Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sie 20, 2009 7:01 
Początkujący

http://siskom.waw.pl/wincentego.htm#glebocka

PostNapisane: Cz sie 20, 2009 9:14 
Admin

Trudno zgadnąć co autor wątku ma na myśli, gdy zakładając wątek podaje tylko link.

Jeżeli w temacie chodziło o to, że ZMID utrudnia dostęp do dokumentacji z konsultacji społecznych i do innych materiałów, to takie problemy ma nie tylko SISKOM.

ZMID generalnie chyba niezbyt się przejmuje konwencjami, przepisami, czy koniecznością informowania o swoich działaniach. O wyjściu poza minimum i rzeczywistej współpracy ze społeczeństwem nie mówiąc. A później się dziwią i oburzają, że są protesty i opóźnienia - jak obecnie np na Zwoleńskiej. Nie może ich nie być w takiej sytuacji.

Jeżeli chodziło tylko o zapoznanie nas z faktem przebudowy Wincentego, to dziękujemy, ale wiemy. Stronę Siskomu znamy ;-P

PostNapisane: Cz sie 20, 2009 10:16 
Początkujący

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Głębocką i dalej św. Wincentego najszybciej i najwygodniej można przejechać na drugą stronę Wisły. Niepokoi mnie, że na zamieszczonych wariantach droga rowerowa jest po jednej stronie jezdni a później po drugiej, np. od skrzyżowania z Kondatowicza do Budowlanej jest tylko ciąg pieszo-rowerowy od strony Zielonego Zacisza (przynajmniej tak wywnioskowałem z prezentowanych wariantów). Zresztą te ciągi pieszo-rowerowe wg legendy będą miały nawierzchnię z kostek betonowych. Nie rozumiem też po co na takiej drodze są projektowane kładki z windami dla pieszych. Nie ułatwi to mi życia jeżeli np. będę chciał przekroczyć Głębocką na wysokości Malborskiej. Teraz jest tam przejaz rowerowy (droga rowerowa kostkowa - z dużymi krawężnikami przy wjazdach na ulicę, ale jednak jest) i wjazd do Parku Leśnego czy dalej w stronę Ikei jest w miarę w porządku.
W tej chwili jadąc z Malborskiej do centrum muszę jechać wzdłuż Chodeckeiej, Budowlaną i Odrowąża (tam to dopiero są rozwiązania na tej "drodze rowerowej") i kompletnie się "blokuję" przy Żabie. Tam jest koniec dla rowerów. Później droga rowerowa pojawia się za wiaduktem i rozjazdami na Starzyńskiego. Po prostu dramat.
Nie rozumiem po co przebudowywać ulicę nie rozwiązując wszelkich problemów komunikacyjnych (chyba, że wszelkie dotyczy tylko samochodów - wtedy przejazd takim środkiem transportu do centrum będzie bardzo dobry).

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt sie 21, 2009 6:58 
Greenpisarz

emmelle napisał(a):
... i kompletnie się "blokuję" przy Żabie. Tam jest koniec dla rowerów. Później droga rowerowa pojawia się za wiaduktem i rozjazdami na Starzyńskiego. Po prostu dramat.
Nie rozumiem po co przebudowywać ulicę nie rozwiązując wszelkich problemów komunikacyjnych (chyba, że wszelkie dotyczy tylko samochodów - wtedy przejazd takim środkiem transportu do centrum będzie bardzo dobry).
Pozdrawiam

Wydaje mi się, że oznaczenie drogi rowerowej pojawia się dopiero przy ul.Namysłowskiej. Jeśli coś jest wcześniej, to chyba tylko ciąg pieszo-rowerowy.

Faktycznie warto byłoby poszerzyć zakres prac w tym projekcie, o podłączenie (wyznaczenie) ścieżki od żaby do namysłowskiej. Jeśli jesteś zorientowany i wiesz co byś chciał osiągnąć, to może napisz do ZMID i do koordynatora remontów? zmid@zmid.waw.pl; wwitek@um.warszawa.pl

Powodzenia

PostNapisane: Pt sie 21, 2009 13:04 
Admin

Generalnie w sprawie Żaby było już wałkowane. Chcemy by tam był komplet przejazdów i przejść z każdej strony - w tej chwili piesi muszą chodzić naokoło zwiedzając skrzyżowanie z 3 stron dookoła, a rowerzyści w ogóle nie mają jak jechać.

Tymczasem tunel pieszy ma 4m i spokojnie można by go podzielić pomiędzy rowerzystów i pieszych - na co zwracaliśmy już uwagę ZDMowi. Były nawet wizje lokalne, gdzie urzędnicy sprawdzali, że 4m to więcej niż 3m. Dalej z resztą też jest miejsce, trzeba tylko chcieć.

Same przejazdy przez Żabę pojawić się mają przy okazji budowy trasy Tysiąclecia - to jeden z naszych postulatów do tego projektu (z resztą projekt to straszny gniot). W samą przebudowę Wincentego Żaba chyba nie wchodzi, także w ramach tego projektu jej nie zmienimy niestety.

Zaś sam projekt Wincentego/Głębocka dziś widziałem w BDiK. Może nie tragedia, ale i dobry tez nie jest. Dziś może uda mi się wrzucić foty projektu, będzie można zobaczyć każdy detal. ;-)

PostNapisane: So sie 22, 2009 9:59 
Stały Bywalec

jacor napisał(a):
Wydaje mi się, że oznaczenie drogi rowerowej pojawia się dopiero przy ul.Namysłowskiej. Jeśli coś jest wcześniej, to chyba tylko ciąg pieszo-rowerowy.

Jest właśnie tak, jak piszesz. Z tą uwagą, że mi z kolei się wydaje, że od Namysłowskiej w stronę Żaby jest zwykły chodnik, nawet nie ciąg pieszo-rowerowy. Będę tam w okolicy w poniedziałek, to zwrócę na to uwagę.

PostNapisane: So sie 22, 2009 19:49 
Admin

mcb napisał(a):
Jest właśnie tak, jak piszesz. Z tą uwagą, że mi z kolei się wydaje, że od Namysłowskiej w stronę Żaby jest zwykły chodnik, nawet nie ciąg pieszo-rowerowy. Będę tam w okolicy w poniedziałek, to zwrócę na to uwagę.

Jest zwykły chodnik. Ja pisałem, że chcemy by tam był wspólny ciąg pieszo rowerowy i że jest na niego miejsce, co było sprawdzone już dawno temu na wspólnej wizji lokalnej z ZDM.

EDIT: Tu są nasze uwagi do projektu: http://www.zm.org.pl/?a=wincentego-098&wg=wg_miejsca