Autor Wiadomość
PostNapisane: So paź 03, 2009 9:08 
Admin

W związku z przygotowanym opracowaniem na temat wypadków z udziałem rowerzystów oraz pojawiającymi się wątpliwościami co do precyzji danych zawartych w tzw. kartach zdarzenia drogowego, mam prośbę do osób, które w okresie od 1.01.2006 do 31.12.2008 uczestniczyły lub były świadkiem zdarzenia drogowego z udziałem rowerzysty (wypadku lub kolizji), o nadsyłanie możliwie szczegółowych relacji z przebiegu, okoliczności i rozstrzygnięcia zdarzenia.

Uwaga: zdarzenia musiały zostać zarejestrowane przez policję - w wyniku wezwania lub późniejszego zawiadomienia. Jeśli np. rowerzysta od razu dogadał się z kierowcą co do pokrycia kosztów centrowania albo kierowca machnął ręką na porysowany lakier, to zdarzenia w ewidencji nie będzie i nie ma z czym porównać opisu. Ale jeśli sprawca uciekł i go nie wykryto, a wezwano policję, to już tak.

Interesują mnie następujące informacje - nie jest oczywiście konieczne podawanie wszystkich, jeśli jakiejś się nie pamięta lub wstydzi:

- możliwie dokładny czas (dzień, godzina) i lokalizacja (ulica i nr domu, skrzyżowanie) zdarzenia

- rodzaj zdarzenia - np. zderzenie boczne / tylne / czołowe, najechanie na pieszego, najechanie na słup itp.

- charakterystyka miejsca zdarzenia - np. ścieżka rowerowa, przejście dla pieszych przez jezdnię, przejście dla pieszych przez ścieżkę, most, wiadukt, ostry zakręt, wyjazd z parkingu, spadek / pochylenie, sygnalizacja świetlna itp.

- opis przebiegu wypadku - np. "jechałem prosto jezdnią, gdy drogę zajechał mi samochód z naprzeciwka skręcający w lewo, nie wyhamowałem i uderzyłem w drzwi"

- stan nawierzchni (sucha / mokra / kałuże, równa / koleiny / dziury, zanieczyszczona piachem / liśćmi itp.)

- oświetlenie - światło dzienne / półmrok / noc i droga oświetlona / noc i droga nieoświetlona

- warunki atmosferyczne - dobre / pełne zachmurzenie / oślepiające słońce / silny wiatr / deszcz / śnieg / mgła / itp.

- ewentualne odniesione obrażenia i sposób ich stwierdzenia - np. siniaki / złamanie / wstrząs mózgu, "po wypadku pojechałem karetką do szpitala, gdzie zatrzymano mnie na noc" / "na drugi dzień zaczęło mnie boleć, więc poszedłem na ostry dyżur"

- rozstrzygnięcie policji - np. "dostałem mandat z art. x ustawy y, (nie) przyjąłem, a kierowca pouczenie"

- inne istotne

Opisy te posłużą:

- wyrywkowej weryfikacji precyzji danych pozyskanych z istniejących kart zdarzeń drogowych,

- identyfikacji problemów z interpretacją i wykonaniem obowiązujących instrukcji ich wypełniania

Opisy lub ich fragmenty - bez jakichkolwiek danych osobowych - mogą zostać opublikowane w opracowaniu na temat bezpieczeństwa ruchu rowerowego.

PostNapisane: Pt paź 09, 2009 11:49 
Bywalec

wiecej niz tu:
viewtopic.php?f=1&t=13
to juz nie dodam

PostNapisane: Pt paź 09, 2009 17:25 
Admin

ragozd napisał(a):
wiecej niz tu:
viewtopic.php?f=1&t=13
to juz nie dodam

A może chociaż dzień i godzinę zdarzenia? Bo dnia i godziny rozprawy sądowej to nie mam w bazie danych.

Warunków atmosferycznych i oświetlenie też w zacytowanym wątku nie znalazłem.

Rozumiem, że od lutego 2007 sprawa nie posunęła się do przodu? Nie było żadnego rozstrzygnięcia?

PostNapisane: N paź 11, 2009 11:14 
Zielony Oszołom

Moja relacja jest tu: http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=808&p=3374&hilit=konsekwencje+prawne#p3374
Dokładniejszy opis w policyjnym protokole, po takim czasie niewiele potrafię dodać z pamięci - może tyle, że było ciemno i nie padał deszcz, miałem oświeltenie z przodu i z tyłu i jaskrawą seledynową kurtkę z elementami odblaskowymi.
Mimo, że na wezwany patrol czekałem godzinę, przyjechali bez formularzy (tłumaczyli, że jadąc na motorze trudno im zabrać parę kartek A4..) i nie mogli na miejscu sporządzić szkicu sytuacyjnego. Zrobili to potem z pamięci i błędnie: narysowali, że wjeżdżałem na skrzyżowanie od strony Bielan, przy stacji benzynowej, a w rzeczywistości jechałem z przeciwnej strony i kolizja zdarzyła się na przeciwległym krańcu skrzyżowania. Była to więc typowa sytuacja, w której kierowca skręcał w prawo i patrzył tylko w lewo.
Protokół przesłuchania świadka sam dyktowałem i uważnie czytałem przed podpisaniem, więc powinno wszystko być w porządku, błędny szkicy sytuacyjny został skorygowany. Jeśli coś by się nie zgadzało lub potrzebne byłyby jakieś numery sprawy, to daj znać.

PostNapisane: Pn paź 12, 2009 13:21 
Bywalec

ha - znalazlem. 28 czerwiec 2006, Pogoda idealna, cieplo, slonce, ok 8-9 rano, w drodze do pracy.
Niestety nie dostalem zadnego info czy i jak rozprawa sie zakonczyla od tamtej pory