Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt kwi 17, 2009 8:34 
Bywalec

Nowy program w radiu TOK FM
Cytuj:
http://www.tok.fm/TOKFM/1,89187,6496893,Skolowani.html
SKOŁOWANI
Sobota godz. 19:00, prowadzą Agata Kowalska i Krzysztof Woźniak
W programie spróbujemy zażegnać (lub chociaż wyhamować) odwieczny konflikt pomiędzy rowerzystami a kierowcami. Specjalistów zapytamy o pomysły na poprawienie bezpieczeństwa rowerzystów a tym samym bezpieczeństwa na drodze. Osoby znane i lubiane poprosimy o wyjawienie, jak im się jeździ na rowerze po mieście. Sprawdzimy również jak wygląda sytuacja rowerzystów w innych

Mam nadzieję na pozytywne rozczarowanie.

Szkoda że TVN Warszawa zwłaszcza w programie "Ulice" tworzy wirtualną sytuację że transport w mieście to tylko i wyłącznie samochód osobowy.

Na moje uwagi przemiły redaktor Radzikowski odpowiedział zabawnie:
Cytuj:
Na wstępie dziękuję serdecznie za mail. Wielokrotnie poruszamy temat komunikacji miejskiej jako alternatywy dla przejazdu własnym samochodem. Niestety jak pokazuje praktyka Warszawiacy tak czy inaczej wolą własne auta niż (niestety często wątpliwej jakości) środki komunikacji miejskiej. Dlatego też główny nacisk kładziemy na sytuację z punktu widzenia kierowcy. To jednak także daje dużo pożytecznych informacji pasażerom komunikacji miejskiej. Korki, zatory czy wszelkiej maści zdarzenia drogowe mają bezpośredni wpływ na to jak podróżujemy choćby autobusami. Argument o 60% podróżujących komunikacją jest poza dyskusją, jednak pozostaje 40% społeczności, która podróżując samochodami kreuje rzeczywistość na warszawskich ulicach. Stąd też taki a nie inny jest ten serwis.

Co do opinii to bardzo się cieszę, że Pan ją wyraził i ma Pan do niej pełne prawo. A swoją drogą marzy mi się sytuacja komunikacyjna, którą dobrze znam z Amsterdamu.

No cóż - Target nie ten :(

PostNapisane: Pt kwi 17, 2009 10:36 
Admin

No ciekawi mnie ten program na TOK FM. To podejście do tematu z zupełnie nowej strony i może okazać się całkiem ciekawe. Ja np chętnie porozmawiałbym przed mediami z takim radnym, co nie chce rowerów na Starówce, czy z inzynierem ruchu o kontrapasach, a ze specami z Krajowej Rady Bezp. Rchu Drog. o niezgodności PoRD z Konwencją Wiedeńską. Takie polemiki mogą być całkiem ciekawym tematem dla słuchacza (rozpętać debatę publiczną na tematy ważne, a nie zastępcze), a przy okazji mogą tu i ówdzie pchnąć coś do przodu.

Oczywiście dobry pomysł może też spalić kiepskie wykonanie, jeżeli się okaże, że te spece od rowerów to będą ludzie nie jeżdżący rowerami i nie posiadający wiedzy praktycznej, czy nawet teoretycznej (zwłaszcza PoRD), a tylko powtarzający mity o tym jak to uratuje Cie kask i kamizelka, a wypadki powodują pijani i nieoświetleni rowerzyści. Lub jak to niebezpiecznie na ulicy, a dla rowerów jest chodnik.

Krótko mówiąc, warto obserwować jak będzie. Albo będzie bardzo fajnie, albo wyjdzie kicha totalna. W każdym razie pomysł ma potencjał.

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 9:00 
Zielony Oszołom

Dobra wiadomość - audycje Skołowani są udostępniane on-line:
http://www.tok.fm/TOKFM/0,98690.html

A tu jest kanał RSS:
http://serwisy.gazeta.pl/pub/rss/podcast/tokfm-skolowani.xml

Moje wrażenia po pierwszej audycji są baaaaardzo pozytywne. Tematem przewodnim była Masa Krytyczna, gościem był Marcin Myszkowski "Skeler". Bardzo dobre podejście prowadzących, z zainteresowaniem czekam na ciąg dalszy :)

Przy okazji prośba do ZM - czy moglibyście dawać wcześniej znać na forum, że szykuje się "występ" w mediach kogoś od Was? Pewnie nie tylko ja nie chciałbym tego przegapiać :)

PostNapisane: So kwi 25, 2009 19:12 
Zielony Oszołom

co to są "bramki rowerowe"? ;-)

w dzisiejszym programie bardzo podobała mi się wypowiedź pana psychologa z UW, o tym co się dzieje jak się jedzie rowerem przy samym krawężniku zamiast trochę bliżej środka jezdni, i czym takie jeżdżenie grozi.

PostNapisane: N maja 17, 2009 21:10 
Zielony Oszołom

Druga połowa wczorajszej audycji była poświęcona rowerom we Wrocławiu. Najpierw wypowiadał się tamtejszy aktywista Radek Lesisz, a potem - "oficer do spraw rowerów" z Wrocławia, Daniel Chojnacki.
Kurcze, jak miło posłuchać człowieka, który wie, na czym polega jazda rowerem po mieście i ma jakąkolwiek moc sprawczą, żeby tę wiedzę wykorzystywać. Z pewnością napotyka ogromny opór materii, wielu rzeczy nie może przeforsować (przynajmniej - nie od razu), ale skutecznie sieje ferment w betonowych głowach urzędników :)

"Oficer rowerowy" został powołany przez Prezydenta Wrocławia 1,5 roku temu, po spektakularnej akcji tamtejszych rowerzystów, polegającej na wyrwaniu jednego z wielu zbyt wysokich krawężników na drodze rowerowej i dostarczeniu go pod sam próg gabinetu pana prezydenta (ważył 45kg, nie byle co :) ).

PostNapisane: So sie 29, 2009 18:14 
Zielony Oszołom

O, a dzisiaj właśnie występuje w programie pan Marek Utkin :-)

...i KPI. :-D

PostNapisane: N sie 30, 2009 9:56 
Admin

Tarciu napisał(a):
Przy okazji prośba do ZM - czy moglibyście dawać wcześniej znać na forum, że szykuje się "występ" w mediach kogoś od Was? Pewnie nie tylko ja nie chciałbym tego przegapiać :)

Jeżeli tylko jesteśmy zapraszani z wyprzedzeniem, to można dawać znać.

Często media robią wszystko na ostatnia chwilę. Np dzwonią o 14-stej, że do 17-stej chcą kogoś na wywiad, bo o 12-stej coś Im ZDM powiedział i chcą komentarza do tej wypowiedzi, by go o 18-stej puścić już w wiadomościach.
Jak się ma akurat wolne, to się idzie, ale czasu na powiadomienia kogokolwiek już nie ma. Tak wygląda ponad połowa wywiadów niestety.

Inny przykład jest wtedy, gdy nagranie jest z dużym wyprzedzeniem. Wtedy mam mnóstwo czasu by powiadomić wszystkich, ze miałem nagranie i w jakiej stacji będzie. Ale często nie wiadomo jest nawet dziennikarzowi KIEDY pójdzie nagrany materiał - bo nie On o tym decyduje.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 14:43 
Admin

Tarciu napisał(a):

Nie wiem, czy to ta audycja, ale pewnie ja dzisiaj o 19 powiem w TOK FM parę zdań o nowych standardach rowerowych.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 17:49 
Zielony Oszołom

Tak, to ta audycja :)

Dzięki za informację, Olku i... "do usłyszenia" :)

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 21:39 
Zielony Oszołom

Pan Aleksander Buczyński w akcji: http://bi.gazeta.pl/im/0/7095/m7095010.mp3

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona