(a):
Komplet danych o zdarzeniach drogowych ma warszawski ZDM, nie rozumiem dlaczego Cię odesłali do Policji.
Nikt mnie nie odsyłał, to były moje luźne domysły. Zatem znam już adres.
W poniedziałek ma być wizja lokalna z udziałem m.in. przedstawiciela IR i WTRiKP, ja również tam będę - zobaczymy, jak pójdzie.