Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sie 25, 2009 14:51 
Sympatyk

Zapewne brak czasu i ludzi? :)

W między czasie poszperałem w necie i wyskoczyło mi to:
http://www.ozarow.masa.waw.pl/
Tyle, że poza informacjami o masie krytycznej, airszołach itp mało lokalnych imprezach nic tam nie ma. Ostatnia aktywność w kontaktach z urzędami nosi datę z kwietnia 2007 roku. To "wasi ludzie" ;) czy absolutnie nie? Pytam bo po wpisaniu w gógla "zielone mazowsze ożarów" wyskakuje link i tekst "Strona Ożarowskiej Grupy Rowerowej. ... Najczęściej spotykamy się w biurze stowarzyszenia "Zielone Mazowsze". [...]". Kilku młodzieńców się tam prezentuje, ale nie ma nic o aktualnych sprawach dróg dla rowerów u nas. Poza mapą na której oznaczone są wszystkie buble ścieżkorowerowopodobne ;).

Co ciekawe na waszej stronie znalazłem "przedruki" felietonów naszego radnego-zadymiarza ;).

PostNapisane: Wt sie 25, 2009 18:36 
Admin

Grupa jest bardzo nieliczna, to i działania niepozorne. Wiem, że coś tam pisze przynajmniej jedna osoba z grupy (Xunn Vix, czyli Szymon) w sprawach dróg rowerowych. Ale to zapewne za mało, by coś zdziałać.

To nie ludzie z ZM, ale ich znamy. Bywają u nas na spotkaniach od czasu do czasu, mamy z nimi kontakt - choć nie mamy wpływu na działania grupy - są niezależni. Najlepiej o działania grupy zapytaj bezpośrednio Ich ;-)

PostNapisane: Śr sie 26, 2009 10:00 
Sympatyk

Raffi napisał(a):
Grupa jest bardzo nieliczna, to i działania niepozorne. Wiem, że coś tam pisze przynajmniej jedna osoba z grupy (Xunn Vix, czyli Szymon) w sprawach dróg rowerowych. Ale to zapewne za mało, by coś zdziałać.

Nie potraktuj tego jako złośliwości, ale ile trzeba osób by napisać jedno pismo? Mam nadzieję, że nie tyle samo co Policjantów do zmiany żarówki ;). W gminie mamy z 5km dróg rowerowych.

Raffi napisał(a):
To nie ludzie z ZM, ale ich znamy. Bywają u nas na spotkaniach od czasu do czasu, mamy z nimi kontakt - choć nie mamy wpływu na działania grupy - są niezależni. Najlepiej o działania grupy zapytaj bezpośrednio Ich ;-)

Tak uczynię :).

PostNapisane: Śr sie 26, 2009 22:18 
Zielony Oszołom

edward_ozarow napisał(a):
Nie potraktuj tego jako złośliwości, ale ile trzeba osób by napisać jedno pismo?
Wystarczy jedna osoba.

Na serio i bez złośliwości (serio) - Edwardzie, do dzieła :)

PostNapisane: Cz sie 27, 2009 9:11 
Sympatyk

Problem w tym, że nie bardzo się na tym znam :). Widząc wasze (ZM) działania, a przede wszystkim osiągnięcia, i znajdując związaną z wami w jakiś sposób organizację lokalną sądziłem, że jest komu działać i komu ewentualnie w tym pomóc. Ale chyba sądziłem naiwnie, biorąc pod uwagę twoją odpowiedź.

PostNapisane: Cz sie 27, 2009 13:08 
Admin

Problem w tym, że nie bardzo się na tym znam :). Widząc wasze (ZM) działania, a przede wszystkim osiągnięcia, i znajdując związaną z wami w jakiś sposób organizację lokalną sądziłem, że jest komu działać i komu ewentualnie w tym pomóc.

Pomóc zapewne będzie komu. Skontaktuj się z grupą Ożarowską, pomogą Ci pewnie napisać pisma na tematy Cię interesujące i podpowiedzą gdzie pismo wysłać/zawieźć, doradzą co zrobić, gdy dostaniesz odpowiedź. Względnie jeżeli Oni Ci nie pomogą (to ochotnicy zajmujący się tym w wolnym czasie, którego mają w danej chwili więcej lub mniej), to ja się mogę z Tobą spotkać (choć już zapewne nie w Ożarowie) i pomóc Ci w tym.

Natomiast faktycznie ani ZM, ani grupa Ożarowska nie mają dość mocy przerobowych, by zrobić to całkowicie za Ciebie. Tych spraw są po prostu dziesiątki tysięcy w skali aglomeracji Warszawskiej. Przy tej skali problemów nawet prężne grono ZM jest po prostu zbyt nieliczne by temu podołać.

PostNapisane: Cz sie 27, 2009 13:54 
Sympatyk

Odezwałem się, czekam na reakcję ;).

W kwestii mocy przerobowych zdaję sobie sprawę, że w Warszawie może być tego natłok. Ale w naszej gminie jest to aż około 5 kilometrów ścieżek. Do obejścia w godzinę. Dla kogoś kto się na tym zna jest to sprawa do wykonania w jedno niedzielne przedpołudnie. Ewentualnie można to wykonać w ostatni piątek miesiąca zamiast pojechać na masę ;). Pewnie wychodzę na czepialskiego, ale... no cóż. Ja jestem czepialski :).

PostNapisane: Cz sie 27, 2009 17:38 
Zielony Oszołom

Ale chyba sądziłem naiwnie, biorąc pod uwagę twoją odpowiedź.
Gwoli ścisłości - nie jestem członkiem ZM. Pisałem to w swoim imieniu. Jestem osobą chcącą lepszej infrastruktury rowerowej - podobnie jak Ty. I niestety za nas nikt tego nie zrobi. Ludzie z ZM robią dużo, ale nie mogą być wszędzie i nie zastąpią całego społeczeństwa. Dlatego napiszę jeszcze raz - do napisania pisma wystarczy jedna osoba :)

Ale przecież nie znalazłeś się tu przypadkiem i chcesz coś zrobić. Wydaje mi się, że pomysł masz dobry - warto poszukać sojuszników. I warto słać pisma :)

Też jestem zainteresowany tą planowaną siecią. Chciałbym coś z tym zrobić, ale najpierw mam do załatwienia kilka spraw rowerowych o wyższym dla mnie priorytecie. Jak się z tym uwinę - odezwę się do Ciebie i może połączymy siły. Tymczasem - życzę powodzenia!

PostNapisane: Cz sie 27, 2009 21:37 
Admin

Daj znać, w razie, gdyby tej reakcji nie było np w ciągu tygodnia.

W kwestii mocy przerobowych zdaję sobie sprawę, że w Warszawie może być tego natłok. Ale w naszej gminie jest to aż około 5 kilometrów ścieżek.

Zakładasz tu dwie rzeczy, które nie koniecznie muszą być prawdą:
1) Zakładasz, że Grupa Ożarowska zajmuje się tylko Ożarowem. Nie będę Ich bronił, ale wiem, że uczestniczyli w różnych sprawach, od Ożarowa, przez Bemowo (problem z bazarem na ścieżce przy Górczeskiej) po Targówek (wspólna akcja z Praską grupą) i Mokotów. A to tylko trzy zadania, o których akurat mam pojęcie, bo też się nimi interesowałem (mimo, że ja jestem z Białołęki).

2) Zakładasz, że zajmują się tylko drogami istniejącymi. Tymczasem jestem przekonany, że w miejscach, gdzie dróg rowerowych nie ma jest jeszcze więcej do zrobienia niż na tych 5km.

Ewentualnie można to wykonać w ostatni piątek miesiąca zamiast pojechać na masę ;). Pewnie wychodzę na czepialskiego, ale... no cóż. Ja jestem czepialski :).

No to jak jesteś czepialski, to najważniejszą umiejętność do załatwienia swojej sprawy już masz :-) Ale i tak Ci pomogę jeżeli grupa z Ożarowa się nie odezwie. Daj wtedy znać czy to na forum, czy na priv jakoś.

PostNapisane: Pt sie 28, 2009 11:12 
Sympatyk

Raffi napisał(a):

Daj znać, w razie, gdyby tej reakcji nie było np w ciągu tygodnia.

Jest reakcja, korespondujemy ;).

Raffi napisał(a):
Zakładasz tu dwie rzeczy, które nie koniecznie muszą być prawdą:
1) Zakładasz, że Grupa Ożarowska zajmuje się tylko Ożarowem. Nie będę Ich bronił, ale wiem, że uczestniczyli w różnych sprawach, od Ożarowa, przez Bemowo (problem z bazarem na ścieżce przy Górczeskiej) po Targówek (wspólna akcja z Praską grupą) i Mokotów. A to tylko trzy zadania, o których akurat mam pojęcie, bo też się nimi interesowałem (mimo, że ja jestem z Białołęki).

2) Zakładasz, że zajmują się tylko drogami istniejącymi. Tymczasem jestem przekonany, że w miejscach, gdzie dróg rowerowych nie ma jest jeszcze więcej do zrobienia niż na tych 5km.

Niewykluczone, że masz rację, ale jeśli nie mam czasu zająć się swoim ogródkiem, to nie zajmuję się ogródkiem sąsiada. :) Ostatecznie wychodzi na to, że oni pomogli gdzie indziej, ale u siebie mają same chwasty :). Ale skoro pomogli "za granicą" to pewnie mogą liczyć na "retorsje" ;).

Raffi napisał(a):
Ewentualnie można to wykonać w ostatni piątek miesiąca zamiast pojechać na masę ;). Pewnie wychodzę na czepialskiego, ale... no cóż. Ja jestem czepialski :).

No to jak jesteś czepialski, to najważniejszą umiejętność do załatwienia swojej sprawy już masz :-) Ale i tak Ci pomogę jeżeli grupa z Ożarowa się nie odezwie. Daj wtedy znać czy to na forum, czy na priv jakoś.

Się odezwali :).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2