Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sie 17, 2009 13:17 
Zielony Oszołom

http://blog.rp.pl/malkowska/2009/08/17/ ... -nie-bylo/

Pani dziennikarka pochyla się z troską nad polskim genotypem w który jest wpisana niesubordynacja wobec przepisów. Lansuje ideę, że "wystarczy zapoznać się z prawami mechaniki, żeby coś w głowach zajarzyło". (Ja myślę, że Pani dziennikarka ma kompleksy narodowościowe. Gdyby genotypy innych nacji miały wpisaną subordynację, na zachodzie nie byłoby tylu fantastycznych rozwiązań fizycznie egzekwujących przestrzeganie przepisów).

Boli ją też, że rowerzyści wybierają (bezpieczniejszą) opcję jazdy wschodnią stroną Marszałkowskiej, mimo że "Warszawa staje sie przyjazna rowerzystom".

A wystarczy zapoznać się z realiami i poznać opinie zainteresowanych, żeby coś w głowie zajarzyło. Warto to zrobić, zanim strzeli się felietonik(?). I po co mi było zaglądać do Rzeczpospolitej...

PostNapisane: Pn sie 17, 2009 19:16 
Admin

Tu nawet nie chodzi o to, że wschodnia stroną bezpieczniej - tylko, ze na ściezkę po zachodniej stronie nie ma jak wjechać.

Jadąc od Konstytucji rowerem, by wjechać na ścieżką trzeba skręcić w lewo przez bodajże 8 pasów ruchu i torowisko. Już widzę, jak ta praworządna Pani to robi. Tak samo jak widzę, co Pani robi, gdy Jej się ścieżka po zachodniej stronie urwie nagle przy przejściu podziemnym przy Cepelii. Jak wróci bezpiecznie na wschodnią jezdnie Marszałkowskiej przez 8 pasów ruchu i torowisko, by tam legalnie kontynuować jazdę.

Rowerzyści po prostu wiedzą co robią. W odróżnieniu od inżynierów, którzy tą ścieżkę zaprojektowali tak, że de facto jest jednokierunkowa. Chyba, że ktoś akurat jedzie na Nowogrodzką do urzędu, albo na pocztę - ale jak widać takich rowerzystów niewiele.

PostNapisane: Pn sie 17, 2009 21:44 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
Tu nawet nie chodzi o to, że wschodnia stroną bezpieczniej - tylko, ze na ściezkę po zachodniej stronie nie ma jak wjechać.

Tak też zapytałem tę panią zaraz po przeczytaniu - w komentarzach - jak zamierza tam przejechać? Ale jakoś się nie kwapi odpisać. Może pojechała testować w terenie.

Raffi napisał(a):
Tak samo jak widzę, co Pani robi, gdy Jej się ścieżka po zachodniej stronie urwie nagle przy przejściu podziemnym

Ja na ogół powoduję wtedy fajne miny u kierowców stojących na czerwonym, gdy przebijam się między nimi do lewoskrętu z Jerozolimskich (by kontynuować jazdę w stronę Bankowego). Cóż, nie każdy przepada za takimi sportami. Ale się będę nudził, jak w Warszawie nastanie normalność rowerowa... pocieszam się tylko, że prędko się nie zapowiada.

PostNapisane: Pn sie 17, 2009 23:08 
Admin

Fakt, gdyby nas dziś przenieść w czasie do momentu, gdy po Warszawie jeździ się tak fajnie jak po Amsterdamie, pewnie byśmy mieli problemy z odnalezieniem się w tej nowej rzeczywistości od razu i na początku bylibyśmy niebezpieczni dla siebie i innych. Zbyt duży szok by był, podobnie jak dla Polaka, który jedzie dziś do Kopenhagi np studiować, czy pracować.

Ale ZDM, ZMID i inne miejskie jednostki oszczędzają nam jakościowej rewolucji. System dróg rowerowych i ich jakość rozwija się w tempie wypiętrzania gór, czy przesuwania kontynentów. Możemy więc spać całkowicie spokojni - nie będzie sytuacji, że nagle pewnego ranka się obudzimy i nie będziemy umieli dojechać do pracy.

Raczej myślę o przyjmowaniu zakładów, czy w ogóle dożyjemy momentu, w którym np ZOM poradzi sobie z odśnieżaniem przy separatorach, ZTM przyzna się, że nie ma przeciwwskazań, by autobusy jeździły po progach (co robią już dziś), rowerowe kontrapasy będą normą na ulicach jednokierunkowych, a krawężniki na wszystkich ścieżkach będą miały 0, a nie 3-5cm wysokości, a strażnicy miejscy będą mieli średnią ilość skutecznie zakończonych interwencji dotyczących nielegalnego parkowania na poziomie 8-10 na godzinę na osobę.

PostNapisane: Wt sie 18, 2009 13:08 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
a strażnicy miejscy będą mieli średnią ilość skutecznie zakończonych interwencji dotyczących nielegalnego parkowania na poziomie 8-10 na godzinę na osobę.

No, ja to bym raczej stawaiał za cel sytuację, gdyby mimo autentycznych usilnych starań nie byli w stanie wyrobić takiej normy ;-]

PostNapisane: Wt sie 18, 2009 18:12 
Admin

pduncz napisał(a):
Raffi napisał(a):
a strażnicy miejscy będą mieli średnią ilość skutecznie zakończonych interwencji dotyczących nielegalnego parkowania na poziomie 8-10 na godzinę na osobę.

No, ja to bym raczej stawaiał za cel sytuację, gdyby mimo autentycznych usilnych starań nie byli w stanie wyrobić takiej normy ;-]

Ja też. Ale by do tego doszło, najpierw niestety musi posypać się dużo mandatów. Obecne działania są iluzoryczne i dalece niewystarczające.