Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 11, 2009 12:15 
Oberspammer

http://www.polskatimes.pl/warszawa/92358,zaplanuj-swoja-trase-w-telefonie,id,t.html

Grzegorz Bruszewski napisał(a):
Podróżujących pociągami warszawiaków i odwiedzających stolicę turystów czeka nie lada ułatwienie.

Telekomunikacja Kolejowa uruchomiła w niedzielę internetową wyszukiwarkę i aplikację w telefonie komórkowym, które podpowiedzą nam, jak po opuszczeniu pociągu dogodnie dojechać w wybrane miejsce w Warszawie. Nad podobnym rozwiązaniem pracuje też Zarząd Transportu Miejskiego. To nie wszystko - w połowie roku za pomocą komórki będziemy mogli zarezerwować miejsce i kupić bilet na podróż pociągiem.

Od niedzieli warszawiacy mogą korzystać z przygotowanej w ramach unijnego programu System Informacyjny Obsługi Transportu Kolejowego witryny Sitkol.pl. Pieczę nad nią ma Ministerstwo Infrastruktury. Wchodząc na stronę http://rozklad.sitkol.pl lub uruchamiając w telefonie komórkowym aplikację WAP i adres http://h2g.sitkol.pl lub http://mobile.sitkol.pl, dowiemy się, jak zaplanować swoją podróż pociągiem i skoordynować ją z miejską komunikacją.

Wpisując nazwę ulicy, numer domu lub punkt docelowy (np. Zamek Królewski czy Centrum Zdrowia Dziecka), zobaczymy na ekranie komunikat z wszystkimi możliwymi rozwiązaniami komunikacyjnymi, nazwami i numerami przystanków, a nawet informacjami, ile zajmie nam pokonanie poszczególnych etapów podróży. Otrzymamy również wizualizację swojej trasy w wersji cyfrowej.

(...)

Podobne rozwiązanie szykuje też ZTM, ale jak mówi Igor Krajnow, rzecznik spółki, jest za wcześnie na zdradzanie szczegółów. - Pracujemy nad nową przeglądarką, która ułatwi życie pasażerom - potwierdza jedynie.

Pojawi się ona zarówno na stronach ZTM, jak i w telefonach komórkowych. Wszystko w ramach unijnego programu Caprice, którego budżet wynosi 180 tys. euro i który pokrywa 85 proc. wydatków związanych z wprowadzeniem nowego systemu. Podobny doskonale sprawdza się np. w Berlinie, który, jak mówią urzędnicy z ZTM, jest partnerem spółki i "wzorem do naśladowania".

Systemy ZTM i Sitkol będą zintegrowane. Informacje, które otrzymają pasażerowie, będą uwzględniały opóźnienia pociągów i autobusów, ale też remonty i objazdy.

Kolejna rewolucja czeka warszawiaków w systemie sprzedaży biletów kolejowych. - Przygotowaliśmy już aplikację, dzięki której będzie można zarezerwować bilet wraz z miejscówką - zdradza Alicja Kozłowska z Telekomunikacji Kolejowej. Obecnie trwają rozmowy z przewoźnikami, którzy mieliby włączyć się do projektu.

Dzięki temu wystarczy, że podamy numer wybranego pociągu, godzinę odjazdu oraz rodzaj miejsca (dla palących lub niepalących), zarezerwujemy bilet i zlecimy przelew pieniędzy. Przy kontroli będzie trzeba pokazać konduktorowi komunikat zwrotny, który otrzymamy po zakupie. Usługa ma być dostępna na przełomie czerwca i lipca. ...

Cuda, panie, cuda...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 23:02 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Wchodząc na stronę http://rozklad.sitkol.pl lub uruchamiając w telefonie komórkowym aplikację WAP i adres http://h2g.sitkol.pl

Yay! Jeszcze jedno wcielenie starego dobrego Hafasa, radujmy się! Wstydziliby się już mydlić oczy, jaki to nowy cudowny system zrobili (...Niemcy).

Sprawdźmy, czy to "Metro" faktycznie działa (jest ikonka!). Wynajdzie trasę dla pana Piotra taką jak ja? (patrz: viewtopic.php?f=2&t=957#p6097 )

...nie. Każe mu jechać na Wolę i iść pieszo do Zachodniego.

Polecam sprawdzenie trasy z Warszawa Gdańska do Warszawa Śródmieście PKP. Ubaw po pachy. (jutro na godz. 10 przed południem system proponuje nam 48-minutową podróż krajoznawczą. na 10:20 jest jeszcze ciekawiej - autobusem 500 do Centralnego, stamtąd pospiesznym - serio! - do Zachodniego, i z powrotem SKMem. Za to tylko 44 minuty ;)

Cytuj:
Dzięki temu wystarczy, że podamy numer wybranego pociągu, godzinę odjazdu oraz rodzaj miejsca (dla palących lub niepalących), zarezerwujemy bilet i zlecimy przelew pieniędzy. Przy kontroli będzie trzeba pokazać konduktorowi komunikat zwrotny, który otrzymamy po zakupie. Usługa ma być dostępna na przełomie czerwca i lipca. ...

Ale nie podano, którego roku. ;-)
A gdzie będzie moża znaleźć te numery wybranych pociągów?

Przypomina mi to rozwiązanie z (chyba już nieistniejącymi) automatami biletowymi KolMazu na PKP Śródmieście - zamiast wstukać w automat nazwę stacji (jak wskazywałby rozsądek), wstukiwało się... numerek. Który trzeba sobie najpierw odczytać na wielkiej tablicy wywieszonej obok automatu. Wygoda że hej!

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 10:41 
Zielony Oszołom

Wygląda na to, że autobuser ma nową, mocną konkurencję. http://warszawa.jakdojade.pl/

Przede wszystkim liczba różnych opcji (tylko niskopodłogowe, najszybsze połączenie, najwygodniejsze połączenie) jest dość imponująca. Chwilę się tym bawiłem i wypluwało bardzo sensowne połączenia. Nie testowałem w kierunku pociągów.

Aha, najważniejsza sprawa, odsyła do tego serwisu oficjalna strona ZTM.

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 10:44 
Oberspammer

A znalazłeś sposób, żeby pokazywał *różne* trasy między dwoma punktami? W starej, tekstowej i ospałej wyszukiwarce połączeń ZTM lubiłem to, że miało się spory wybór -- w tej zawsze wyskakuje mi jedna trasa.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 11:02 
Zielony Oszołom

Mnie nie. Przy wyszukiwarce są takie 3 pola do zaznaczenia (połączenie wygodne, normalne, najszybsze) i one zasadniczo wpływają na kalkulację trasy. Jak zaznaczysz najszybsze, to system wyliczy trasę, gdzie ewentualnie będziesz musiał trochę podejść na piechotę, ale będzie szybsza. Jak zaznaczysz wygodne, to postara się wyszukać połączenie z jak najmniejszą liczbą przesiadek. Na połączeniach, które sprawdzałem, działało dobrze.

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 13:01 
Zielony Oszołom

Ba, jest tam więcej dostępnych opcji - np. unikanie konkretnych linii, środków transportu, itd. Nawet działa.

Szkoda że z kolei uwzględniono jedynie SKM, a KM w zakresie obowiązywanie wspólnego biletu - już nie. Mam nadzieję, że to przejściowy problem.

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 21:29 
Zielony Oszołom

No dobra, dziś przetestowałem jakdojade.pl w praktyce i cały dzień poruszałem się zaplanowanymi przez system połączeniami. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony (choć to trochę niezależne od systemu). Otóż, wszystkie pojazdy przyjechały na przystanek punktualnie co do minuty (sic!). Wszystkie przesiadki odbywały się komfortowo, trzeba było poczekać max. 4 minuty. Co więcej, po raz pierwszy udało mi się pokonać trasę z uczelni do domu w 25 minut, a zazwyczaj potrzebuję 40. Skorzystałem z połączenia zaproponowanego przez system i zadziałało. Co więcej, przesiadka odbyła się na wspólnym przystanku tramwajowo-autobusowym. Kurde, normalnie jakbym nie był w Warszawie.

Z wad, to zauważyłem, że system jako połączenie "wygodne" potrafi zaproponować przesiadkę, gdy trzeba przesiąść się np. na moście Poniatowskiego i zejść po schodach na dół na przystanek przy Wisłostradzie.

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 22:07 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
system jako połączenie "wygodne" potrafi zaproponować przesiadkę, gdy trzeba przesiąść się np. na moście Poniatowskiego i zejść po schodach na dół na przystanek przy Wisłostradzie.

No co się czepiasz? Jakby trzeba było iść po schodach w górę, to by pokazał jako "niewygodne".

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 23:17 
Zielony Oszołom

U mnie [jakdojade.pl] usilnie nie chciał dzisiaj działać z komórki przez operę mini i w końcu poczyniłem spacer przez zachodnią część Pola Mokotowskiego (teraz pan ma relaks). W sumie spacer też przyjemny.

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 8:16 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):
No co się czepiasz? Jakby trzeba było iść po schodach w górę, to by pokazał jako "niewygodne".

Wydaje mi się, że skomentowałeś post, który napisałem, zanim wprowadzono tę funkcję :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona